Pécsi képzőművészek részvételével nyílt időszakos kiállítás a Bánffy-palotában

Nánó Csaba 2018. május 18., 10:46 utolsó módosítás: 2018. május 18., 13:12

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban nyílt meg május 10-én a Dinamikus törekvések című kortárs képzőművészeti tárlat. A kiállításon a pécsi egyetem képzőművész tanárai mutatkoznak be.

Pécsi képzőművészek részvételével nyílt időszakos kiállítás a Bánffy-palotában
galéria
Nemes Csaba és Nyilas Márta a Kolozsváron bemutatott pécsi kiállítás kurátorai Fotó: Horváth László

A Bánffy-palota emeleti termeiben látható tárlat elsősorban a pécsi és a kolozsvári művészeti egyetemek közötti kiváló kapcsolatnak köszönhetően jöhetett létre. Az együttműködés többek között azóta vett lendületet, hogy a Ion Andreescu Képzőművészeti és Design Egyetem egyik végzőse, Nyilas Márta festőművész – egyben a mostani kiállítás egyik kurátora – a kilencvenes évek közepén Pécsett telepedett le, és az ottani egyetem képzőművészeti karának tanára lett. A művésznő három évvel ezelőtt egyéni tárlattal tért vissza szülőváro­sába, hogy most tanártársaival mutassa be a kincses városban a pécsiek „tudományát”.

A pécsi Művészeti Kar Magyarország egyetlen felsőfokú zenei és képzőművészeti képzést integráltan folytató központja. Az itt folyó magas fokú oktatás pedig egyedülálló módon tudományegyetemi közegben biztosítja a művészeti képzés legmagasabb szintjét is – a művészeti doktori képzést. Ugyanakkor a Művészeti Kar számára a Pécsi Tudományegyetem intézményi kerete egyedülálló lehetőséget kínál interdiszciplináris kutató-alkotó tevékenységre. A kar hatszáz növendékével, nyolcvan oktatójával a régió kulturális életének meghatározó alakítója. Művésztanárai, növendékei rendszeres résztvevői, díjazottjai a régió, az ország és Európa művészeti eseményeinek. Pécs városának kulturális hagyományai, a képzőművészeti életben elfoglalt jelentős szerepe pedig inspirálóan hat a Művészeti Kar közösségére.

Átjárás egyetemek között

Ha a román–magyar kapcsolatok nem is műkődnek mindig zökkenőmentesen, a két művészeti egyetem kiváló viszonyt ápol egymással: az Erasmus-program esetükben egy évtizede remekül működik. Ennek is köszönhető, hogy tanárok, diákok ismerik egymás munkásságát, és részben ennek tulajdonítható a jelen kiállítás is. Tavaly a kolozsváriak állítottak ki Pécsett, ezt viszonozták idén a pécsi egyetem művész-oktatói – mesélte lapunknak Nyilas Márta festőművész. Festő-, grafikus-, szobrász- és keramikusművészek egyaránt elhozták alkotásaikat a Bánffy-palotába. A kiállítás igyekszik megmutatni egy lehetséges keresztmetszetet e sokszínű szellemi műhelyből. „Nem voltak megkötések a kiállítás darabjainak összeállításakor, nem volt egységesítő stílus, mindenki a saját művészeti- és világfelfogása szerint fejezi ki magát, és ez lemérhető a tárlaton is” – tette hozzá a művésznő. A kiállítók a különböző képző- és alkalmazott művészeti szakok, illetve a zenei intermédiaszak oktatói, akik a magyar képzőművészeti térben változatos művészeti irányvonalakat, stratégiákat képviselnek. Az általuk megjelenített sokrétű látásmód az oktatásban is érvényesül.

Pécs megragadja a képzeletet

A kiállítás megnyitóján Ioan Sbâr­ciu egyetemi professzor, a Kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem szenátusának elnöke elismerő szavakkal jellemezte Nemes Csaba pécsi képzőművészt, aki Nyilas Márta mellett a tárlat másik kurátora. Mindketten a pécsi egyetem doktori iskolájának témavezetői. Nemes a megnyitón hangsúlyozta: bár budapesti születésű, és 12 éves lehetett, amikor először járt Pécsen, ott egy másik világba csöppent, amely erősen megragadta a képzeletét: „egy szokatlanul szabad várost ismertem meg a kádári rendszer szürkeségében, még ha annak idején ezt nem is tudatosítottam magamban”. Nemesnek alkalma volt bepillantani a város ellenkultúrájába, járt olyan kiállításon, ahol a híres Pécsi Műhely tagjai szerepeltek, és a gyerekek intuitív módján átélte, hogyan lehet egy alkotás hiteles és korszerű. „Az egykori virágzó helyi progresszió persze csak a kommunista diktatúra szélárnyékában létezhetett. A központosított helyzetű magyar kultúrpolitika úgy feledkezett meg Pécsről, hogy közben akaratlanul is bizonyos fokú autonómiához juttatta az ott alkotókat” – tette hozzá a művész. A tárlatot megnyitó beszédében Nemes Csaba azt is elmondta, hogy számára Pécs „a haladást, a modernitást, egy lehetséges új nyelvet, magát a nyugatos gondolkodást jelentette”.   

 

A kiállító művészek
A május 20-ig látogatható kiállításon a következő művész-tanárok alkotásai szerepelnek: Ádám Zoltán, Bóbics Diána, Böhm Gergely, Budai Lotte, Bullás József, Burkus Judit, Colin Foster, Ernszt András, Fusz Görgy, Gaál Tamás, Gerendy Jenő, Hegyi Csaba, Kovács Balázs, Lengyel Péter, Losonczy István, Lukács József Jóka, Mészáros Gergely, Nagy Márta, Nemes Csaba, Nyilas Márta, Palatinus Dóra, Ráthonyi Kinga, Simon Péter Bence, Somody Péter, Tóth Zsuzsa.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.