Fogaton érkező vacsoravendégek – a tordaszentlászlói Tamás Bisztró az erdélyi konyhával szerzett nemzetközi hírnevet

Makkay József 2019. augusztus 17., 20:12 utolsó módosítás: 2019. augusztus 18., 17:44

Az ízletes erdélyi magyar ételekre vadászó, zömében kolozsvári vendégek mellett messze földről is ellátogatnak a tordaszentlászlói Tamás Bisztró étterembe. Magyar, román és európai uniós vezető politikusok, Kolozsváron koncertező híres együttesek, vagy a kincses városban játszó európai labdarúgó klubok játékosai és vezetői is megfordultak már a kalotaszegi falu vendéglőjében.

A Tamás Bisztró főbejárata Tordaszentlászló központjában Fotó: Makkay József

Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, Kolozsvár és környéke dúskál a jobbnál jobb éttermekben: az utóbbi években nem csak a belvárosban érik egymást a vendéglők, a hangulatos nyári kertek, hanem a külvárosok és a városhoz közeli falvak is egyre csábítóbb gasztronómiai ajánlattal várják a kikapcsolódni vágyókat. Ekkora versenyben egyre nehezebb talpon maradni, vannak azonban olyan helyek, ahol az utóbbi harminc esztendőben soha nem volt pangás. Ilyen étterem a Kolozsvártól 22 kilométerre fekvő tordaszentlászlói Tamás Bisztró, amely az 1990 karácsonyi létrejötte óta látványosan fejlődik. Immár

évtizedek óta bevett szokás, hogy a Kolozsvárra látogató budapesti és bukaresti magas rangú vendégek – politikusok, művészek, üzletemberek – egy-egy vacsorára „kiugornak” a rusztikus falusi vendéglőbe.

Az étterem tulajdonosa, Tamás Balha István mindennek megadja a módját: fogatokkal mennek a falu határáig a vendégekért, akiket a vendéglő bejáratánál zenekar fogad. Tánccsoport is szórakoztatja a vendégsereget: heti rendszerességgel egy-egy népzenés, néptáncos vacsorát hirdetnek meg szervezett csoportok számára. A zenészek Kolozsvárról, a két kalotaszegi néptáncos pár Bánffyhunyadról érkezik. Ifj. Tamás Balha István, a családi vállalkozás fiatalabbik tagja szerint a folklórműsort annyira komolyan veszik, hogy a zömében Magyarországról, Lengyelországból, Lettországból, Szlovákiában, Izraelből és évente kétszer az Egyesült Államokból érkező turistacsoportoknak vacsora közben nem csak a teljes kalotaszegi táncrendet mutatják be, hanem a népviselet kellékeit is, sőt tömör tájékoztató keretében a vendégek megismerhetik a falut és a tágabb tájegységet, Kalotaszeget is.

Ez a fajta hagyományos vendéglátás a remek erdélyi ételekkel, borokkal és népzenével annyira népszerű lett a bisztróban, hogy már hónapokkal előre valamennyi népzenés, néptáncos est rögzítve van az erdélyi turistautakat menedzselő hazai és külföldi turisztikai ügynökségekkel.

Tamás Balha István szerint egy étterem fenntartásához szenvedélyes munka kell Fotó: Makkay József

A pincérek ilyenkor stilizált magyar népviseletbe öltözve szolgálnak fel, a kürtőskalácsot pedig a falu idősebb asszonyai készítik el. Az est fénypontja, hogy a műsor végén a vendégeket is felkérik egy közös táncra.

Vendéglátóim kezembe adják az étterem vendégkönyvét, hogy olvassak bele: a hosszú oldalakon át sorjázó bejegyzések sikeres gasztronómiai vállalkozásuk tükörképei.

A bisztrót 63 vendég elszállásolására alkalmas szép kivitelezésű, rusztikus panzió teszi vonzóbbá, amivel sikeresen bekerültek a romániai turisztikai körforgásba. Az idén kibővített és felújított szálláshelyek reményeik szerint újabb löketet adnak vállalkozásuknak.   

Jó szakembertől lehet szakmát tanulni

Tamás Balha István emlékei szerint az indíttatást az anyai nagyszülők háza táján kell keresni, ahol hamar megbarátkozott a vendéglátással. A kiválóan főző nagymama asztalához szívesen leültek rokonok, barátok, ismerősök, a gyakori disznóvágások pedig közös asztal köré gyűjtötték a szomszédokat is. Ebből a családi környezetből a hetvenes években egyenes út vezetett a kolozsvári vendéglátóipari szakiskolába, ahol akkoriban még kiváló magyar szakemberek oktatták a fiatalokat a pincér és a szakács mesterség fortélyaira. Az étteremtulajdonos felidézi, hogy milyen remek pincérektől tanulta egykoron a szakmát Kolozsvár neves éttermeiben.

Azt vallom, hogy az ember életét két dolog határozza meg: milyen közösségben nő fel, és milyen szakemberek keze alatt tanulja a szakmát. Én ilyen szempontból is szerencsés embernek mondhatom magam”

– mesél indulásáról Tamás Balha István.  

Az étterem nagyterme, középen egy „kúttal” Fotó: Makkay József

Amikor 1974-ben befejezte a szakiskolát, a frissiben felépült elegáns Napoca hotel és étterem toborozta a munkaerőt. A tordaszentlászlói fiatalember első főnöke Varga Árpád válaszúti üzletvezető lett. Az éjszakába nyúló program miatt gyakran lekéste az utolsó szentlászlói buszt, ilyenkor egy padon aludt reggelig, hogy az első korai busszal hazatérjen, ahol már várta a mezei munka. „Nehéz, de szép idők voltak. Mindenért keményen meg kellett küzdeni. A vendéget becsületesen kiszolgáltuk, mert csak úgy tért vissza. Én akkor is úgy dolgoztam, mint most. Ezzel magyarázom, hogy egykori vendégeim közül ma többen is felkeresnek idős fejjel szentlászlói éttermünkben” – magyarázza vendéglátóm.

Kolozsvári zenészek húzzák a talpalávalót Fotó: Tamás Bisztró
Az első magyar vendéglő

1989 decembere Kolozsvár legelegánsabb szállodájának, a Belvederenek az étteremfelelőseként érte Tamás Balha Istvánt. A Ceauşescu-éra utolsó három esztendejére szörnyülködve emlékszik. A gazdasági rendőrség és a szekuritáté a legapróbb „félrelépést” is keményen büntette, a vendéglátás a román állami szervek kiemelt vadászterülete volt. Aki külföldi turistával került kapcsolatba, az eleve gyanúsnak számított. Volt olyan pincér, akit néhány lejes hiányért is börtönbüntetésre ítéltek. „A félelem légköre határozta meg az emberi kapcsolatainkat. Aki 1990 után ilyen környezetből lett vállalkozó, az sokkal visszafogottabb volt, mint aki nem tapasztalta meg a kommunista elnyomó gépezet vaskarmait” – idézi fel a rendszerváltás utáni újrakezdés körülményeit Tamás.

Ifj. Tamás Balha István üstből szolgálja fel a marhapörköltet Fotó: Tamás Bisztró

A forradalom után az addig jó pénzt hozó luxusszálló és vendéglő élére a vendéglátáshoz semmit nem értő új vezetőt neveztek ki. Tamás akkor tudta, hogy váltani kell. Ráérzett arra, hogy a másfél évtizedes szakmai tapasztalatát sokkal jobban kamatoztathatja saját cégében.  A családi vállalkozás azonban kis híján balul ütött ki. Bankhitelre vásároltak egy telket a falu központjában, megtakarított pénzük lassacskán elfogyott, és az 1990 szeptemberére tervezett nyitásból mégsem lett semmi. A vendéglő új épülete nem készült el, az adósság meg csak nőtt. Kényszermegoldásként esett a választás az udvaron álló, lerobbant csűrre, amit kipofoztak, és a parasztos kinézetű helyiséget karácsonyra nyitották meg.

Csombordi bor, otthon főzött almapálinka és finom házipörkölt lett az első választék.

Azt kínálták a vendégeknek, amit a ház asszonyai évtizedek óta a legjobban el tudtak készíteni. A csűrből eszkábált rusztikus kisvendéglőnek hirtelen sikere lett, Tamás Balha István pedig egy év alatt minden adósságát kifizette.  

Készül az elengedhetetlen vendéglátói csemege, a kürtőskalács Fotó: Tamás Bisztró

Kérdésemre, hogy a kolozsvári elitvendéglők után nem félt-e visszatérni a falusi porta egyszerű főztjéhez, vendéglátóm azt mondja: meg volt győződve róla, hogy ez jelentheti a kitörést. A vendéglőt a faluban talált tárgyakkal rendezte be. Ezt az elvet követte az ételek összeállításában is. „A nagy kihívás az, hogy az egyszerűségükben nagyszerű étkeket hogyan tudjuk gasztronómiai művészetté változtatni” – magyarázza Tamás a műhelytitkot. Terve bevált: övé lett a rendszerváltás utáni Kolozs megye első magyar kisvendéglője, ahol a hagyományos erdélyi magyar és székely étkek mellett a román, a szász és a zsidó konyha gasztronómiáját is sikerrel kínálta.

Hírességek Tordaszentlászlón

Együtt nézzük végig a híres vendégekről készült fényképek fotóalbumát. Vendéglátóm szerint sokszor meglepetés, hogy kik foglalnak asztalt vacsorára. Felsorolni is nehéz, milyen hírességek ettek vendéglőjében. Valamennyi Kolozsvárra látogató magyar miniszterelnök és államfő járt már itt. Vendéglátóm megtanulta otthonosan kezelni a biztonsági tisztek és protokollfőnökök kívánságait, így természetesnek tartja, hogy a magas rangú vendégeknek szánt fogásokat mozgó laboratóriumban ellenőrzik a helyszínen. Mint mondja, ez számára is megnyugvást jelent.

Disznóságok hidegtálon Tamáséknál Fotó: Tamás Bisztró

A képeken Medgyessy Péter, Sólyom László és Orbán Viktor látogatásait veszem szemügyre, de megkapó fotó készült Günter Verheugenről, az Európai Bizottság volt alelnökéről, vagy néhai Habsburg Ottóról, az Európai Parlament tagjáról, akit lovas hintón kocsikáztattak végig a falun.

A felvételek tanúsága szerint az utolsó Habsburg-trónörökös elérzékenyülve köszönte meg a kiemelt vendégszeretet. De jártak itt román miniszterelnökök is Călin-Popescu Tăriceanu vagy Emil Boc személyében. Utóbbi Kolozsvár polgármestereként ma is rendszeresen visszatér, ami azt jelzi, hogy nem veti meg az ízletes erdélyi magyar konyhát. Vendéglátóm arról is mesél, hogy a CFR-vel játszó külföldi együttesek vezetői közül is többen megfordultak már itt, de a Kolozsváron rendszeresen koncertező nagy külföldi együttesek közül is többen meglátogatták éttermüket. Ifj. Tamás Balha István szerint a Tamás Bisztró népszerűségének titkát abban kell keresni, hogy megmaradtak a hagyományos erdélyi konyhánál. Miközben a legtöbb kolozsvári étterem egymással versenyezve kínálja a nemzetközi ételeket, a tordaszentlászlói vendéglőben ma is változatlanul készítik a csirkepaprikást szaggatott galuskával vagy a bográcsban felszolgált marhapörköltöt. De lehet itt kapni egyben sült őzgerincet vagy őzcombot is, hogy az erdélyi vadas kínálatból csak a legérdekesebb főételeket emeljem ki. De láttam remek hidegtálakat is erdélyi disznóságokból, olyan ízeket, amelyek nagymamáink hagyatékaként él velünk.  

A rusztikus szálló Fotó: Makkay József

Szenvedély kell hozzá
„A vendéglátás első látásra jó üzletnek tűnik, valójában azonban csak nagyon kemény és szenvedélyes munkával lehet fenntartani egy éttermet” – fogalmaz a Tamás Bisztró tulajdonosa, aki megkeresett pénzének jelentős részét mindig beruházza. Nem vásárolt drága berendezéseket, inkább arra törekedett, hogy pincéje és kamrája tele legyen. Hosszú volt az út, amíg a saját nevelésű pincérek és szakácsok elérték a tulajdonos által megkövetelt szakmai szintet. Ma már büszke a csapatára, mert, mint mondja, igényes vendéghez igényes kiszolgálás kell. Ez a Tamás Bisztró sikerének titka.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport