Rock, székely zászló és gyerekvállalás

Kádár Hanga 2017. július 27., 21:22 utolsó módosítás: 2017. július 27., 21:44

Az idei Tusványoson terítékre került a szomorú és nevetséges román belpolitika, a református értékek esélye a 21. században, a Donald Trump–Európa összefüggések, az EMNP és az RMDSZ közötti párbeszéd, a lelkizős rock, az életrevaló koncerthangulat és a gyerekvállalás kérdése. Idén is velünk együtt telt Tusványos.

Rock, székely zászló és gyerekvállalás
galéria
Mintegy hatvanezer ember volt kíváncsi idén a tusnádfürdői tábor rendezvényeire Fotó: MTI

Akadtak, akik sípokkal és villogó elemlámpákkal érkeztek Tusnádfürdőre, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre és Diáktáborba, ahol kóbor kutyák helyett már a kóbor medve dukál. Az elszállított három „városlátogató” medve ellenére idén is akadt néhány szerencsés ember, aki személyesen találkozhatott a székelyföldi erdők királyával. Kedd este két koncert között a tábor felső bejáratánál lakmározott lelkesen az elcsent dinnyéjéből egy dörmögi, kollégája pedig hétvégén jobbnak látta tízméteres távolból a szállásig kísérni ismerőseimet, nehogy bántódásuk essen.

Egyházi kerekasztal: a reformáció több, mint vallás Fotó: Kelemen Álmos

A közönség idén is változatos korosztályhullámzást mutatott a megvénült, büszke motorosoktól a lenge ruhás kismamákon át az egyetemisták két szélsőséges fajtájáig, akik közül az egyiket a kíváncsiság, a másikat a szomjúság hajt. Tejfölös szájszélek, bizonytalan egyensúly, paprikás-hagymás zsíros kenyér, jó koncertek és rohangáló közéleti emberek.

A politikai, kulturális, egyházi és gazdasági kerekasztal-özönből feltűnt egy többször is nyomatékosított felhívás a fiatalokhoz: gyereket kell vállalni!

S bár sok sátorlakó levigyorogta a konzervatív gondolkodás ihlette ötletet, tény, hogy az egyre fogyatkozó romániai magyarság problémáját egyelőre csak így lehet megoldani.

Belpolitikai káosz és zsákmányszerzés

Az már csak természetes, hogy a román belpolitika is terítékre kerül Tusványoson, idén azonban akadtak, akik nyíltan kimondták, hogy a bukaresti hatalom a sikeresebb európai minták értelmes tartalom nélküli mímeléséből áll, pláne, hogy a modern román politika egész történelme a szervezett káoszra épül. Szerda délután rövid történelemórán futatták végig a román gaullizmus bukását, és jellemezték a hatalom jelenlegi megoszlását a Lórántffy Zsuzsanna-sátorban. Bakk Miklós politológus hangsúlyozta: az Alexandru Ioan Cuza által egyesített, modernnek nevezett román hatalom igazi európai társadalmi tartalom nélkül kezdte meg működését.

Nagy Feró és a Beatrice hál’Istennek nem akar megöregedni Fotó: Kelemen Álmos

A 19. század derekán, a szűk elitből kialakult román pártok egyetlen célja a politizálás iparának fenntartása volt, azaz egyszerűen az államból élés vágya vezérelte a hatalmi szerepkör gyakorlóit.

Ettől a vezérelvtől a román politikum a későbbiekben sem tágított. Csúcsidején a Román Kommunista Párt 4 milliós taglétszámmal rendelkezett, a kelet-közép-európai kommunista pártok között a román volt a legnépesebb. S bár a tagság különösebb előjogokkal nem járt, így nagyobb ellenőrzés alá helyezhették a közéletről gondolkodókat. Bakk Miklós kiemelte, a kommunizmus Európa-szerte bekövetkezett hanyatlása Romániában korántsem volt olyan erős, mint a kontinens többi államában, ez pedig jelentősen meghatározza a mai pártideológiákat. Ezt a rendszerváltás után látványosan bizonyította a kommunista párt aktivistáiból kialakult ötös koalíció. Lucian Boia román történészt idézve, az előadó tömören jellemezte a jelenkori román hatalmat: a kommunizmus meghalt, a kommunisták túlélték.

Tavaszi nagytakarítás helyett Iliescu a régi rendszerre támaszkodva hozott létre egy parlamentáris köztársaságot”

– fűzte tovább a szót Székely István politológus. 2006-tól olyan együttélés jellemzi a rendszert, amelyben az elnök és a parlament álláspontja nem egyezik: ilyen felállásban a kérdés az, hogyan és milyen hatáskör oszlik meg a vezető pozíciók között. Székely István tömör összefoglalója szerint a 2001. szeptember 11-i, amerikai terrortámadás után nálunk is folyamatosan növelik a titkosszolgálatok szerepét és költségvetését. Az államelnöki hatáskörbe tartozó titkosszolgála­tokkal szemben a DNA (Országos Korrupcióellenes Ügyosztály) szűkös jogköre miatt nem hallgathat le telefonbeszélgetéseket, nem ellenőrizhet e-maileket, tulajdonképpen a titkosszolgálati dossziék alapján indít eljárást, mindez pedig az elnöki hatalom megerősödését, stabilizálását támasztja alá. Mindemellett a pártokat működtető alapelv is jócskán hagy kívánnivalót maga után: a koalíciók ugyanis nem ideológiák alapján köttetnek, hanem azzal az egyetlen céllal, hogy az éppen legerősebb párt ellen szövetkezhessenek a kevésbé erősek. A pártokat klientelizmus jellemzi: a szervezet megvan, az ahhoz illő gyakorlati program azonban nincs, ráadásul új ideológiák köré épülő szervezetek sem jelennek meg csak a régiek új felépítésben.

Mikrofonigazítás: indul a Toró T. Tibor–Porcsalmi Bálint-párbeszéd Fotó: Kelemen Álmos

A legutóbbi kormányválságra is egyszerű választ kaptunk: a zsákmányszerző politikát követő szociáldemokratáknál (PSD) ha sánta a vezér, lecserélik.

Molnár Zsolt volt miniszterelnöki tanácsos szerint a kormányváltás kizárólag a PSD-n belüli hatalmi harcról szólt:

a lényeg, hogy olyan személy foglalja el a kormányfői tisztséget, aki hűségesen konzultál Liviu Dragnea pártelnökkel. A következtetés egyszerű: az ilyen szervezetten kaotikus belpolitikai rendszerben nem csoda, ha egyre csökken a szavazni hajlandók száma. Az ország instabilitása ugyanakkor a külpolitika terén is nyilvánvaló: míg egyik kerekasztalon Radu Carp egyetemi oktató szerint nyilvánvaló Johannis Amerika-pártisága, addig Cristian Pîrvulescu politológus szerint Románia még mindig nem döntötte el, hogy NATO-tagsága felé vagy a Balkán-egyesítési hajlandóságot mutató Putyin-féle Oroszországhoz húz.

A reformáció jóval több, mint vallás

Az erdélyi magyarok 70 százaléka tartja magát vallásosnak szemben a magyarországiak ötven százalékával – hangzott el csütörtökön a Lőrincz Csaba-sátorban. Az idei Tusványoson erős hangsúlyt kapott a reformáció: igyekeztek ráébreszteni a közönséget arra, hogy a 16. századi, újító törekvések távolról sem csak az egyházat és a vallásos lelkületű társadalmi rétegeket érintik. A Biblia, s ezt követően minden más nyomtatott alkotás anyanyelven történő kiadása felbecsülhetetlen kulturális mérföldkő az európai nemzetek életében, ráadásul mind a kultúra, mind az egyház, de a tudni és művelődni akarás is személyesebbé vált, és így indult el az anyanyelven történő oktatás. A reformáció a hétköznapi társadalmi gondolkodás, a gazdaságpolitika területén is jelentős fordulatot hozott: az 1500-as évek előtt egyszerűen ördögtől valónak tekintették az anyagi kölcsönt, Kálvin János azonban elérte, hogy meglássák az értelmet és a hasznot a hitelezésben. A reformáció több mint vallás, hiszen, ahogy a muzulmán közösségek mindennapi életét meghatározza hitviláguk, úgy az európai embert is a keresztyénség sarkallja segítésre, stabilitásra, bizalommal és szeretettel teli hozzáállásra. Vallásosságtól függetlenül ezt a magatartásformát elődeinktől örököljük.

Az életbe beleszeretett Kowalsky meg a Vega szinte a fulladásig sűrűsödő tömeget vonzott a koncertre Fotó: Kelemen Álmos

Az előadáson hangsúlyozták: a kereszténység nemcsak vallás, de mindennapi kultúra, amely akarva-akaratlan meghatározza az európaiak életét.

A pozitív értékek mellett azonban a legnagyobb hatalmat az egyháznak adó teokrácia államformájának neve is említésre került, valószínűleg csak történelmi kitérőként.

Czukor József magyar hírszerző, diplomata szerint azzal, hogy Donald Trump – a korábbi elnökök teremtette hagyománnyal szakítva – nem Berlinben, hanem Varsóban mondott beszédet, hangsúlyozva a keresztény értékeket – azaz Istent, a hazát és a családot –, nyilvánvaló az európai–amerikai barátság. Az előadók azt is hozzátették, hogy a NATO által kötelezett katonai fejlesztések során a közeljövőben mind a lengyelek, mind a magyarok amerikai hadifelszerelést fognak vásárolni. A jövő NATO-ja és Európai Uniója témájú előadáson ötletként felmerült, hogy az Európában gyártott amerikai hadigépek vásárlásával a megemelt védelmi költséget itthon, esetleg a visegrá­di együttműködés (V4) területén belül kellene hasznosítani.

Nincs kétféle magyar állampolgár

„Nincs A és B kategóriájú magyar, egy nemzet van, amelynek határon túli tagjai is teljes körű állampolgársági joggal kell rendelkezniük, mint az anyaországbeliek” – mondta Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes a hagyományos pénteki nemzetpolitikai kerekasztalon. Előadásában a magyar kormány által a Kárpát-medencei magyar nemzetközösségeknek juttatott támogatások eredményeit emelte ki. Beszédében a családalapítás fontosságát is hangsúlyozta, hiszen „a jövőbeni segítő kéz mit sem ér, ha nincs kinek odanyújtani”.

Hátizsákos fiatalok: a pörgős koncertekre és nyílt hangvételű előadásokra tízezrek kíváncsiak Fotó: Kelemen Álmos

A kerekasztalon kiderült, a Felvidéken, a Vajdaságban, Horvátországban és nálunk is egyre kevesebb a magyar.

A németországi diaszpóra képviseletében érkezett Klement Kornél kiemelte, Nyugaton az a jó magyar ember, akinek a gyermeke is magyarul beszél. „Sokunkat ma is Orbán Viktor talpnyalójának fognak nevezni, olyanok, akik az ítélet kimondása után magyar kormányi támogatásra pályáznak. Éppen ezért állok be határozottan a mellettem ülő kisebbségi képviselők sorába” – vallotta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Újraindult az RMDSZ–néppárti párbeszéd

A szabadegyetem közéleti-politikai kínálatát gazdagította Toró T. Tibornak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének és Porcsalmi Bálintnak, az RMDSZ ügyvezető elnökének pártvitája. Porcsalmi határozottan kijelentette, elvárja, hogy a néppárt a kisebbségek jogérvényesítéséért létrejött Minority SafePack kapcsán együttműködjön a szövetséggel. Hozzátette, a pártok közti egyeztetésen túl kell lépni, szerinte ugyanis rég itt van az ideje a konkrét cselekedeteknek.

Toró egy új egyeztető fórum szükségét látja, ugyanis „autonómiát együttműködés nélkül nem lehet elérni”.

Porcsalmi azt hangsúlyozta, az együttműködést csak úgy tudja elképzelni, ha mellőzik a jó magyar ember megítélésére használt jelzők az egymásra kiabálását. Az erdélyi románokkal való, elkerülhetetlen párbeszéd kialakításában mindketten egyetértettek, bár Toró T. Tibor kiemelte, a kormányváltáskor kialakult magyarellenes uszítás forrása elsősorban az erdélyi román pártoknál keresendő, ők ugyanis nem transzilvanista, regionalista politikusok, hanem a nacionalista bukaresti politikum regionális kihelyezettjei.

Örömzene és lelkes hangulat uralkodott a koncerteken Fotó: Kelemen Álmos
Ha szombat, akkor Orbán Viktor

A szombat délelőttöt a keresz­ténydemokrata ideológia és a muzulmántéma uralta. Tőkés László hangsúlyozta, Tusványos a román–magyar párbeszéd helyszíne is kellene, hogy legyen, a bukaresti politikum azonban elzárkózik az eseménytől és a lehetőségtől. Úgy fogalmazott: örömmel látta Johannis nyitását a székelyek irányába, de sajnálja, hogy nem jelenhetett meg a szabadegyetem nagyszínpadán a magyar miniszterelnök előadópartnereként. Az európai parlamenti képviselő megemlítette a korábban terroristaként megbélyegzett, meghurcolt Beke Istvánék ügyét is, felszólítva a hungarofóbia ellen a jelenlévő, három-négy újságíróból álló román hallgatóságot, akik a kijelentés után a tolmácsok rossz fordítását kifogásolták. Orbán Viktor beszédében az egyre erősödő V4-ek szövetségét emelte ki, illetve határozottan kiállt a migrációval szembeni erős ellenállás mellett. A miniszterelnök szerint lehetetlen az integráció, ha két, alapelveiben ennyire különböző kultúráról van szó, mint a muszlim és a keresztény.

Olyan világ az övék, amelyben nincs férfi és női egyenjogúság. Valljuk be, a muzulmán kultúra ma jóval erősebb a keresztény morálnál, és ezt a muszlimok is tudják: miért is akarnának tehát egy, az övéknél gyengébb elvrendszert a magukévá tenni?

– tette fel a kérdést a miniszterelnök. Az elmúlt évek számadásával és a családbarát politika hangsúlyozásával hívta fel a romániai magyarok figyelmét a jövő évi választásokra. Ígérete szerint a jövőben az erdélyi szülők is megkapják gyermekeik után az új, magyar állami támogatást.

A miniszterelnök beszédét kétszer kifütyülni akaró nőt megcibáló néhány résztvevő pillanatnyilag ugyan aláásta a kereszténydemokrata hangulatot, a tiltakozó hölgy haját rángató csíkszeredai fotós utólag azonban bocsánatot kért meggondolatlan tettéért.

Régi barátok, életigenlés, sok örömzene

A népzenei dallamvilágot a hip-hoppal, raggae-vel, elektronikus zenével egyedien ötvöző Balkán Fanatikot a tusványosi közönség jó része nem ismerte, a koncert derekára tömörebbé sűrűsödött tömeg azonban azt bizonyítja, hogy a zenekarnak sikerült megnyernie a fesztiválozókat. Szabó Balázs Bandájára már jóval többen voltak kíváncsiak, ami a látható alázattal és kíméletes alapossággal játszó zenészeket tekintve nem csoda. Idén a szervezők az esti koncertek közötti rövid időt sem hagyták üresen: a Székely Legendárium egyre megnyerőbb, megható rajzfilmjeinek vetítésével szórakoztatták a türelmetlen ácsorgókat. Közben a sörmámoros közönségben szemünk előtt köttettek reggelig lélegző barátságok.

Esténként a fellépő zeneka­rokkal tartott közönségtalálkozókon kiderült, nincs zenekari demokrácia, ugyanis mindegyik együttesben van egy vonalvezető, aki, bár meghallgatja a többiek véleményét, a fő irányvonalat ő határozza meg. Így van ez a Beatricével is, amely hál’Istennek nem akar megöregedni. Pörgős, többezres tömeget vonzó, mindenkit megénekeltető, nemzeti összetartozást erősítő koncertet tartottak Tusványoson, bár arról épp ideje lenne leszokni, hogy a legjobb régi magyar zenekarnak tartsák magukat.

A Margaret Island koncertjén szinte láthatóan lefolyt az életigenlés és zenei öröm a színpadról. Az Anna and the Barbies nemzetközi színvonalhoz közelítő tempót diktált, a Skórpió pedig régi, idősödő barátokat hozott össze.

A Metallicán és Carlos San­ta­nán felnőtt Kowalsky meg a Vega szinte a fulladásig sűrűsödő tömeget vonzott a koncertjére. A végtelenül szerény Kowalsky és zenésztársai néhol kellő nyersességgel emberségre és elfogadásra nevelő rap-rock zenéje/szövege ezreknek ismert itthon is: az életbe beleszeretett együttes po­zitív energiáktól repedező felkiáltójelet tett a Tusványos végére.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport