A szlovák parlament elnöke az Erdélyi Naplónak: a szlovák-magyar viszony túl jó ahhoz, hogy a Beneš-dekrétumokat bolygassák

2024. január 31., 21:05 utolsó módosítás: 2024. január 31., 21:20

Brüsszelben járt kétnapos tájékoztató körúton a szlovák parlament elnöke, Peter Pellegrini. Az Európai Unió vezetőivel történt találkozóit követő sajtóértekezleten látogatásáról számolt be. Az Erdélyi Napló kérdéseire is válaszolt a kettős állampolgárság és a Beneš-dekrétumok ügyében.

A szlovák parlament elnöke az Erdélyi Naplónak: a szlovák-magyar viszony túl jó ahhoz, hogy a Beneš-dekrétumokat bolygassák
galéria
Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke brüsszeli sajtóértekezletén Fotó: Krivánszky Miklós

Kétnapos tájékoztató körúton január 23-án és 24-én Brüsszelben járt Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke. Roberta Metsolával, az Európai Parlament vezetőjével, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is találkozott.

A szlovák törvényhozás elnöke arról biztosította a brüsszeli uniós vezetőket, hogy az Európai Parlament határozata – amely agályosnak tartja a szlovák Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetését és figyelmezti Szlovákiát, hogy a lépés a jogállamiságot és a korrupciós ügyek kivizsgálását veszélyezteti – teljes mértékben alaptalan.

Pellegrini az uniós vezetőkkel történő találkozását követően sajtóértekezlet keretében számolt be újságíróknak a brüsszeli látogatásáról.

A szlovákiai parlamenti ellenzék félrevezető támadásának minősítette a szlovák kormányzati tervezet elleni kifogásokat,

annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban az Európai Parlamentben 496 képviselő szavazott igennel. Az EP-képviselők szerint a szlovák parlament által gyorsított eljárásban tárgyalt tervezet miatt felmerülhet az uniós támogatások felhasználásának követhetetlensége.

A sajtótájékoztatón szóba kerültek a közszolgálati médiát érintő módosítások miatti uniós agodalmak is, azonban újságírói kérdésre válaszolva Pellegrini kifejtette, a szlovák kormánynak nem célja a sajtószabadság korlátozása.

Az Erdélyi Napló munkatársának kérdésére, hogy a kettős állampolgárság szlovákiai tilalmának eltörléséről szóba jöhet-e törvénymódosítás, válaszában Pellegrini kiemelte: az elkövetkező hetekben a téma nem kerül napirendre, viszont a választási ciklus keretében később visszatérhetnek a kérdésre. A szlovák politikus szerint jelenleg ennél égetőbb problémákat kezelnek.

Lapunk felvetésére, hogy amennyiben a Beneš-dekrétumok ügye felmerülne, mi lenne a szlovák kormány álláspontja, Pellegrini határozottan kijelentette, hogy a téma nem kerül tárgyalásra.

,,Nem értünk egyet azzal, hogy lezártnak tekintett történelmi dolgokat újra megnyissunk. Robert Fico miniszterelnök budapesti látogatása és Orbán Viktor magyar kormányfővel történt találkozása megmutatta, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok kitűnően alakulnak. Nem megengedhető, hogy ezt a jó viszonyt bármilyen ürüggyel kikezdjék” – fogalmazott válaszában Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke.

Krivánszky Miklós, Brüsszel

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.