Katona Márta heti ajánlója

2017. október 06., 21:58 utolsó módosítás: 2017. október 06., 22:04

Katona Márta a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Egy évtizede dolgozik a közmédiában, s a zeneakadémia zenetudomány szakán, valamint az ELTE német szakán szerzett ismereteit kamatoztatja műsoraiban.

Katona Márta heti ajánlója
galéria

 

Hétfőn lélekben az idei Szegedi Szabadtéri Játékokra látogatunk: Wagner A bolygó hollandi című operáját láthatják a nézők. Érdekes előadás, s mivel a Játékok a Dóm téren folynak, így a körbevevő épületek is a díszlethez tartoznak. A bemutató is alkalmazkodott a környezethez, s a címszereplő nem a megszokott hajón, hanem egy űrhajón érkezik. E felfogás nagy vitákat gerjesztett, miért van arra szükség, hogy szkafanderes hősök galaktikus díszítésekkel népesítsék be az operaszínpadot. Egy bizonyos, ugyan a rendezés elgondolkoztató, de a német nyelvű, magyar feliratos előadás zeneileg fantasztikus (M5, 22.10).

A CAFe Budapest keretében ismét megrendezik az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyét, s kedden a zenekari döntőbe kapcsolódhatunk be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből. Fantasztikus, hogy otthon kényelmesen hallgathatjuk a nagyon izgalmas versenyt, s megismerhetjük a jövő generációjának tehetséges fiatal zeneszerzőit. Horváth Balázs, Tornyai Péter és Magda Dávid szerzeményeit egy fiatal karmester, Hámori Máté vezényli (Bartók Rádió, 20.35).

Aki ráér szerda délelőtt, az kapcsoljon az M2 gyerekműsoraira! Olyan klasszikus magyar rajzfilmeket élvezhet, mind a Vízipók-Csodapók vagy A kockásfülű nyúl és a Magyar népmesék. Ezek mind képi világukban, mind pedig szövegükben kiváló alkotások. Nekem A kockásfülű nyúl volt a kedvencem, s olyannyira tökéletesnek éreztem intenzív képi világát, hogy felnőttkorban ébredtem rá, hogy a sorozat némafilm (12.05–12.20).

Csütörtökön spanyol filmszatírára hívom fel a figyelmet. Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén rendezője az a híres Pedro Almodóvar, akinek alkotásait a MÜPA sorozatában bevezető előadásokon is megnézhetjük. A főszereplő Antonio Banderas, de az igazi főhős az a másodvonalbeli színésznő, akinek szerepe szerint élete összeomlik a munkahelyén és a szerelmi életében egyaránt. Az ő viszontagságait élhetjük át a késői órákban keserű humorral fűszerezve (Duna Tv, 1.05).

Pénteken A méhek világa című dokumentumfilmet ajánlom. Nem láttam még, de tudom, hogy napjainkban a méhek az érdeklődés középpontjába kerültek. Érdekes, ahogy a méhek társadalma felépül, ahogy vonulnak és dolgoznak. Mindenütt olvashatjuk viszont, hogy pusztulnak a méhek, s ha kihalnak e hasznos rovarok, akkor a virágok, a gyümölcsfák beporzása is veszélybe kerül, s ökológiai katasztrófa fenyeget (Duna Tv, 24.45).

Szombaton ismét a MÜPÁ-ba kapcsolunk, ahol a világ egyik legjobb zenekara játszik, a világ egyik legjobb karmesterével: az Amszterdami Concertgebouw Zenekarát Eötvös Péter vezényli. Liszt, Bartók, Sztravinszkij művei hangzanak el, így Liszt kevésbé ismert művét A bölcsőtől a sírig – szimfonikus költeményét is élvezheti a közönség. Érdekes lehet, hogy Bartók Táncszvitjét hogyan játssza egy holland zenekar magyar karmester vezényletével (Bartók Rádió, 20.35).

Vasárnap egy megunhatatlan klasszikus magyar filmet, a Körhintát karikáztam be. A filmdrámát olyan kiváló színészek vitték sikerre, mint Törőcsik Mari, Soós Imre és Szirtes Ádám (Duna Tv, 22.00).

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.