„Kis Jézuskát béfogadjuk” – A közmédia karácsonyi műsorajánlója

2017. december 22., 22:43 utolsó módosítás: 2017. december 22., 22:49

A közszolgálati csatornák változatos műsorkínálatukkal gazdagítják a nézők és a hallgatók ünnepét. A palettán közvetítések, a karácsonyhoz illő filmek, összeállítások szerepelnek.

„Kis Jézuskát béfogadjuk” – A közmédia karácsonyi műsorajánlója
galéria
Részlet A mennyországot választom című filmből Fotó: Moris Puccio

December 24-én a Kossuth Rádió A születés misztériuma című műsora Budapesten a Rózsák terén álló Szent Erzsébet templomba látogat. Varga Zoltán plébános évek óta megrendezi a karácsonyi misztériumi játékot az oda járó gyerekekkel és fiatalokkal. A történet mindig ugyanaz: megszületik a Megváltó. De minden évben más szereplő szemüvegén keresztül figyeljük a történéseket. Idén a napkeleti bölcsek közül Gáspár látószögéből élhetjük át az eseményeket (10.30). Ezt követően a római katolikus szentmisét a fővárosi Herminamezői Szentlélek-plébániatemplomból közvetíti a rádió. „A kereszténység az elfogadás művészete – hirdeti szentbeszédében Pajor András plébános. – Azáltal vagyunk Isten kegyelmi ajándékainak nyitott lelkű elfogadói, hogy bátrabban merjük önmagunkat, és magunkon keresztül a megtestesült Igét is továbbajándékozni.” (Kossuth Rádió, 11.04).

A Református ifjúsági műsorban a Csopaki Református Általános Iskola tanulói karácsonyi betlehemes játékkal kedveskednek a nézőknek. „Biztos ez az Úrnak terve, hogy Jézus itt szálljon földre, a pásztorok tanyáján, Betlehemnek pusztáján” – hangzanak Mária ajkáról a veretes szavak (Duna Tv, 11.00). A Református magazin Steinbach Józsefet látja vendégül. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke advent üzenetéről és Krisztus születéséről osztja meg gondolatait (Duna Tv, 11.30).

Koradélután a Jézuskára várva összeállítás az ünnepi mesék világába kalauzolja el a hallgatókat. Talán sokakban felvetődött, miért van annyi szomorú mese, s a felolvasott gyermektörténetek csodálatos világa miért szorult háttérbe? (Kossuth Rádió, 15.30)

A kettétört fenyő karácsonya műsor – Benkei Ildikó szerkesztésében – a hívő emberek szorgalmáról tesz tanúbizonyságot. A reformáció 500. évfordulójára Erdélyben öt új templomot építettek fel szorgalmas és életképes gyülekezetek. Kerelőszentpálon, mintegy jelként, egy kettétört fenyő tartja a szószéket (Kossuth Rádió, 20.00).

Hans Falladának, a Mi lesz veled, emberke? szerzőjének egyik legszebb novellája a Kiskarácsony, amelyben három kisgyerek egy skandináv népszokást felelevenítve díszít fel egy karácsonyfát az állatoknak (Kossuth Rádió, 20.30).

A Bartók Rádió Tóka Ágoston orgonaművész és az Angelica Leánykar hangversenyét közvetíti. A válogatásban többek között felcsendül Kodály Angyalok és pásztorok című műve, Liszt Három királyok indulója a Krisztus oratóriumból és a kora barokk szerző Giulio Caccini Ave Mariája (20.35)

A századfordulón született Szirmai Rezső halálának félszázadik évfordulójára az elmúlt évben emlékeztek az irodalomkedvelők. A kiváló újságíró-író legnagyobb sikerét a Senki karácsonyfája című hangjátékával aratta. A karácsonykor börtönbe kívánkozó, szeretetéhes szerencsétlen ember figuráját Sinkovits Imre alakítja (Kossuth Rádió, 22.00).

Mirjam nővér és a Manilában működő ACAY misszió komoly krízisben levő fiatalokkal foglalkozik. A sokszor évekig előzetes letartóztatásban sínylődő fiatalkorúakat nemcsak keresztény pasztorációval segítik, hanem kognitív pszichoterápián alapuló módszertannal is. A Szeretet arcai című film be kívánja mutatni azt a hitből fakadó mély elkötelezettséget és erőt, mely a nővérek munkájából fakad, s mellyel fiatalok életét mentik meg nap mint nap (M2-Petőfi Rádió, 22.10).

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően Ferenc pápa nem éjfélkor kezdi a karácsony vigíliáján bemutatandó szentmisét, hanem korábban. A műsor szakértője és a pápai beszéd fordítója dr. Török Csaba teológiaprofesszor (Duna World, 22.15).

A nézők a kaposvári Nagy­boldogasszony-székes­egyház éjféli miséjébe kapcsolódhatnak be. A szertartást Varga László kaposvári megyéspüspök celebrálja (Duna Tv, 1.00).

Két műalkotás is Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel. A Legyetek jók, ha tudtok című, immár klasszikussá vált, nagyszerű színészeket felvonultató mozi a híres betétdala nyomán vált világszerte ismertté (Duna Tv, 21.35).

A másnapi, A mennyországot választom című filmben a főhős Szent Ignáchoz indul, hogy az engedélyét kérje indiai missziós útjához. Róma felé tartva azonban, látva a sok kallódó, csellengő, szegény gyereket úgy dönt, hogy életét az ő sorsuk jobbá tételének szenteli (M5, 18.00).

Karácsony napján a karácsonyi evangélikus istentiszteletet Szolnokról közvetítik. Igét hirdet Győri Péter Benjamin esperes, a gyülekezet lelkésze (Kossuth Rádió, 11.04.).

A vasárnapi református istentiszteletbe a Debreceni nagytemplomban kapcsolódhatnak be a hívek (Duna Tv, 12.00).

Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről délben láthatják a nézők. A városnak és a világnak küld évente két alkalommal különleges pápai áldást Róma püspöke. Előtte elmondott békeüzenete ma aktuálisabb, mint valaha (Duna Tv, 13.00). Minden nézőnknek és hallgatónknak boldog karácsonyt kívánunk!

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.