Adonyi Adrienn heti ajánlója

2017. november 08., 20:12 utolsó módosítás: 2017. november 08., 20:14

Adonyi Adrienn néprajzkutatóként végzett, a következő évtizedekben a kulturális élet különböző területein tevékenykedett. Jelenleg a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és megőrzésére létrehozott nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza sajtósa.

Adonyi Adrienn heti ajánlója
galéria

Hétfő este a Kossuth Rádió Rádiószínházában a Polcz Alaine Asszony a fronton című önéletrajzi regényéből készült tízrészes sorozat első része hangzik el a szerző felolvasásában. Ez a tanulságos történet személyes hangon, különleges aspektusból — a legembertelenebb bántalmakat és megaláztatást elszenvedő asszony nézőpontjából — mutatja be a háborút (hétfő, 22.30).

Keddre az egyik kedvenc műsoromat, a Kulturális híradót választottam, mivel minden kulturális téma különösen közel áll a szívemhez. A híradó jó ötleteket ad, hogy hova érdemes ellátogatni a közeljövőben, tájékoztat a legújabb premierekről, kiállításokról, koncertekről, könyv- és filmbemutatókról az egész Kárpát-medencében (M5, 20.00).

Szerdán ismét az irodalom területére kalauzolom a rádióhallgatókat. A legkedvesebb költőm, Arany János Buda halála című műve hangzik el folytatásokban.  Arany tervei között szerepelt egy hun tárgyú trilógia megírása, de végül csak ezt az egy művet, a trilógia első darabját fejezhette be (Kossuth Rádió, 14.06).

Csütörtökön a korán kelőknek érdemes az Igézővel kezdeni a napot! A rövid műsorban elhangzó személyes történetek szorosan kapcsolódnak egy-egy bibliai igéhez, azt példázva, hogy a hit által nap mint nap részesei lehetünk a megváltás kegyelmének (Kossuth Rádió, 6.08).

A Fölszállott a páva, az MTVA és a Hagyományok Háza népi tehetségkutató versenyének 5-6. területi válogatóit szeretettel ajánlom mindenkinek, mert a néphagyomány átadásán és köztudatban tartásán túl ez a műsor színvonalas, szórakoztató, látványos péntek esti kikapcsolódás (Duna Tv, 21.25).

Szombatra egy kedves portréműsorra, a Történet hangszerelvére hívom fel a figyelmet. Csűrös Csilla vendége az öröm-játék-élmény-hitelesség elvén működő Népmesekincstár kidolgozója, Bajzáth Mária. A vendég őszintén vallja, hogy a mesék kapuján át egy ősi, mágikus világba léphetünk, ahol mindenki megtalálhatja a számára fontos üzenetet. A mesék, mondókák, találós kérdések útján kapcsolatot teremtünk a bennünket körülölelő világgal, és az önmegismeréshez is közelebb juthatunk (Kossuth Rádió, 13.30).

Vasárnap este Szabó Magda, a száz évvel ezelőtt született kiváló írónő emléke előtt tiszteleg az M5 csatorna a Régimódi történet levetítésével. Ez a sajátosan eleven és bájos mozi kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt szerez (21.15).

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.