A nikotin: „mítosz” és valóság a dohányzással kapcsolatosan (x)

2022. május 10., 14:27 utolsó módosítás: 2022. május 10., 16:51

A dohányzáshoz kötött veszélyek valósak. Éppen ezért hasznos tájékozódni a veszélyek igazi okáról, hogy tudjuk, hogyan csökkentsük a dohányzással járó veszélyeket, amikor nem hagyhatjuk el teljes mértékben ezt a szokást.

A nikotin: „mítosz” és valóság a dohányzással kapcsolatosan (x)
galéria

A dohányzók között gyakran keringenek különféle elméletek vagy „mítoszok”: sokan közülük azt hiszik, hogy a cigarettában levő legkárosabb anyag a nikotin, ami függőséget vált ki és a dohányzással járó betegségeket okozza.

A legfőbb gond nikotin égetése, nem maga a nikotin

Az igaz, hogy a nikotin függőséget vált ki és veszélyektől sem mentes, azonban nem a nikotin a fő okozója a dohányzáshoz társuló betegségeknek. A valóság az, amint azt a Nemzetközi nikotin konferencia, illetve a nagy-britanniai Királyi Orvosi Kamara jelentése, „Nikotin füst nélkül. A dohányzással járó kockázatok csökkentése” megállapítja:

az emberek a nikotinigényért dohányoznak, de a dohány égésekor kibocsátott nagy mennyiségű méreganyagtól halnak meg.

A nikotin olyan vegyi anyag, amely természetes módon jelen van a dohánynövényben. A tüdőn keresztül történő belélegzéssel egyidejűleg a nikotin egyenesen a vérbe szívódik fel, ami elszállítja a szövetekbe és az egyes szervekbe, beleértve az agyat is. Ennek következtében a nikotin rövid időre serkentheti az agyműködést és befolyásolhatja az agyfunkciókat, mint például az érzelmi funkciót és a memóriát. A nikotin hatása az agyra fiziológiai hatást is kelthet, amely a vérnyomás és a szívritmus időszakos és visszafordítható megnövekedéséhez vezethet.

Tulajdonképpen mi árt a dohányzóknak?

A dohányzás több ezer mérgező anyagot képez. Ezek közül a legtöbbnek és a legmérgezőbbeknek, közöttük az úgynevezett karcinogén (rákkeltő) anyagoknak tulajdonképpen nincs köze a nikotinhoz. Ezek a dohány égetéséből származnak. Igaz ugyan, hogy a dohányos a nikotinért dohányzik, de a legártalmasabb a cigaretta füstje, amely tartalmazza ezt a több ezer méreganyagot.

Következésképpen a nikotin inkább közvetlenül ártalmas. A nikotinfüggőség miatt a dohányzók nem hagyják el ezt a szokást, és továbbra is belélegzik az égés során keletkezett vegyi anyagokat.

Hogyan csökkenthetjük a dohányzással járó kockázatokat?

A nikotin a fő eleme azoknak a terápiáknak is, amelyek segítenek a dohányzóknak leszokni a dohányzásról. Az egészség és elhalálozási arány szempontjából legnagyobb gond valódi oka azonban a cigaretta égetése. Az égés során keletkező füst több ezer anyagot tartalmaz, amelyek közül sok a mérgező.

Amikor a dohányos rágyújt egy cigarettára, az agya a nikotint keresi, de a dohány égése során a dohányzó elkerülhetetlenül belélegzi ezt a sok mérgező anyagot is.

Éppen ezért azok a terápiák, amelyek segítenek a dohányzóknak leszokni a dohányzásról, csak nikotint tartalmaznak.

Röviden, nem annyira a nikotin maga a vétkes, mint inkább az eljárás, amellyel kivonjuk a dohányból dohányzás közben. Azok a termékek, például, amelyek a dohányt égetés helyett felmelegítik, jelentősen kisebb mértékben képeznek méreganyagokat, mint a dohányfüst. Ezek megoldást jelenthetnek a kockázat csökkentésére azoknak a dohányosoknak, akik nem mondanak le a dohányzásról. Számukra a legjobb megoldás mégis a dohányzásról való teljes leszokás.

A nikotin és szerepe a füst nélküli cigarettákban

Az íz és a rituálé mellett a nikotin az egyik oka annak, amiért az emberek dohányoznak. Annak érdekében, hogy a felnőtt dohányosok, akik egyébként tovább dohányoznának, térjenek át az alternatív, füstmentes cigarettára, ezeknek a termékeknek általában nikotint kellene tartalmazniuk, ugyanakkor elfogadható ízt és élményt nyújtsanak.

Fontos megjegyezni, hogy

a szívbetegek, súlyosan magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegek, valamint a terhes nők és szoptatós anyák ne használjanak nikotin tartalmú termékeket.

Hasonlóan, kiskorúak nem kellene nikotintartalmú termékeket használjanak, ilyen termékek nem kellene elérhetők legyenek számukra.

Habár léteznek ezek a füstmentes alternatívák, az egészség számára legjobb választás a nemdohányzók számára az, hogy ne szokjanak rá a dohányzásra, a dohányzók számára pedig az, hogy mondjanak le teljes mértékben a dohányzásról és a nikotintartalmú termékekről. Azok pedig, akik továbbra is dohányoznak, a helyes és kiegyensúlyozott tájékozódás ezekről a termékekről, beleértve a nikotin szerepét is, a közegészség érdekeit szolgálhatja, mivel arra ösztönözheti a dohányzókat, hogy térjenek át teljes mértékben füstmentes termékekre és mondjanak le a cigarettáról.

A cikket a Philip Morris Románia támogatja.

(X – fizetett hirdetés)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.