Erdélyi konyha hagyományok és újdonságok között

Makkay József 2019. június 02., 22:29 utolsó módosítás: 2019. június 02., 22:31

Miért nehéz Erdélyben szakácsnak lenni, és hogyan lehet jó minőségű alapanyagokat beszerezni az éttermek konyhájára? Egyebek közt erről is beszélgettem Berke Sándorral, az egyik legjobb kolozsvári magyar étterem, az 1568 séfjével, akivel az erdélyi gasztronómiában is gyors léptekkel változó trendeket vettük számba.

Az 1568 bisztró barátias, meghitt hangulata Fotó: Bisztró 1568

Kolozsvár egyik legfiatalabb éttermének, az unitárius egyház tulajdonában lévő, 1568 nevet viselő bisztrónak a séfje. Bő három esztendeje lett hivatásos szakács, és az ő nevéhez fűződik a legismertebb kolozsvári magyar étterem felfuttatása. Berke Sándorral a vendéglő két évvel ezelőtti beindításának évfordulóján beszélgetünk. A bisztró a lapunkban is bemutatott mesterszakács, Orbán Ferenc útmutatásai alapján és kezdeti irányításával vágott bele abba a kolozsvári gasztrokalandba, ahol országosan, sőt nemzetközileg is jegyzet, kiváló éttermek üzemelnek városszerte, ilyenformán indulásukat kemény konkurencia fogadta.

A szószéktől a konyháig

„Mennyire volt vakmerőség friss szakácsdiplomával és komolyabb éttermi tapasztalatok nélkül belevágni ebbe a nagy kihívásba?” – teszem fel a megkerülhetetlen kérdést. Vendéglátóm szerint minden, amit eddig tett, egyféle vakmerőség volt. Az igazi kihívást abban látta, hogy a gasztronómia óriási világában kezdő szakácsként próbált szerencsét, és eltökélt szándéka volt bizonyítani. A református lelkészi diplomával rendelkező Berke Sándor három év szószéki szolgálat után programkoordinátorként dolgozott egy alapítványnál, önkéntesként vett részt egy olaszországi vendéglátó központ konyhájának napi munkájában, és ezt követően indította el a Koffer irodalmi kávézót a kincses városban.

Egy mesterszakácsokról készült fi lm sorozat hatására döntötte el, hogy beiratkozik egy hat hónapos szakácstanfolyamra.

„A legnagyobb hatást a híres olasz séf, Massimo Bottura tette rám, akinek ételkészítői szenvedélye szinte utánozhatatlan. A munkássága győzött meg arról, hogy az ételkészítés művészeti alkotás is lehet, melynek során, a konyhán igazi szenvedélyes közösséget tudott összehozni” – magyarázza az indulás egyik fontos mozzanatát.

Berke Sándor a bisztró főbejárata előtt: vendégmarasztaló a kínálat Fotó: Magyar Konyha

Persze a sikeres szakácsmesterséghez sem elegendő a hirtelen elhatározás, így más előzmények is szükségesek. És ezekből bőven akadt Berke tarsolyában. A szintén református lelkészként szolgáló édesapja házában az évtizedek során tömegek fordultak meg, így testközelből megtapasztalhatta a vendéglátás fortélyait. Ami elsősorban nem fényes lakomákban nyilvánult meg, hanem a vendégeket övező szeretetben, hiszen az egyszerű ételek tálalásának is megadták a módját. Apai dédszülei valamikor Máramarosszigeten működtettek éttermet.

Saját és felesége felmenői révén az is kiderült, hogy Erdély különböző tájegységeinek konyhája mekkora érték számukra, amit részleteiben akarnak felfedezni.

Ezzel a családi örökséggel és a friss szakácsdiplomával szegődött el álmait megvalósítani abba a kolozsvári magyar étterembe, amely indulásakor éppen az erdélyi konyha sokszínűségét tűzte zászlajára.   

Gyenge minőségű zöldségek

Nem könnyű Erdélyben elfogadható áron jó minőségű éttermet fenntartani. Ez sokkal nehezebb, mint külföldön. Berke Sándor szerint a legnagyobb kihívás a jó minőségű alapanyagok beszerzése. Mivel egy magára valamit is adó étterem eleve kerüli a nagy bevásárlóközpontok nagyüzemi felhozatalát, a séfeknek hamar rá kellett ébredniük, hogy Romániában erre alig van alternatíva.

A rendszeresen elérhető kistermelőkkel a fő baj az, hogy nem tudnak folyamatosan jó minőségű terményt szállítani, másrészt áraik gyakran irreálisan magasak.

Berke azt mondja, hogy a kistermelők áruja nem kétszer jobb a nagyüzemi kínálatnál, mégis gyakran ennek dupláját kérik érte. Ugyanakkor sok gazdának fogalma sincs arról, hogy a különböző zöldségekből milyen fajtát termel. Kevés az igazán elkötelezett kistermelő, aki szenvedéllyel egyedi felhozatalt és minőséget állít elő.

Más erdélyi séfekhez hasonlóan jó ideje Berke Sándor is azon töri a fejét, hogy az étterem éves zöldségszükségletét valamilyen belső rendszerben, hozzáértő kertésszel termeltesse meg, csúcsminőséget ugyanis másként nem tud beszerezni. Budapest környékén már működik olyan étteremlánc, amelynek közös beszállítója feltérképezte a környék legjobb zöldségtermesztőit, és egy rendszer keretében a kistermelőket összehozta az étterem séfjeivel, így mindig jó minőségű áru kerül a konyhákba. Erdélyben egyelőre nincs hasonló kezdeményezés, de a rendszer kidolgozása nálunk is megkerülhetetlen.

Nagyüzemi húsokból lehet válogatni

A húsok beszerzése terén még rosszabb a helyzet. Miután a román állategészségügyi hivatalosságok teljesen ellehetetlenítették a kisvágóhidak működését, az éttermek is jórészt csak nagyüzemi húshoz juthatnak hozzá. Erről Berke Sándor egy érdekes történetet mesélt. Nemrég egy olyan aradi nagyüzemi disznóhizlalda körül fordult meg helyi barátjával, ahonnan az egész országba szállítanak húst. Kiderült, hogy az állatfarmon dolgozó alkalmazottaknak a cég vezetése 50 százalékos árkedvezménnyel ad el disznóhúst, mégsem vásárolják.

Azok a munkások, akik belülről látják a nagyüzemi állattartás körülményeit és a takarmányozást, nem szívesen esznek ilyen helyről húst. De nyilván más nagyüzemben sem jobb a helyzet.

Szomorú, hogy ezeknek a húsoknak a beszerzésére nincs életképes hazai alternatíva. „A kisgazda portájáról megvásárolt élő állatot elméletileg bérvágásban is le lehetne vágni engedélyezett vágóhídon, de annyi az utánajárás, hogy nem éri meg bevállalni” – fogalmaz Berke. Igaz, Magyarországról is van beszállító, aki az étteremnek szükséges napi kisebb tételekben is hozna például jó minőségű, friss mangalicahúst, de ez a hazai piacon forgalmazott disznóhús árának legalább háromszorosába kerül. „Ilyen drága alapanyagokból nem lehet eladható végterméket készíteni” – magyarázza a séf. Berke Sándor ugyanakkor azt is látja, hogy viszonylag egyszerű alapanyagokból is jó minőségű ételeket tud előállítani, mint ahogy drága húsból is készülnek gyenge menük. Azt vallja,

a jó ételek, a sikeres konyha titka a friss alapanyagban, a megfelelően megválasztott technikában, a jó ízesítésben és a jó tálalásban rejlik.

Ha ezek közül valamelyik tényező hiányzik, akkor nem lehet elvárt és folyamatos minőséget biztosítani, amiért a vendég vagy annak barátja, ismerőse visszatérne az étterembe.

Nélkülözhetetlen szakmai képzés

A kolozsvári séf szerint két év alatt konyhájuk óriási fejlődésen ment át. Mint a legtöbb csúcsétterem vezetőinek, az igazi kihívás számukra is az, hogy ugyanazt a minőséget folyamatosan fenn tudják tartani. Hogy ne csak egyszeri alkalommal szülessen egy-egy remek étel, hanem a vendég bármikor ugyanazt a minőséget kapja.

„Olvastam valahol, hogy egy étterem addig fejlődik, amíg a benne lévő munkatársak és vezetők fejlődni tudnak. Ezt a fejlődést igyekszem magam is szinten tartani” – fogalmaz. A fejlődéshez a szakácsoknak is folyamatos tanulásra van szükségük. Ennek egyik módja az idősebb mentor, akitől mindig lehet kérdezni, a másik a továbbképzéseken való rendszeres részvétel – amelyekből Romániában viszonylag kevés van –, és a harmadik az igényes szakirodalom. Berke elsősorban a szakácsoknak íródott, angol nyelvű technikai szakácskönyveket gyűjti, amelyek nem receptes könyvek, hanem különleges elkészítési módokat és különleges alapanyagokat mutatnak be.

Noha a tapasztalatcsere az egyik legfontosabb tanulóiskola, sok séfnek erre van a legkevesebb ideje, hiszen a krónikus munkaerőhiány miatt a szakácsok túlterheltek.

Ha valaki hiányzik, gyakran a séfnek kell beugrania helyette. Vendéglátóm ismer olyan szakácsokat, akik hosszú évek óta nem voltak szabadságon, mert egyszerűen nem volt kire hátrahagyni munkakörüket. Igaz, már ő is ledolgozott harminc napból 28-at. „Tavaly sikerült kimennem a budapesti gasztronómiai fesztiválra, ahol több séffel is felvettem a kapcsolatot, megnéztem, mit csinálnak. Egy-egy éttermükbe szeretnék elmenni tapasztalatcserére” – magyarázza.

A hiányzó munkaerő

A nehezen beszerezhető, jó minőségű alapanyagok mellett a hazai gasztronómiát a súlyos munkaerőhiány húzza vissza leginkább. Rengeteg fiatal szakács dolgozik Nyugat-Európában, ahol a hazai bérek többszörösét is megkeresik. A jól felkészült szakemberek hiányát sok étteremtulajdonos azzal próbálja „helyettesíteni”, hogy a könnyebbnek tűnő gyorséttermeket, az olasz konyhát favorizálja. Úgy gondolják, egy pizza elkészítéséhez vagy a laskák összekeveréséhez különböző összetevőkkel nem kell komolyabb szaktudás. A kolozsvári séf szerint azonban ez távol áll az eredeti olasz konyha minőségétől.  Példaként a Miskolc melletti Encs Anyukám mondta nevű országos hírű éttermét hozza fel, ahol bizonyítottan Magyarország legjobb pizzáját sütik, amiért akár Budapestről is leruccannak a gasztronómiai ínyencségekre vevő vendégek. Azaz bármilyen konyhát vezet az ember, a szaktudás megkerülhetetlen.

Románia ilyen szempontból is a végletek országa.

Egyrészt túlpörögnek a pizzás, pastás, burgeres kínálatok, másrészt sok fogyasztó a hagyományos étteremben is csak disznó- vagy csirkesültet enne hasábburgonyával.

„Lehet, hogy az ilyen vendég is szereti a gasztronómiai különlegességeket, de nem akarja, hogy az anyukája vagy az anyósa megszólja érte. Ez a réteg a nagy mennyiségű kaját szereti, hogy jól lakjon” – írja körül a „hagyományőrző” erdélyi vendég szembetűnő látleletét a kolozsvári szakember, aki szerint konyhájuk megpróbál egyensúlyt tartani az étkezésben.

„Nem az a lényeg, hogy egy tányér étellel jól lakjon az ember, hanem fogyassza el a teljes menüsort desszerttel, és ezek együttes ízhatása jelentse az igazi gasztronómiai élményt” – magyarázza a jó konyha kínálatának titkát. Mint fogalmaz, az erdélyi konyha részeként maguk is kínálják a hagyományos ételeket, de elkészítésükbe és tálalásukba mindig belevisznek valami érdekességet és újdonságot.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot május 29-én.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport