Visky András Kitelepítés című regénye a legnépszerűbb határon túli könyv: átadták a Libri irodalmi díjakat Budapesten

EN-összeállítás 2024. június 17., 09:43 utolsó módosítás: 2024. június 17., 10:41

A korábbinál jóval több, összesen 12 kategóriában hirdették ki a Libri irodalmi díj nyerteseit. Az idén megújult formában visszatérő könyvszakmai elismerés 2023 legolvasottabb műveit díjazza. A tavalyi év közönségkedvence Frei Tamás Puccs Moszkvában című kötete lett. Visky András és Karikó Katalin is kapott díjat.

Visky András Kitelepítés című regénye a legnépszerűbb határon túli könyv: átadták a Libri irodalmi díjakat Budapesten
galéria
Karikó Katalin Áttörések című életrajzi műve kapta a 2023-as esztendő legjobb tényirodalmi kötetért járó díjat Fotó: Libri

„Nagy öröm számunkra, hogy a megújult Libri irodalmi díjat a hazai könyvszakma legnagyobb közös ünnepén, az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva adhattuk át. A 2024-ben megújult formában visszatérő díjjal a korábbinál jóval több, összesen 12 kategóriában díjazzuk a legsikeresebb műveket, így a Libri irodalmi díj sokkal inkább képes lesz majd olvasás-népszerűsítő missziójának betöltésére” – mondta Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója a megújult díjról.

Az olvasók döntése alapján a 2023-as év közönségkedvence Frei Tamás Puccs Moszkvában című regénye lett, míg az év szépirodalmi műveként Náray Tamás Barbara – A végzet című regényét ismerték el.

Díjazták az év határon túl legnépszerűbb könyvét és 2023 legjobb tényirodalmi kötetét is – míg az előbbi elismerésben Visky András Kitelepítés című regénye, utóbbi kategóriában Karikó Katalin Áttörések című életrajzi műve részesült.

Az év történelmi tényirodalmi könyve elismerést Mező Gábor A kultúra megszállása című könyvéért kapta. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb könyve az eladási adatok alapján Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című bestsellere lett, a legolvasottabb debüt író díját pedig Iglódi Csaba vehette át Dreher-szimfónia című regényéért. Libri irodalmi emlékdíjat kapott Szőcs Géza.

„Kiváló szerkesztőkkel dolgozhattam együtt, a könyveim nélkülük nem lennének azok, amik. A könyvkiadás csapatmunka, és a végeredményre szerzőtől kezdve a szerkesztőkön át a borítót tervező grafikus, vagy a fülszöveget jegyző szövegíró munkája is hatással van” – mondja az idei év szépirodalmi díjazottja, Náray Tamás.

A megújult Libri irodalmi díj három kategóriában is jutalmazza a jelentős gyermekirodalmi alkotásokat és szerzőket: az elmúlt évtizedek gyermekirodalmi sikerkönyveként ismerték el Berg Judit Rumini című művét, az év gyerekkönyve Bartos Erika A csigaház kincsei című alkotása lett, míg Marék Veronika írót és grafikust gyermekkönyv életműdíjjal tüntették ki.

A gyerekekhez mindig őszintén kell szólni, nem szabad hazudni. A mai gyerekek és a régi gyerekek abban teljesen egyformák, hogy kíváncsiak és válaszokat várnak – mi a meséinkkel segíthetünk nekik ebben”

– mondta el Marék Veronika, a gyermekirodalmi életműdíj kategória nyertese.

Az év közönségkedvence: 2023-ban Frei Tamás Puccs Moszkvában című könyve fogyott a legnagyobb példányszámban Magyarországon Fotó: Libri


A 2023-as Libri irodalmi díjakat az Ünnepi Könyvhét eseményeihez kapcsolódóan június 14-én a budapesti Gerbeaud cukrászdában adták át. Jövőre a döntőbe jutásnál ugyancsak az értékesítési adatokat veszik majd figyelembe – vagyis első körben az olvasók szűrnek –, a hosszú listán szereplő alkotásokat pedig egy online zsűri szűkíti majd tovább. Az így kialakult rövid lista zsűrije között többek között tanár, könyvtáros, boltvezető és irodalmár is helyet kap majd, tájékoztatta szerkesztőségünket a Libri kiadó PR divizióvezetője, Horváth Dóra.

A Libri irodalmi díj 2023-as nyertesei
Az év közönségkedvence / A 2023-as év a legnagyobb eladási példányszámú könyve
Frei Tamás: Puccs Moszkvában
Az év szépirodalmi könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi könyve
Náray Tamás: Barbara – A végzet
Az év tényirodalmi könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott tényirodalmi könyve

Karikó Katalin: Áttörések
Az év legsikeresebb debütáló könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott debütáló könyve

Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia
Az év történelmi tényirodalmi könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott történelmi témájú tényirodalmi könyve
Mező Gábor: A kultúra megszállása
Az év üzleti könyve – a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott üzleti tematikájú könyve
Walter Isaacson: Elon Musk
A 2023-as év határon túl legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi könyve
Visky András: Kitelepítés
Az év gyerekkönyve - a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott könyve a 0-12 éves korosztály körében
Bartos Erika: A csigaház kincsei
Libri irodalmi emlékdíj
Szőcs Géza: Összegyűjtött versek
Libri évtizedek közönségkedvence: az elmúlt 16 év legjobb eladási számokat hozó könyve
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Libri évtizedek kedvenc gyerekkönyve – az elmúlt 16 év legjobb eladási számokat hozó gyerekkönyve
Berg Judit: Rumini
Szerzői életműdíj gyerekirodalom kategóriában
Marék Veronika
A Libri irodalmi díjat és a hozzá kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban. A díjak a cég olvasásnépszerűsítő programjának részeként jöttek létre azzal a céllal, hogy minden évben felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a hazai könyvszakma legjobb teljesítményeire. 2023-ban a díj átadása egy évig szünetelt, 2024-ben azonban a korábbinál hangsúlyosabb olvasásnépszerűsítési fókusszal indították újra.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.