Értékek útján: Erdély kincseit mutatja be a hirado.hu új videósorozata

EN-összeállítás 2024. június 08., 12:07 utolsó módosítás: 2024. június 08., 13:07

Felfedezésre váró rejtett kincsek, titokzatos zegzugok, meghitt tájak – ezek jellemzik Erdély csodálatos világát. Örökségünk e darabját mutatja be életeket, történeteket megelevenítve a hirado.hu saját gyártású, hetente jelentkező Értékek útján című új sorozata.

Értékek útján: Erdély kincseit mutatja be a hirado.hu új videósorozata
galéria
Az első epizód a csíksomlyói búcsúról szól Fotó: Hirado.hu

Erdély évszázadok által átformált tájait, varázslatos hagyományait, lenyűgöző építészeti csodáit mutatja be a hirado.hu Értékek útján című sorozatában. A hetente látható részek mindegyike egy új fejezet közös örökségünk izgalmas könyvében, ahol találkozik a múlt és a jelen, amely során életek, történetek elevenednek meg.

A hirado.hu weboldalán és Youtube-csatornáján megtekinthető Keresztalja című első epizód a csíksomlyói búcsúra, az összmagyarság nagy múltú keresztény eseményére kalauzolja el a nézőt.

A hirado.hu stábja végigkísérte azt a sok száz zarándokot, akik éjjel elindultak és kilométereken keresztül sétáltak, akiket az eső sem tartott vissza, hogy énekléssel, imádsággal, közösségben éljék át azt, amit a felvételek aligha adhatnak vissza.

Az Értékek útján következő része Siklódot mutatja be, központjában az újjáéledő hagyomány, a Pünkösdi Királynézó áll. E népszokás szerint a gyerekek pünkösdkor ünnepi viseletbe öltözve, énekszóval járják végig a falu utcáit, majd a mezőre vonulnak, ahol énekelnek, táncolnak, gyerekjátékokat játszanak. A határból visszaérkező gyereksereget a szülők ebéddel várják és egy feldíszített helyszínen estig tartó táncmulatság következik. A hirado.hu-nak nyilatkozva az esemény szervezője, Balázs Dávid arról a több évtizedes erőfeszítéséről beszél majd, amely a világszinten is egyedi népszokás fennmaradását célozza.

A hirado.hu Értékek útján című saját gyártású sorozatának hetente jelentkező epizódjait a hirado.hu weboldalán és Youtube-csatornáján tekinthetik meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.