EMNT Demokrácia-központok: őszig kérjék a magyar állampolgárságot, akik szavazni akarnak 2022-ben!

EN-összeállítás 2021. március 03., 18:59

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) legfőbb prioritása a honosítás, hiszen sokan vannak, akik az elmúlt tíz év során nem kérelmezték a magyar állampolgárságot. Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatót Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Kádár Imola, az EMNT nemrég megválasztott sepsiszéki elnöke és Márton Áron, az EMNT sepsiszéki szervezetének alelnöke. 

EMNT Demokrácia-központok: őszig kérjék a magyar állampolgárságot, akik szavazni akarnak 2022-ben!
galéria
Márton Áron, Sándor Krisztina és Kádár Imola tartott sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központok újra teljes gőzzel üzemelnek, így Sepsiszentgyörgyön is várják a honosodni vágyókat, valamint az anyakönyvezési és egyéb ügyintézési feladatokban segítséget kérő ügyfeleket a Bánki Donát utca 36. szám alatt hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, valamint pénteken 9 és 13 óra között. Márton Áron, az iroda munkatársa elmondta: honosítási és anyakönyvezési feladatokat látnak el, az EMNT Demokrácia-központban igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény is, a konzuli napok során pedig a különböző kérelmek leadására is rendszerint sor kerül. A sajtótájékoztatón elhangzott: Háromszéken az elmúlt 10 évben több mint 35.000 magyar állampolgárságot szerzett személynek segítettek az EMNT-irodák munkatársai (Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és korábban Kovásznán) az egyszerűsített honosítási eljárásban.

Kádár Imola elmondta: az EMNT-nek országosan és Sepsiszéken is legfőbb prioritása a honosítás és a terephonosítás, hiszen sokan vannak még, akik az elmúlt tíz év során nem kérelmezték a magyar állampolgárságot. Ezen személyeket – a járványhelyzet függvényében – igyekeznek felkeresni, s a kihelyezett honosítási akciók révén szeretnék az emberek lakóhelyeihez közel vinni a honosodás lehetőségét. Az EMNT sepsiszéki elnöke hozzátette: folytatják a Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű akciójukat is, valamint a Magyar Állampolgárok Klubjának rendezvényeit is újraindítják, amennyiben azt a vírushelyzet lehetővé teszi.

Sándor Krisztina rámutatott: 2022 tavaszán országgyűlési választásra kerül sor Magyarországon, mely alkalmával a választói névjegyzékbe regisztrált erdélyi magyar állampolgárok is leadhatják (levél)szavazatukat. „Érdemes figyelembe venni, hogy a magyar állampolgárság kérelmezése és tényleges megszerzése között 5-6 hónap is eltelhet, ezért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy aki részt kíván venni a jövő évi anyaországi választáson, az – ha még nem tette meg – idén őszig kérelmezze a magyar állampolgárságot” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: az idei év második felétől regisztrációs kampányba is kezdenek, hogy mindazok, akik még nem kérték felvételüket a magyarországi választói névjegyzékbe, pótolhassák azt. Sándor Krisztina emlékeztetett: az EMNT hálózata két anyaországi országgyűlési választásban és egy népszavazás alkalmával segített a regisztrációban és a levélszavazatok begyűjtésében, valamint biztonságos célba juttatásában, így az EMNT Demokrácia-központok munkatársainak már komoly tapasztalatuk van e munkafolyamatokban is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.