Biztosított a levélszavazatok begyűjtése

Kisréti Zsombor 2018. március 16., 14:33 utolsó módosítás: 2018. március 16., 14:41

Április nyolcadikán tartják a magyarországi országgyűlési választásokat. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökét kérdeztük a regisztráció és a levélszavazás tudnivalóiról.

A demokráciaközpontokban minden eligazítást megkapnak az érdeklődők Fotó: Farkas Antal

– Bő három hét van hátra a magyarországi országgyűlési választásokig. Meddig regisztrálhatnak a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi választók?

– Regisztrálni március 24-ig lehet személyesen az EMNT demokrácia-központokban vagy interneten keresztül, a valasztas.info oldalon.

– Mekkora az érdeklődés a regisztráció iránt? Az önök közvetítésével milyen vidékekről érkezett be több kérés, és hol kisebb az érdeklődés?

– Egyértelműen állítható, hogy a választások közeledtével nő az érdeklődés. Sokan vannak viszont, akik megkeresnek, és rákérdeznek, kell-e regisztrálniuk, mert nem biztosak benne. Minden esetben elmondjuk, hogy aki részt vett a 2014-es országgyűlési választáson vagy a 2016-os népszavazáson, annak nem kell regisztrálnia, mert a nyilvántartásban szerepel, és ez így lesz 10 évig. Élénkebb az érdeklődés tömbvidéken, a Székelyföldön, főként Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely és Gyergyó­szentmiklós városokban és azok vonzáskörzetében. Szórványban sajnos kisebb az érdeklődés, de ott is igyekszünk minél több magyar állampolgárhoz eljutni, és meggyőzni, hogy éljen az állampolgársági joggal.

Sándor Krisztína: a szavazatokat erdélyi magyar szervezetek gyűjtik össze Fotó: Veres Nándor

– A négy évvel ezelőtti választásokon sok volt az érvénytelen levélszavazat. Melyek a leggyakoribb hibák, amelyet idén jó volna megelőzni?

– A szavazólap kitöltése egyszerű, csak ikszelni kell. Emellett viszont van egy azonosító nyilatkozat, amit helyesen kell kitölteni, különben érvénytelen lesz a szavazat. Ennek a kitöltése okozott a legtöbb gondot. Sokan az anya nevéhez nem a leánykori nevet írták be, ez jelentette a legnagyobb problémát. Gyakori hiba volt az is, hogy a honosítási folyamat során kapott lakcímkártyán szereplő szám helyett nem ezt a személyazonosítót, hanem a román személyazonossági számát tüntették fel. Jó tudni, hogy ha az azonosító nyilatkozat kitöltésében hibázunk, azt ki lehet cserélni. Segítőink erre helyben is fel lesznek készülve, illetve bárki letöltheti azt a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról.

– Az emberek többsége a postán kapja meg a szavazáshoz szükséges csomagot. Mi a további teendő?

– Idén várhatóan március közepétől érkeznek az első levélszavazatos borítékok. Senkinek sem ajánljuk, hogy postára tegye a levélszavazatát. Ha bizonytalan, kérjen segítséget a kitöltésben, és a leadáshoz válassza a személyesebb utat: keresse a településén a néppárt helyi kapcsolatemberét, vagy ha valamelyik erdélyi városban lakik, akkor az EMNT demokrácia-központokat, ahol leadhatja a borítékot. Mi biztonságban eljuttatjuk a kolozsvári vagy a csíkszeredai főkonzulátusra.

– Arra bíztatják az embereket, hogy ne a postán továbbítsák levélszavazataikat. Hogyan történik a szavazatok biztonságos eljuttatása Budapestre?

– Már kétszer volt alkalmunk tapasztalatot gyűjteni ebben: előbb 2014-ben, majd 2016-ban is ugyanezt a módszert használtuk. Minden erdélyi városban van irodánk, ahová be lehetett vinni a levélszavazatokat, falvakban pedig igyekeztünk mindenhol találni egy-egy helyi megbízottat –a néppárt tagjait, illetve önkormányzati képviselőit vagy a helyi egyházközségek lelkészeit, közösségszervezőket –aki vállalta, hogy helyben segít a kitöltésben, illetve a gyűjtésben. A településeken összegyűlt borítékokat beszállították –vagy mi begyűjtöttük egy-egy körút keretében –a legközelebbi város demokrácia-központjába, onnan pedig szervezetten vittük el a kolozsvári vagy a csíkszeredai főkonzulátusra. A Budapestre való eljuttatásukat már a konzulátusok intézték. Április 8-án lehet leadni a konzulátusokon a levélszavazatokat, a mi irodáinkba pedig jó lenne, ha április 7-ig eljutnának a szavazatok. Fontos kiemelni, hogy azok, akik a konzulátusokra kérték a levélszavazatot tartalmazó borítékot, csak személyesen vehetik át és csak április 7-ig! Április 8-án már csak a leadásukra van lehetőség.

– A demokrácia-központok munkatársai mennyire tudják lefedezni Erdély teljes területét? Hogyan lehet a vidéki, elsősorban a falun élő emberekkel tartani a kapcsolatot?

– Minden erdélyi megyeszékhelyen jelen vagyunk, Székelyföldön pedig minden városban. A falun élő emberekkel a kapcsolatot a néppárt helyi szervezete által tudjuk felvenni, illetve több olyan település is van, ahol a helyi lelkészek vagy éppen vállalkozók ajánlottak fel egy-egy biztos gyűjtőpontot, ahová az emberek be tudják vinni a szavazataikat, és mi onnan elszállítjuk.

– Mit üzenne azoknak a magyarországi ellenzéki politikusoknak, akik szerint nem szerencsés, ha a határon túl élő magyar állampolgárok a választáson való részvétellel beleszólnak Magyarország sorsának alakulásába?

– Röviden azt, hogy ideje felhagyni azzal a retorikával, ami a mai határokra mutatva elválaszt magyart a magyartól. Ez a múlt rendszer határozott szándéka volt, sajnálatos, hogy ma még mindig vannak olyanok, akik ebből akarnak politikai tőkét kovácsolni.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat