Gasztronómiai eszköz az asszimiláció ellen

2018. december 28., 20:12 utolsó módosítás: 2018. december 28., 20:13

Magyar kulturális kávézó nyílt idén ősszel Nagybányán. A hely tulajdonosait és működtetőit, Várvédő Leventét és Kingát az életükben bekövetkezett profilváltásról és az új kihívásokról kérdeztem.

Várvédő Kinga a kultkávézó tervezésekor ragaszkodott ahhoz, hogy gyereksarok is legyen Fotó: Dorozsmai Endre

– Milyen okból vág bele egy jogász és egy mérnök a kockázatos vállalkozásnak számító vendéglátó-ipari egység működtetésébe?

Várvédő Kinga: Szerettük volna, hogy Nagybányán is létezzen magyar szórakozóhely. Fiatalkorunkban működött a Domino, de az sajnos bezárt. Van három gyermekünk, mire felnőnek, vélhetően befut a vállalkozás. Mi a magyar fiatalok védelmére is gondoltunk, amikor ezt a helyet kitaláltuk: Nagybányán sajnos óriási veszélyt jelentenek a különböző drogok, elég sok helyen kínálják a fiatalokat.

Olyan szórakozóhelyet akartunk, ahol egyrészt gazdag a magyar kulturális kínálat, másrészt fel sem merül, hogy valaki drogot áruljon vagy fogyasszon.

Mint ahogy azt is komolyan vesszük, hogy 18 év alattiaknak nem szolgálunk fel alkoholt. Másrészt ha valaki ittasan érkezik, az is az alkoholmentes italok között kénytelen válogatni.

– Kiváló magyar borokat látok a kínálatban. Honnan szerezték be az útbaigazítást?

–Várvédő Levente: Csávossy György, az erdélyi borszakma nemrégiben elhunyt nagy öregje mondta, hogy a bor a magyar ember itala, amely elkíséri őt a keresztelőtől a torig. Ezt tartottuk szem előtt, amikor eldöntöttük, az italok közül a boré lesz a főszerep. Egy borszakértő barátunkat kérdeztük meg, aki több mint egy évtizede jár Nagybányára borkóstolókat tartani. Ő javasolta, merre induljunk el. Meggyőzött arról, hogy az erdélyi magyar borvidékeken gazdálkodó magyar termelők borait kellene bemutatni.

Első számú beszállítónk Balla Géza, ő a legnagyobb erdélyi név a szakmában.

Kínálunk továbbá borokat az anyaországi befektetéssel működő Kárásztelki Pezsgőpincészettől. A hozzánk legközelebb eső bortermelő település, Krasznabéltek legismertebb pincészetének, a Nachbilnak a borait is bevettük az itallapra. De vannak más vidékekről is boraink. Amikor nemrég a Vura Vinotéka borbálján jártunk, rájöttünk, milyen remek borokat lehet kóstolni az egész Kárpát-medencéből.

A nagybányai Colonello termét a magyar történelmi személyiségek portréival díszítik Fotó: Dorozsmai Endre

– Mi nyerte el leginkább a tetszésüket?

– V. L.: A szerémségi borok: ez a törökök előtti idők legjelentősebb magyar borvidéke, ahol Maurer Oszkár indította újra a magyar borászkodást. Olyan hajdani dűlőket telepített be, amelyeken évszázadok óta senki nem termelt szőlőt. Ma a Krisztus-, a Táncos-, a Kárász-, a Csücsülős-dűlők adnak ismét remek borokat. A Szerémi Szerelem nevű vörös házasítását be is vettük a választékba.

– A sörválasztékban is megmaradtak a magyar kínálatnál...

– V. K.: Egyelőre csak a csíkszentsimoni manufaktúra söreit forgalmazzuk. Tervezünk négyfejes csaprendszert, akkor a szűrt világos és a barna mellett csapolunk majd szűretlen világost és áfonyást is.

Szeretnénk nyitni a kis kézműves sörök irányába is.

Kolozsváron van egy magyar kézben levő főzde – Sör Kolozsvári módra –, az ő söreiket is jó lenne beilleszteni az itallapra. Kávé műfajban is igyekszünk a legjobbat adni, ahogy a tea is a minőségi kategóriába tartozik. Egyébként van saját dobozolású, magyar feliratú teakeverékünk is.

– Mennyire van igény a szintén jó minőségű erdélyi pálinkára?

– V. L.: Igény lenne, de fiatal még a hely és küzdünk a bürokráciával. Nem volt még időnk minden irányba lépni. Olyan prémium minőségű pálinkát szeretnénk kínálni, mint amilyen többek között a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis.

– Ha az ember beül a Colonellóba, nem tudja eldönteni, hogy a helyiség kávéház, teázó, söröző vagy borozó. Mennyire tudatos e sokszínűség?

– V. K.: Ezt tudatosan találtuk ki, és még nincs vége a paletta szélesítésének.

A kávéházi hangulatot szolgálja a folyóirat- és könyvválaszték. A lapokat el is lehet vinni kölcsönbe, de a cserébe is benne vagyunk.

Magyarországon láttam egy hangulatos kávézóban az ötletet: az egész falat könyvek borították, ahonnan azzal a feltétellel lehetett elvinni egy kötetet, ha az ember helyette mást hozott. A megnyitás óta volt már gyógyító olajbemutató: elkötelezettjei vagyunk a természetes gyógymódok népszerűsítésének, e témakörben minden bizonnyal lesznek még termékbemutatóink és előadásaink. Támogatjuk a kézművességet, szervezni fogunk kézműves gyermekfoglalkozásokat, de hadd említsem meg, hogy a gyermeksarokban Sass Boglárka saját készítésű párnáin ücsöröghetnek az apróságok. Ezek a párnák meg is vásárolhatóak. Az is meglehet, hogy előbb-utóbb Heit Lóránt borász – akinek húsz Bakator tőkéjét „fogadtuk örökbe” a Vura borbálon – húzza majd a talpalávalót a borkóstoló után megrendezendő táncházunkban.

– Milyen a hely fogadtatása a nagybányaiak körében?

– V. K.: Nagyon pozitív. Nem hittük volna, hogy ilyen hamar kialakulhat egy törzsvendég csoport. A Németh László Líceum gólyabálosai nálunk tartották a bulit. A nyolcadikosok és kilencedikesek itt készítették a fotóikat, születésnapokat is szoktak itt ünnepelni, tartottunk már retrobulit is. Többnyire telt házas rendezvényeink voltak.

 – Ki tervezte a csodás belteret? 

– V. K.: A szakmában igen jó hírnévnek örvendő Paskucz Istvánnal együttműködve terveztük. Volt néhány dolog, amiből nem engedtem. Például az, hogy feltétlenül legyen gyermeksarok.

– Merre fejlesztenék ezt a nem mindennapi magyar kezdeményezést?

– V. K.: A fiatalokat szeretnénk elsősorban megszólítani. Erdély-szerte azt látjuk, hogy csak az idősebbek látogatják a kulturális programokat. Egyrészt ez remek helyszín az ismerkedésre, a magyar fiatalok közös szórakozására. Másrészt

olyan programokat szeretnénk kínálni, amelyek a fiatalokat közelítik saját kulturális gyökereikhez.

Pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alaphoz egy koncertsorozat ügyében, filmklubot akarunk alapítani, a falak alkalmasak arra, hogy fiatal művészek kiállítsanak, akárcsak egy galériában. Amatőr zenészeket is szívesen látnánk: vásároltunk hangszereket és erősítést is. Stand up comedy és karaoke is beleférne a választékba. Fő célunk, hogy a Colonello magyar kulturális központtá érjen. Ez is eszköz lehet az asszimiláció ellen.

 

Colonello
A Colonello Nagybányán, a Teleki Ház alagsorában nyitotta meg kapuit idén szeptemberben. A helyiség nevével az 1848/49-es forradalom és szabadságharc helyi hőse, Teleki Sándor gróf emléke előtt tiszteleg. A jeles gróf nemcsak Bem seregében harcolt ezredesként, hanem ugyanebben a rangban szolgált Garibaldi mellett is. A történelmi levegőjű, boltíves belső termek falait korhű dokumentumok – Teleki Sándort, feleségét és kortársait ábrázoló grafikák – díszítik. A kínálat átgondolt és minőségi, a kiszolgálás kedves, minden felszolgáló tud magyarul. A magát kultkávézóként minősítő hely magyar közösségi térként is működik: van gyereksarok, és otthont adnak különféle kulturális programoknak. A termet a Teleki Magyar Háztól bérlik.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat