Egy kolozsvári magyar étterem sikertörténete: mikó megyünk a Mikóba?

Makkay József 2020. január 22., 20:02 utolsó módosítás: 2020. január 23., 09:05

Dolgozott autóalkatrész-forgalmazó cég és bútorgyártó vállalat vezetőjeként, és ő építette ki Kolozsvár első magyar éttermeit az Agapé egyházi vállalkozás keretében. Saját étterem-tulajdonosként Kovács Zsolt immár kilenc éve arra törekszik, hogy övé legyen a kincses város igazi „magyar vendéglője”.

Egy kolozsvári magyar étterem sikertörténete: mikó megyünk a Mikóba?
galéria
A vendéglő nagyobbik étterme, ahol a zenés estéket tartják Fotó: Makkay József

A kolozsvári Mikó étterem tulajdonosát és vezetőjét, Kovács Zsoltot legtalálóbban a hivatásos menedzser titulussal lehetne jellemezni. Amióta a kilencvenes évek elején elvégezte a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem közgazdasági szakát, sok mindennel foglalkozott, amíg a vendéglátóiparban kötött ki. Egy autóalkatrész-forgalmazó vállalatnál kezdte pályafutását 1996-ban. Amikor 2000-ben megszületett az első lánya, eldöntötte, megpróbál egy nyugisabb állást keresni, és egy bútorgyár vezetője lett. Később magyarországi barátja révén olasz konyhagépek és lengyel háztartási gépek romániai forgalmazójaként váltott szakmát, majd egy fejvadász cég látókörébe került.

„Az elején nem szóltak, hogy mi a tervük: potenciális vásárlóként állítottak be hozzám. Amikor jobban megismertek, bevallották, mit is akarnak. Belementem az interjúkészítésbe, a különféle tesztekbe és felmérésekbe. Amikor a vizsgám sikerült, felajánlottak három cégvezetői állást” – meséli a fejvadász cég képviselőivel kialakult kapcsolatának történetét. Az ajánlatok között szerepelt egy nemzetközi autóalkatrész-forgalmazó cég romániai vezetői állása, és második lehetőségként egy közművesítési munkálatokhoz berendezéseket, vezetékeket, csapokat forgalmazó belga–román vegyesvállalat romániai igazgatói tisztsége. A harmadik lehetőség a római katolikus egyház tulajdonában Kolozsváron beindult Agapé vendéglátóipari cég vezetése volt.

Az első két ajánlat nemzetközi szintű fizetést és karriert jelentett. A fejvadász cég képviselői is meglepődtek, amikor Kovács Zsolt harmadik ajánlatukat választotta.

Egy nagy cég vezetésével járó nagy fizetés igazából nem motivált. Egy helyi, kolozsvári vállalkozás érdekelt, ahol valami teljesen újat próbálhatok ki. Ahol szükség van a kreativitásomra, másrészt magyar környezetben dolgozhatom.

Nem véletlen, hogy a legjobb ajánlatnak az Agapét tartottam” – emlékszik vissza a 2003-as váltás előzményeire.

Kovács Zsolt hosszas keresés után horgonyzott le a gasztronómia mellett Fotó: Makkay József
Agapé, a sikeres magyar kezdeményezés

Kérdésemre, hogy mennyire volt vakmerőség olyan pályát választani, amelyen addig nem dolgozott, Kovács ezt az új kihívások iránti elkötelezettségével magyarázza. Az is fontos

szerepet játszott döntésében, hogy az egyházi vendéglátóipari vállalkozást frissiben elindító kolozsvári érseki helynök és kanonok, Czirják Árpád terve vonzónak és érdekesnek tűnt,

és első találkozásuk mindkét fél számára eredményesnek bizonyult. Az egyházi vezető eleve hivatásos menedzsert akart a vállalkozás élére, ezért fordult fejvadász céghez. A rövid időre szerződtetett előző két igazgató csak átmeneti szerepet töltött be a cég életében, az igazi munka tehát Kovács Zsoltra várt.

A szállodai szolgáltatást és az éttermi ellátást kínáló Agapé komplexum kolozsvári kiépítése a belvárosi Szentegyház utcában az új menedzser hozzáértését és keze munkáját dicséri. A kétezres évek elején ez volt Kolozsvár első, jól átgondolt magyar éttermi kezdeményezése, ahol nemcsak a magyar receptek alapján elkészített a la carte éttermi felhozatalt és annak önkiszolgálós változatát honosították meg, hanem a több évtizedes kommunista éra után itt teremtették meg elsőként Kolozsváron a magyar zenével fűszerezett vendéglői esteket a Kós Károly nevét viselő éttermükben.

Az önkiszolgáló étterem 2003-ban Kolozsváron abszolút újdonságnak számított.

Kovács visszaemlékezése szerint új szolgáltatásuk akkora tömegeket vonzott, hogy voltak időszakok, amikor 2600 kasszanyugta jelezte a napi forgalmat.

Tárkonyos sertésraguleves, az egyik erdélyi ínyencség Fotó: restaurantmiko.ro

Az ebédelni érkező vendégek sora kinyúlt az utcára, az étkeztetésből nagyüzem lett, az alkalmazotti gárda 98 személyre bővült. Vállalkozásuk jótékony hatással volt a kolozsvári étterem-kezdeményezésekre, hiszen a következő években ennek hatására jelentek meg a belvárosban az újabb „tologatós”, önkiszolgáló éttermek. A la carte éttermeik mintájára több magyar vendéglő is beindult Kolozsváron. Az Agapé tehát az a fecske volt, amely mind a román, mind a magyar vendéglátásban új tavaszt hozott a kincses városban.

Magyar szempontból igazi kuriózumnak mégis a torockói és a kalotaszegi motívumokkal díszített Kós Károly étterem esti élő cigányzenéje számított, amely sok embert vonzott. A magyaros ízeket és a magyar hangulatot teremtő Agapé a magyar vendégek mellett becsalogatta a románokat is. Kovács szerint a jelenség magyarázata az, hogy a minőségi vendéglátás nem feltétlenül etnikumfüggő. Ennek hatására nyitottak fokozatosan a román és a nemzetközi konyha felé is.

Kovács Zsolt és az érseki helynök által közösen elképzelt és kidolgozott vendéglátóipari minta az egyházi elöljáró távozásával megváltozott. 2007-ben a világi sajtó részletesen foglalkozott Czirják Árpád érseki helynök elmozdításával, akit kolozsvári hívei különösen szerettek.

Czirják nemcsak kiváló pap volt, hanem remek üzletemberi vénával megáldott egyházi vezető is, aki észszerűen akarta hasznosítani az egyház vagyonát.

„Utódjával, a néhai Kovács Sándorral nem volt túl jó a kapcsolatom. Nem látta át a piac elvárásait, és tanácsaimat nem fogadta meg. Szakmai dolgokba is beleszólt, ami károsan érintette az éttermek boldogulását. Az élő zenét leállította, illetve korlátozta, de abba is beleszólt, hogy miért van a menüben »román pacalleves«. Hiába magyaráztam, hogy nagyon sok román vendégünk van, másrészt sok magyar is szereti a pacalt, mégsem tudtam meggyőzni igazamról. Ezek a konfliktusok elvezettek oda, hogy 2010 januárjában útjaink elváltak” – fejti ki vendéglátóm.

Hortobágyi húsos palacsinta Mikó módra Fotó: restaurantmiko.ro
Toldiból Mikó étterem

A Kolozsvár-szerte jól ismert Mikó étterem beindításához azonban még egy év hátra volt. Kovács Zsolt nyolc hónapig kereste helyét, pontosabban azt a helyiséget, ahol végre saját éttermet indíthat. Nem volt többé kérdés számára, hogy a gasztronómia mellett szeretne lehorgonyozni. Arról mesél, hogy gyerekkorában apai nagyanyja, a mozdonyvezető férjét Kolozsvárra követő szász asszony hihetetlen leleményességgel kápráztatta el családját finomabbnál finomabb falatokkal.

„Más volt, mint anyám, aki egy nagy fazék levest főzött, és azt ettük három napig.

Nagymama minden napra valami újat talált ki. Ha megért a kertben egy gyümölcs, aznapra azt főzte meg, de nagy leleményességgel minden zöldségből kitalált érdekes ízeket.

Ez nagy hatással volt rám, és kitörölhetetlen élményként maradt meg felnőtt koromra is, amikor az Agapé konyháján a szakácsok mellett eltanultam a főzés tudományát. Ez nagyon fontos volt, mert csak így lehettem tisztában a konyhaművészet anyagi oldalaival és a nyersanyagszükséglettel” – fogalmaz Kovács.

Az autodidakta módon ellesett szakácsmesterséget szakácsképző kurzuson elnyert diplomával is megspékelte, így vendéglőjének indításakor maga állt kis csapata élére. Aminek szintén külön története van.

Az Erdélyben több vállalkozással jelen lévő magyarországi üzletember, Nagy Elek – a néhai Méhes György író fia – el akarta adni a Mikó utcában 2004-ben megnyitott, Toldi nevű éttermét, pár utcával odébb ugyanis akkorra már befutott a Bulgakov nevű irodalmi kávéházuk. Kovácséknak kapóra jött az ajánlat, bár pénzük nem volt a vendéglő megvásárlásához. Előbb bérlésre gondoltak, de aztán rádöbbentek, hogy jobb lenne részletben kifizetni. Többszöri egyeztetés után végül ötéves futamidőben egyeztek ki. Az eladó arra kérte őket, hogy az éttermet a személyzettel együtt vegyék át. Ami jó ötletnek bizonyult, hiszen fennállásának hét esztendeje alatt a Toldi Kolozsvár bejáratott magyar vendéglője volt.

Úgy gondolták, szükség van változtatásokra is, így lett a Toldiból Mikó étterem. A név jobban kötődik Kolozsvárhoz,

hiszen Mikó Imre gróf egykori legendás kertje a vendéglő fölötti domboldalon húzódik, másrészt a kincses város magyar emlékezetében a mai Klinikák utca mindig is Mikó utcaként szerepelt, ma is így hívják. Jobb társítás nem is kellett: Mikó étterem a Mikó utcában. Ez még a románoknak is bejött.

A Mikó étterem különböző kitüntetései Fotó: Makkay József
A magyar vendéglő

„Az igazi húzás egy rádiós reklám volt, aminek ötlete nagyobbik lányomtól származik, aki a vendéglő indulása előtt otthon megkérdezte:

Mikó megyünk a Mikóba? Ez lett tehát a rádiós hirdetés mottója.

2011 augusztusa és decembere között futott az éterben, és annyira bejött Kolozsváron, hogy mindenki úgy köszönt nekünk: Mikó megyünk a Mikóba?” – ecseteli az indulás körülményeit Kovács Zsolt.

A sikeres névváltoztatás önmagában azonban nem garancia egy későbbi sikertörténetre. Vendéglátóm bevallása szerint indulásból azokat a hibákat próbálta kiküszöbölni, amelyekkel korábbi munkahelyén találkozott. Közben szem előtt tartotta egykori kedvenc egyetemi professzorának előadásait a humán erőforrás fontosságáról. Tanára mindig arra intette diákjait, hogy tartsák szem előtt, egy cég életében az alkalmazotti gárda, a munkaerő a legfontosabb érték, amit megfelelően kell képezni és meg kell becsülni. „Előadásai sokszor eszembe jutnak ma is. Talán

nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben szinte ugyanazokkal az emberekkel dolgoztam, akikkel indultunk. Az évek során bővült, növekedett a csapat, de a régiek közül szinte senki nem ment el, mert jól érezték itt magukat.

Tudom, hogy legtöbbjük ajánlatot kapott más éttermektől is, mégis itt maradtak” – fejti ki cégvezetési ars poeticáját.

„A magyar étterem” titulust persze nem könnyű a mai Kolozsváron kiharcolni, illetve megőrizni. Az utóbbi évtizedben soha nem látott fejlődésnek indult a kincses város gasztronómiája. Erdélyben itt működik a legtöbb, szakmailag is jegyzett étterem, bár, kiskocsma. Ezek között vannak magyar jellegű vendéglők is. A Mikó talán abban különbözik magyar vetélytársaitól, hogy étlapján állandóan van 8–10 jellegzetes magyar étel.

„A Magyarországról átvett őshonos recepteket az erdélyi elvárásokhoz »idomítottuk«, megtalálva azt az ízvilágot, ami nagyobb közönséget becsalogat az étterembe.

A gulyásleves, a halászlé és a pörköltek mellett naponta felszolgálunk hortobágyi palacsintát vagy más jellegzetes magyar ételeket.

Nem mindenik fogy egyformán, ezért időről időre változtatunk az étlapon: kiveszünk ételeket, és behozunk újakat” – mondja. A román konyha közkedvelt pacal-, illetve radóci levese is jelen van az étlapon, de a nemzetközi konyha több fogása is szerepel.

A pénteki zenés esték a mikósok fő húzása, amikor élő zenére lehet mulatni, táncolni késő éjszakáig. „Ebben más vendéglők is konkurenciát jelentenek, de az időnként elpártolt közönség rendre visszatér. Amikor megkérdezem tőlük, hogy a jóval tágasabb és szebb berendezésű éttermekből miért térnek vissza hozzánk, azt válaszolják: itt meghittebb és családiasabb a hangulat” – magyarázza a siker titkát Kovács Zsolt.

A Mikó étterem bejárata a Mikó utcában Fotó: Makkay József
Fontos a szakmaiság

Kovács az étterem életében fontos feladatnak tartja a szakmaiságot. Induláskor két fiatal magyarországi séfet szerződtetett a Parlament étteremből, akik sok mindent újragondoltak: új recepteket és új munkastílust honosítottak meg a konyhán. Ennek szellemisége mai napig fennmaradt.

Vendéglátóm szerint a szakmaiság hiánya a magyarázata annak, hogy sok vendéglő kérészéletűnek bizonyul. Aki csak pénzt lát a vendéglátásban, az előbb-utóbb lehúzza a rolót, amire sok példa van Kolozsváron is.

Persze gondok azoknál is bőven akadnak, akik hosszú évek óta tartják a jó irányt. Az egyik fő gond a megfelelő nyersanyagok hiánya. „Évről évre jobban összezsugorodnak a sütőben a húsok. Ha tíz évvel ezelőtt a nagyüzemi állattenyészetekből vásárolt disznó- vagy szárnyashúsnak mintegy 30 százalékos vesztesége volt, ma ez 50–60 százalék. Olyan technológiával hizlalják, nevelik az állatokat, ami legjobban a sütőben ütközik ki.” A szakember szerint kistermelői húst szinte lehetetlen beszerezni a környéken, hiszen Kolozs megyében egyetlen vágóhíd sincs. De ha lenne, akkor sem érné meg azt a hatalmas adminisztrációs eljárást végigjárni, ami egy paraszti portán vásárolt sertés vagy marha hivatalos levágásával és feldolgozásával jár. Marad tehát a háztáji gazdaságokból vásárolt jobb minőségű zöldség, gyümölcs vagy savanyúság. Kovács Zsolt nem érti, hogy ha az Európai Unió nyugati felében megoldható a kisvágóhidak hálózata, Romániában ez miért nem működik.

A Kolozsvári Református Kollégium diákjainak étkeztetését is ellátó üzletember szerint körültekintő és sok munkát igénylő feladatnak tartja az iskolai étkeztetésnek és az éttermi gasztronómiának egyaránt megfelelni, azaz jó nyersanyagokat beszerezni. „Számomra nagyon jó érzés, ha a kollégiumba járó gyerekeim és osztálytársaik elégedettek az iskolai menzánkkal, illetve a vendéglői felhozatal is elnyeri vendégeink ízlését” – zárja beszélgetésünket Kovács Zsolt.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot. 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.



Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport