Csak spenót ne legyen! – az iskolai étkeztetés dilemmái

Makkay József 2019. szeptember 25., 15:27

Mintegy ezerháromszáz gyerek számára főz a kolozsvári unitárius kollégium alagsorában működő Culina Nostra konyhája. A kolozsvári magyar iskolák, óvodák és bölcsődék legfontosabb ételbeszállítója gasztronómiai nagyüzem, ahol a gyerekétkeztetés műhelytitkaiba tekinthettünk be.

Elsősorban kisdiákok étkeznek az unitárius konyha ebédlőjében Fotó: Makkay József

A Magyar Unitárius Egyház püspökségének tulajdonában lévő Culina Nostra nevű cég a kolozsvári magyar gyerekeket ellátó legfontosabb diákétkeztetési vállalkozássá nőtte ki magát az utóbbi években. Napi rendszerességgel mintegy 1300 adag ebédet szolgál fel bölcsődékben, óvodákban, délutáni foglalkozáson részt vevő elemi osztályokban, a kolozsvári unitárius kollégium bentlakó diákjainak, illetve a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári étkezdéje számára. A diákétkeztetés nagyüzemének a kolozsvári kollégium alagsorában kiépített modern konyha ad helyet. Ezt a mintegy harminc emberből álló csapat szolgálja ki, melynek tagjai a kincses város több munkapontján dolgoznak.

Gyorséttermi menük nélkül

Szakemberek szerint a diákétkeztetés a gasztronómia igen nehéz területe, hiszen több államilag előírt szabálynak, illetve a szülők és a gyerekek sajátos elvárásainak kell megfelelnie. A legnehezebb ezeket egyeztetni, hogy mindenki elégedett legyen. Balázs András, a Culina Nostra vezetője szerint a diákétkeztetés öt fő kérdésnek kell megfeleljen:

Mit szeret a gyerek? Milyen ételeket lehet nagy tételben elkészíteni? Mi fér bele a menü árába? Mit enged meg a gyerekétkeztetést felügyelő iskolaorvos? Mit szeretne a szülő?

„Ennyi kérdés megválaszolása minden iskolai étkezde vezetőjének fejfájást okoz. Ha egy kolozsvári gyereket megkérdezünk, hogy mit szeretne enni, nagy valószínűséggel a KFC vagy McDonalds választékát kéri, ami indulásból tiltólistán van az iskolai étkeztetésben” – magyarázza Balázs András. Innentől fogva két véglet között kell megtalálni azt a kínálatot, amit a gyerekek többsége elfogyaszt. A gyorséttermek kínálata nem jöhet szóba, de az iskolaorvosok által egy az egyben megkövetelt párolt ételek választéka sem, ezért sok vita és egyeztetés nyomán születnek meg a kompromisszumok. Mivel a gyerekétkeztetésben nem lehet zsiradékban (étolaj, disznózsír stb.) húst, krumplit vagy más élelmiszer-nyersanyagot sütni, marad a párolás és a sütőben történő hőkezelés. A szakácsok leleményességén múlik, hogy olyan ízesítéssel kerüljön asztalra az étel, amit a gyerek szívesen megeszik.

Ebédelő kollégisták Fotó: Makkay József

Balázs szerint ha a gyerekek 80 százalékának tetszik, az már siker.

Márpedig ez az elsődleges szempont, hiszen ha az ételt folyamatosan nem eszi meg a gyerek, ezt otthon elmondja a szülőknek, és ezzel beindul a láncreakció, amely előbb-utóbb az étkeztetési cég szerződésébe kerül, a szülői bizottság pedig más céget keres.

Ha megkóstolják, megkedvelik

Az erdélyi konyha sokszínű kínálatára alapozó kolozsvári cég etnikailag vegyes környezetben dolgozik, hiszen román óvodákba és iskolákba is megrendelik étkeiket. Az utóbbi helyeken előfordult, hogy a megrendelő ki akarta vétetni a menükből a gyümölcsleveseket, mert nem ismerték. Miután sikerült meggyőzni őket, hogy fogadják el, az első hét után az volt a reakció, hogy lehet-e gyakrabban gyümölcsleves. Ez a történet jelzi, hogy az erdélyi konyha sok ételét nem ismerik sem a szülők, sem a gyerek, de amikor megkóstolják, hamar megkedvelik. De nemcsak román környezetben fordul elő, hogy a magyaros leveseket alig ismerik, hanem fiatal magyar szülőknél is, ahol egyre kevesebb anyuka tud főzni: rendszerint velük alakulnak ki gasztronómiai viták... Összességében tehát nehezen áll össze hónapról hónapra a négyhetes menürend, amelyben levesek, csorbák és főételek váltják egymást.

Balázs András cégvezető a menük összeállításában a kompromisszumok embere Fotó: Makkay József

Főételeknél igazából a köret a kérdés: krumpli, rizs vagy laska legyen? Akármennyire váltogatjuk, a gyerekek megunják.

Vannak persze főzelékek, de azokat nem igazán szeretik, a spenót például mindig a tányérokon marad” – ecseteli a menü összeállításának gondjait vendéglátóm. Amúgy az iskolai étkeztetés egyik „alapszabálya”, hogy tanév elején minden étel jó, és tanév végén minden rossz, mert mindent megunnak a gyerekek.

Kíváncsiságból belenéztem az éppen aktuális menüsor leveseibe, és felnőtt fejjel nem találtam olyat, amit nem szeretnék: vegetáriánus burgonyaleves, borsóleves nokedlivel, zöldségleves csirkemellel, málnaleves, tárkonyos leves disznóhússal, meggyleves, lucskos káposzta, marhahúsleves, radóci csorba, erdélyi csorba, palócleves vagy brokkoli krémleves – csupán néhány a széles választékból, amelyeket rangos kolozsvári éttermek sem készítenek el ízletesebben.

Besegít a rendezvényszervezés

Az iskolai menük másik nagy kihívása az ár. A gyerekeknek szánt féladagnyi, háromfogásos étel ára 10 lej körül alakul, ami a szállítást is tartalmazza a különböző helyszínekre. „Bár az élelmiszer-nyersanyagok ára az utóbbi másfél évben mintegy harminc százalékkal emelkedett, mégsem ez jelenti a menü árában a legnagyobb költséget. A személyzeti kiadások (fizetések és egyéb járulékok) teszik ki az ár több mint felét” – magyarázza a cégvezető, aki elsősorban a növekvő bérekkel magyarázza a menü árának növekedését. Ha nem stimulálják folyamatosan az alkalmazotti gárdát, akkor munkatársak nélkül maradnak – Erdély nagyvárosaiban ez óriási kihívás –, így

A konyha a napi főzés után, délutáni takarítás előtt Fotó: Makkay József

az iskolai étkeztetés mellett folyamatosan kell vállalniuk a sokkal több bevételt hozó rendezvényszervezéseket is.

A gyors ütemben fejlődő catering-szolgáltatásoknak köszönhetően nő az igény az ügyfelek helyiségeiben megrendelt ételek és italok felszolgálására. Noha ezen a területen ma már nagy cégek, nagy nevek is bejöttek a romániai piacra, a kisebb szereplőkre – mint az unitárius egyház vállalkozására – is igény van. A kétféle foglalatosság szervesen kiegészíti egymást, illetve az utóbbi pótolja a kis haszonkulccsal üzemelő diákétkeztetést. Ami nemcsak tanév idejére szorítkozik, hanem vakációs időszakokra is. Tavaly például a nagyenyedi nyári diákfesztiválra szállítottak 12 napon át Kolozsvárról mintegy 1300 menüt. Összességében minimális az esély arra, hogy nyáridőben teljesen bezárjon a konyha.

Korrekt együttműködés a hatóságokkal

Az iskolai étkezdéket nemcsak a helyi iskolaorvos felügyeli, hanem az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésekkel megbízott állami szervek is. Akikkel a cég 2010-es indulása óta remek kapcsolatot tudtak kiépíteni. Balázs András ennek titkát abban látja, hogy amikor a konyhát beindították és először látogattak hozzájuk a hatóság emberei, két észrevétellel fogadta őket: csúszópénzt soha nem ad senkinek, és büntetést sem akar fizetni! Arra kérte őket, hogy minden elvégzendő feladatot közösen beszéljenek meg. „Én közgazdász vagyok, így nem értek az egészségügyi előírásokhoz, de ők éppen azért jönnek ide, hogy ezeket ismertessék. Miután minden feltételnek eleget tettünk, olyan kapcsolat alakult ki közöttünk, hogy egyféle mérce lettünk a gyerekétkeztetésben Kolozsváron” – fogalmaz Balázs András.

Gyakran előfordul, hogy amikor új óvodai vagy bölcsődei csoport engedélyeztetését kérik az állami hatóságtól, akkor őket ajánlják ételbeszállítóként.

Ennek természetesen az az ára, hogy csak ellenőrzött, jó minőségű és megbízható cégektől származó alapanyagokat vásárolnak. Hosszú távú szerződéseik vannak – több céggel megalakulásuk óta együtt működnek –, így jól ismerik egymás elvárásait. A megosztott munkamenetben nemcsak a leggyakrabban használt szárnyas- és sertéshús érkezik közismert beszállítóktól, hanem a friss zöldség is, amit minden reggel megtakarítva, feldarabolva és lehűtve, vákuumcsomagolásban szállítanak a konyhára. A tengeri halon kívül mélyfagyasztott árut nem használnak. A cégvezető tapasztalatai szerint a fagyasztott nyersanyagnak gyengébb a minősége, így nem kockáztatnak. „Nagyon hamar kiderül, ha valamelyik alapanyagunknak a megszokottnál gyengébb a minősége. A kész ételek elfogyasztása után azonnal jelzik a dadák, az óvónők vagy tanítónők, és ilyenkor rögtön kiderítjük, hogy mi a gond” – jelzi a minőségi bajok kiküszöbölése érdekében tett lépéseiket Balázs.

Otthon is ugyanazt!

A szezonalitás, illetve a különböző kérések függvényében újabb és újabb levesek vagy főételek kerülnek a menübe, amit először termesztésen ki kell próbálni. A kérés a tapasztalt szakácsnők asztalára kerül, akik először „legyártják” és pontosan összeírják a belevalókat. A kóstolás, illetve a hozzávalók árának összegzése után döntenek, hogy mi legyen a sorsa. „Ha valaki pekingi kacsát kér, az nem fog bekerülni, mert a menüár nem bírja el, de sok tekintetben nyitottak vagyunk, és a lehetőségek függvényében igyekszünk megfelelni a sokféle elvárásnak. Egy ilyen elvárás például a pizza, amelynek szokásos éttermi változatát nem engedi ugyan a gyerekétkeztetésért felelős szakorvos, illetve hatóság, de próbálkozunk olyan „házi” változatban készült tésztával, ami kompromisszumos megoldásként szóba jöhet.”

Vendéglátóm szerint néha nevetségesnek tűnnek a megszorítások, hiszen a legtöbb gyerek szüleivel beül városi pizzériákba vagy gyorséttermekbe, tehát ha nem az iskolai étkezdében, a városban bárhol vagy éppenséggel otthon is elfogyasztja a „tiltott” élelmiszereket. Ugyanakkor

az iskolai étkezdék nagy előnye, hogy a szokásosnál kevesebb sót, cukrot és egyéb kockázati tényezőnek számító élelmiszert használnak fel, amely megalapozhatja a gyerek és fiatal hosszabb távú, az átlagosnál egészségesebb étkezését.

Nem kevesen vannak olyanok is, akik az étkezdében megszokott ízek elkészítésére veszik rá szüleiket otthon, aminél jobb reklám nem is kell egy iskolai menzának.

(Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot.)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport