Szüret zajlik, kedv virul – tematikus nap a Hagyományok Házában

Csermák Zoltán 2021. október 13., 15:26

Szüreti napra készül október 16-án a Hagyományok Háza. Kerekasztal beszélgetés, ételkóstolóval egybekötött gasztronómiai előadás, kézműves foglalkozás és interaktív gyermekprogram teszi emlékezetessé a vidám napot, amit természetesen a hagyományos táncház zár.

Szüret zajlik, kedv virul – tematikus nap a Hagyományok Házában
galéria
Szüret 1962-ben Fotó: Hagyományok Háza/Archív

Szüreti napot rendez a Hagyományok Háza október 16-án, szombaton. Az esemény lehetőséget ad a szőlő betakarításához fűződő szokások felelevenítésére.

A szüreti időszak a hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihály napjától Simon-Júdás napjáig. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsét vette számba ilyenkor a szőlőművelő. A szüret kötelező velejárója volt mindig a vidámság. Ezúttal sem lesz másképp, a Guliba társulat néptáncosai páratlan szüreti hangulatot teremtenek a táncos lábú, táncos kedvű gyerekeknek és családoknak. A népi játékok során a résztvevők ellátogathatnak a badacsonyi szőlőhegyre, beléphetnek a morcos csősz kertjébe, és részt vehetnek egy igazi szüreti mulatságon is.

Lissák Tivadar szüreti felvétele 1943-ban készült Fotó: Hagyományok Háza/Archív

Kézműves foglalkozásainkon csutkamalacok és nemez borospalackok készülnek, a Görömbő Kompánia interaktív, zenés-táncos műsorral kedveskedik a gyerekeknek és a családoknak.

A kerekasztal beszélgetésen a szőlészet és borászat témaköre – a környezettudatosság szempontjaira is hangsúlyt fektetve – kerül terítékre. Szó lesz az organikus borászatról, a szőlészet melléktermékeinek teljes körű felhasználásáról, az organikus szőlőmagolaj készítésről, valamint a szőlő kozmetikai célú felhasználásáról is.

A gasztronómiai előadás keretében az ínyencek betekintést nyerhetnek a hagyományos szüreti ételek elkészítési módjaiba, az esti táncházat pedig szüreti étel- és italkóstoló teszi változatossá. A kézműves foglalkozások az egyenlő esélyű hozzáférés elve alapján folynak: komplex akadálymentesített részvétel biztosított mozgás-, hallás-, látássérült, valamint értelmileg akadályozott személyek részére.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.