Hallássérültek iskolája: az Örökzöldek kolozsvári vándorkiállítása

2018. március 10., 13:48 utolsó módosítás: 2018. március 10., 13:54
Hallássérültek iskolája: az Örökzöldek kolozsvári vándorkiállítása
galéria
A gyerekcsapat arra összpontosít, hogy mit tehetünk környezetünk tisztaságáért és egészségünkért Fotó: Becze Tünde

A kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Iskolájának a Báthory István Elméleti Líceumba kihelyezett integrált nyolcadik osztálya érdekes környezetvédelmi vándorkiállítással jelentkezett a kincses város több tanintézményében. Az Örökzöldek névre hallgató csapat a Közép-európai Ökocivilizációs Diákvetélkedő második fordulójában kiváló minősítést kapott. A tanárok és a diákok összefogásának köszönhetően a kolozsvári csapat az Európai Magyar Ifjúságért Alapítvány által meghirdetett Székely Kapuk, Zöld Kapuk program 2017-2018-as évadának diákvetélkedőjére nevezett be környezetvédelmi témájú vándorkiállítással. A vetélkedő első fordulójában a nyolcadikosok hagyományőrző betlehemes játékkal kápráztatták el a közönséget.

A vándorkiállításra nyolc tabló készült Fotó: Becze Tünde

A Tegyünk együtt a Földért című ökológiai vándorkiállításra hét nagyméretű tablóval neveztek be. A vándorkiállítás innovatív megközelítésben mutatja be és hívja fel a nagyközönség figyelmét a környezetvédelem fontosságára és a tudatos ökológiai magatartásra. Az Örökzöldek által választott témakör és egyben a kiállítás címe: Környezetbarát háztartás. A kolozsvári csapat arra összpontosít, hogy saját családi környezetünkben mit tehetünk napi rendszerességgel környezetünk tisztaságáért és egészségünkért. A csapat eleve olyan témát választott, amely közvetlenül mindenkit érint, hiszen mindannyian háztartásban élünk: ez az a közvetlen tér, ahol személyesen tehetünk a háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséért, a környezetbarát tisztítószerek alkalmazásáért, valamint a víz- és áramfogyasztás hatékonyabbá tételéért. A csapat tagjai lelkesen dolgoztak a tablók elkészítésénél. A hét gyönyörű, színes, hasznos tudnivalókat tartalmazó plakátot a vándorkiállítás keretében először a kolozsvári Kozmutza Flóra Speciális Iskola közösségi termében állították ki, ahol Kiss Csilla-Gabriella igazgatónő ünnepélyes megnyitó keretében bocsátotta útjára a vándorkiállítást. A további helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a kiállítás több korosztályt szólítson meg, valamint olyan helyeken ismertesse környezetvédelmi mondanivalóját, ahol naponta nagy mennyiségű hulladék kerül környezetünkbe. A vándorkiállítás egymást követő helyszínei: a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda, a Báthory István Elméleti Líceum, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, valamint az Antares székgyár kolozsvári központja. A kolozsvári csapat meggyőződése, hogy a kiállítás pozitívan hat a befogadó közösségekre, és újszerű, kreatív megközelítése gondolkodásra készteti nemcsak a környezetbarátokat, hanem azokat is, akik még nem tettek semmit környezetük érdekében.

A tudatosabb, zöldebb környezet kialakításáért a csapat tagjai facsemeték ültetésével kapcsolódnak be az egymillió fa ültetésének világakciójába.

Becze Tünde

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.