Szatmári bioborok a nagyvilágban

Makkay József 2019. június 30., 22:32

Az Árpád-házi királyok idejéből számon tartott szatmári borvidék igazi fénykorát a 18. században élte, napjainkban pedig a régi hagyományok újjászületésének vagyunk tanúi. A krasznabélteki Nachbil pincészet a vidék megújuló borászatának lett a zászlóshajója. Serli Csilla borásszal vettük számba pincészetük titkait és a borvidék kínálatát. 

Szatmári bioborok a nagyvilágban
galéria
A névadó Nachbil dűlő a krasznabélteki szőlőhegyen Fotó: Nachbil Pincészet

A legenda szerint a mai Krasznabéltek határában vívott csatát a besenyőkkel Szent László király, amikor a megfáradt uralkodónak borral töltött tököt hoztak katonái. A lovagkirály viccesen megkérdezte: milyen bélű tök ez? A néphagyomány innen eredezteti a Béltek elnevezést. Egy dolog bizonyos, a falu már nagyon régóta a szőlőtermesztés és a borászat elkötelezettje. Amikor a 18. század első felében Gróf Károlyi Sándor megvásárolta az uradalmat és hatalmas borospincét építtetett a szőlőhegyek nedűjének, Krasznabéltek már Szatmár híres borvidéke volt. Az 1730-ban ide telepített svábokat kész tények elé állították: minden család szőlőst kapott, amiért két évig nem kellett dézsmát fizetnie. A svábok megjelenése újabb színt hozott Krasznabéltek és Szatmár többi falujának borászatába, így nyugodt lélekkel állítható, hogy

ami Erdély északnyugati csücskében, Szatmár megyében szőlőtermesztéssel és borral függ össze, az a magyar és sváb hagyományok szerves ötvözete.

Ezt Serli Csilla mondja, a falu nemzetközileg elismert borászatának, a Nachbilnak a borásza.

Vendéglátómmal nem csak a borkóstoló teremben beszélgetünk, hanem végigjárjuk a Károlyi-örökségként számon tartott borospincét, illetve a szomszédságban felépült modern borüzemet. Utóbbiban a fémtartályok, számítógépes berendezés, új tölgyfahordók, raktárépület és palackozó gépsor mutatja, hogy két évtized alatt hova fejlődött borászatuk, amely a környékbeli hasonló vállalkozások közül talán egyedüliként természetkímélő szőlészetet tart fenn. Innen kerül ki évente mintegy hatvanezer palack biominőségű bor a hazai, valamint a lengyel, a nagy-britanniai és az egyesült államokbeli piacra. Persze nem olcsó borok ezek, hiszen a fokozottan munkaigényes szőlészeti technológia sokkal többe kerül, mint a hagyományos.

A Károlyi-pince egyik csarnoka Fotó: Makkay József
Bioborok amforában

Az elmúlt harminc évben a Zilah–Szatmárnémeti főúton már sokszor elhaladtam a szatmári megyeszékhelyhez közeli Krasznabélteken, borszaküzletekben megvásárolható boraikat többször megkóstoltam, illetve az erdélyi borászatokról, borversenyekről szóló írásokban sok szó esett a sváb falu borászatáról, csak éppen a személyes találkozó maradt el eddig. Pechemre a faluban havonta egyszer megtartott nagyvásár tömegén kell átvergődnöm a pincészet bejáratáig, de a vásári zsivajt, a sült miccs és a sör illatát hamar felváltja a borospince szokásos hűvöse és kellemes csendje. No meg a hazai és nemzetközi kiállításokról hozott oklevelek, díjak sokasága, amit forgalmazott boraik tesznek élőbbé és tapinthatóvá. Szőlészetük színes fajtaösszetételéből – Rizling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát, Cabernet sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot noir és Syrah – készülnek svábos hangzású boraik: az országban elsőként piacra dobott bíborszínű Syrah, a Blaufränkisch (Kékfrankos), a Versil, a háziasított Grand Pa, a Grünspitz, a Riesling de Rhin, a Fekete leányka és a Chardonnay Barrique. Valamennyi boruk bioművelésű szőlészetből származik, annyi különbséggel, hogy a bioborként elismert három fehér borfajtájuk – a Versil, a Grünspitz és a Grand Pa – a többi bor kezelésére használt minimális kénmennyiségnél is kevesebbet tartalmaz. A bioborok sajátos technológiájához tartozik az is, hogy egy hetet áztatják szőlőhéjon, illetve újabban különböző összetételű agyagból készült amforákban érlelik négy vagy hathétig, amit a palackozás követ. Bioboraik jellegzetessége, hogy palackozás előtt nem szűrik, így állaguk nem olyan csillogó és tiszta, mint a szokásos boroké. Serli Csilla elújságolja, hogy

az amforában készülő boraikra elsősorban külföldön figyeltek fel:

a legutóbbi, lengyelországi szakkiállításon felhozatalukkal egyértelmű sikert értek el.

Nem csak pénz, szaktudás is kell a szőlőtelepítéshez

A Nachbil a kommunisták által államosított borászat helyén létrejött nagy állami szőlőfeldolgozó vállalat, a MAT Károlyi pincéjében született húsz évvel ezelőtt.

A vállalkozás hagyományőrzésben, technológiában és a borok minőségében egyaránt a szatmári borászat zászlóshajójaként indult.

Ma már vannak sokkal nagyobb borászatok is a környéken – a szomszédos Dobrán és Szakaszon egy-egy 200 hektáros szőlészet próbál talpon maradni –, de ismertségben kevésbé versenyezhetnek a tízszer kisebb területen termelő krasznabélteki pincészettel.

Serli Csilla, a Nachbil borásza a biogazdálkodás elkötelezettje Fotó: Makkay József

A Nachbil borásza szerint a szőlőtermesztés újjáélesztésében fontos szerepet játszó szőlő-újratelepítési uniós program sok jót, de sok rosszat is okozott. Jó hozadéka, hogy sikerült egész vidékek borászatát fellendíteni – csak Szatmár megyében jóval több, mint ezer hektár szőlőt telepítettek Románia EU-csatlakozása óta –, ugyanakkor rosszat tett a szőlészettel és borászattal kapcsolatos megítélésben, hiszen sok vállalkozó úgy vágott  bele a szőlőtelepítésbe, hogy könnyen megszerezhető EU-s forrást látott benne. Azóta kiderült, hogy ez mennyire nem igaz: akik nem szakmai hozzáértéssel és elkötelezettséggel vállalták az első látásra jó üzletnek látszó borászatot, azoknak a telepítését rég ellepte a gyom, és belebuktak a sok nyűggel járó munkába.

„Mi húsz hektár szőlő termésére kellett új borüzemet építsünk saját forrásból, korszerű berendezésekkel, mert a régi pince már alkalmatlannak bizonyult. Szakemberként nehezen képzelem el, mekkora üzemben tudnak kétszáz hektár területről leszüretelt szőlőt feldolgozni” – fogalmaz Serli Csilla, aki nagy gondnak tartja, hogy

a kezdeti szőlőtelepítési uniós forrás után az állam azonnal elengedte a szőlészetek kezét.

Igaz, a biotermesztésű szőlőültetvényekre a szokványos területalapú támogatásnál többet kapnak, de az állami szubvenció csak töredéke annak a hatalmas befektetésnek, ami egy-egy hektár szőlő műveléséhez kell. A szakember szerint az európai uniós mezőgazdasági támogatások szempontjából Románia a sor végén kullog, így nem véletlen, hogy hazai termelésű élelmiszerrel, borral sokkal nehezebb külpiacon érvényesülni, mint például egy francia, portugál vagy akár görög termelőnek. 

Együtt élnek a borral

A romániai borpiacra nehéz bekerülni, másrészt nehéz ott megmaradni. A borász arról mesél, milyen erőfeszítésükbe került, amíg az Osztrák–Magyar Monarchiában hírnevet szerzett szatmári borvidéket sikerült annyira megismertetni a borfogyasztó közönséggel, hogy boraik egyenrangú versenytársak legyenek a már régóta számon tartott és elismert hazai borvidékek felhozatalával. Ez hosszú évek áldozatos munkájának, rengeteg borversenynek és borkóstolónak a hozadéka.

Nachbil borok és oklevelek hazai és nemzetközi borversenyekről Fotó: Makkay József

Kezdettől arra törekedtek, hogy ebben az egyre színesebb romániai borvilágban megtalálják helyüket, ezért döntöttek amellett, hogy visszatérnek a sváb hagyományokhoz.

Borászatuk névadója az egyik leghíresebb krasznabélteki dűlő nevéből, a Nachbilból ered,

de több bor is ötvözi a település évszázadokra visszamenő, leghíresebb borainak ízvilágát. Ilyen előzmények után esett a választás a hagyományos technológiánál többe kerülő biotermesztésre, ami bizony az idei, nagyon esős májusban óriási megpróbáltatást jelentett a szőlészeknek, hiszen a rengeteg csapadék és az emiatt megnőtt gyom a legtöbb szőlőbetegség és kártevő melegágya. Mivel a gombabetegségek ellen leghatékonyabb szisztémikus – növénybe felszívódó – szereket nem használhatják, a kontaktszerek viszonylag szűk listáján kívül csak a kaszálás és a zöld munkák kézi elvégzése marad, gyomirtót sem szórhatnak ki a szőlősorok közé.

Serli Csilla úgy látja, jól döntöttek, amikor a bioművelés és a bioborok mellett kötelezték el magukat, mert

folyamatosan nő azok tábora, akik minden élelmiszerben, így a borban is a természethez közel álló biominőséget választják.

Ugyanakkor, aki kicsit is ért a borászathoz, tudja, hogy megfelelő kénezés nélkül milyen gyorsan vedlik át a szőlőlé. Serli Csilla szerint nagyon vigyáznak a borra, gyakorlatilag együtt élnek vele. A régi Károlyi-pincében ma is ott állnak különböző évfolyamok szerint palackozott boraik, amelyek alakulását folyamatosan nyomon követik. Az amforában érlelt boroknál is mindig kóstolással döntik el, mikor kell palackozni: itt a bor sokkal több oxigént kaphat, mint hordóban. De az agyagedénytől kapja azt a jellegzetes ízvilágot és ásványosságot is, amire külön vevő az ínyencségekre vágyó borkedvelő.

A hazai piacon az emberek mindig kétkedve fogadják az újdonságokat. Rá kell vezetni őket, hogy megkóstolják, de amint megszokják és elfogadják, a termelőnek nyert ügye van”

– magyarázza a romániai piac nagy kihívását a szatmári borász.

A szőlő nagy úr

Szatmár megyében évi rendszerességgel messze földön híres borversenyeket rendeznek. Idén például a termelők mintegy száz borral neveztek be, olyanokkal, amelyek már túljutottak az előválogatáson, ami jól jelzi a vidék nagy potenciálját. Jelen vannak ilyenkor a bélteki és a környező falvak borai, a halmi és a túrterebesi vulkanikus talajon termő szőlők nedűi, vagy a Nagykároly környéki homoki borok, amelyeknek régebben szintén nagy hírnevük volt. Bőven van olyan 20–30 ártól pár hektár területnagyságig termelő borász, aki olyan minőséget kínál, amivel piacon maradhatna.

Ősi idők hangulatát idézik az amforában készülő borokkal Fotó: Makkay József

Serli Csilla szerint azonban

a kistermelőknek még nehezebb labdába rúgniuk, hiszen csak alkalmanként palackoznak, másrészt az ömlesztett bornak nincs jó ára és piaca.

A borászok dolgát az is nehezíti, hogy a szőlőművelés köztudottan munkaigényes, kézi munkaerőt pedig egyre nehezebb lehetetlen találni. Aki családban nem tudja elvégezni a szükséges munkálatokat, az bajba kerül. A nagyobb borászatoknak – mint a Nachbilnek is – dologidőben több faluból kell összegyűjtenie a szükséges munkaerőt, ami nemcsak egyre drágább, hanem sok esetben nincs is. Akik szülőfalujukban maradtak, azok dologidőben inkább kimennek Németországba vagy Ausztriába munkát vállalni, a falvak derékhada pedig beingázik Szatmárnémetibe ipari munkára vagy különböző szolgáltatásokat végző cégekhez. A mezőgazdaság ma már nem vonzó ágazat a kétkezi munkások számára sem.

Jó közmondás, hogy a szőlő nagy úr! A borászatot nagyon kell szeresse az, aki ebből akar megélni.

Másrészt ebből meggazdagodni nem lehet” – vonja le a gondok sorjázása utáni következtetését Serli Csilla. Haragszik azokra, akik a vásárlóközönséget más vidékekről – például Tokajból – hozott mustból erjesztett borral vagy máshol olcsón megvásárolt ömlesztett borral próbálják átverni. A viszonteladók egy-egy vidék borászatát járatják le, hiszen nem lehet összehasonlítani a helyben befektetett munkát azzal, amit máshonnan hozva helyi borként próbálnak értékesíteni.

A borturizmusban a jövő

A Nachbil pincészetében mindig szívesen látott vendégek a borkóstolóra érkező turisták. Nemcsak erdélyi, romániai csoportok jönnek szép számmal, hanem magyarországi, távol-keleti vagy a balti államokból érkezett turisták is megfordulnak itt. Serli Csilla jó fejleménynek tartja, hogy a borturizmus Romániában is egyre elterjedtebbé válik. Az előjegyzések alapján fogadott csoportoknak lehetőleg mindent megmutatnak, ami szőlészettel és borkészítéssel kapcsolatos.

A borivásnak, a borkóstolásnak egy barátságos vonzata is van. Más ez, amikor az ember egy vendéglőben iszik egy pohár bort, vagy egy borospincében, ahol a borász mindent elmond a borról”

– fogalmaz a szakember. Sajnálatosnak tartja, hogy a falu egykori termálfürdője romokban áll, az önkormányzatnak nincs pénze befektetni, pedig egy fürdővel megspékelt borvidék kincsesbánya lehetne nemcsak a borüzemeknek, hanem a kisebb bortermelő gazdáknak is. Erre bőven van példa Magyarországon. Ehhez persze panzió is kellene Krasznabélteken. A Nachbil már rég tervezi, de mindig másra kellett a pénz. Talán erre is akad majd szemfüles vállalkozó, aki rájön, hogy a szebb időket megélt sváb falu – mint általában a szatmári borvidék minden darabja – olyan kincsesbánya, amiről az évek során rárakódott port és a feledés homályát kellene letakarítani.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot június 26-án.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport