Közösen gazdálkodó farmerek a Szilágyságban: nyugati típusú szövetkezetek disznó- és húsmarhatartók számára

Makkay József 2020. január 14., 15:18 utolsó módosítás: 2020. január 14., 15:38

A korszerű disznófarmot és húsmarhatelepet fenntartó szilágyszegi Szepesi Loránd agrárvállalkozó az a fecske, aki a szólásmondás ellenére mégis tavaszt hozott a vidékre. A Szilágyság legszegényebb részében olyan szövetkezeti rendszert sikerült kiépítenie, amely alapja lehet egy sokat ígérő helyi mezőgazdaság megteremtésének.

Közösen gazdálkodó farmerek a Szilágyságban: nyugati típusú szövetkezetek disznó- és húsmarhatartók számára
galéria
Esti etetés. A tehénistállóban 72 tehenet teleltetnek ki Fotó: Makkay József

Tövishát központjának, Szilágycsehnek a körzetében hat disznófarm üzemel. Erdélyben ritka az európai uniós támogatással épült állatfarmok ilyen sűrűsége egymástól mindössze pár kilométeres távolságra. A támogatások odaítélésekor minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy a Szilágyságnak ez a legszegényebb vidéke: a zömében magyarok által lakott tájegység termőföldje gyenge minőségű, a terméshozamok pedig meg sem közelítik a mintegy száz kilométerre fekvő Nagykároly környéki falvak szántóit. Az utóbbi évtizedben jórészt parlagon maradt nadrágszíjparcellák tulajdonosainak egyféle mentőövet jelentett a fél tucat korszerű állatfarm létrehozása, hiszen több farmvezető nemcsak más vidékről vásárolja fel a takarmánygabonát, hanem egy részét a helyi lakosságtól bérelt és tagosított földeken termeli meg.

Közös vonása ezeknek a farmoknak, hogy egy helyi magyar vállalkozónak, Szepesi Lorándnak sikerült szövetkezetbe tömörítenie a környékbeli állattelepeket,

ami új perspektívát nyújtott a farmereknek a beszerzésben és az értékesítésben.

Erdész, zongorakereskedő és állattartó farmer

Az alcímben szereplő mesterségek nehezen illeszthetők egymás mellé, Szepesi Loránd mégis mindhármat kitanulta. Az erdészeti főiskolát végzett szilágycsehi férfi négy évig volt a környékbeli erdők felügyelője, de a rendszerváltás utáni éra őt is arra késztette, hogy feleségével Magyarországon próbáljon szerencsét. Hét hónapig gombapincékben dolgoztak, majd gondolt egy merészet, és beiratkozott a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongorakészítő szakára, amit négy év alatt végzett el. Amikor kislányuk hétéves lett, hazatértek szülőföldjükre, hogy a gyerek itt kezdje el az első osztályt. Szepesi Loránd előtt új szakmájával nagy lehetőségek nyíltak Erdélyben. Kolozsváron beindított zongoraszalonja országosan is az első közé tartozott. „Három-négy év alatt nagyon sok pénzt kerestünk a külföldről importált új és használt zongorák forgalmazásával. 2010-ig mintegy ezer darab hangszert adtam el, zömmel zeneakadémiáknak, zene- és művészeti iskoláknak” – emlékezik vissza zongoraforgalmazó múltjára, melynek során Németországból, Kínából, Japánból, de más országokból is vásárolt új vagy itthon feljavított hangszereket.

Az állattartás ötlete egykori erdésztársával folytatott hosszú beszélgetés és borozgatás nyomán született meg.

A volt kolléga új disznófarmja őt is meggyőzte arról, hogy érdemes váltani. Indulásként megvásárolta a telephez szükséges több hektárnyi földterületet a Szilágyszeg községhez tartozó Menyő határában.

(A szilágysági zsákfalu arról vált híressé, hogy ide hurcolta el a Securitate 1989 decemberében kényszerlakhelyre Tőkés Lászlót.)

Szepesit nem olyan fából faragták, hogy bármihez hűbelebalázs módjára fogjon hozzá. Beutazta fél Európát: bekérezkedett minden olyan disznófarmra, ahol szívesen látták Németországban, Dániában vagy Hollandiában. Élőben akarta megtapasztalni, hogyan működik a nagyüzemi állattartás, milyen technológiákat alkalmaznak. Bejelentkezett a nyugat-európai és magyarországi állattenyésztő szervezetekhez, szövetkezetekhez, így eljutott konferenciáikra és állatbemutatóikra is. Több hónapot tartott a tanulás időszaka, amíg elsajátította az alapokat, illetve meggyőződött arról, hogy megéri nagyüzemi disznótartással foglalkozni.

Már az elején szembeötlő volt, mekkora a különbség a nyugat-európai, a magyarországi, illetve a romániai agrárpolitika között.

Míg odaát a gazdákat, a farmereket az állammal való kapcsolatban a kiszámíthatóság jellemzi, nálunk ennek épp az ellenkezője érvényes. De mégis belevágtunk!” – magyarázza az indulás körülményeit vendéglátóm, akivel a disznófarm elegáns irodájában beszélgetünk.

A disznóistálló elszállításra váró hízókkal Fotó: Makkay József
1,3 millió lejes bankhitel

A külföldön szerzett tapasztalatokkal felvértezve a szilágysági vállalkozó sikeresen megpályázta az új sertésfarm indulását lehetővé tevő uniós pályázati kiírást, amelynek önrésze megközelítőleg 1,9 millió lej volt. Előző vállalkozásukból sikerült félretenni ötszázezer lejt, a különbözetet pedig bankkölcsönből fedezték. A CEC addig nem hitelezett ekkora összeget a Szilágyságban magánvállalkozónak: amikor a farmot felépítették és átadták, a bank bukaresti vezérigazgatója is személyesen eljött, hogy lássa, mi fán terem a modern disznófarm.

2011. május 8-án volt az avató, és az elkészült első istállóban Hollandiából hozott 1200 malaccal kezdték el a termelést.

2013-ban befejezték a második istállót is, rá két évre pedig megnyitották saját takarmánykeverő üzemüket, így nem kellett többé külső forrásból tápot vásárolni. Szepes mutatja a táptakarmányokat: a háromféle keverék összetétele 95 százalékban gabona, plusz vitaminok és aminosavak. A disznófajtákra kidolgozott receptek napi egy kilogrammos súlygyarapodást tesznek lehetővé. A frissen betelepített malacokat három hónap alatt hizlalják fel 100–110 kilóra, havonta pedig 700–800 vágóállatot adnak el szatmári és nagybányai húsfeldolgozó nagyüzemeknek. Mostanra kétezerre nőtt az állandó sertésállomány.

A padlóra került sertéspiac

A 2011-es indulás sikertörténetnek számított. Az élősúlyban kilónként 7 lej körüli áron értékesített hízók utáni árbevétel nemcsak a jelentős havi törlesztőrészletet fedezte a bank felé, hanem újabb beruházásokra is futotta a nyereségből, amelyet a tulajdonos visszaforgatott. Ennek az emelkedő pályának az orosz piac hirtelen bezáródása vetett véget, amikor 2015-ben az Európai Unió Ukrajna miatt elkezdett izmozni a nagy orosz medvével, Moszkva pedig válaszképpen sertéshúst sem importált többé az uniós országokból. A nagy nyugat-európai termelők – Dánia, Spanyolország, Hollandia és mások – elkezdték mélyen a termelési ár alatt teríteni árujukat a belső uniós piacokon.

A spanyolok mintegy ezer tonna, többéves mélyfagyasztott sertéshúst dobtak a román piacra az itteni felvásárlási árak feléért”

– magyarázza a szilágysági farmer. Ennek hatására 2015-ben az előző év átlagának felére, 3,70 lejre esett vissza az élősúly-kilogrammonkénti felvásárlási ár. Ez a trend kisebb megszakításokkal 2018 őszéig folytatódott, ami kilátástalan helyzetbe sodorta a hazai disznófarmokat. Szepesi Loránd szerint sehol nem volt annyira súlyos a helyzet, mint Romániában, hiszen a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban elképzelhetetlen lenne, hogy tízéves, mélyfagyasztott, olcsó disznóhúst dobjanak be nagy tételekben a kereskedelme és feldolgozóiparba. „Állítom, hogy Románia az Európai Unió élelmiszeripari szemétlerakata, ahova büntetlenül bármit be lehet hozni, amiből elég nagy kör nyerészkedik. A bukaresti hatóságok nincsenek tekintettel a hazai termelőkre, így az ellenőrizetlen import egész ágazatokat küldhet padlóra, ahogyan a disznótartással is történt” – magyarázza vendéglátóm, aki szerint a 24. órában mégis lépett a bukaresti kormány, és mentőövet dobott a sertéstartóknak, külön pénzügyi támogatást nyújtva a levágott állatok után. A farmonkénti 200–300 ezer eurós támogatással az állattelepeknek sikerült nullszaldósra kijönni, azaz a vállalkozók nem húzták le mindenhol a rolót. Ez a támogatás egy-két alkalommal a szokásos összeg kétszerese vagy háromszorosa volt állatonként.

Újra a csúcson a sertéságazat?

A sovány esztendők után tavaly jelentősen emelkedett a felvásárlási ár, a karácsony előtti időszakban kilónként 8,50 lejt fizetett a vágóhíd a leadott hízókért, ami ismét kifizetődővé tette a nagyüzemi sertéstartást. Szepes Loránd sokat töprengett azon, hogyan tudnák mérsékelni a hatalmas fluktuációt, illetve hogyan csökkenthetnék a költségeket. Egy nyírségi (magyarországi) sertéshizlaló szövetkezet példáján felbuzdulva elhatározta, a környékbeli öt sertésfarm tulajdonosával összehoz egy szövetkezetet.

A négy román és két magyar tulajdonosból álló termelői összefogás nehezen indult, mert korábban már volt egy sikertelen szilágycsehi szövetkezeti próbálkozás.

Szepesi emiatt egy teljesen átlátható szövetkezeti modellt ajánlott, ami Magyarországon és Nyugat-Európában egyaránt működik. Végül a többi vállalkozó is belátta ennek előnyeit, főleg miután Szepes Loránd végigjárta Bukarestben, a mezőgazdasági minisztériumban az ehhez szükséges ügyintézést, és sikeresen megpályázott évi 100 ezer eurós uniós segélyt, amit öt éven át folyósítanak az új szövetkezet működéséhez. A szilágysági sertésszövetkezet immár közösen szerzi be a hat farm számára a malacokat, de a vágóállatok értékesítése is a szövetkezet égisze alatt történik. A farmok a szövetkezet keretében pályáztak meg egy 1466 férőhelyes kocatelepet román kormányzati forrásokból a közösen vásárolt szamosudvarhelyi földterületükre. Korábban a szociáldemokrata kormányzat fogadta el a 195-ös számú törvényt, amely hazai forrásokból nyújt különtámogatás a sertésfarmok számára. Szepesi reméli, hogy az új liberális kormányzat is rábólint erre, így

2021-ben megépíthetik Észak-Erdély egyik legkorszerűbb kocatelepét, amely ellátná mind a hat farmot malacokkal, de akár másoknak is tudnak majd értékesíteni kiváló genetikai állománnyal rendelkező állatokat.

Szepesi Loránd a magyar gazdaságfejlesztési támogatásokat kezelő Pro Economica Alapítványhoz is pályázik, amely a székelyföldi nagy összegű beruházások után a Partiumban is meghirdeti új pályázatait.

Szepes Loránd agrárvállalkozó sok mindennel foglalkozott a rendszerváltás óta Fotó: Makkay József
A húsmarha az alternatíva

„A sertéságazat a mostani jó felvásárlási árak ellenére is bizonytalan. Egyrészt kiszámíthatatlan a jövő, mert nem tudjuk, hogy az idei esztendőtől mekkora támogatást kapunk a leadott vágóállatokra. A 2020–2027-es romániai agrárfejlesztési tervről egyelőre semmit nem tudni. A másik nagy gond a megállíthatatlan sertéspestis. Minden farmon nagyon szigorúak az állategészségügyi intézkedések, de ennek ellenére bármikor megjelenhet a vész, ami megakaszthatja tízéves beruházásunkat” – foglalja össze tömören a legnagyobb kihívásokat.

Az alternatívakeresésben tavaly jelent meg a húsmarhatartás. 2019 tavaszán Luxemburgból vásárolt a család 72 tényészüszőt és két bikát.

A tehénfarmot a Szilágycsehtől néhány kilométerre fekvő Bősháza határában látogatjuk meg esti etetéskor, amit a család tagjai végeznek. A telephelyet egy csődbe ment vállalkozótól vásárolták. Szilágyszegi lakásuktól és a menyői legelőtől kissé messze fekszik a téli telephely, de vendéglátóm szerint egyelőre nem volt pénzük a disznófarmmal szemben felépíteni a húsmarhák istállóját is, a száz hektáros, villanypásztorral körbekerített legelő szélén.

A tenyészállatok beszerzése is külön történet. Szepes Loránd két megfogadott állatorvos társaságában előbb Franciaországból, a limousine húsmarha hazájából akart anyaállatokat vásárolni, de az ottani eladók át akarták őket verni – azt mondták, Romániában jól járnak a gyengébb minőségű tenyészállatokkal is –, így nagy veszekedések után jöttek át Luxemburga, ahol hosszas keresgélés után akadtak rá arra az állományra, amit végül 2000 eurós állatonkénti áron vásárolt meg.

Tavaly novemberben ellett meg az első tehén, és a gazda reményei szerint idén májusig minden borjú megszületik.

A szép húsformájú tenyészállatok növendékei 18 hónapos korban érik el a 600–1000 kilós testsúlyt (a bikák rendszerint súlyosabbak).

A könnyebb beszerzés és értékesítés céljából pár héten belül a limousine húsmarhatartók számára is bejegyzik a szövetkezetet, Szilágy, Kolozs, Beszterce, Máramaros és Szatmár megye tenyésztőinek részvételével. A tervek szerint a mintegy 1500 állatot tartó gazdák szövetkeznek, ami egy-két éven belül nagy lendületet adhat az élőállat-kivitelnek, illetve a marhahúsexportnak.

Szepesi szerint Európában komoly felvevőpiac van a marhahúsra, de az értékesítés csak akkor éri meg, ha a gazdákat tömörítő szövetkezet tárgyal a külföldi felvásárlóval.

A szövetkezet másik előnye, hogy közösen használhatnak értékes genetikai tulajdonságokkal rendelkező alapállatokat, illetve közösen importálhatnak tényészüszőket.

A mintegy négyszáz hektár saját és bérelt szántófölddel, kaszálóval és legelővel rendelkező Szepes Loránd vállalkozása immár két pászmán próbálkozik. De mint fogalmaz, a legnagyobb gondot mégsem a különböző értékesítési vagy egyéb adminisztratív akadályok jelentik, hanem a súlyos munkaerőhiány. A vállalkozó már beleunt abba, hogy a környéken nem talál állatgondozó munkást, ezért eldöntötte, hogy Nepálból hoz be munkaerőt kétéves szerződés keretében. Idén tavasszal érkeznek meg az első ázsiai alkalmazottai, akiknek a hivatalos román minimálbért fizeti ki, plusz ingyenes szállást és teljes ellátást biztosít. Egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül toborozza az angolul beszélő embereket, akik a visszajelzések szerint szívesen jönnek Erdélybe, hiszen nálunk havi 50 amerikai dollárt keresnek. „Minden alkalmazottamat megbecsülöm. Aki dolgozik és megbízható, havi ötezer lejt is megkereshet a disznófarmon, mégis állandó idegességben élek, mert hol van munkás, hol nincs. Akkor hagynak faképnél, amikor nem is gondolnám. Inkább elmennek Nyugat-Európába robotolni ugyanennyi pénzért a mezőgazdaságba. Ez ma ennek a vidéknek a legnagyobb tragédiája” – fogalmaz Szepesi.

Mivel a tehénfarmra nem talált embert, reggel és este feleségével, vakációban nyolcadikos fiával látja el az állatokat.

A Kolozsváron közgazdasági szakra járó lányát is visszavárja a családi vállalkozásba, de az állatorvosnak szánt fiát is hazavárja majd, ha elvégzi az egyetemet. „Elmagyaráztam a gyerekeimnek: csak abban az esetben vállalom ezt a nem kis megpróbáltatással járó munkát, ha idővel átveszik tőlünk a kormányrudat. Az állattenyésztésnek hosszabb távon csak így van értelme” – mondja búcsúzásként Szepesi Loránd az állattelep kapujában.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport