Képeslap hegyekkel és folyóparttal

Nánó Csaba 2017. június 10., 14:39 utolsó módosítás: 2017. június 22., 22:38

A települést körülölelő hegyekkel Szilágysomlyó szép kirándulóhely, ugyanakkor a Báthory család ősi fészke, ahol az elvándorlás, a vegyes házasságok és a létszámcsökkenés ellenére a megmaradt magyarság erősen kötődik nyelvéhez és hagyományaihoz.

Szilágysomlyó, háttérben a Magurával: kissé lehangoló képet mutat a piactér Fotó: Nánó Csaba

Nem panaszkodhat az, aki Kolozsvárról gépkocsival vág neki Szilágysomlyóig a 115 kilométeres útnak. Valamikor a kétezres évek elején épült országút a mai napig jó állapotban van, és a forgalom sem rémisztő. Igaz, ha az autóbuszt választjuk – vonat évtizedek óta nem járt arra, a sínek ma rozsdásan sírják vissza a szebb időket –, bosszankodhatunk, mert a monopolhelyzetben levő zilahi székhelyű távolsági buszvállalat vezetősége ritkán találja el, hogy aznap éppen hány személy akar utazni. Pedig az ingázók száma nagyjából állandó. Akik rendszeresen teszik meg ezt a távot, azt mesélik, hogy néha teljesen szabálytalanul állva utaznak a mikrobuszban vagy pedig a túlzsúfolt járatokra fel sem veszik őket. Szerencsésebb esetben az utolsó pillanatban még indítanak egy kisbuszt, ám addigra már rengeteg idegességet és fejfájást okoz a jámbor utasnak ez a kiszolgálás. Mint annyi esetben, ezúttal is a pénz számít, az utazók kényelme a legkevésbé fontos.

Ne ragadjunk le azonban az utazás fáradalmainál, annál is inkább, mert Szilágysomlyón nem kell a közlekedéssel bíbelődni: nincsenek városi járatok, hiszen a települést egy óra alatt kényelmesen be lehet gyalogolni. És a Magurát is érdemes megjárni, az ott termő szőlőből messze földön híres bor készül.

A Báthoryak ősi vára

A Zilahtól 25 km-re északnyugatra fekvő települést hegyek ölelik körül, és a városkát kettészeli a Kraszna folyó. Nevének eredetére P. Szathmári Károly nyújt támpontot: „a somló lassan omladozó hegyet jelent hazánkban mindenütt”. A Szilágysomlyó elnevezés tehát a régi magyar somlik, somosodik (csuszamlik) igéből származik, és csuszamló oldalú hegyre vonatkozik. Ez hihető, mivel a város felett magasodó és olykor megcsúszó Magura a Kraszna-folyó medrét már több alkalommal megváltoztatta az évszázadok folyamán.

A város 1351 óta a Báthory család ősi fészke: ősi váruk, Somlyóvár a Magura-hegyen állott. A várat Miklós erdélyi vajda építtette a 14. század elején, először 1319-ben említették. A városban épített várkastély elkészültével elhagyták, azóta rom.

A Báthory-kastély 1592-ben épült. 1600-ban Giorgio Basta ostrommal foglalta el Báthory Zsigmondtól, 1703-ban pedig a kurucok. Kerítőfala romos, de az emeletes épület épen áll. A vár kertjébe állították fel a turulmadaras emlékoszlopot az első világháborúban hősi halált halt szilágysomlyóiak emlékére. Ezt 1990 után átalakították, most román függetlenségi emlékmű. A turulmadarat pedig beépítették az egyik helybéli házának alapjába… A négy évszázadot megért Báthory-vár felújítására már elkészültek a tervek, de pénzforrás még nem akadt megvalósítására.

1910-ben a város 6885 lakosából 6030 magyar és 759 román volt. 1992-ben társközségeivel együtt 17 642 lakosából 11 472 román, 4894 magyar, 1177 cigány és 24 német volt. Nagyot fordult itt is a nemzetiségi eloszlás kereke…

Fodor László helytörténeti munkájából kiderül: református iskola 1608-tól működött elemi osztályokkal, később 1-8 osztállyal egészen 1948-ig, a felekezeti iskolák államosításáig.

Magyar Ház, a kulturális központ

Noha a magyarság aránya már alig éri el a húsz százalékot, azért a hagyományok ápolására, magyarságuk őrzésére sokat adnak a helybéliek. Sokrétű események színhelye a Magyar Ház, amelynek otthont adó épületét 1993-ban vásárolta meg az EMKE az akkori Illyés Közalapítvány segítségével. Az épület nyelvtanítás, képzőművészeti kiállítások, író-olvasó találkozók helyszíne azóta is. „Az indulás nem volt könnyű. Szék, asztal nélkül, nem működő villany- és vízhálózattal, felújításra váró tetővel és falakkal kezdtük a munkát. Sok év, rengeteg munka, számtalan pályázat és sok önzetlen segítség után immár lényegesen jobb körülmények közt abban bízunk, hogy ez a ház továbbra is nyitott magyar szigete maradhat Somlyó és környéke kulturális, közművelődési, művészeti és közösségi életének” – olvasható az intézmény honlapján.

Acsádi Anikó városi tanácsos, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szilágysomlyói alelnöke a hely szülöttjeként és a különféle szervezetekben betöltött tisztségei révén az egyik legjobb ismerője a városkának.

Szilágysomlyó szépen felújított Magyar Házában fogad, ahol együtt székel több magyar szervezet is. Említésre méltó, hogy Kolozsvár után – ahol az EMKE országos központja található – Somlyón szervezi a legtöbb tevékenységet az egyesület. Ez talán nem véletlen, hiszen a jelenlegi országos elnök, Széman Péter somlyói származású, felesége, Széman Rózsa pedig a helyi szervezet elnökasszonya. „Rengeteg tevékenységünk van hetente és havonta egyaránt. Olvasókörünk, irodalmi kávéházunk, színjátszó csoportunk működik, és néptáncoktatást szervezünk a gyerekeknek. Ebben az épületben működik a Báthory István könyvtár is, de az igazság az, hogy látogatottsága elég gyér” – magyarázza Acsádi Anikó. A programok iránti érdeklődés hullámzó, könyvbemutatókra, kiállítás-megnyitókra sokan jönnek, de nagy az érdeklődés az olvasókör, illetve a különféle előadások iránt is. Mozi, színház nincs a városban, így rendszeresen szerveznek csoportos utat a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásaira. „Ezeket a kiruccanásokat már meg sem kell hirdetni. Ahogy kitudódik, hogy autóbusz indul, szinte percek alatt betelnek a helyek” – újságolja Acsádi Anikó. 

Kevés a magyar gyerek

Magyar osztályok két líceumban – a mezőgazdaságiban, illetve a Simion Bărnuţiu Főgimnáziumban – működnek, bár a diákok létszáma rohamosan csökken. Annyira, hogy az ipari líceum magyar osztályai néhány éve meg is szűntek. Nem a lehetőségek akadályozták további magyar osztályok elindítását, pusztán arról van szó, hogy még a hivatalos népszámlálási adatoknál – amely 22 százalékra teszi a magyarok arányát – is kevesebb nemzettársunk él a városban, és a magyar gyerekek száma folyamatosan csökken. Az elmúlt tanévben nyolc osztályban 216 magyar diák tanult. Öregszik a város és a rossz hír az, hogy szeptembertől csupán egy magyar elsőosztály fog indulni.

Az utóbbi időben lelassult ugyan az elvándorlás, a legtöbben csak néhány hónapra mennek dolgozni külföldre, utána visszatérnek, viszont akik némi egzisztenciát teremtettek maguknak Nyugat-Európában, azok rendszerint ott is maradnak. A legnagyobb gondot talán a vegyes házasságok magas száma okozza. Erről kevesen beszélnek, de valós állapotot tükröz, amivel szembe kell nézni…

Ahogyan szerte az országban, itt is bezártak a régi ipari létesítmények, de a városvezetés igyekszik új munkahelyek teremtésében segédkezni. Az egykori híres pezsgőgyár inkább hatalmas raktárként működik, a Sósdombba vájt alagútszerű helyiségekben rengeteg finom nedű vár értékesítésre a palackokban. A nagyipar csődöt mondott, viszont a kisebb vállalkozások aranykorukat élik: cipőgyártól bútorkészítő vállalkozásig jelentős munkahelyteremtő kezdeményezések születtek az utóbbi években. Ez viszont nem azt jelenti, hogy sok fiatal ne külföldön keresné a boldogulást. A viszonylag közeli Zilahon is sokan találtak munkát, de a napi ingázás nem leányálom. Acsádi Anikó szerint egy ipari park létrehozása, ami sok mindent megoldana, helyszűke miatt kivitelezhetetlen. Somlyó egy völgyben fekszik, ahol a lehetőségek korlátozottak.

Egyedülálló holokausztmúzeum

Aligha lehet úgy végigsétálni a városon, hogy ne tűnjön fel a felújított zsinagóga, és néhány plakát, amely egy kiállításra hívja az érdeklődőt. A világháború rémségeire emlékeztető múzeumot Északnyugat-Erdély legnagyobb zsinagógájában hozták létre, és a maga nemében egyedülálló az országban. A Báthory-vár mellett a Szilágyság egyik jelentős turisztikai látványossága lehetne – ha több törődést és nagyobb reklámot kapna. De hát a román városvezetés a hely nagyságának, Iuliu Maniunak a szülőházával sem törődik, az is alig áll már a város főterének közelében.

A holokausztban több millió zsidó pusztult el, a deportálások alól Erdély sem számított kivételnek. A Székelyföld, illetve Kolozsvár, Marosvásárhely, Szatmárnémeti, Máramarossziget, Dés és más városok mellett gettót létesítettek Szilágysomlyó mellett is, a Klein téglagyár területén. Ide gyűjtöttek be mintegy 8500 Szi­lágy megyei zsidót, hogy aztán 1944. május 27. és június 6. között a haláltáborokba szállítsák őket. Egész családok vesztek oda, kevesen tértek vissza a deportáltak közül. Szilágysomlyó utolsó zsidó lakosa is elhunyt már, nem csoda, hogy a zsinagóga évtizedekig üresen állt. Gyakorlatilag pusztulásra volt ítélve, mígnem 2004-ben Adam Wapniak és Alex Hecht kezdeményezésére elkezdődött a 19. században épült szakrális építmény felújítása. 2005 szeptemberében az akkori városi és megyei elöljárók, az amerikai és a magyar konzulátusok, civilszervezetek képviselőinek, valamint nagyszámú érdeklődő jelenlétében a felújított zsinagógában avatták fel a holokausztmúzeumot, amely állandó kiállítással emlékezik a zsidók kálváriájára.

Befektetés kell a turizmushoz

A nagyvárosban felnőtt ember sajnálja is, meg nem is, hogy elhagyja a várost. A friss levegő, a csend, a nyugalom megfizethetetlen, de egy idő után mintha szűk lenne a tér. Szilágysomlyó határából visszatekintve az ember csak ámul a gyönyörű látványon, a város felett tornyosuló fenyveseken, tölgyerdőkön. Óhatatlanul arra gondol, hogy egy kis többletbefektetéssel mekkora turisztikai vonzereje lehetne a vidéknek. Ahol hegy, fák, gyümölcsösök, de még termálvíz is található.

Ahogyan vendéglátónk, Acsádi Anikó városi tanácsos fogalmazott: be kell fektetni, és a többi jön magától. Míg Magyarországon – kis túlzással – egy pocsolyából is termálfürdőt varázsolnak, Somlyón reménykednek: egyszer talán a Szilágyság eme szeglete is turisztikai látványosság lesz.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport