Hagyományos ordakészítés a Tisza partján

Makkay József 2019. október 31., 18:27 utolsó módosítás: 2019. október 31., 19:01

A Máramaros megye északi csücskében fekvő Tiszahosszúmező a környék egyetlen magyar települése a román-ukrán határ mentén. A káposztatermesztéséről híres faluban ma néhány állattartó gazda foglalkozik mezőgazdasággal. Varkola Tibornak a Tisza partján fekvő kecsketelepén nem csak az orda- és sajtkészítés tudományába tekinthettünk bele, hanem az egykori koronaváros múltjába is.

Hagyományos ordakészítés a Tisza partján
galéria
Varkola Tibor hideg vízzel szabályozza az orda fövését az üstben Fotó: Makkay József

A Tisza bozótos árterülete a román-ukrán államhatárt képező folyó mellett mára a senki földje. Míg a sekély vizű Tisza túloldalán, Ukrajnában ma is él a hagyományos fűzfaerdő, az innenső partsáv mintegy kilométer széles erdejét még a Ceaușescu-rendszerben gyökerestől kiirtották, hogy helyette szántóföld legyen. Az Avas vidékéről idehozott erdőkitermelő munkások kemény erőfeszítéssel láttak ugyan hozzá az erdőirtáshoz, de a fás területek helyén tartós szántóterület mégsem született.

A diktátor halála után harminc évvel ma már a legjobb termőföldek is parlagon hevernek, az egykori Tisza-parti erdős területeket pedig újra birtokba vette a természet, aminek a kecske- és juhnyájak örülnek legjobban.

No meg egy szomszédos kavicsbánya tulajdonosa, akinek az állami hatóság megtiltotta, hogy a határfolyóból termelje ki az építkezéshez szükséges sódert, így a vállalkozás pár tíz méterrel bennem költözött, ahol a termőföld lefejtése után több méter vastag kavicsréteg áll a markológépek rendelkezésére.

Ebben a bozótos környezetben igyekszem Varkola Tibor hosszúmezei kecsketartó gazdával körüljárni pár éves állattelepét, illetve elmélyülni a sajt- és ordakészítés tudományában. Úgy egyeztünk, hogy látogatásom alkalmából az ordakészítést mutatja be a Tisza partján, előző nap ugyanis sajtot készített. A sajt után fennmaradó savós tejbe frissen fejt reggeli kecsketejet öntenek, és begyújtanak az üst alá. Ha minden jól megy, egy óra múlva ki lehet merni az ordát. Amit én gyerekkoromtól csak palacsintában szeretek, de vendéglátóm szerint van azért más felhasználási módja is.

Elkészült az orda. Szűrővel meri ki a gazda Fotó: Makkay József
Egy helyen a falu kecskenyája

Miközben az üst körül forgolódunk – én fényképezek, Varkola Tibor és az állattelepén besegítő Kólya Sándor pedig napi munkáját végzi –, körbenézek a terepen, ahol elkerített karámok, esős időre fedett pihenő, illetve kétágyas nyári lak a telephely felszereltsége. Tavasztól késő őszig mindig van valaki a kecskék mellett, később pedig behajtják az állatokat a téli szállásra. A Tisza partján rendszeresen járőröző román határőrök plusz biztonságot jelentenek, a két nagy testű juhászkutya pedig végzi a dolgát: a gazda hiányában idegennek nem tanácsos az állattelep körül téblábolni. Egy-egy horgászon kívül nem jár erre senki, legfentebb cigarettacsempészek, akik az Ukrajnában negyed áron megvásárolható csempészárut próbálják áthozni a helyenként bokáig érő gázlókon. De nem sok sikerrel, mert lebuknak: a modern hőérzékelő távcsövekkel és egyéb felszereléssel ellátott katonák hamar ott teremnek a határsértők nyomában. A falubeliek ezt már megszokták, így együtt élnek a határőrséggel.

Mivel a faluban Varkola Tibornak van nagyobb kecskenyája, a pár állatot tartó többi gazda hozzá kérezkedik be, így további 8-10 családnak is őrzi az állatait.

Csendélet juhászkutyával az állattelepen Fotó: Makkay József

Van, aki cserében besegít a fejésbe és a napi munkába – mint az egykori bútorgyári kolléga, Kólya Sándor –, mások fizetnek az őrzésért, és ilyenkor tej, sajt vagy orda is jár. Másokkal úgy egyeznek, hogy az őrzésért cserében a nyáj gazdája használja egész nyáron az állatok tejét, és az állat tulajdonosa a tavaszi gidákra tart igényt. Igazából azonban mindenki kap némi sajtot és ordát is.

Ilyenkor, ősszel Varkola nyolcvan kecskéje a falubeliek állományával együtt hozzávetőleg 130 állatot tesz ki. Noha az idén megtartotta a szaporulatot, a gidákból el szoktak adni vágóállatnak.

Vendéglátóm szerint mostanra kevés tejet fejnek – a nyári csúcsidény mintegy felét –, de így is összejön napi 7 kg sajt és 3 kg orda. Most kevesebb tejből lesz egy kiló sajt, mint nyáron, ilyenkor sokkal zsírosabb a kecsketej.

Szikkad a sajt. Ősszel jobban el lehet adni Fotó: Makkay József

Ősszel el tudjuk adni a tejtermékeket a faluban is. A juhokat már nem fejik, tehenet nem tartanak, így jórészt csak mi kínálunk friss tejterméket”

– magyarázza a gazda. Nyáron nehezebb az értékesítés: a falu juhos gazdái sok sajtot és túrót termelnek, de a kecskék tejhozama is duplájára növekszik a tavaszi ellések után. A nyári hónapokban arra kényszerülnek, hogy a sajt és az orda jelentős részén olcsón túladjanak a máramarosszigeti viszonteladóknak.

Kész az orda

Hamar felfőtt az üstben az orda alapanyaga. A gazda kanállal mutatja, hogy amikor felbukik a zöldes színű savó habja, vissza kell fogni a fövést. Elébb kevés ecetet csepegtet az üstbe, hogy jobban egybefogja a savóból kiváló ordát, majd hideg vízzel szabályozza a fövést, mert árt az ordának, ha buzog a megvastagodó tej. Amikor a savó felszínén besűrűsödik a végtermék, az üst alól kiszedik a parazsat és leáll a fövés. Akárcsak az oltóval beoltott tejből gézbe kerülő sajtot, az ordát is leszűrik egy műanyagkanna szájára erősített gézbe. Miután a savó lecsepeg, a kész masszát kiakasszák a telephely egyik fűzfájára.

Így készítik ezt mifelénk évszázadok óta. Ez a hagyományos módszer mégsem jó az Európai Uniónak.

Kecskenyáj a karámban. A tél beállta előtt még a Tisza partján delelnek Fotó: Makkay József

Ha üzletekbe szeretném eladni, akkor ezt el kell felejtsem, és a Tisza partjáról be kell hozzam a tejet házhoz egy engedélyezett helyiségbe. A tejet előbb pasztörizálni kell, majd inoxedényekben feldolgozni” – magyarázza a kisüzemi feldolgozás alternatíváját Varkola. Szerencsére, a hagyományos módszerrel készített tejtermékeket még lehet piacokon és hagyományos vásárokon forgalmazni, ha a helyi élelmiszer-egészségügyi laboratóriumból kiváltják az ehhez szükséges bevizsgálási papírokat. A gazdának nehéz megérteni, hogyha az állategészségügyi vizsgálatok rendben vannak, mi a baj a hagyományosan készített túróval, sajttal vagy ordával? Ilyen módszerrel miért nem lehet üzletekben árulni?

Megkóstolom a tegnap készített sajtot és a mai ordát. Nehezen lehet az ízüket összehasonlítani a nagyüzemi választékkal. Míg a tejen érzik a kecskeíz, a friss tejből készült termékeken már kevésbé. Vendéglátóm szerint a kecsketej igazi gyógyszer. Kiváló immunerősítő, és bizonyítottan sok betegség megelőzésére és gyógyítására alkalmas. Rendszeresen használják tüdőbetegségek kezelésében, de az emésztőszervi rendellenességek is kiszűrhetők, ha valaki rendszeresen fogyasztja. Van, aki meggyőződéssel állítja, hogy daganatos betegségből is kigyógyult vele. Varkola szerint a kecsketej szívódik fel leghamarabb a szervezetbe, a benne található tejzsírok nem terhelik meg az emésztőcsatornát.

 A közösségszervező gazda

Miután elege lett az ipari munkából, Varkola Tibor úgy döntött, mezőgazdaságból akar feleségével megélni. A faluban nőtt fel, ahol évtizedekkel ezelőtt még nagy kiterjedésű káposztaföldek ontották a megyeszerte közkedvelt fejes káposztát. De mára ez lecsengett, alig pár gazda maradt a hagyományos termesztés mellett. Vendéglátóm úgy gondolta, másba kéne belefogni. Így esett a választás a méhészetre, majd a kecsketartásra. Idén nyert el egy 15 ezer eurós uniós támogatást méhészetének fejlesztésére, közben törzskönyvezi kecskeállományát. A folyamat több éve tart, de amikor a végéhez ér, a mostani 20 lejes állatonkénti támogatás ugrásszerűen 120-140 lejre nő. Be kellett iratkozzon a törzskönyvezést felügyelő konstancai Caprirom szakegyesületbe. Szakembereik felügyelete alatt az állatok fülszáma alapján regiszterekbe kell bevezetni a szükséges adatokat, figyelni kell az anyaállatok tenyészkiválogatására és az apaállatnevelésre.

Varkola Tibor családjának a kecsketartással megváltozott az élete.

Varkola Tibor méhszállító kamionja. A gazda idén 15 ezer eurós pályázatot nyert Fotó: Makkay József

A korábban alpolgármesterként is dolgozó gazda azt mondja, elkényelmesedett: mivel fizikai munkát nem végzett, nem érezte jól magát. A sokat várt gyermekáldás sem akart beköszönteni. Amióta kecskéket tartanak és rendszeresen fogyasszák tejtermékeiket, sokkal jobban érzik magukat és két kislányuk született. Meggyőződése, hogy életük minden szempontból jó irányba fejlődött. „Amióta rendszeresen fejek, minta kicserélődött volna a kezem. Olyan, mint húsz évvel ezelőtt” – magyarázza vendéglátóm, aki ma is községi tanácsos, és egy helyi mezőgazdasági egyesület vezetője. Ott próbál segíteni falutársainak, amiben tud. Egyesületük a Bethlen Gábor Alaptól pályázatot nyert a hagyományos hosszúmezői káposzta népszerűsítésére. Össze akarják hangolni a káposztatermesztést, feldolgozást (a savanyítást) és az értékesítést. Az új projekt több gazdát megmozgat, így abban reménykedik, hogy ez a foglalatosság is ismét szárba szökken a faluban.

„Ma Tiszahosszúmező csak árnyéka annak a településnek, ami Trianon előtt volt, illetve, amit a két világháború között sikerült talpra állítani elődeinknek. A kommunizmus újra mindent lerombolt, a rendszerváltás utáni széthúzás pedig nem engedte, hogy visszatérjünk az igazi kerékvágásba. Talán ezen sikerül változtatni” – magyarázza Varkola Tibor, miközben óvodás kislányával hármasban kiballagunk a Tisza partjára.

A román-ukrán határzónát jelző határoszlop az állattelep mellett Fotó: Makkay József

Mutatja a falu Ukrajnába átnyúló határrészeit, amelyek bejáráshoz nagyapja szerint valamikor két álló nap kellett.

Az országhatár menti nyakig érő gazban botorkálva csak elképzelni tudom, milyen lehetett a román tengerben meghúzódó gazdag magyar falucska ötven vagy száz évvel ezelőtt. Amely Károly Róbert királyunk jóvoltából 1329 óta az öt máramarosi koronaváros egyike volt a 19. század közepéig. A Tiszán úsztatták le a környék sóbányáinak kincsét és a folyó menti erdőségekben kitermelt rönköket.

A hosszas szárazságtól megapadt Tisza. Balra Románia, jobbra Ukrajna Fotó: Makkay József

Varkola Tiborral az élen néhány helyi gazda ebből a dicsőségből szeretne valamit újjáéleszteni. Drukkolok nekik, hogy sikerüljön.

(Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot október 30-án)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport