Néppárt: amíg nem kérnek magyarul bocsánatot, bojkottáljuk a Profi áruházláncot!

EN-összeállítás 2021. május 05., 18:41 utolsó módosítás: 2021. május 05., 20:23

A Profi áruházlánc egyik sepsiszentgyörgyi üzletének vezetője megtiltotta alkalmazottainak, hogy egymás között magyarul beszéljenek, sőt, előfordult, hogy a vásárlókat is zaklatta azért, mert Székelyföld szívében saját anyanyelvükön szólaltak meg. Az Erdélyi Magyar Néppárt az áruházlánc bojkottjára szólítja fel a magyarokat.

Néppárt: amíg nem kérnek magyarul bocsánatot, bojkottáljuk a Profi áruházláncot!
galéria
A Profi áruházlánc 1445 üzletet működtet Románia területén (fotónk illusztráció) Fotó: Pál Árpád

Az Erdélyi Magyar Néppárt a lehető leghatározottabb módon tiltakozik az üzletben történtek miatt, mely teljességgel elfogadhatatlan és a legsötétebb magyarellenes időket idézi – áll az EMNP szerkesztőségünkben eljuttatott állásfoglalásában. A párt országos elnöksége felháborodásának adott hangot a Profi áruházlánc vezetőségének címzett levelében, melyben arra kérték a cég döntéshozóit, hogy 

1.) a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki a Sepsiszentgyörgyön történteket;

2.) váljanak meg a sepsiszentgyörgyi üzletvezetőtől;

3.) a megfelelő következtetéseket levonva hozzák meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló eset soha többé ne ismétlődhessen meg egyetlen üzlethelységükben sem;

4.) azonnal, nyilvánosan és magyar nyelven kérjenek bocsánatot mind a sepsiszentgyörgyi alkalmazottjaiktól, mind pedig a teljes erdélyi magyar közösségtől.

„Mindaddig, amíg kéréseinket nem teljesítik, és a Profi áruházlánc vezetősége nem határolódik el egyértelműen a magyarellenességből jelesre vizsgázott sepsiszentgyörgyi vezetőjétől, az áruházlánc bojkottjára szólítjuk fel az erdélyi magyarokat!” – fogalmaz a párt országos elnökségének a közleménye.

A párt szerint erdélyi magyar közösségünk komoly vásárlóerőt jelent Erdélyben. Miként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű mozgalom is hirdeti, az erdélyi magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a különböző kereskedelmi egységekben elköltött pénzükért cserébe saját anyanyelvüket használhassák. A mostani eset is jól mutatja: nem csak az állami közintézményekben kell mindennapos harcot folytatnunk azért, hogy nyelvi jogaink érvényesüljenek. Amíg azonban a román állam rendszerszintű magyarellenességét csak kislépésekben tudjuk visszaszorítani, addig a kereskedelmi szereplők esetében jóval több eszköz áll rendelkezésünkre célkitűzéseink eléréséhez. „A képlet egyszerű: vásároljunk ott, ahol tisztelik nyelvünket és kultúránkat, s ahol biztosított a többnyelvűség! ” – áll az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségének állásfoglalásában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.