„Nem kívánatos az etnikai autonómia”

Iszlai Katalin 2017. július 25., 18:51 utolsó módosítás: 2017. július 25., 18:54

Megválasztása óta először látogatott Székelyföldre kedden Klaus Johannis államfő. Csíkszeredában a megye önkormányzati képviselőivel találkozott, hogy tájékozódjon a régió dolgairól. Az emberek tengernyi panasza fogadta.

„Nem kívánatos az etnikai autonómia”
galéria
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere székely zászlót ajándékozott az államfőnek Fotó: Gecse Noémi

Egy hete derült ki, hogy Hargita és Kovászna megyébe látogat az államfő. A bejelentést követően folyamatosan zajlott a szervezés, a keddi látogatás pedig szigorúan rögzített program szerint történt, kisebb csúszásokat sem „engedett meg magának” az államelnök.

Délelőtt tízkor mintegy harminc személy gyülekezett a Szabadság-téren Klaus Johannis államfőre várva: a székely zászlót magasba emelő résztvevők a Minta ifjúsági szervezet által meghirdetett tüntetés, illetve a Veress Dávid által szervezett néma figyelemfelkeltő összejövetel kapcsán siettek a helyszínre. Nem kellett sokat várniuk, az államfő az előzetes programban rögzítettek szerint 9 óra 55 perckor megérkezett a megyeháza elé, ahol Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke fogadta. Johannis a rá váró újságíróknak elmondta: látogatása célja, hogy informálódjon a székelyföldi emberek problémáiról, és reméli, hogy a nap végére már többet fog tudni a két megyéről, illetve az itt élő emberekről. Az államelnök és kísérete ezután bevonult a megyeháza amfiteátrumába, ahol látogatásának első állomásaként közvitát szerveztek a két megye mintegy 300 önkormányzati képviselőjének részvételével. Az esemény nyitómozzanataként meghallgatták a román himnuszt, majd a résztvevők elénekelték a székely himnuszt is.

A román állam mostohagyermekei

Borboly Csaba és Tamás Sándor tolmácsolták a két megye kéréseit, problémáit. Borboly három főbb témakör mentén vázolta fel ezeket. Arról beszélt, mennyire fontos lenne, hogy a vidéki települések és a mezőgazdaság vonzóbbak legyenek a fiatalok számára, akik inkább külföldön vállalnak munkát. A romániai közigazgatásban és a gazdasági életben nagyon nehezen boldogulnak azok, akik nem ismerik jól a román nyelvet, ezért egyszerűsített nyelvoktatási program kidolgozására van szükség. Borboly beszélt a Sapientia egyetem fontosságáról is, kérve a román állam támogatását, de arra is kitért, mennyire sajnálatos, hogy a csíksomlyói búcsú nem került fel az UNESCO-világörökség listájára. Ennek kapcsán hozzátette, biztos abban, hogy miután az államfő ellátogat Csíksomlyóra, támogatni fogja a kezdeményezést. Borboly arra kérte az államfőt, hogy a politikai elitre gyakorolható hatásával és a román közvélemény alakításával segítsen abban, hogy Hargita és Kovászna megyére ne lekicsinylően, hanem egyenlő partnerként tekintsen az ország többi régiója.

„Nem siránkozni szeretnénk, hanem megoldásokat találni arra vonatkozóan, hogy a magyar közösség életminőségén közösen javíthassunk” – emelte ki beszédében Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke. „Naponta kettős mércével szembesülünk a törvénykezésben, a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban és a gazdasági szférában is. Mi nem etnikai autonómiát akarunk, hanem olyan autonómiát, amely által jólétben és békében élhetünk ebben a régióban” – hangsúlyozta Tamás.

Van potenciál Székelyföldben

A beszédek után Klaus Johannis magyarul is köszöntötte az egybegyűlteket és megköszönte, hogy elénekelték neki a székely himnuszt. Mint mondta, biztos abban, hogy a jó levegő és a táj szépsége, de még inkább az itteni emberek arra késztetik majd, hogy szívesen emlékezzen a látogatásra, illetve a közeljövőben ismét visszatérjen. „Azért jöttem, hogy nagyon figyelmesen hallgassam meg önöket. Meggyőződésem, hogy csak párbeszéd és a központi és helyi döntéshozók közti hiteles, nem pedig megjátszott partnerség révén találjuk meg a legjobb megoldásokat azokra a nehézségekre, amelyekkel önök szembesülnek. A Kovászna és Hargita megyei választott tisztségviselők nagy többsége egyensúlyra törekszik, és összekötő kapcsot teremt kisebbség és többség, helyi és központi döntéshozók között. Sajnos azonban az önök, többségben magyarlakta megyéiben túl sokszor értelmezi egyik vagy másik fél oly módon a valóságot, hogy az széthúzáshoz vezessen, és hangsúlyozza a különbségeket. Az intolerancia, a más etnikumúak elutasítása – függetlenül attól, hogy az a kisebbség vagy többség részéről jön – biztos módja a fejlődés meggátolásának mind közösségi szinten, mind az ország egésze számára. Ezen közösségek jogos érdekei védelmében arra van szükség, hogy az egész társadalom aktívan részt vegyen a közéletben” – mutatott rá az államfő.

Johannis arról is beszélt, hogy hatalmas potenciál rejlik a két megyében, és sok olyan ágazat van, amibe érdemes befektetni. A történelmi és földrajzi adottságoknak köszönhetően 2015-höz képest tavaly megduplázódott az idelátogató turisták száma, a turizmusban tehát különleges potenciál rejlik, de mint mindenhol az országban, itt is vannak hiányosságok. Az államfő példaként az infrastruktúrát említette kiemelve az utak rossz állapotát.

Ne húzzanak meg etnikai határokat

Johannis aggodalmát fejezte ki a térségben élő fiatalok hiányos románnyelv-tudása miatt is, amely szerinte megfosztja őket az érvényesülés lehetőségétől az ország más tájain. Megállapította: hatalmas felelősség hárul a két magyar többségű megye választott vezetőire, akik hidat képeznek a többség és a kisebbség, kapcsot a helyi és központi közigazgatás között. A román államfő beszéde végén a decentralizáció, regionalizáció és autonómia kérdéséről is kifejtette álláspontját. Elmondása szerint biztos benne, hogy leginkább erre kíváncsiak az itteniek. Úgy fogalmazott, a decentralizáció kötelező, mert a helyi választott tisztségviselők ismerik a legjobban a helyi lakosság igényeit.

A regionalizáció ajánlatos, de csak akkor, ha a közigazgatás modernizációjához, új munkahelyek teremtéséhez és gazdasági növekedéshez vezet. A helyi és regionális autonómia tehát hasznos lehet, azonban az etnikai alapú autonómia nemkívánatos, mert meggátolná a fejlődést. Erre a következtetésre jutottak európai szinten is, ahol a regionalizáció esetében egyenesen ajánlják, hogy a regionális határ meghúzása ne etnikai ismérvek szerint történjen.
Szimbolikus zászlócsere

A közvita keretében a résztvevők felszólalhattak, illetve kérdéseket tehettek fel Klaus Johannisnak. Ezzel a lehetőséggel többen is éltek, számos település polgármestere osztotta meg sérelmeit és elvárásait az államfővel. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere történelmi jelentőségűnek ítélte a látogatást. Elmondása szerint ugyanis Johannis az első államelnök, aki felismerte, hogy Hargita és Kovászna megye összetartozik, és egy összevont találkozóra hívta a két megye képviselőit. „Két és fél éve várunk erre a látogatásra, hiszen 2014. november 16-én úgy gondoltuk, egy stratégiai kötelék alapjait fektettük le Székelyföld és az elnöki hivatal között azzal, hogy a Hargita megyeiek 79,78 százalékban önt választották” – emlékezett vissza a polgármester, majd hozzátette, hogy ennek kapcsán egy ajándékot szeretne átadni az államfőnek. Az ajándék egy székely zászló volt, amire ráírták Johannis megválasztásának dátumát, a mostani látogatás dátumát, illetve azt, hogy hány százalékban szavaztak a Hargita és a Kovászna megyeiek Johannisra. A zászlót az elnök egyik embere vette át, majd Johannis is megajándékozta Csíkszereda polgármesterét egy román zászlóval, a szimbolikus csere után pedig kezet fogtak. Klaus Johannis lapzártánk után fejezte be Kovászna megyei látogatását.

 Autonómia: nyílt levélben kérik az államfő segítségét
A Székely Nemzeti Tanács azt kérte a Székelyföldre látogató Klaus Johannis államfőtől, kezdjen párbeszédet a régió jövőjéről és vállaljon aktív szerepet abban, hogy Románia fogadja el a székelyek által igényelt, Európa számos országában sikeresen működő autonómiát. Izsák Balázs, a szervezet elnöke az államelnöknek címzett nyílt levelet tett közzé. A levélben Izsák emlékezteti az államfőt, hogy a 2014-es elnökválasztáson a székelyek tömegesen szavaztak rá, ennek is köszönheti, hogy megnyerte a megmérettetést. Az SZNT elnöke felsorolja, hogy a prefektusok és egyéb állami tisztségviselők háborút folytatnak a magyarok anyanyelvével és jelképeivel, sőt elvitatják azt a jogot is, hogy a magyarok véleményt nyilvánítsanak olyan sarkalatos kérdésekről, amelyek őket közvetlenül érintik, mint például az ország közigazgatási átszervezése.
„Elkerülhetetlenül szembesülni fog számtalan hatósági jogsértéssel, illetve a székely nép autonómiaigényével, hisz meglátásunk szerint a régió autonómiája a jövendőbeli fejlődés legfontosabb záloga. Ezek mind olyan dolgok, amelyekre korábban is felhívtuk már az Ön figyelmét, eddig eredmény nélkül” – üzeni Johannisnak Izsák. Az SZNT azt szeretné, ha élve elnöki hatáskörével, Johannis felszólítaná az állami hatóságokat, tartsák tiszteletben Románia törvényekben is rögzített nemzetközi kötelezettségvállalásait, és szüntessék be a magyar nyelv és jelképek ellen folytatott háborút. A szervezet arra kéri az államfőt, vállaljon garanciát arra, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelően az érintett intézmények, köztük a székelyföldi önkormányzatok számára az állam biztosítsa a kétnyelvű ügyintézéshez szükséges anyagi forrásokat. Ennek megfelelően ne hirdessen ki olyan költségvetési törvényt, ami ennek a feltételnek nem felel meg. Végezetül azt is kéri az SZNT Johannistól, kezdjen párbeszédet Székelyföld képviselőivel a régió jövőjéről és vállaljon aktív szerepet abban, hogy Románia fogadja el a székelyek által igényelt, Európa számos országában sikeresen működő autonómiát.
Az autonómiáról folytatott őszinte párbeszéd kezdeményezésére és moderálására kérte  Klaus Johannis államfőt Szilágyi Zsolt EMNP-elnök is. Szilágyi levelében leszögezi: a föderális Románia sokkal hatékonyabb lenne. A néppárt elnöke nyugat-európai példákkal érvel amellett, hogy az autonómia stabilitást, jólétet, a különböző nemzeti közösségek, valamint a többség és kisebbség közti egyetértést eredményez. Mint kifejti: olyan modellekről van szó, amelyek több száz éves hagyományra tekintenek vissza a térségben. „Egy olyan nemzeti közösség jövőjéről beszélünk, amelynek tagjai román állampolgárok, akik Romániában dolgoznak, itt adóznak, betartják az ország törvényeit, és békében kívánnak élni román nemzetiségű szomszédjaikkal” – hangsúlyozza a nyílt levélben az EMNP elnöke. Szilágyi úgy fogalmaz: meggyőződésük, hogy Johannisnak is szándékában áll megreformálni a romániai hatalmi viszonyokat, hogy az erdélyiek ne úgy gondoljanak Bukarestre, mint „korrupt, cselekvőképtelen hatalomra, amely nem tudja megfelelő módon hasznosítani a rendelkezésére álló lehetőségeket és forrásokat”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Újévi üdvözlet
2024. január 01., hétfő

Újévi üdvözlet

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport