A magyar költészet napját ünnepeljük – Kányádi Sándorról szóló dokumentumfilm a közmédiában

EN-összeállítás 2024. április 11., 08:08 utolsó módosítás: 2024. április 11., 10:08

A magyar költészet napjára, április 11-re irodalmi nagyjaink életéről szóló filmekkel és tematikus műsorokkal készülnek a közmédia csatornái. József Attila születésnapján, a magyar lírának szentelt napon az M5 élőben jelentkezik a hagyományos Versmaratonról, és a magyar költészet legszebb darabjait szavalják a legkiválóbb magyar színművészek.

A magyar költészet napját ünnepeljük – Kányádi Sándorról szóló dokumentumfilm a közmédiában
galéria
A Kányádi Sándor nevét viselő iskola Nagygalambfalván Fotó: Balázs Attila

Az M5 kulturális csatorna Főtér című kulturális magazinja írók nyomába ered 9:55-től: a többi között megmutatják, hol tanácsolták el József Attilát az egyetemről, hol élt Ady Endre Csinszkával Pesten, és merrefelé őrzi emléktábla, hogy ott járt Petőfi Sándor.

Az irodalmi barangolás után a költészet napja határozza meg a 11:20-kor kezdődő Tőkéczki és Takaró: történelem és irodalom mindenkinek témáját is, majd

11:55-től a Harmat a csillagon – Emlékforgácsok Kányádi Sándorral című dokumentumfilm látható. Az alkotás főhajtás egy rendhagyó pálya előtt, és egyben keserű korrajz egy kisebbségi sorsú, magyar értelmiségi vesszőfutásáról.

Gémes József rendező különleges festménytechnikával készült, egyedi hangulatú animációs filmjét is láthatják a nézők április 11-én 15:50-től. A Daliás idők című filmalkotás Arany János Toldija nyomán készült. Tematikus adással várja nézőit 18 órától a Librettó. A kulturális magazinban szó lesz Az év versei kötetről, a Vígszínház Friedrich Schiller Ármány és szerelem című előadásáról, továbbá helyszíni bejelentkezést láthatnak a Soproni Petőfi Színház költészet napi rendezvényéről és a 12 órán át zajló Versmaratonról. A jeles napot filmpremierrel zárja az M5, 20 órától A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 című alkotás bemutatja, ki volt Juhász Ferenc, aki sajátos szóteremtésével megújította a magyar irodalmi nyelvet.

József Attila költészetének jelentőségéről beszélnek

A Dunán április 11-én többször hangzanak el a magyar irodalom kiemelkedő költőinek versei hazánk elismert színművészeitől. Az MTVA által készített Álmok álmodói műsorban 12:50-től József Attila életét mutatják be, és a két állandó magazinműsor, a Család-barát, valamint a Családi kör is tematikus adással készül. A 16 órakor kezdődő Ridikül című magazinban Dióssy Klári és vendégei – Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, Őze Áron színművész, Fekete Bori énekes és Popovics György, a Kávészünet Zenekar alapítója – József Attila költészetének jelentőségéről beszélgetnek.

A Duna World csatornán 9:25-től Takaró Mihály irodalmi műsora, a Magyar klasszikusok új köntösben Arany Jánost helyezi középpontjába,

majd 12:15-től Csokonai Vitéz Mihály A méla Tempefői című színdarabjából készült 1975-ös tévéjáték kerül képernyőre. A Reményik Sándorról szóló Öröktűz című kétrészes alkotás 20 órától és 23:35-től látható a csatornán: a költő hitvallását, a hazához való hűséges viszonyát mutatja be.

József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját Fotó: Archív

Cseh Tamás-est

Az M2 Gyerekcsatorna ünnepek jelentőségét bemutató, saját gyártású dramatikus minisorozata, az Ünneplőben új epizóddal jelentkezik e jeles napon. A közmédia gyerekcsatornájának népszerű Adventi Kalandárium című sorozatából megismert család élete a költészet napján a versek jelentősége köré épül, mindezt egy kisiskolás gyerekeket nevelő család életében előforduló helyzeten, a verstanuláson keresztül. A költészet napi részt április 11-én tűzi műsorára a csatorna.

Tematikus adással jelentkezik az M2 Petőfi TV Esti Kornél című élő műsora csütörtökön 21:50-től.

A magyar költészet napja apropóján a nézőket elkalauzolják a Cseh Tamás-estre, bejelentkeznek a JaMese zenekar költészetbe hajló dalszövegeit bemutató estről a Budapest Music Centerből,

feltárják Szentendre Verstérképét, Patocska Olivér pedig két megzenésített verset ad elő. A műsorban továbbá szó lesz a hungarikumok fontosságáról, megismerhetik az idén Hungarikum-díjjal kitüntetett Ízőrzők készítőit. A költészet generációkon átívelő hatásáról Müller Péter Sziámi és Bánki Beni beszél.

Vers mindennap a rádióban

A Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában 11:30-tól gyerekek és felnőttek beszélgetnek arról, miként vannak jelen életükben a versek. A Kalendáriumban tudósítást hallhatnak a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett Versmaratonról. A rádió Vers mindennap című sorozatában később meghallgathatják a rendezvényen elhangozott költeményeket. A Nagyok portréműsorban 20:30-tól Kulcsár Katalint, a Magyar Rádió Irodalmi osztályának egykori vezetőjét ismerhetik meg.

A költészet napján kora reggeltől estig minden órában hallhatnak a Dankó Rádióban megzenésített verseket magyarnóta, népzenei, valamint örökzöld, operettes és világzenei átiratban is.

Felidézik továbbá a Petőfi 200 emlékév során készített, újonnan megzenésített, magyarnótaként megszólaló Petőfi verseket.

A magyar költészet napjával foglalkozik csütörtökön a Bartók Rádió is a Muzsikáló reggel, délelőtt és délután című műsorokban a versek kapnak kiemelt szerepet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.