Egy élet nem elég – Bisztrai Mária színművésznő emlékére

Nánó Csaba 2020. december 08., 19:52

Kilencvenhétéves korában Kolozsváron elhunyt Bisztrai Mária, a Szamos-parti színház egykori művésze, igazgatója, örökös tagja. Igazgatósága idején vitte színre Kolozsváron Harag György Sütő András drámáit. Ma már elképzelni sem tudjuk, hogy a diktatúrában mekkora bátorságot igényelt eme drámáknak bemutatása.

Egy élet nem elég – Bisztrai Mária színművésznő emlékére
galéria
A művésznő egész élete és munkássága a kincses város színházához kötődött

Petru Groza román miniszterelnök és Kabdebó Duci színésznő gyermekeként 1923. május 25-én született Kolozsváron. 1951-ben végzett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, ettől kezdve a kolozsvári Állami Magyar Színház tagja volt. Férje Horváth Béla, a korán elhunyt kiváló rendező és színész volt. 
Származása a kolozsváriak számára – és elsősorban a színházszeretők körében – viszonylag közismert volt. Ő maga sem titkolta, a Dehel Gábor által készített életinterjú-kötetben a következőket mesélte szüleiről:

édesanyám és Groza Péter Déván szerettek egymásba. Groza akkor már jól menő ügyvédi irodát vezetett, birtokai, részvényei, szállodái voltak. Saját erejéből gazdagodott meg.

Édesapja egyik közeli községben volt pap. Anyám családja akkor még szívesen fogadta az udvarlást. Apám apja háborgott, ellenezte. Ő egész életében engesztelhetetlen maradt. Hallani sem akart rólam. Nehezen értette meg, hogy fia, aki magyar felekezeti iskolába, líceumba, sőt zsidó iskolába is járt, aki Pesten a Pázmány Péter Egyetemen és németországi egyetemeken végezte tanulmányait, már másként viszonyul a magyarsághoz is. Apám magyar osztálytársaival élete végéig tartotta a szívélyes kapcsolatot. Például Nagybaconi Nagy Vilmossal, aki a negyvenes években Magyarország honvédelmi minisztere volt. De írókkal is: Bánffy Miklóssal, Tamási Áronnal és még sorolhatnám… Szüleim 1912 szilveszterén eljegyezték egymást. 1913-ban egyre feszültebbé vált a politikai helyzet, fellobbant a nacionalizmus, és a család egy délután betiltotta a kapcsolatot, méghozzá eléggé durván. Addig mindig a szalonban fogadták, kávé, tea, sütemények, likőr – ahogyan akkor jobb házaknál az természetes volt. Azon a napon, tudomásom szerint, nagyanyám be se tessékelte a szalonba apámat, a verandán ültette le, terítetlen asztal, egy tea… És közölte a döntést: – Talán csak nem képzelte komolyan, hogy ebben a helyzetben egy román fajankóhoz adjuk a leányunkat! Apám ezt soha nem felejtette el. Képviselőként, Károly király minisztereként, Mihály király miniszterelnökeként, a demokratikus kormány miniszterelnökeként, a Népköztársaság elnökeként olykor megjegyezte: – Mégis lett valami a fajankóból… Közben minden körülmények között rettentő úri módon viselkedett a családdal. Pedig néha nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Segítette akkor is őket, amikor ki akartak telepedni Magyarországra. Pedig nagyon megsebezték”.

Bisztrai Mária igazgatása idején mutatták be a Sütő-drámákat Kolozsváron Fotó: Csomafáy Ferenc

A kolozsvári színház vezetőjeként olykor kihasználta kapcsolatait, hiszen apjára való tekintettel miniszterekhez is bejáratos volt.  

Igazgatósága idején vitte színre Kolozsváron Harag György Sütő András drámáit (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Csillag a máglyán, Káin és Ábel, Szuzai menyegző). Ma már elképzelni sem tudjuk, hogy a diktatúrában mekkora bátorságot igényelt eme drámáknak bemutatása. Bisztrai később így vallott a trilógia színreviteléről: „a legmagasabb szinten próbáltak meg lebeszélni bennünket… Makacsok voltunk, hazudtunk, csaltunk, félrevezettük a hatalmat,

Kötő József, az irodalmi titkárunk a fejével játszott – az enyémmel is –, amikor egyik meghallgatáson a szinkrontolmács szerepében szándékosan félrefordította a veszélyesnek tűnő mondatokat”.

Színésznőként lírai szerepek sokaságát és karakterszerepeket elevenített meg. Számos előadóesten vett részt, sűrűn szerepelt a rádióban és a román televízió magyar nyelvű adásaiban is. 1962–1969 között a Stúdió Színpad amatőr színészeit rendezte – ugyanolyan odaadással, mintha a színház legjobb hivatásos színészeit irányította volna. Bár a művésznő szép kort megért, egy vele készült régebbi interjúban azt mondta, egy élet nem elég mindazt beteljesíteni, amit az ember eltervez...
Nyugodjon békében, kedves művésznő!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.