Tiltott Csíki Sör – igazi székely sikertörténet

Borbély Zsolt Attila 2022. április 05., 09:00 utolsó módosítás: 2022. április 05., 09:16

Választékos sörei mellett immár Kárpát-medencei étteremhálózattal is megszólította közönségét a csíkszentsimoni sörgyár. A székelyföldi brandként felfutott terméknek nemzetpolitikai üzenete van.

Tiltott Csíki Sör – igazi székely sikertörténet
galéria
A sör egyfajta székely kultúrexport feladatát is ellátja Budapesten, hírnöke a székelység életrevalóságának Fotó: Borbély Zsolt Attila

Az Igazi Csíki Sör megjelenésétől fogva a viták középpontjában állt. Támadták a galamblelkű erdélyi liberálisok, akiket zavart, hogy a címke egynyelvű és csak a hátoldalon lehet néhány, a törvény által előírt sort olvasni románul. Szilágyi N. Sándor nyelvész terjedelmes írásban próbálta hitelteleníteni a gyártót, mert szerinte a nemzeti identitásból kovácsol tőkét, s még azt is képes volt ráolvasni, hogy bírói ítélet dacára rovásírással szerepel a sörön a Csíki Sör megnevezés. Mintha legalábbis egy elnyomó állam bírói ítéletének kijátszása felróható cselekedet lenne. (A neves professzor szövege olymértékben csöpögött a rosszindulattól, hogy fontosnak éreztem részletes választ adni, akit mélyebben érdekel a kérdés, a Kapu hasábjain megjelent reakciómat megtalálja itt.
De a helyzet az, hogy még a nemzeti oldalon is lehetett hallani fanyalgó megjegyzéseket a tulajdonos múltjáról, az agresszív, vitatható eszközöket bevető marketingről és még a sör minőségéről is. Ami utóbbi szempontot illeti, azt el lehetne intézni azzal, hogy „de gustibus non est disputandum”. De ehelyett inkább

leszögezném, sörismerő és sörszerető emberként – aki lassacskán négy évtizede fogyaszt rendszeresen, tudatosan, felfedezési vágytól vezérelve sört – állítom, a Tiltott Csíki Sör jó minőségű alapsör.

Akárcsak a „testvérei”, a Csíki Gold, a Szűretlen, a Csíki Krém és a Székely Sör, amelyek nem sokban különböznek egymástól. Megannyi rekesz elfogyasztása után a Szűretlen, Gold és az Igazi Csíki maradt a három kedvencem, de a többi világos sört is örömmel iszom bármikor. Jó a barna sörük is, a pIPA megállja helyét a hasonló árkategóriájú nagy szériás IPÁk versenyében.

A budapesti söröző tágas terasza Fotó: Borbély Zsolt Attila

Fontos, hogy gubát a gubával, subát a subával vessük össze. A temesvári Bereta, Owl, One Two, a bukaresti Hop Hooligans, a nagyváradi Addictive Brewing, a kolozsvári Hophead vagy a borsi Bers Nova csúcsminőségű söreit a budapesti Mad Scientisttel, a Monyóval vagy a szekszárdi Brew Your Minddal kell összevetni s nem a Dreherrel vagy az Ursus­szal. Ezen főzdék termékeinek többsége palackra/dobozra 15 és 25 lej közötti összegbe kerül, mert a készítők nem spórolnak a magas minőségű, drága alapanyaggal. (A magyarországi prémium sörök egy része 1000 forint, tehát 13-14 lej alatt is megkapható, ez Erdélyben nem jellemző.) Az Igazi Csíki Sört a hasonló, 4 lej körüli, jobbacska alsóerjesztésű, lagersörökkel vessük össze, ne a többszörösébe kerülő prémium italokkal. Márpedig a maga mezőnyében jól megállja a helyét.   

Siker magyar kommunikációval

Ami a marketinget illeti, ez jellemzően humoros, rokonszenves. Nemzeti érzés ellen beoltott csőlátású liberálisnak kell lenni ahhoz, hogy például pornót emlegessen valaki egyik reklámfilmjük kapcsán, mert bizony ilyen is megesett, nyilván egy ballib portálon, a Transindexen. Azt sem hallgathatom el, hogy volt a tulajdonosnak egy balszerencsés nyilatkozta, miszerint a Csíki Sör az egyetlen valódi kézműves sör, ugyanakkor a cég részéről a tájékoztatás a Heinekennel való pereskedés során sem volt minden esetben valósághű. Akadt továbbá egy nem mindenki számára felhőtlen élményt adó nyereményakció, amikor alig fértek el a nyertesek a sörház udvarán, de e néhány botlás ahhoz képest, hogy immár nyolc éve piacon van egy jó ár-értékarányú székely sör, igazából mellékes.

A Csíki Sör nemzetpolitikai jelentőségű termék. Elsősorban a példaadás által. Hatalmas jelentősége van annak, hogy bebizonyosodott, lehet gazdasági sikert elérni csak magunkra alapozva, magyar reklámmal, magyar címkével és magyar szimbólumokkal. 

Emlékszem 1990 első felében Kézdivásárhelyen a magyar rádió akkori főszerkesztője azt magyarázta nekünk, MISZSZ-eseknek, hogy nem lehet lemondani a város kb. 10%-nyi románságáról. De. Le lehet mondani, sőt ez is lenne az út. A kétnyelvűség annyira szükséges, amennyit a törvény előír, egyébként a nemzetet saját nyelvének kultiválása és minden más nyelv fölé emelése tartja meg.

Padlizsánkkrém pirítós kenyérrel Fotó: Borbély Zsolt Attila

E sör öntudat-erősítő is: sikerült megalkotni egy esztétikus, giccs- és modernkedésmentes, székely szimbólumokra építő, szemgyönyörködtető címkét, s egy ügyes hátcímkeszöveget, amely visszavezeti a sörfőzde alapítását a 16. századi gyökerekhez. Mindezek mellett a sör egyfajta székely kultúrexport feladatát is ellátja, hírnöke a székelység életrevalóságának. Nem szólva arról, hogy ma már a terítés Kárpát-medencei szintű, elég elolvasni a honlapon a forgalmazók listáját. Nemcsak üzleti, de közösségi szempontból is ügyes lépés volt a Csíki Chips piacra dobása is, amit székely burgonyából készítenek, erősítve a helyi termelőket.

Pincérek székely népviseletben

A Csíki söröző franchise-t 2018-ban indították el. A honlapról megtudhatjuk, hogy ehhez bárki csatlakozhat, a hálózatba a belépés ingyenes, nincs havi- vagy bármilyen egyéb díj. „A csomag részeként nemcsak a Tiltott Csíki Sör, hanem a hely méretének, illetve az általa nyújtott szolgáltatásoknak megfelelően a kész arculat kialakítása, a know-how, valamint a döntési szabadság és gazdasági önállóság is egyaránt jár” – olvashatjuk a bemutatkozó sörök között. A formatervezés főbb elemei a sörgyárban már 2015-ben működő sörkimérés, bárrészleg légkörét idézik. A belsőépítész kitűnően ötvözi a modern formavilágot és a hagyományos elemeket. A pincérek székely népviseletben szolgálják ki a vendégeket, ami önmagában is lélekemelő. Az étlap újságformátumú, az ételeken kívül sok érdekes adattal szolgál. Ha egyedül ülünk be, és nem a telefonunkat babráljuk, remek olvasnivalót biztosít a várakozás idejére.

Mindenütt ott van a kilométerkő, amely az adott helyszín távolságát mutatja a csíkszentsimoni sörüzemtől Fotó: Borbély Zsolt Attila

Az ételválaszték átgondolt, minőségét tekintve átlag felettinek mondható. A tisztes, erős fősodort képviseli. Kezdetben még jelentős különbség volt az ételválaszték tekintetében az egyes sörözők között, lassan az egységesedés irányába mutatnak a jelek. Annyi mozgásszabadsága van a séfnek, hogy készíthet napi ajánlat keretében néhány fogást az alapválaszték mellett.
Két söröző között formaelemekben is akadnak különbségek, de a megjelenés, az összhatás nagymértékben egységes.

Mindenütt ott van a kilométerkő, amely az adott helyszín távolságát mutatja a csíkszentsimoni sörüzemtől, közösek a csillárok, a díszítés zöme.

Tetszetős, hogy a különféle használati tárgyak felirata magyar, Temesváron is, ahol már csak 5 százaléknyi a részarányunk.

Nyolc sörözőétterem

A budapesti nagyobbik, Mech­wart-ligeti egységben jót derültem egy jelentős szarvakkal ékített trófeán, amely alá azt írták: medvekoponya Tusnádfürdőről. El lehet képzelni a véletlenül betévedő plázacicát, aki elgondolkodik, hogy miként nem vette eddig észre a medvék fején a szarvakat. Amikor legutóbb a budapesti sörözőben jártam, profi néptáncosok mutattak be eredeti erdélyi táncokat, amely szintén kiváló reklámötlet, érték­őrzés- és hagyománynépszerűsítés egyszerre.

A Tiltott Csíki Sör jó minőségű alapsör Fotó: Borbély Zsolt Attila

Csíki söröző működik jelenleg Budapesten a már többször említett budai egységen kívül a Nyugati pályaudvar mellett, Csíkszentsimonban, Gyulán,
Szegeden, Temesváron, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen, ezeket a helyiségeket sikerült eddig felkeresnem. Még nem jutottam el a nagyváradi, besztercei, csíkszeredai, borszéki, szászrégeni, nagyszebeni, tusnádfürdői és bukaresti egységekbe, de az említett nyolc söröző-étterem is elegendő az összkép kialakításához.

Kiemelkedő élményem volt a budai mellett a gyulai, valamint a sepsiszentgyörgyi étteremben, amely Erdély legrégebbi minőségi borbárjával, az Indivinóval bútorozott össze.

Kínálnak többek között rántott sajtfalatkákat áfonyával, szász sajtos kolbászt magos mustárral és székely pityókával, hamburgert, miccset, kacsacombot. Budapesten a séfajánlat keretében csorbalevest, egészben sült pisztrángot fokhagymásan juhtúrós puliszkagolyóval, hagymás rostélyost, székely káposztát házi tejfellel, túrófánkot erdei gyü­mölcsmártással.

Hagyomány és elegancia. A főváros lakói is ízlelgethetik a székely terméket a budapesti Csíki sörözőben Fotó: Borbély Zsolt Attila

Temesvári magyar gasztronómia

Volt szerencsém enni Budapesten remek padlizsánkrémet, hevenyészetten tálalt, de jól elkészített góbécsülköt és hasonló szintű erdeigyümölcs-mousse-t, Gyulán kiváló ropogós csirkeszárnyakat, meglepően jó hamburgert, Temesváron átlagos miccset és jónak mondható csokilávát, Székely­udvarhelyen gyengécske szász kolbászt, lelketlen sült krumplival, valamint finom rántott sajtot élményt nem adó rizzsel. Utóbbi helyen az ételek hiányosságát pótolta a rendkívül kedves fiatal pincérhölgy, aki székely humorát is megcsillogtatta.
Temesváron sajttortát rendeltünk csomagolva. Pincérünk elmagyarázta, hogy nem tett rá fagylaltot, nehogy elolvadjon. Jeleztük, nem is jár hozzá fagylalt, ekkor derült ki, hogy az átadott csomag nem sajttortát rejt, hanem csokilávát. Mondtuk is neki, hogy mi mást kértünk, elsőre azt állította, hogy sajttorta a neve a lava cake-nek.

Miccs körettel a temesvári étteremben Fotó: Borbély Zsolt Attila

A pincérek szokták gyűjteni a vendégek vicces gasztronómiai baklövéseit, azt hiszem, egy fordított lista élére kívánkozik az a sületlenség, hogy a csokilávának sajttorta a neve. Amikor mutattam neki a saját étlapján, hogy két desszertről van szó, amit más-más áron kínálnak, akkor azt felelte: ez a régi étlap. Mintha lenne ennek bármiféle jelentősége a vita szemszögéből. Végül helyben ettük meg az újratálalt csokilávát. Nem volt ez sem rossz élmény, a kedvesség, az igyekezet és a jóindulat többet nyom a latban, mint a szakszerűség. Százszor inkább egy felkészületlen kedves pincér, mint egy szakszerű arrogáns. S akkor nem szóltunk arról,

milyen jó, hogy van, aki Temesvár egyébként igen változatos és színvonalas vendéglátó-palettáján a magyar színeket képviselje.

Összefoglalva leszögezhetjük: a Tiltott Csíki Sör jól kitalált és remekül megvalósított márka, amelynek hordozói – a sör mellett a chips, valamint a söröző franchise – egymást erősítik. Igazi székely sikertörténet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport