Máramaros bércei Petőfi szemével

Simon Virág 2018. május 06., 14:58 utolsó módosítás: 2018. május 06., 15:03

Egy máramarosi kirándulás lélekmelengető kalandnak számít, a székelyföldi embernek kétszeresen az. Hívom az olvasót, tartson velünk. Keressük fel együtt Petőfi emlékeit Koltón, majd Nagybányától Máramarosszigetig és kissé odébb, Szaploncáig bóklászva élményekben gazdagon térhetünk haza.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobra a Teleki-kastély kertjében: évente tízezer ember látogatja meg a szerelmespár emlékhelyét Fotó: Simon Virág

Máramaros, Koltó, Nagybánya, Máramarossziget oly távoli a székelyföldiek számára, hogy ha közvetlen környezetünkben levőket megkérdezzük, szinte senki nem járt arra. Az iskolai tanulmányokra hivatkozva mondják, hogy ha Máramaros megye, akkor Koltó és Petőfi-múzeum, s talán a nagybányai festőtelepet is felidézik, de annál többet nem tudnak a több száz kilométerre levő vidékről. Mi kétnapos felfedezőútra indultunk e tájra, s csaknem 700 kilométernyi utazás után élményekkel tele tarsollyal tértünk haza.

Cigánytelepről érkezve

Petőfi-verseket ugyan nem olvastunk, nem szavaltunk a Koltó felé vezető úton, de azt elmondtuk a gyermekeknek, hogy elsőként a Petőfi Sándor által híressé „tett”település múzeumába fogunk látogatni. Az iskolában még nem tanulták verseit, de a március 15-i emlékműsorokból már tudták, hogy a hozzánk sokkal közelebb levő Fehéregyházán hunyt el, és szabadságharcos költő volt.

Mint utólag kiderült, a Nagybánya közeli települést rossz helyről közelítettük meg, ezért pár kilométeres poros úton döcögve egy cigánytelepen kötöttünk ki. Araszolva haladtunk egy gyermekekkel tele szekér után, amelyre időnként felugrott még pár mezítlábas kölyök. Előzni nem lehetett, mert a házak előtt szőnyeget mostak, tavaszi nagytakarítás volt mindenhol. Utólag mégsem bántuk, hogy rossz úton tértünk a községbe, mert ha Nagybánya felől közelítjük meg, nem láthatjuk Koltónak ezt a részét. Bár a település román neve csak Koltót tartalmazza, az önkormányzat honlapján és a református egyház is Koltó-Katalinként említi a két településből álló községet. A 2600 lelkes települést 55 százalékban magyarok, negyven százalékban pedig romák lakják.

A település központjában áll a református templom, a Kultúrház és a Petőfi-múzeumnak otthont adó Teleki-kastély.

A kultúrházba költözött múzeum sok érdekes iratot tartalmaz Fotó: Simon Virág
Felújítás alatt a kastély

Az egyszintes udvarház jelenleg felújítás miatt zárva van. Mint Kádár Heléntől, a Koltóról érkező idegenvezetőtől megtudtuk, a 18. század közepén, Mária Terézia uralkodása idején épült barokk épület rossz állapotba került, hiszen államosítása után a kommunizmusban szórakozóhely és raktár is működött benne, kéménye bármikor összedőlhet. A műemlék tulajdonosa, a polgármesteri hivatal európai uniós pénzt nyert a felújításra. Tavaly szeptemberben indult, kétéves futamidejű pályázati program keretében az alagsortól a tetőzetig mindent korszerűsítenek, bővítik az emeleten levő Petőfi-múzeumot is. A koltói önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumtól szeretne szakmai támogatást kapni a Petőfi-múzeum átalakításához. Beépítik az épület tetőterét is, ahol cégek, szervezetek számára konferenciatermet alakítanak ki, a kastélyfelújítást kihasználva ugyanis az önkormányzat az idegenforgalmat is fellendítené. A település vezetői azt szeretnék, hogy a felújított műemléket a belföldi és nemzetközi utazási irodák által megjelölt programok közé iktassák.

Tágas kert a kőasztallal

Bár a kastélyba nem mehetünk be, a másfél hektáros parkban bő fél órát sétálunk, hiszen ott is akad látnivaló. Fényképet készítünk Petőfi Sándor és Szendrey Júlia egész alakos szobrával, az alkotást a szolnoki Pogány Gábor Benő készítette. De láthattuk Teleki Sándor mellszobrát is annak a kőasztalnak a szomszédságában, ahol egykor Petőfi írta verseit.

A kastély tulajdonosát, Teleki Sándort ide temették el a kőasztala mellé 1893-ben,

és hamvait később, 1936-ban a család akarata szerint a helyi temetőbe vitték át.

A kastélyt övező park felújításához egyelőre nem rendelkeznek anyagi forrással, viszont a budapesti kertészeti egyetem munkatársai elkészítették az erre vonatkozó előtanulmányt, így csak a megfelelő pályázati kiírást várják. Kádár Helén idegenvezetőtől azt is megtudtuk, hogy bár a kastélynak jelenleg van egy erkélye –ahonnan felújítás után csodaszép kilátás nyílik a völgyekre és hegyekre –, ezt csak utólag építették oda, Petőfi Sándor idején még nem létezett. Miért is kellett volna erkély, ha volt és ma is áll a kőasztal, s a táj ugyanolyan szép és lélegzetelállító, mint akkor. Mi ugyan nem ősszel, hanem tavasszal jártunk ott, de a távoli bércek még mindig havasok voltak, ráadásként a gyümölcsfák virágoztak, s az orgona bódító illatát hozta a szél.

A költő és hitvesének nászágya. A múzeumot meglátogató gyerekek szerint túl kicsi Fotó: Simon Virág
Teleki, a nagyvilági gróf

Kádár Helén átvezetett a közelben levő kultúrházba, amelynek emeleti termeiben rendezték be a múzeumot. A szépen felújított és tágas épület alsó termében a nagybányai művésztelepen készült alkotásokból látható válogatás. Az idegenvezető részletesen beszélt a kalandos életű „vad grófként”emlegetett Teleki Sándorról, a kastély tulajdonosáról, aki 1821. január 27-én született főúri családban Kolozsváron. Apja Teleki János, anyja Mikes Erzsébet. Teleki életét legjobban barátja, Jókai Mór foglalta össze. „Együtt élt, mulatott és harcolt e földrész minden művelt és barbár nemzeteivel, tűrte a dicsőséget és kereste a bajt, járt ágyútűzön, tengerviharon s hitelezőcsordán keresztül sérthetetlenül. jó barátja volt Victor Hugónak, a két Dumasnak, Lisztnek, Petőfinek, s századunk egyéb versíró, éneklő, muzsikáló, képfestő és szoborfaragó híres-nevezetességeknek. Segített Garibaldinak országokat hódítani, s más nagy embereknek légvárakat építeni, értekezett királyokkal és császárokkal Magyarország sorsa felől, s lelkesedett földönfutókkal és poétákkal a népszabadságért, teleszedte a mellét érdemekkel, hogy azokat ne viselje, s bejárta egész Európát azért, hogy felfedezze, milyen szép kilátás van a koltói dombról.”

Koltói mézeshetek

A színes és részletes bemutatón azt is megtudtuk, hogyan ismerkedett meg Teleki és Petőfi Sándor. Nagykárolyban voltak egy megyebálon, s bár Petőfit többször is be akarták mutatni Telekinek, korábban nem kívánt találkozni vele. Az 1846. szeptember 8-án szervezett bálon is furcsamód kezdődött barátságuk. Petőfi azt mondta Teleki Sándornak, hogy „ön az első eleven gróf, akivel beszélek”, mire Teleki frappánsan megfelelt: hát döglöttel beszéltél-e? Ezután többször találkoznak Koltón és máshol is, jó barátok lettek. Az idegvezető elmondta: Jókai Mór beszámolója szerint Petőfi házassága előtt valahányszor Koltóra jött, meglátogatta őt egy helybéli cigánylány. Ezekről a találkozásokról szóló Jókai-vers a Petőfi-kiállításon is olvasható, jelenleg a kultúrház emeletén.

Kádár Helén elmesélte, hogy 1847. szeptember elején

Petőfi azzal a kívánsággal jelent meg Telekinél, hogy a gróf engedje át neki egy időre a kastélyt, mert szeretné itt tölteni mézesheteit. Arra is megkérte a grófot, hogy költözzön el.

A gróf teljesítette kérését, de otthagyta a szakácsot és feleségét, hiszen levegővel azért mégsem élhet az ifjú pár. Petőfi és Júlia 1847. szeptember 9-től október 20-ig vendégeskedett Koltón. A költő azt írta, hogy ez volt életének legboldogabb hat hete, és

összesen 28 verset írt itt, a legismertebbek: Szeptember végén, Beszél a fákkal a bús őszi szél, Mi a szerelem?

Érdekességként hangzott el, hogy a Petőfi házaspár a mézeshetek alatt keresztszülei lettek egy koltói házaspár kislányának, Sebestyén Katalinnak, s erről ma is feljegyzés olvasható a helyi református egyház levéltárában.

A felújításra váró Teleki-kastélyt és környékét leginkább Magyarországról érkező turisták keresik fel Fotó: Simon Virág
Teleki Blanka emlékezete

A kultúrház emeleti termeibe átköltöztetett múzeumban sok érdekes tárgy és irat tekinthető meg, többek között a költőhöz és hitveséhez, valamint a korabeli hírességekhez fűződő emlékek: ruhák, festmények, szobrok, az itt született versek, Szendrey Júlia hímző­asztala, valamint a rózsafából készült nászágy. Gyermekeink megjegyezték: milyen kicsi és alacsony, vajon hogyan fértek el benne?

A kiállított tárgyak, iratok Petőfi és Jókai barátságáról mesélnek, de bemutatják Teleki Sándort is. Ottjártunkkor azt éreztük, milyen jó, hogy őt is jobban megismertük.

A koltói kultúrházban emléket állítanak Teleki Blankának a kiemelkedő pedagógus és forradalmár asszonynak is.

Születésének 200. évfordulóján hozták létre a nevét viselő nagybányai nyugdíjasklub tagjai a Teleki Blanka-emlékszobát, s ennek tárgyait szintén áthozták a kultúrház emeletére. A kiállítás anyaga a hosszúfalusi Teleki-kastélytól a martonvásári Brunszvik-palotán, a pesti első magyar nőnevelő intézeten, a 48-as forradalmi zászló felszentelésén és a hírhedt kufsteini börtöncellákon át egészen a párizsi sírig vezet. Bárókisasszony létére a jeles férfi Telekiekhez méltó sorsot vállalt. Sajnos szülőföldjén kevesen ápolják emlékezetét.

Sokatmondó az is, hogy évente mintegy tízezren látogatják a kastélyt és múzeumot, és a vendégek több mint kilencven százaléka magyarországi.

A nagybányai régi főtér. A Szent István-torony csak délután 4-ig látogatható Fotó: Simon Virág
Nagybánya, Máramarosszigetés Szaplonca...

Bő három órát töltöttünk Koltón, többet is megérdemelt volna, de szorított az idő. Az alig tíz kilométerre levő Nagybányán a régi és felújított főteret csodáltuk meg. Szerettünk volna felmászni a Szent István-toronyba, de mindennap csak délután négyig lehetséges, utána a két közalkalmazottnak véget ér a munkaideje. Bejutottunk az ásványtani múzeumba, amely minden gyermek kedvenc helyévé válik. A közeli és távolabbi helyekről kibányázott ásványok közül egészen nagy darabokat is kiállítottak, amelyeket meg lehet tapogatni. A bejáratnál magyarul köszöntöttek, de a feliratok csak román, angol és német nyelvűek voltak. Érdemes betérni Nagybányán a falumúzeumba is, ahol ízelítőt kaphatunk a környékbeli hagyományos házakról és építészeti remekművekről.

A város rendezett, tágas parkjai és játszóterei vannak. Jó volt megismerni. Környéke is csodaszép, érdemes megállni a deszei fatemplomnál, ami nem a főúton, hanem kissé bentebb található, de jól látható és nem összetéveszthető a főút melletti új templomtoronnyal. Érdekes volt találkozni a népviseletben templomba igyekvő román asszonyokkal. Szoknyájukat a mellük alatt kötik meg, így rövidnek tűnik, kilátszik a térdük. Fejükön fekete alapon mintás kendőt hordanak, és illedelmesen köszönnek az idegeneknek is. A kacskaringós Gutin-hágó mentén kisebb vízeséseket láttunk, az olvadó hótól duzzadó patakokat és havas sipkákat hordó hegycsúcsokat.

Majdnem minden nagyobb panziónál sós vizű melegített medencék várják a látogatókat, mi Aknasugatagon aludtunk. Időszűke miatt kihagytuk a környékbeli hegyekbe felröpítő felvonókat és a hógolyózást, csak messziről csodáltuk a havas tájat. Egy bő séta és egy múzeumlátogatás erejéig elmentünk Máramarosszigetre, ahol feltűnt, hogy meglepően sok az ortodox és görög katolikus templom, de elhanyagoltabbak a házak és a középületek. Elautóztunk a határ menti Szaploncáig, ahol megnéztük a híres vidámtemetőt. Egész turizmus épült köréje: vásárosok kínálnak népi és giccses emléktárgyakat, alig lehet a temető környékén parkolót találni. Lángos és vattacukor illata fogadja a látogatókat, az árusok közvetlenül a templom és temető kapujában állnak. A neves vidámtemető igazi értéke a vidéknek, mindenképp érdemes megtekinteni. A fából faragott kopjafákon az elhunyt legjellegzetesebb tulajdonságát örökítették meg kép formájában, kis versike mondja el, hogy ki nyugszik ott, és hogy halt meg. Vannak családanyák, traktoristák, elöljárók és katonák is. Rátaláltunk arra a kopjafára is, amelyről azt mesélik, hogy egy magyar lőtte fejbe és vágta le a fejét az elhunytnak, és a fejét azóta sem találták meg. De van olyan sír is, amelyen virág helyett homok áll, állítólag egy rossz anyóst temettek oda. A sorok között szűk a hely, nehezen lehet közlekedni, de vasárnap délután nem voltak sokan, így jól körbe lehetett járni a temetőt. Igaz, a huszadik sírfelirat után lassan, de biztosan elfogy az ember türelme, így érdemes elsőként a kijelölt, érdekesebb sírokat átnézni, majd utána bóklászni céltalanul, s találomra olvasni a vicces, életízű versikéket.

A szaploncai vidámtemetőben órákig lehetne érdekességeket nézni Fotó: Simon Virág

Bár a hazafelé vezető 300 kilométeres út elején nem láttuk a Máramaros visszavár feliratú táblát, eldöntöttük: mindenképp visszatérünk, hiszen az ország egyik legszebb vidéke sok érdekes látnivalót tartogat.

A mélyen megható börtönmúzeum
A kommunizmus áldozatainak emlékmúzeumát vagy a máramaros­szi­geti börtönmúzeumot az 1897-ben épült hatalmas börtönépületben alakították ki. Ebből a félelmetes börtönből soha nem kerültek ki élve a miniszterek, akadémikusok, katonák, történészek, újságírók, politikusok. A foglyokat fűtetlen cellákban tartották, egészségtelen körülmények között, hiányos étkeztetés mellett. 1997-ben nyitották meg az első termeket, attól a pillanattól a múzeum nemzeti érdekeltségű lett. A  helyreállítási munkálatok 2000-ig tartottak. Az egyik belső udvaron lévő 1997-ben készült 18 alakos szoborcsoport az Áldozati menet nevet kapta. Ha kisebb-nagyobb gyerekekkel látogatjuk meg, érdemes előtte pár mondat erejéig mesélni nekik a politikai foglyokról és mindarról, amit a börtön celláiban láthatnak. Számítsunk arra, hogy gyorsan megunják a látnivalókat. Felnőttnek több órára van szüksége, hogy legalább átfusson a cellákon, megnézze a feliratokat. A fényképek, iratok tanulmányozása napokat igényel. Magyar nyelvű felirat a cellák bejáratánál sincs, de a jegypénztárnál igényelni lehet egy kiadványt, amelyben magyarul is bemutatják a börtönt, a tárlatot.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.