A világrekorder szilágyperecseni hagyma

Makkay József 2019. november 30., 19:40 utolsó módosítás: 2019. november 30., 20:03

Világrekordot döntő hosszúságú hagymakoszorúval próbálták öregbíteni 2007-ben a szilágyperecseni hagyma hírnevét. Az ország uniós csatlakozása azonban nem tett jót a vidék híres zöldségtermesztésének, amely évről évre zsugorodik. A gazdálkodásból és piacolásból élő szilágyperecseni Darabont családnál jártunk.

A világrekorder szilágyperecseni hagyma
galéria
Hagymát tessék! – a messze földön híres szilágyperecseni hagyma Fotó: Makkay József

Pár évtizeddel ezelőtt, amikor a városi piacokat még tömegek látogatták, a szilágyperecseni hagymának nagy hírneve volt. Nem csak a Szilágyság jelentősebb piacaira – Zilah, Zsibó és Szilágysomlyó – jutott el, hanem keresték Nagyváradon, Margittán, Élesden, Szatmárnémetiben és Nagybányán is. A hagyományos perecseni hagymának utánozhatatlan az íze: mind vörös, mind lila változatban kedvelik a gasztronómia megszállottjai. Darabont Attila, a 2800 főt számláló, kétharmad részt magyarok által lakott szilágysági falu legnagyobb agrárvállalkozója arra is emlékezik, hogy a kilencvenes években maga is fuvarozta utánfutós ARO terepjárójával a helyi termelőket közelebbi és távolabbi piacokra.

A csúcs a nagybányai piac volt, ahol egy hétköznap 23 utánfutós szilágysági gépkocsit számoltam össze Perecsenből, Varsolcról és Krasznáról. Estére mindenki eladta az áruját, és elégedetten indulhattunk haza”

– meséli a bő két évtizede történteket, miközben legyint, amikor a mai piacolásról kérdezem. Ma három gépkocsi árut sem lehetne egy nap alatt eladni a nagybányai vagy a szatmárnémeti piacon, hogy a kisebb városok zöldségespiacairól ne is beszéljünk.

Szilágyperecsen főutcája hagymaárusokkal Fotó: Makkay József

Az okokat firtatva az derül ki, amit mindannyian tudunk: Románia európai uniós csatlakozása óta a hazai piacokat elöntötte a külföldről vámmentesen behozott, olcsó áru, amivel a jó minőségű perecseni hagyma és gyökérzöldség nem tud versenyezni. Ezzel magyarázható, hogy a Zilahtól 24 km-re és Szilágysomlyótól 5 km-re fekvő településen napjainkban mintegy 30–40 család foglalkozik zöldségtermesztéssel és piacolással, miközben a kilencvenes években a falu lakosságának többsége, sok száz család ebből élt meg. És nem akárhogyan, hiszen a mutatós lakóházak és a módos gazdaporták ebből épültek.

Emlékszem, 2007-ben rendezték meg Szilágyperecsenben a rendszerváltás utáni legnagyobb hagymafesztivált, amikor a falu lakosságának részvételével és 45 ezer hagyma felhasználásával egy 4518 méter hosszú hagymakoszorút fontak. A Guinness-rekordok könyve által hitelesített akcióról nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi média is tudósított, így Szilágyperecsenről a fél világ hallott. A falubeliek persze akkor még nem sejtették, hogy az országos és a nemzetközi figyelem középpontjába kerülő településen az európai uniós csatlakozással zöldségtermesztő jövőjük megpecsételődik. Amelynek évszázados múltját Európában egyedülálló módon egy hagymaszobor hirdeti a községközpont iskolájának udvarán.

Darabont Attila agrárvállalkozó szerint meg kell menteni a perecseni zöldségtermesztést Fotó: Makkay József
Több búza, kevesebb zöldség

Vendéglátóm, Darabont Attila maga is zöldségtermesztőként kezdte a kilencvenes évek elején. Igazából persze nem akkor, hanem jóval korábban, még gyerekfejjel, hiszen szülei mellett szokta meg a mezei munkát. Érettségi után a zilahi csőgyárba került, ahonnan 1993-ban számolt el, és végleg hazatért. „A rendszerváltás után pár áras parcellákon termeltünk hagymát, murkot, petrezselymet, káposztát, paradicsomot, paprikát, azaz minden zöldséget, és ezzel piacoltunk fiatal házasokként” – emlékezik mezőgazdasági vállalkozásának kezdeteire.

Évről évre bővítették gazdaságukat, mígnem mára mintegy ötven hektáron gazdálkodnak, és 5 John Deer traktor sorakozik a portán és a mezei telephelyen.

Ahol már van gabonatároló és kisebb állatfarm is. Darabont szerint a több lábon állás elkerülhetetlen, mert a kilencvenes években nagy reménnyel indított zöldségtermesztés évről évre zsugorodik, azaz nagyobb mennyiségű hagymára és gyökérzöldségre egyre nehezebb piacot találni. Mára 2,5 hektárra csökkent a zöldséggel bevetett terület, de ezt is nehéz fenntartani. Egyrészt a betakarítás időszakára nem találni kézi munkaerőt – a többi agrotechnikai műveletet már gépesítették –, másrészt a külföldről behozott, olcsóbb zöldség egyre inkább lekörözi a perecseni felhozatalt. Hiába sokkal jobb az íze, mert legtöbben azt a pár banis vagy lejes árkülönbséget nézik, vagy egyszerűen nem zöldségpiacon vásárolnak, ahol a szilágysági gazdák megfordulnak, hanem nagyáruházban. Oda pedig jórészt török, lengyel vagy más országok termelőinek nagyüzemi zöldségei jutnak el.

A több lábon állás elengedhetetlen tartozéka a fóliaház is Fotó: Makkay József

A munkaigényes zöldségtermesztés csökkentésével Darabonték a szántóföldi növénytermesztés – elsősorban kukorica, búza és árpa – irányába mozdultak el, ez ugyanis teljesen gépesíthető, és a végterméknek télire rendszerint emelkedik az ára, tehát jó évben megéri gabonát termelni. Igaz, idén nagyon gyenge volt a kukorica hozama – a befektetett munka sem térült meg –, de ezért kell a több lábon állás, hogy évi rendszerességgel valamelyik kultúrnövény kihúzza a csávából a gazdát. Ezért ragaszkodnak a gyümölcstermesztéshez is: az 1,7 hektár intenzív gyümölcsösnek kilencven százaléka alma, így amikor piacra megy a háziasszony Szilágysomlyóra, mindenből felpakol.

Mára kialakult egy állandó vásárlóközönségünk Somlyón, oda jár a feleségem napi rendszerességgel.

Tudja, ki mit keres, így ennek függvényében válogatja össze az árut, amiben van gyümölcs és zöldség egyaránt, tavasszal pedig primőr. A piacolás jelenti az egyik állandó pénzforrást” – magyarázza vendéglátóm.

Lecserélt géppark

Ahogy az udvaron nézegetem a szinte újnak tetsző, de legalább húszéves zöld traktorokat, a házigazda viccesen azt mondja, három évtizede a legtöbb pénzüket a traktorok és a mezőgépek nyelték el. Az elején román traktorokkal kezdték. Egy 45 lóerős, Fiat mintára gyártott új brassói erőgép volt az első szerzemény, utána jött egy 65 lóerős, szintén román gép, majd egy másik is, amit állami pályázaton szereztek be. Egy idő után mégis megunták, hogy a hazai gyártmányú traktorokat minden évben javítani, bütykölni kell, mindig lerobbannak, megbízhatatlanok. Így esett a választás az amerikai gyártmányú John Deer traktorokra. Mind az ötöt használtan vásárolták – a legrégibbet 1980-ban gyártották, a legújabb 1994-es évjáratú –, de strapabírók és megbízhatók. Még a réginek sem bontották szét soha a motorját. Ha drága is a szervizelés, távolról sem kell annyit javítani, mint a román gyártmányú erőgépeket, így a család mindhárom férfitagja elégedett velük.

A kisebbik Darabont fiú, Szilárd „bevetésre” készül Fotó: Makkay József

Az apa mellett két fia is a családi gazdaságban kötött ki. A nagyobbik, Attila mással is foglalkozik, de a kisebbik fiú, Szilárd az apja mellett dolgozik főállásban mindennap. Ottjártamkor éppen az egyik erőgépet készítette fel újabb bevetésre. „A faluban sok bérmunkát vállalunk: több család is velünk dolgoztatja meg földjeit szántástól betakarításig, van tehát munkánk bőven.

Az egyetlen gond, hogy nagyon sok a kis parcella – öt ártól ötven árig –, és ezekben nagy traktorral forgolódni nem könnyű feladat.

Az út oda-vissza meg a sok határjárás rengeteg üzemanyagot elvisz, szóval nagy gond, hogy nincsenek tagosított parcellák” – magyarázza a fiatalember.

Persze nemcsak a bérmunkában vállalt parcellák megművelése nehéz, hanem saját területeik is szétforgácsolt földek. Darabont Attila szerint mintegy hatvan parcellából áll a birtokuk. Községi szintű tagosítási elképzelés nélkül nagyon nehéz ezen változtatni. Vendéglátóm azt is hozzáteszi, hogy Perecsen határa ma már csak árnyéka annak, ami 25–30 évvel ezelőtt volt. A községi önkormányzatban helyi tanácsosként is tevékenykedő Darabont szerint a termőföldek legalább fele parlagon hever, pedig a rendszerváltás után szinte minden földdarabot megoldoztak, zöldségeskertek húzódtak szerte a határban.

A Darabont-porta bejárata: készenlétben álló traktorok Fotó: Makkay József

A fiúk mégis fantáziát látnak a családi gazdálkodásban. Amennyiben fejleszteni, bővíteni szeretnének, van terület bőven. Európai uniós forrásból már nyertek egy ötvenezer eurós pályázatot, és ha ez lejár, tervben van egy zöldség és gyümölcs tárolására tervezett hűtőház építése is. Családi összefogással szeretnék megalapozni a tavaszig, kora nyárig tartó terményértékesítést, piacolást, ami több bevételt hozna a családi kasszába.

Palántázás helyett vetett hagyma

A Zilah városát Szilágysomlyóval összekötő főút mentén, a falu főutcáján sokan kínálnak felfont hagymakoszorúkat és egyéb zöldségeket. Időnként megállnak az erre járó autósok, a termények többsége mégis jóval olcsóbban viszonteladókhoz kerül. Ami vendéglátóm szerint nem éri meg, mert a teherkocsikkal érkező kereskedők rendszerint nagyon alacsony árat kínálnak. Igazából csak az tud megélni zöldségtermesztésből, aki rendszeresen eljár valamelyik közeli piacra, vagy ha több áruja van, akkor beszállítja a nagyváradi nagybani piacra. De még így is kérdéses a megélhetése, mert a piacokon már csak töredékét lehet eladni annak a zöldségmennyiségnek, ami húsz évvel ezelőtt vevőre talált.

A fákat metsző csapatot várja a leszüretelt gyümölcsös Fotó: Makkay József

A falu lakosságának többsége városi munkahelyeken dolgozik főállásban, vagy külföldön próbál szerencsét, aki meg itthon van, az mellékkeresetként gazdálkodik.

Darabont Attila szerint az is rossz hír, hogy a mai perecseni hagyma nem az igazi, palántáról nevelt zöldség, amihez évtizedekkel korábban szokva voltak a vásárlók. A palántahagyma helyi sajátosság, más vidékeken nem terjedt el, de ez adta az igazi perecseni hagymaízt. Mivel ezt a műveletet nem lehetett gépesíteni, az emberek rászoktak a dughagymás, illetve a vetőmagos változatra. Kézimunka hiányában nagyobb területen ma már senki nem termeszt régi típusú perecseni hagymát. Aminek a vetőmagja rendszerint nem helyi fajta – többen holland vetőmagot vetnek el –, mégis a föld összetétele és a hagyma termesztésének kedvező éghajlat adja ma is a perecseni termék utánozhatatlan ízét.

A Darabont család gabonatároló telepe a falu határában Fotó: Makkay József

„Hiába termesztik a környező falvakban is, egyik sem olyan ízű, mint a mienk. A feleségem varsolci, ott is termesztettünk régebben vöröshagymát, de ugyanabból a palántából ott világosabb volt a színe és másabb az íze. Sokszor elmondom, hogy meg kéne menteni ezt a mesterségünket, de látni kell a szomorú valóságot: a perecseni hagyma múltból fennmaradt hírnév, aminek kérdéses a jövője” – fogalmaz Darabont Attila.

(Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot november 27-én.) 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport