Nemzeti Összetartozás Napja Torockón: harmincéves a Duna Televízió

Makkay József 2022. június 05., 00:13 utolsó módosítás: 2022. június 05., 21:51

A Duna Napként idén nyolcadik alkalommal szervezték meg a Fehér megyei Torockón a Nemzeti Összetartozás Napját színes műsorfolyammal. A rendezvényen felszólaló Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a Magyarország megszüntetéséről szóló 102 évvel ezelőtti nagyhatalmi szándék nem valósult meg, továbbra is itt vagyunk a Kárpát-medencében.

Nemzeti Összetartozás Napja Torockón: harmincéves a Duna Televízió
galéria
Az eredeti szépségükben felújított házak között rendezték meg a Duna Napot Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én immár 8. alkalommal került megrendezésre a Fehér megyei Torockón a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szervezésében a Duna Nap. A szombati programkínálat az „Isten, áldd meg a magyart” Magyarok a Kárpát-medencében című kiállítással indult interaktív irodalmi előadásokkal kiegészítve. A kisgyerekes családok számára kézműves és zenés foglalkozásokat szerveztek. Az esemény délután vált igazán mozgalmassá, amikor a magyarpéterfalvi és a csombordi táncosok és a magyarlapádi zenészek vették át a terepet. Ezt követően operettműsorral lépett fel Dancs Annamária és Laki Péter,

az est fénypontjaként pedig a közönség a Varga Miklóssal kiegészült Kormorán majd a Magna Cum Laude együttes zenéjére szórakozhatott.

Kormorán koncert Torockón. A környező megyékből is érkeztek magyarok a Nemzeti Összetartozás Napjára Fotó: Makkay József

Az est során került sor az üdvözlő beszédekre is. A csíksomlyói búcsúról érkező Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a 8. alkalommal megrendezett Duna Nap lehetőséget ad arra, hogy megemlékezzünk a 102 évvel ezelőtti tragikus kimenetelű trianoni békediktátumra, amely a magyarságot, a magyar nemzetet és Magyarországot akarta megszüntetni, elpusztítani. ,,Ma közösen kijelenthetjük, hogy a nagyhatalmak szándéka nem valósult meg. Itt vagyunk, és a Kárpát-medencében még mindig mi vagyunk a legtöbben.

Azt akarjuk, hogy a vesztes 20. század után a 21. századot megnyerjük”

– fogalmazott a budapesti kormány képviselője. A politikus köszönetet mondott az Erdélyből érkező levélszavazatokért: ,,önöknek is köszönhetem, hogy országgyűlési képviselő lettem”.

Potápi Árpád János szerint fontos, hogy a 21. századot megnyerjük Fotó: Makkay József

A harminc évvel ezelőtt, 1992-ben létrehozott Duna televízióról szólva, Potápi Árpád János megköszönte az anyaország és a külhoni magyarság közötti kapocs szerepét betöltő médiaintézmény munkatársainak szorgalmát, amivel fontos feladatot látnak el a magyar identitás megőrzésében.

A budapesti politikus a csíksomlyói búcsúról is szólt. Szavai szerint,

aki egyszer látta és megérezte Csíksomlyó hangulatát, annak az időszámítás már nem újév napján kezdődik, hanem pünkösdtől pünkösdig tart.

Csécs Márton lelkipásztor: pünkösd szombatjának ünnepén engedjék, hogy a lélek kovácsoljon össze minket Fotó: Makkay József

Csécs Márton, a torockói unitárius egyházközség lelkipásztora Potápi Árpád János államtitkártól kölcsönzött idézettel kezdte beszédét: ,,az idei rendezvénynek is az elsődleges célja, hogy még inkább össze tudjuk kovácsolni a magyarságot”. A lelkész szerint erre jobb helyet nem is találhattak volna a szervezők, mint Torockót, amely hajdanában a legjobb kovácsoknak volt az otthona. Élt itt magyar kultúrába beágyazott cigány kovács, és szabadságot kiharcolni segítő fegyverkovács, és művészi munkával vetekedő vasműves is. Mai világunkban ,,a vas formálását alkalmassá tevő tűz a kultúra. A kalapács pedig az az értékrend, aminek mi itt együtt adunk teret. A kovács az Istentől ihletett lélek, akinek határozott célja van.

Pünkösd szombatjának ünnepén engedjék, hogy a lélek kovácsoljon össze minket”

– fogalmazott a lelkipásztor. Csécs Márton a közönség tapsa közepette kitért arra is, hogy ,,a Székelykő köveit fessék akármilyen színűre, az a magyar kisebbségek köve lesz, volt és maradt”.

A lelkész a torockói unitárius gyülekezet nevében köszöntötte Dobos Menyhértet, a Duna televízió nyugdíjba készülő, 72 éves vezérigazgatóját, akinek az egyházközség és a nőszövetség nevében ajándékot adott át.

Dobos Menyhért: a nemzeti összetartozás különösen fontos a mai értékvesztett világban Fotó: Makkay József

Dobos Menyhért beszédét Trianonnal kezdte: ,,102 esztendeje, hogy az Antant feldarabolta a Szent Istváni Magyarországot, és ennek ellenére mégis megmaradtunk”. Felidézte a Nemzeti Összetartozás Napjáról rendelkező 2010-ben elfogadott törvényt, amely kimondja, hogy a több állam fennhatósága alá került magyarság minden tagja és közössége részese az egységes magyar nemzetnek. Az államhatárok feletti nemzeti összetartozás valóság, és olyan erős kötelék, amit senki és semmi nem változtathat meg.

A nemzeti összetartozás különösen fontos a mai globalizálódó és sok tekintetben értékvesztett világunkban.

Deák Székely Szilárd, Torockó község polgármestere Fotó: Makkay József

Látjuk a kíméletlen harcot, amely a hagyományos értékek ellen folyik. A Nyugat elveszítette önvédelmi reflexeit, identitását, hitét, és a globalizmus oltárán feláldozná a nemzetállamok önállóságát” – fogalmazott a Duna televízió vezetője. A magyar nemzet megmaradásának zálogaként keresztyén hitünket, anyanyelvünket, kultúránkat, és a szülőföldön maradást hangsúlyozta.

A Székelykő lábánál Fotó: Makkay József

A környező megyékből és Magyarországról is érkező népes közönséget üdvözölve Deák Székely Szilárd, Torockó község polgármestere megköszönte a Duna televíziónak a faluban 8. alkalommal megszevezett Duna Napot, a magyar kormánynak pedig köszönetet mondott a 12. éve életbe léptetett Magyar Összetartozás Napjáért.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.