Váradi Levente heti ajánlója

2017. december 01., 20:56 utolsó módosítás: 2017. december 01., 20:58

Váradi Levente 22 évi néptánc után egy társművészetet, a fotográfiát választotta hivatásául. Jelenleg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Fölszállott a páva, valamint az általa létrehívott brand (lumidance) hivatásos fotográfusa.

Váradi Levente heti ajánlója
galéria

Nehéz meghatározni, mit is jelent számomra a népzene, de mindenképpen ugyanolyan fontos az életemben, mint a néptánc. Népzenei ízlésem a zenei ízlésemmel párhuzamosan fejlődött. Természetesen a zenei világom mindig nyitott volt: komolyzenét és rockzenét is sokat hallgattam. Hétfőn a Népzene – fiatalok hangja adását ajánlom az olvasók figyelmébe (Bartók Rádió, 13.05).

A fotós programjaim során nagyon sokat utazok, folyamatosan járom a Kárpát-medencét. Elmondhatom, hogy a fényképezés és a tánc mellett a kirándulás is fontos hobbim. Kedden Az Alpok szimfóniája filmsorozat Európa hegyóriásához kalauzolja el a nézőt (M5, 1.05).

A fotográfus „magányos farkas”, és általában egyedül dolgozik. Talán ebben a mentalitásban a festőkhöz hasonlít. Számomra a festészet és a képzőművészet alapanyag, amiből mi is táplálkozhatunk. Ha élni szeretnénk ezzel a letisztult tudással, akkor tisztában kell lennünk a társművészetek fejlődésével, a művészettörténettel, így a magunk szakmájához is kapaszkodókat találunk (szerda, Rádiószínház-Csontváry Kosztka Tivadar Önéletírása, Kossuth Rádió, 22.30).

Csütörtökön a Kék bolygó adására hívom fel a figyelmet. Környezetkutató biológusként végeztem, de sohasem dolgoztam a szakmában. Mégsem voltak haszontalanok az évek, mert olyan alapokat kaptam, amiket a fotográfiában is fel tudok használni, emellett e tudás birtokában a gyermekeimet is a környezet szeretetére nevelhetem (Duna World, 14.20).

A tánc és a fotográfia gondolkodásra tanított. Különösen sokat köszönhetek a Fölszállott a páva versenynek. Emellett egy saját, de hasonló az autentikus néphagyományinkhoz kapcsolódó kezdeményezésen, a Szent Lámpások programon is dolgozom. E munkám a Kárpát-medencében élő, értékmentő művészekhez és pedagógusokhoz kötődik (péntek, Duna Tv, 21.15).

Két gyermekem, egy ötéves és egy hároméves fiam van. Hátulkötős korukban sokat énekeltünk nekik, illetve pelenkázás közben mondókákat is tanítottunk. Néha sikerült végigmondani, máskor a rigmus higiénés-technikai problémákba ütközött. Mindenesetre a szombati Gyermekversek című összeállítás minden kisded számára hasznos lehet (M2, 13.40).

A Vasárnapi népzene a Dankó Rádió kedvelt műsora. Hogy milyen a népzenei ízlésem? Hozzám az archaikusabb zenék és táncok, mint a moldvai vagy a gyimesi állnak a legközelebb, de az újabb stílusok közül is tudnék ajánlani. Válasszunk mégis egyet! A páros táncokat a párkapcsolat és a szerelem is motiválja, ezek szép példája a bonchidai invertita (11.04).

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.