Nánó Csaba

2018. december 30., 20:04

Újévi levél az óévből

Kedves Szöcske barátom!

Mindenekelőtt értesítelek: olyan szépen hull a hó, hogy Csocsó barátunk hóembernek öltözve kéreget a főtéri műkarácsonyfa alatt. Bár a telet szerintem át kellene ugrani, mert csak bajt okoz. Képzeld, váratlanul megint lehullt a hó december közepén, és ettől megállt az élet. Máshol meg nagyon beindult. Ha például vonatra ülsz, sosem tudod, hol fogsz kilyukadni. És főleg, melyik évszakban érsz a célállomásra…

Sajnos ismét eltelt egy év. Ilyenkor mindig eszembe jutsz, és bár Isten tudja, merre jársz, írok neked. Te éppen karácsony előtt dobbantottál Télapónak öltözve, és Máté Peti dalát fújtad: „elmegyek, elmegyek…” A határőrök azt hitték, valami popsztár vagy fellépő ruhában, és meg is tapsoltak, amikor átléptél a határon. Mennyit röhögtünk ezen! Pedig nagy űrt hagytál magad után. Főleg az a baj, hogy azóta nincs kitől kölcsön kérni…

No, ezen valahogy túltesszük magunkat. De azon nem, amelyek az elmúlt évben történtek. Hogy Fletó barátunkat parafrazáljam: hazudik itt mindenki, kérlek szépen, éjjel-nappal, ébren és álmában. Őszintén, már a kutyám ugatásának sem hiszek. Minket annyi minden jó elkerül, hogy azt hiszem, a világvége is valahol messze tőlünk csap majd be. Nem ellentmondás ez, barátom: valóban jó lenne legalább egy átmeneti világvége, hiszen csak így tisztulna meg a társadalom. Másként semmi esély…

Most éppen azon folyik a vita, adjanak-e amnesztiát a börtöntöltelékeknek. Mintha idekinn nem futkosna így is elég bűnöző. Méghozzá kosztümben. Ezek úriemberek ám, nem úgy, mint Csocsó, aki fehér hóembernek öltözve is ágrólszakadt benyomását kelti. És kevesebbet is lop a csóró.

Te, Szöcske, azért ne feledjem: történnek ám csodálatos dolgok is errefelé. Például egyesülés utáni szétválás. Ez nem vicc, éppen amikor az emberek a nagy egyesülés fáradalmait próbálták kipihenni, kiderült: hirtelen osztódásnak indult az ország. Tudom, röhejesen hangzik, de szent igaz! Hogy mi, „hazátlanok”, akik a nyereg alatt puhítjuk a húst, el vagyunk nyomva, egy dolog. Igen ám, de már néhány erdélyi nagyváros elöljárója is – színtiszta bennszülöttek – úgy érzi, a főváros kiszipolyozza őket. És ez még semmi: „az örök álomból” felébredt a szegényebb testvér is. Képzeld, a Nyugati Szövetség létrejötte után hét moldvai város polgármestere írt alá közigazgatási és gazdasági együttműködési megállapodást. Merthogy nekik is torkukon akadt a mamaliga. Pedig ők északon vannak, ahonnan nagyon ködösen látszik a Nyugat, és egyáltalán a civilizált világ. Ezek után gondolhatod, nagy a baj! Aszondják, autópályákat akarnak, amikor még a kert hátsó felében levő budiig sincs kikövezve az út…

Ó, mennyi minden vár ránk az újévben, barátom! Például árdrágítás. De az aztán a javából. Amikor hallom a műkedvelő kormányfőnk dadogásait, olyan kín ez nekem, haver, mint a Mozart-rajongónak Fekete Pákó zenéjére táncolni. 

Zárom rövid levelemet azzal a reménnyel, hogy egyszer talán hazaszöksz. Bár, ahogyan a többi kitántorgott barátunk is mondja: mindenhol rossz, de a legrosszabb idehaza lenne…

Üdvözöllek!

0 HOZZÁSZÓLÁS
2019. július 09., kedd

Bosch ablaktörlő lapátok minden autóra (x)

Az ablaktörlő lapátok fő feladata, hogy eltakarítsák a nem kívánt szennyeződéseket, esővizet az autó szélvédőjéről. Ugyanazon tisztítórendszer többi elemével kiegészítve az ablaktörlő lapátok hatékonyan távolítják el a szélvédőn ragadt koszt.

Nánó Csaba 2019. július 02., kedd

Feje tetejére állt meteorológia

Július elején járunk, és eddig hosszan tartó kánikulában nem volt részünk. Ám az előrejelzések szerint idén sem ússzuk meg a forróságot. A meteorológusok egyértelműen az időjárás gyors változásaira figyelmeztetnek.

2019. június 18., kedd

Teddy Queen, a magyar indie-alternatív képviselője

Állandó fellépője a hazai és magyarországi fesztiváloknak a gyergyói Teddy Queen. Csóka Loránd, az indie-alternatív rockzenét játszó együttes basszusgitárosa frissen megjelent dalukról és készülő nagylemezükről és a népszerűség titkáról beszélt.

 

Nánó Csaba 2019. május 01., szerda

Fél évszázada hódítottuk meg a Holdat

Ötven évvel ezelőtt, 1969-ben érte el a Hold felszínét az Apollo–11. A kérdés, amit az összeesküvés-elméletet kedvelők azóta is feltesznek: hol volt a három űrhajós 8 napon keresztül? Valóban leszálltak a Holdra, vagy stúdióban rendezték meg az eseményt? 

Nánó Csaba 2019. április 05., péntek

Laposföld-hívők expedíciója

A hülyeségnek rengeteg árnyalata létezik. Az Úr 2019. évében egy közösségi oldalon megosztott felvételen egy úriember elmeséli, hogy ő és társai miért gondolják azt, nem gömbölyű bolygón élünk.

Nánó Csaba 2019. március 17., vasárnap

Bem József: egy élet a szabadság szolgálatában

Az 1848-49-es szabadságharc egyik legnagyobb emigráns hőse, a lengyel Józef Zachariasz Bem, a székelyek által Bem apónak nevezett hadvezér 225 éve született.

2019. március 08., péntek

Az árgyélusát! – a közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora egy széphistóriáról

A Hajnali- Népzene korán kelőknek című műsor március első hetét Árgyélus királyfi történetének szenteli. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogatott.

Csermák Zoltán 2018. december 30., vasárnap

Egy újságíró baklövései

Az újságírói szakma gyönyörű. Mégis vannak olyan pillanatai, amelyekre az ember nem szívesen emlékezik vissza, noha az emberek baklövéseiket nevezik tapasztalatnak. Nos, ezekből pályám során volt részem bőven, íme, egy csokorra való. 

Nánó Csaba 2018. szeptember 07., péntek

Fadrusz Jánosnak szobrászállványa lett koporsójának tartója

Fadrusz János szobrászművész, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport alkotója 160 éve született. Megalkotta Európa művészeti kincsestárának egyik fénylő darabját: Kolozsvárt elképzelni sem tudjuk ma már a Mátyás-szoborcsoport nélkül. 

Kádár Hanga 2018. augusztus 16., csütörtök

Meleg leves vagy hidegvíz kánikulában?

Magyarországon már múlt héten vörös riasztást adtak ki a hőség miatt, Spanyolországban és Portugáliában éppen 40 és 50 fokos tikkasztó augusztus tombol. Az előrejelzések szerint a kánikula minket sem fog elkerülni, ajánlott tehát felkészülni rá.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...