avatar
Nánó Csaba

2018. december 30., 20:04

Újévi levél az óévből

Kedves Szöcske barátom!

Mindenekelőtt értesítelek: olyan szépen hull a hó, hogy Csocsó barátunk hóembernek öltözve kéreget a főtéri műkarácsonyfa alatt. Bár a telet szerintem át kellene ugrani, mert csak bajt okoz. Képzeld, váratlanul megint lehullt a hó december közepén, és ettől megállt az élet. Máshol meg nagyon beindult. Ha például vonatra ülsz, sosem tudod, hol fogsz kilyukadni. És főleg, melyik évszakban érsz a célállomásra…

Sajnos ismét eltelt egy év. Ilyenkor mindig eszembe jutsz, és bár Isten tudja, merre jársz, írok neked. Te éppen karácsony előtt dobbantottál Télapónak öltözve, és Máté Peti dalát fújtad: „elmegyek, elmegyek…” A határőrök azt hitték, valami popsztár vagy fellépő ruhában, és meg is tapsoltak, amikor átléptél a határon. Mennyit röhögtünk ezen! Pedig nagy űrt hagytál magad után. Főleg az a baj, hogy azóta nincs kitől kölcsön kérni…

No, ezen valahogy túltesszük magunkat. De azon nem, amelyek az elmúlt évben történtek. Hogy Fletó barátunkat parafrazáljam: hazudik itt mindenki, kérlek szépen, éjjel-nappal, ébren és álmában. Őszintén, már a kutyám ugatásának sem hiszek. Minket annyi minden jó elkerül, hogy azt hiszem, a világvége is valahol messze tőlünk csap majd be. Nem ellentmondás ez, barátom: valóban jó lenne legalább egy átmeneti világvége, hiszen csak így tisztulna meg a társadalom. Másként semmi esély…

Most éppen azon folyik a vita, adjanak-e amnesztiát a börtöntöltelékeknek. Mintha idekinn nem futkosna így is elég bűnöző. Méghozzá kosztümben. Ezek úriemberek ám, nem úgy, mint Csocsó, aki fehér hóembernek öltözve is ágrólszakadt benyomását kelti. És kevesebbet is lop a csóró.

Te, Szöcske, azért ne feledjem: történnek ám csodálatos dolgok is errefelé. Például egyesülés utáni szétválás. Ez nem vicc, éppen amikor az emberek a nagy egyesülés fáradalmait próbálták kipihenni, kiderült: hirtelen osztódásnak indult az ország. Tudom, röhejesen hangzik, de szent igaz! Hogy mi, „hazátlanok”, akik a nyereg alatt puhítjuk a húst, el vagyunk nyomva, egy dolog. Igen ám, de már néhány erdélyi nagyváros elöljárója is – színtiszta bennszülöttek – úgy érzi, a főváros kiszipolyozza őket. És ez még semmi: „az örök álomból” felébredt a szegényebb testvér is. Képzeld, a Nyugati Szövetség létrejötte után hét moldvai város polgármestere írt alá közigazgatási és gazdasági együttműködési megállapodást. Merthogy nekik is torkukon akadt a mamaliga. Pedig ők északon vannak, ahonnan nagyon ködösen látszik a Nyugat, és egyáltalán a civilizált világ. Ezek után gondolhatod, nagy a baj! Aszondják, autópályákat akarnak, amikor még a kert hátsó felében levő budiig sincs kikövezve az út…

Ó, mennyi minden vár ránk az újévben, barátom! Például árdrágítás. De az aztán a javából. Amikor hallom a műkedvelő kormányfőnk dadogásait, olyan kín ez nekem, haver, mint a Mozart-rajongónak Fekete Pákó zenéjére táncolni. 

Zárom rövid levelemet azzal a reménnyel, hogy egyszer talán hazaszöksz. Bár, ahogyan a többi kitántorgott barátunk is mondja: mindenhol rossz, de a legrosszabb idehaza lenne…

Üdvözöllek!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Érmelléki óévbúcsúztató szokások – nagyanyák és nagyapák történetei a hosszú ünnepi estékről
Sütő Éva 2022. december 31., szombat

Érmelléki óévbúcsúztató szokások – nagyanyák és nagyapák történetei a hosszú ünnepi estékről

Az érmelléki gyereksereg a hatvanas években minden decemberi reggel disznóvisításra ébredt. A férfiemberek körében már virradatkor körbejárt a szilvórium, az asszonyok a konyhán sürgölődtek. Az óesztendőt is illett ünnepi asztallal búcsúztatni.   

Az első vándorló fényes pont az égen
Nánó Csaba 2022. november 14., hétfő

Az első vándorló fényes pont az égen

Egy maroknyi tudóson és szakemberen kívül majdnem senki más nem tudott a történelem első műholdjának megalkotásról és fellövéséről 65 évvel ezelőtt.

Ácsmester, aki a múltból meríti ötleteit –  ötkötetes kiadvánnyal népszerűsíti szakmáját a Pécsváradon élő Petar Ilijin
Jakab Mónika 2022. szeptember 05., hétfő

Ácsmester, aki a múltból meríti ötleteit – ötkötetes kiadvánnyal népszerűsíti szakmáját a Pécsváradon élő Petar Ilijin

Petar Ilijin ácsmester családalapítás céljából költözött Magyarországra a hajdani Jugoszláviából. Fiatalon tanulta ki az ácsmesterséget, tudását pedig igyekszik átadni az újabb nemzedéknek. Nemrég megjelent ötkötetes szakkönyvét mutatta be Kolozsváron. 

Kalandos sors, vitatott életmű – negyvenöt éve hunyt el Déry Tibor Kossuth-díjas író
Nánó Csaba 2022. augusztus 24., szerda

Kalandos sors, vitatott életmű – negyvenöt éve hunyt el Déry Tibor Kossuth-díjas író

Irodalomkritikusok szerint nehéz feladat Déry Tibor helyét és az értékét megítélni. Életútja és műveinek jellege különös ellentmondásokkal, alig magyarázható értelmetlenségekkel van tele.

Vitéz János, a humanizmus kiemelkedő alakja
Nánó Csaba 2022. augusztus 22., hétfő

Vitéz János, a humanizmus kiemelkedő alakja

Vitéz János esztergomi érsek 550 évvel ezelőtt, 1472. augusztus 9-én hunyt el Esztergomban. A történészek csak sejtik, hogy Mátyás király nevelője 408 körül születhetett a mai Horvátország egyik falvában, ám azt pontosan lehet tudni, hogy mikor hunyt el.

Először rendezik meg a Sepsi Tabakó Fesztivált (x)
2022. augusztus 16., kedd

Először rendezik meg a Sepsi Tabakó Fesztivált (x)

A nagy fesztiváldömpingek közepette egy újabb üde színfolt tűnt fel az erdélyi palettán: idén első ízben szervezik meg a sepsiszentgyörgyi Dohánygyár telephelyén a Sepsi Tabakó Fesztivált, ahol az ifjúság mellett a kultúrára is nagy hangsúlyt fektettek.

Cremonai mesterek nyomában – Antonio Stradivari örökségéből él az észak-olaszországi város
2022. augusztus 14., vasárnap

Cremonai mesterek nyomában – Antonio Stradivari örökségéből él az észak-olaszországi város

Az észak-olaszországi Cremona városa kiemelt helyet foglal el a zenetörténetben, hegedűkészítő mesterei már a XVII. században nevet vívtak ki maguknak. A hangszerkészítés hagyománya napjainkban is élő.

Egy pillantásra az ősrobbanástól
Nánó Csaba 2022. július 26., kedd

Egy pillantásra az ősrobbanástól

Tudományos körökben, de a közösségi médiában is hatalmas szenzációt keltettek a napokban azok a fotók, melyek a világűr legmélyét mutatják. Emberi ésszel nehezen felfogható, hogy meddig „lát” a James Webb-űrtávcső.

A könyvgyűjtő és könyvtáralapító kancellár – kétszáz évvel ezelőtt hunyt el Teleki Sámuel
Nánó Csaba 2022. július 23., szombat

A könyvgyűjtő és könyvtáralapító kancellár – kétszáz évvel ezelőtt hunyt el Teleki Sámuel

Előbb utazásra adta a fejét, majd jeles politikus lett Marosvásárhelyen a Teleki Téka őrzi nevét és szellemét. 1822. augusztus 7-én hunyt el Teleki Sámuel erdélyi kancellár.

Háromnegyed évszázados a Marshall-terv: egy segély nyomán kettészakadt Európa
Nánó Csaba 2022. május 31., kedd

Háromnegyed évszázados a Marshall-terv: egy segély nyomán kettészakadt Európa

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1947. június 5-én hirdették meg az Európa újraépítését célzó amerikai segélyprogramot, a Marshall-tervet. Ennek egyik következménye volt, hogy a támogatás folyósítása érdekében létrejött a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap. 

Vélemény
avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

avatar
Somogyi Botond: Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.