A lisztesládáktól a múzsák hajlékáig – eredeti szépségében nyitja meg kapuit ősszel az érmihályfalvi Gizella-malom

Sütő Éva 2021. április 22., 07:45 utolsó módosítás: 2021. április 23., 19:52

Kulturális központként nyitná meg kapuit idén ősztől a felújítás alatt álló érmihályfalvi Gizella-malom. A nagy múltú ipartörténeti ritkaság a kisváros 20. század eleji virágzó gazdasági életére emlékeztet. A malom történetét vesszük górcső alá.

A lisztesládáktól a múzsák hajlékáig – eredeti szépségében nyitja meg kapuit ősszel az érmihályfalvi Gizella-malom
galéria
A felújítás alatt álló Gizella-malom: ötvözi az újat a régivel Fotó: Sütő Éva

A 2020-as irodalmi Nobel-díjat Louise Elisabeth Glück érmihályfalvi gyökerekkel bíró amerikai költőnő kapta. Louise Elisabeth Glück nagyszülei 1900 decemberében érkeztek az Egyesült Államokba. Mindketten érmihályfalvi születésű magyar zsidók voltak. A család több ága is történelmet írt az érmelléki kisváros gazdasági életében. Családjának egyik ága a városközpontban hagyta „névjegyét”, ők építették ugyanis a Gizella-malmot.

Családi hagyaték

Érmihályfalva egyik legmagasabb pontján emelkedik egy ipartörténeti ritkaságnak is beillő hatalmas épület, az egykori Gizella-malom. Óriási kerek téglakéménye ma is úgy kémleli az eget Isten gabonaérlelő szándékát fürkészve, mintha a lába alatt elterülő létesítmény öreg masináinak létjogosultsága ma is csak ettől függene. Pedig már több mint fél évszázada hallgatnak az őrlőhengerek.
Az 1800-as évek végén elkezdődött gyors iparosodás Érmihályfalva életét is gyökeresen megváltoztatta. Magyar, valamint zsidó iparosok népesítették be az Érmelléket, főleg Érmihályfalvát. Itt vertek tanyát a pénzes vállalkozók, hiszen a várost érintő vasút kiépítése után ez a település tűnt a legalkalmasabbnak az áruszállítás és a cserekapcsolatok lebonyolítására.

A 19. század végén már iparkamara is működött az Ér-parti kistelepülésen, később pedig megalakult a Kereskedelmi és Iparbank Részvénytársaság.

A pezsgő gazdasági élet az 1930-as évekig virágzott, amikor a gazdasági válság az itteni vállalkozásokra is rányomta bélyegét. Csak azok maradtak életképesek, amelyek biztosabb anyagi alapokon álltak. A Gizella-malom – hála a jó üzleti érzékkel rendelkező gazdájának – túlélte az akkori recessziót.

A neves épület korabeli cégére Fotó: Archív
Az „életnek” szentelt házak

Glück Benő 1871-ben született a mai magyarországi Tokajon. Huszonkilenc évesen elhatározta, szerencsét próbál a Monarchiának eme tájékán, azaz vállalkozásba fektet egy békés városkában, ahol abban az időben még nem nagyon akadt konkurencia. A Kolling-testvérek hasonló vállalkozása csak később vert tanyát a vasút mellett. Az utóbbiak által épített malom – hála egy ügyes vállalkozónak, aki a rendszerváltás után lehetőséget látott benne – ma is üzemel.

A Glück által épített Gizella nevű hengermalom az 50-es évekig adott kenyeret és munkát a mihályfalviaknak, valamint sok környékbeli embernek.

Feljegyzések, illetve idős emberek visszaemlékezései tanúsítják, hogy napi négy vagon gabona őrlésére is alkalmas volt, ellentétben a Kolling-féle malommal, amely ennek csak a felét hozta. A kisváros lakói számára azonban mindkettő az „életnek” szentelt házként volt számon tartva. Hisz a búzát megtermő áldott föld után a malom volt a második legszentebb helye a kenyérnek.

Malom helyett porcelángyár

Mintha nem lett volna elég világot próbáló a 30-as évekbeli gazdasági válság, 1936-ban egy ismeretlen eredetű tűzvész elpusztította a malom épületének jelentős részét. A jó öreg gabonaőrlőtől számítva a negyedik házban lakott dr. Andrássy Ernő és családja. A híres érmelléki polihisztor és orvos egyik családtagja, Andrássy Kata visszaemlékezései szerint akkora tűz pusztított a malom belsejében és annak melléképületeiben, hogy utcahossz locsolták a házakat és a csűröket a tűz terjedésének megakadályozására.

A tűzvészt követően Glück egyik fiának, Józsefnek sikerült újjáépítenie a városka emblematikus épületét.

Neki azonban új üzleti tervei voltak a szülői örökséggel. Porcelán- és kerámiagyárat létesített az egykori malom csarnokaiban. A termelést vezető mester egy Sütő László nevű szakember volt, aki járatos lévén a termelés folyamataiban, nagyban hozzájárult a gyár minőségi termeléséhez. Ennek ellenére nem volt szerencsés vállalkozás, mivel az értékes alapanyagot, a kaolint, Glück Benő leszármazottjának messziről kellett hozatnia a gyártáshoz. Ezért az üzlet nem volt kifizetődő, hamar tönkre is ment.

Újra malom és olajütő

Az 1940-es évek végére visszaállt a létesítmény régi rendeltetése. A gabona mellett ezúttal olajt is préseltek. Ebben az időben a gépek zökkenőmentes működéséért a helyi Kerepesi József gépészmester volt megbízva. A mihályfalviak még emlékeznek a háború utáni ínséges időkre, amikor a gyerekek meg-meglátogatták az olajmalmot néhány kipréselt „magpogácsáért”, amit Józsi bácsi adott nekik – néha a tulajdonos hallgatólagos beleegyezésével – éhségüket csillapítandó. A második világégést követő éhség nem ismert könyörületet, de a „magpogácsa” – ahogy azt a helyi gyerekek nevezték – sokszor lett kenyérpótló és tápláló étel az éhes gyomornak.
Azonban a Gizella-malom sem kerülte el a kommunista államosítás folyamatát, bele is rokkant, mint megannyi jól menő vállalkozás az Érmelléken. A malomalapító család az ezt követő időszakban Kanadában telepedett le.

A gabonaőrlőnek és az olajütőnek újra megváltozott a rendeltetése. A proletárdiktatúra „hozzáértő” vezetői hamarosan tettek róla, hogy az egykori „burzsuj” hatalom nyomait eltöröljék.

A 60-as évektől kezdődően több rendeltetése is volt. Raktárhelyiség, vasöntöde, galvanizáló műhely lépett az őrlő hengerek helyére az egykori malom kétszintes óriáscsarnokában.
A közvagyonná minősített szimbóluma a városnak még ilyen státuszában is sokáig biztosított kenyeret a település néhány családjának.
Az 1989-es változások után még mindig működött benne néhány magánvállalkozás, de onnantól kezdve folyamatosan pusztult az állaga. Tégláit építőanyagnak használta a roma lakosság, akárcsak a hajdani Stubenberg-féle kastélyét, illetve az akkor még romjaiban álló, de szintén nagy múlttal rendelkező tanonciskola (a köznyelvben Szenkovits-iskola) mozdítható épületanyagát. Bár azóta újjáépítették, s a városközpont egyik legimpozánsabb épülete lett. A malom vasból készült váza, valamint régi öntöttvas alkatrészei is valamelyik ócskavastelepre vándoroltak. 2020 őszéig csak eggyel több fantomépület gyanánt volt nyilvántartva Mihályfalván.

Kulturális központ hatalmas kürtővel

A bukaresti bürokráciának, valamint a folyamatosan változó politikai viszonyoknak következményeként évekig halasztódott a romok rendeltetése. Bár tanulmányok és tervek sokasága bizonyítja, hogy valamilyen szinten foglalkoztak a sorsával. Csak éppen évek hosszú során át nem mozdult semmi. A 2010-es évek elején Kovács Zoltán akkori polgármester asztalán láttunk először amolyan igazi művelődési életet szolgáló épülettervet, de a mihályfalviak közül sokan nem tartották szerencsés megoldásnak, hiszen időközben az elébe épült tömbházak mögé rejtett helytörténeti örökség effajta tájolásban nehezen megközelíthető. A lelkesebbek ipartörténeti-múzeumot láttak volna szívesebben benne, ha már az egykori, szintén épített örökségszámba menő téglagyárat nem tudták megmenteni.
Tavaly januárban azonban komolyabban megmozdult valami a kolosszus ügyében. Nyakó József érmihályfalvi polgármester bejelentette: az egykori Gizella-malom kulturális központtá alakításának tárgyában lezárult a közbeszerzési eljárás. Már a határidő letelte előtt letette egy cég a pályázatát a munkálatokra. Ezt megelőzően 2018 decemberében történt jelentősebb előrelépés, amikor megyei kísérettel Érmihályfalvára látogatott az Országos Befektetési Ügynökség (CNI) igazgatója, hogy a helyszínen tájékozódjon az épület állapotáról, helyzetéről. Mivel a tervek rendben voltak, a támogatást a szakminisztérium végre megítélte. A kivitelezést lebonyolító ügynökség heteken belül kiírta a kivitelezési közbeszerzést. A tendert nyert cég tavaly ősszel el is kezdte az ipari kolosszus helyreállítását, amely a város arculatának egyik meghatározó objektuma lesz.

Nyakó József polgármester szerint októberre lesz kulcsrakész állapotban az épület, remélhetőleg az építők nem csúsznak a határidővel – mondta. Így a városka egyik legmagasabb pontján a régi romokból lassan, de most már biztosan körvonalazódik a művelődési élet új jótállója.

A kisvárosban működő mintegy harminc műkedvelő, hagyományőrző, színjátszó és mindenféle tánccsoport nagy megelégedésére. Valami bravúros módon fonja körbe, ötvözi az új a régit úgy, hogy annak a lehető legkevésbé sem változtatja meg eredeti kinézetét. Még az égbe meredő kéménye is – vetekedve a templomtornyokkal – irányt mutat a szülővárosukból elszármazottaknak…

A Nobel-díjas Louise Elisabeth Glück
A Glück család Érmihályfalván hagyott „névjegye” mellett az sem elhanyagolandó, hogy egy másik ágának leszármazottja irodalmi Nobel-díjat kapott 2020ban. A svéd akadémia indoklása szerint Louise Elisabeth Glück összetéveszthetetlen hangja miatt kapta a díjat, amelynek díszítetlen szépségével egyetemessé tudja tenni a személyes létezést. Louise Elisabeth Glück 1943-ban született amerikai költő, esszéista. Számos fontos amerikai elismerésben részesült már, köztük a Nemzeti Bölcsészeti Medálban, Nemzeti Könyvdíjban, a Nemzeti Könyvkritikusok díjában és a Bollington-díjban. 2003 és 2004 között a Nemzet Költője volt az Egyesült Államokban. Sokszor jellemzik költészetét önéletrajziként, de a Nobel-bizottság szerint egyáltalán nem lehet vallomásos költőnek nevezni, inspirációért inkább a mitológiához és a klaszszikus költészethez nyúlik vissza, ezeket változtatja át modern költészetté.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport