Gólyamese gyermekeknek és szülőknek

Plesek Zoltán 2017. szeptember 02., 21:38 utolsó módosítás: 2017. szeptember 02., 21:42

Sok vita van arról, hogy mikor kezdődjön el a szexuális nevelés. Szakemberként azt szoktam mondani, hogy nem elég korán elkezdeni minden korosztálynak megfelelő tálalásban. Csak így alakulhat ki  igazi bizalmi viszony szülő és gyerek között.

Gólyamese gyermekeknek és szülőknek
galéria
A szexuális felvilágosítást már kisiskolás korban el kell kezdeni Fotó: Barabás Ákos

(folytatás 34. lapszámunkból, befejező rész)

Mi történik, ha szexuálisnevelés-órán csúnya szavak és a perverziót jelentő kifejezések hangzanak el? Megengedhetem-e ezt tanárként vagy szülőként? Mi lesz, ha kiderül, hogy én sem tudok eleget? Jogos a felnőtt bizonytalanságérzete, de nem szabad elfelejteni, hogy a szexuális nevelés nem a felnőtt kényelméről szól, hanem a gyermek jogos igényeiről és önvédelmi képességének megerősítéséről.

Ha van rá idő, a magam részéről be szoktam vezetni a csúnya szavak megbeszélését. Mind a férfi, mind a nő nemi szervnek és magának az aktusnak is vannak vulgáris megnevezései, amelyeket éppen vulgaritásuk miatt használnak. Ezeknek a kifejezéseknek egy része aktív módon van jelen egyes családok mindennapi szóhasználatában. Eltérő vulgaritású kifejezést használnak akkor is, amikor felszólítják a gyermeket az alapos mosakodásra vagy az elfogadható öltözködésre. Az eltérő családok gyermekei ezt a családi szóhasználatot viszik a közösségbe, ami néha mind a gyermekeket, mind a felnőtteket megbotránkoztatja. Ennek ellenére a vulgáris beszédnek való kitettség a mindennapi valósághoz tartozik. Ami az egyik gyermeknek egy testrész megnevezése, az a másiknak egy kimondhatatlan és csúnya kifejezés. Másrészt a magyar nyelv gazdag vulgáris kifejezései bőven tartalmaznak olyan szexuális helyzeteket, amelyeket jóformán senki sem próbálna ki a hálószobában. Ilyen helyzetben segíteni kell a gyermekeknek: aki semmilyen kifejezést nem tanult meg a saját nemi szerveiről, találnia kell valamit, aminek segítségével gondolkodni tud róla. Ma is vannak ilyen gyermekek. Az a lényeg, hogy a szókincsük kiegészüljön olyan kifejezésekkel, melyekkel maguk és társaik nemiségéről úgy tudnak beszélni, hogy az ne okozzon megbotránkozást.

Életszerű mesék

Alapvetően komolytalan az a felvetés, hogy a szexuális nevelésből származó tudás gyorsabban elvezet a gyermekek szexuálisan aktívvá válásához.

Ha csak akkor próbálok erről beszélni egy fiatallal, amikor ő már amúgy is abban a korban és helyzetben van, hogy megkezdi a nemi életét, nem azt jelenti, hogy tőlem tanulta meg. Egyszerűen elkéstem a neveléssel. Ugyanígy naivitás a szexuális nevelést a házasság idejéhez kötni, hiszen annak időszaka eltér a tizenéves kor végétől egészen a későbbi időszakokig. A negyvenéves szűz fogalmából származó komikum is jól jelzi ezt. Számolni kell azonban azzal, hogy a hiányos tudás elvezethet a felelőtlen szexuális viselkedésekhez. Nem a tájékozódás, nem a tudás veszélyes, hanem a rosszul időzített, az átgondolatlan, és nem a kornak megfelelő tanítás. Nem a méhecskemesével van a baj, hanem azzal, amikor mesélik, és ahogyan mesélik. Kinevetteti magát az a felnőtt, aki tizenkét éves kor feletti gyermekeknél próbálkozik a tényleges szexualitásról szóló információk megkerülésére, hogy későbbi korokról ne is beszéljek. Ellenben a kisiskolások kíváncsiságát, tájékozatlanságát teljes mértékben kielégítheti az erről szóló mese. Második és negyedik osztályosoknak is beszéltem már a méhecskemeséről, igaz, muskátlimesévé változtatva.

El kellett magyarázni a kicsiknek, hogy a szexnek nevezett tabu tulajdonképpen az élet körforgásával kapcsolatos. Mindannyian anyától és apától születtünk.

A növény megtermékenyül – itt jöhet képbe a méhecske vagy a szél –, mag képződik, és abból új növény lesz. Így követik egymást a generációk. A tyúkok tojást tojnak, miután a kakas megtermékenyítette. Az emlősöknél – az embert is ideértve – a tojás a testen belül fejlődik ki. Miután a nőt a férfi megtermékenyítette. Lépésről lépesre egy óra alatt el lehet jutni a gyermekekkel oda, hogy megértik a szex elméleti lényegét, mint a gyermeknemzés feltételét. Azt, hogy ez miért érdekes a felnőtteknek, és számukra a részletek miért nem lényegesek. Itt azt is el lehet magyarázni, hogy a pornófilmek olyan dolgokat mutatnak, amelyeket sok családban nem gyakorolnak a felnőttek. Fontos elmondani, hogy egyelőre a pornóval nem kell foglalkozni, majd lesz idejük erre is, ha nőnek és tanulnak. Megfelelő előadásmóddal a gyermekek kíváncsiságát a helyes irányba lehet terelni, és ki lehet oltani a kornak nem szükséges jelenségek iránti érdeklődést.

A szüzesség kérdése

Ez az egyik legkényesebb kérdés. Hiszen mit mondjon a szülő, a tanár, ha ő vagy partnerei jóval a felnőttkor és iskolavégzés előtt felnőtté váltak? Ha egyszerűen kijelentem, hogy ebben a kérdésben ne én legyek a példa, de a gyerek legyen óvatos, akkor csak kivonom magam a válaszadás felelőssége alól. Aki a nászéjszakán vesztette el szüzességét, és megkönnyebbülten felsóhajt, éppen úgy magára hagyja kérdésével a fiatalt. Fiataljaink nem Las Vegasban élnek, ahol „kiszaladhatnak” házasságot kötni, mielőtt ágyba bújnának, hogy legalább egy szimbolikus házassági igazolást tudjanak felmutatni, ha baj lesz. Hogy aztán felelősségmentesen jöjjön a buli.

Meg kell értetni a fiatallal, hogy a környezetében levő példák – akár a felnőtteké, akár kortársaiké – nem lehet alap.

Minden fiatal meg kell, hogy találja a saját belső óráját, ami jelzi, hogy számára mikor kezdődhet el. Ez egyeseknél lehet, hogy tizenéves korban, másoknál pedig harminc év körül sem feltétlenül késő. Egyszerűen azért, mert nem élünk egyforma életet. Nem egyformák a kapcsolataink, és környezetünk etikai elvárásai sem azonosak.

Popper Péter jeles pszichológus szerint akkor kezdd el a nemi életet, amikor gond nélkül vállalod a társadalom előtt, és sem apád, sem anyád, sem az iskolaigazgató, sem a szomszéd néni előtt nincs szégyellnivalód.

Csak akkor leszel képes élvezni, ha nem kell bujkálnod mások előtt. Akkor a szex is jó lesz neked. Az intimitás fogalmáról és jeleiről ilyenkor több szó esik, mint a szexuális technikákról és életkori statisztikákról. És ettől mind a lányok, mind a fiúk lényegesen megkönnyebbülnek.

Ez azért fontos szempont, mert a szexuális nevelés egyik alapelve: megelőzni a túl korai, veszélyes szexuális kapcsolatok vállalását mind a lányok, mind a fiúk részéről. Hat hónapos terhesen a lány nem tud az érettségire tanulni, sem osztálytársa, gyermeke apja. És persze a nyolcadik osztályos képességvizsgával még inkább ez a helyzet. Tehát nem a mágikus tizennyolc éves kor vagy a házassági levél a kitűzött kritérium, hanem a fiatal korából következő státusa, kiszolgáltatottsága és jövőképe. Magyarán, alapvetően túl fiatal nem lehet.

Nyelvtanulással kezdődhet, és egész életen át tart

A szexuális nevelés kérdése tehát nem tizennégy évesen kell, hogy elkezdődjön, ahogy azt a mi időnkben sokan mondták. És nem bízható a kortársakra vagy szerelmeikre, hogy ők majd bevezetik gyerekeinket a szexualitás rejtelmeibe. Amire a felnőtt nincs felkészülve, hogy elmondja a gyermeknek vagy fiatalnak, azt a kortársak vagy pedofilok sem fogják jól megoldani.

Gyermekekkel dolgozva tapasztalom, hogy a szexuális nevelést a legkisebb korban is el lehet kezdeni. Mielőtt eljutok oda, hogy saját tizenéves lányomnak arról meséljek, jó ötlet-e kipróbálnia az anális szexet, azelőtt el kell érnem, hogy ezzel a kérdésével hozzám forduljon, és ne egy Rock and Roll tinilap „olvasóink kérdezték” rovatában várjon rá választ. Ezt úgy lehet elkezdeni, amikor kétévesen megtanítom arra, hogy vannak nemi szerveink, és ezeknek találhatunk egy elfogadható megnevezést, amit ha a családon kívül kimond, nem fognak csúnyán nézni rá. Megbeszélhetem vele, hogy a testünkhöz tartozik, meg szoktuk mosni, és az is fájhat, illetve megbetegedhet, és nem szégyen, ha ezt elmondja nekünk. Ha ez időben megtörténik, és valamelyik kortársa vagy az internetes vírusok pornót tolnak a szeme elé, azt nyugodtan félretolhatja azzal a biztos tudattal, hogy velem bármikor bármit megbeszélhet. Kérdéseiért nem fogom hibáztatni, és hisztizni sem fogok. És elmondhatom neki az élet körforgásának kérdését, növényekről és állatokról is példázódhatok – ha azt addig teszem, amíg ez a történet még a korának megfelelő. Láthat macskát, kutyát vagy nyuszit szülni, és nem kell szembehazudnom azzal, hogy az emberek esete egészen más, amit ő úgysem érthet meg. És beszélgethetek vele akkor is, amikor barátnői, barátai elkezdenek a szexről beszélgetni, fontolgatni és próbálgatni. És majdani barátjának is a tudomására hozhatom a lehető legnyilvánvalóbb dologként, hogy az én lányom egy komoly lány, mert mi minden kérdést meg tudunk beszélni a családban, kérdéseivel és bizonytalanságaival hozzánk is fordul. És nem azért, mert mindig hosszú szoknyát hord, és soha nem mondja ki azt a szót, hogy „fütyi”. Ha ilyen természetességgel tudom kezelni a dolgokat szülőként vagy egyszerűen gyermekekkel is beszélgető felnőttként, akkor a szexuális nevelés kérdése – legyen az iskolai tantárgy vagy egyszerűen beszélgetés téma fiatalokkal – nem fog kifogni rajtam, akár osztályban kell azt tanítanom, vagy éppen gyermekemet tanítják erre az iskolában. A téma olyanná válik, mintha az általános Pithagorasz-tételről beszélgetnének.

Ha a szexuális nevelést el lehet, és jó lenne elkezdeni kisgyermekkorban, ami végigkíséri a növekedés éveit, véget ér-e a felnőtté válással?

Tanárbarátaimmal folytatott bizalmas beszélgetéseim is alátámasztják, hogy akkor sem ér véget, amikor az embernek már van két gyermeke. Felnőttként újra kell gondolni, hiszen a gyermekeket támogatni kell, hogy nagyobb biztonságban tudjuk őket. Másrészt minden korban vannak olyan változások nemi életünkben, testi és társas fejlődésünkben, amelyeket jó átgondolni felnőtt fejjel is.

A szeretőtartás szexuális és etikai kérdése sem ugyanaz tizenöt évesen, mint negyvenöt vagy akár hetvenöt évesen. Minden kor és élethelyzet változtat a dolgok helyes megítélésén. Akármilyen korban jól jöhet valaki, aki segít saját problémáim megfogalmazásában, döntéseim meghozatalában. És arra is gondolhatunk, hogy milyen jól jöhet a családban egy olyan nagyszülő vagy abban a korban levő felnőtt, aki hitelesen és bölcsen tud segíteni a mai gyermekek és fiatalok szexuális nevelésében, miközben mi felnőttek a munkánkkal vagyunk elfoglalva.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport