Plesek Zoltán 2019. augusztus 26., hétfő

Pszichológusszemmel: hétköznapok rejtőzködő álmai

Visszatérő eset, hogy a szociális médiát nézegetve felbukkannak azok a grafikák, amelyek a siker mögötti hatalmas munkára hívják fel a figyelmet. Általában jéghegyet ábrázolnak.

Plesek Zoltán 2019. június 03., hétfő

„Udvariatlanul” változó technológiák

Tanárnő álldogál a fénymásoló mellett. Kezében felmérő, a diákoknak szeretne másolni. Bizonytalanul nyomogatja a gombokat, beszél hozzá. A túlhasznált fénymásoló nem hatódik meg, és a beszélgetés sem lep meg. Sokan tartunk az új technológiáktól.

Plesek Zoltán 2019. április 05., péntek

Homokot eladni a sivatagban

Jó bornak nem kell cégér – úgy tűnik, ez a bölcsesség már a múlté. Manapság már alig létezik olyan cég, amely hirdetés vagy reklám nélkül talpon tudna maradni. Nemcsak vállalkozóként, hanem reklámfogyasztóként is érdemes megtanulni, melyik a jó reklám. 

Plesek Zoltán 2019. február 19., kedd

Álmok, tervek, stratégiák pszichológusszemmel

A Winston Churchillnek tulajdonított mondás szerint „aki nem tervez, az a bukást tervezi meg”. Ha ez érvényes az élet minden területére, akkor hatványozottan fontos saját életünkben is.

Plesek Zoltán 2018. augusztus 16., csütörtök

Önreklám: feltűnési vágy vagy karrierstratégia?

A világháló elterjedésével nagyot fordult a világ. Egyesek szerint, aki nincs rajta az interneten, az nem is létezik. A cégeknek, szakembereknek külön lehetőséget biztosít arra, hogy reklámozzák magukat. Tényleg annyira szükség van az önreklámra? 

Plesek Zoltán 2018. január 12., péntek

A hollywoodi szexbotrányok margójára

A Hollywoodból indult szexbotrányok megrázták a világsajtót. Miközben a tömeg a filmes szakmára figyel, kevesekben tudatosul, hogy az emberi társadalmakra jellemző perverzitással állunk szemben. Amelyben mindkét emberi nemnek megvan a maga felelőssége.  

Plesek Zoltán 2017. december 01., péntek

A cél újragondolása önbizalmat adhat

Sok ember élete során lelki maszkokat visel függetlenül attól, tud-e róla, vagy sem. A csalódások és a fáradtságok vezetnek el oda, hogy mindezt felismerjük. Minél előbb, annál jobb.

Plesek Zoltán 2017. november 08., szerda

Miért nem működik az integratív oktatás?

Az alapjaiban rosszul működő oktatási rendszerünkben a pedagógusoknak egyre több olyan kihívással kell szembesülniük, amelyet nem tudnak megoldani. A problémás gyerekek integrált oktatása ma sok tanárnak okoz nehéz napokat.

Plesek Zoltán 2017. szeptember 02., szombat

Gólyamese gyermekeknek és szülőknek

Sok vita van arról, hogy mikor kezdődjön el a szexuális nevelés. Szakemberként azt szoktam mondani, hogy nem elég korán elkezdeni minden korosztálynak megfelelő tálalásban. Csak így alakulhat ki  igazi bizalmi viszony szülő és gyerek között. 

Plesek Zoltán 2017. augusztus 27., vasárnap

Gólyamese gyermekeknek és szülőknek

A szülő számára gondot okoz gyerekének szexuális felvilágosítása. De nemcsak a szülő küzd e problémával, hanem sok tanár számára is kérdéses az iskolai szexuális nevelés. A kérdéssel kapcsolatos fenntartásokat és tévhiteket vesszük górcső alá. 

Plesek Zoltán 2017. július 01., szombat

Az internetálom milliomosai

Tengernyi panasz van a számítógépfüggőnek tartott gyerekekre és fiatalokra. A szülők tanácstalanok, és pszichológustól várják a segítséget. Az új betegségnek kikiáltott tünetegyüttes mögött a kapcsolataikban csalódott, érzelmileg sérült fiatalok állnak.