Nem zárnák be a Soros-egyetemet

EN-összeállítás 2017. április 14., 21:27

A több tízezres budapesti tüntetés ellenére Áder János magyar államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, amely szigorítja a külföldi egyetemek magyarországi működésének feltételeit. A magyar kormány szerint nincs szó a Soros-egyetem bezárásáról. 

A magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be, a Soros-egyetemet sem. A magyar kabinet annyit szeretne, hogy azonos jogszabá­lyok alapján működjön minden egyetem – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkárságának közleménye. Úgy fogalmaz: „ha valaki privilégiumra szeretne szert tenni – például Európán kívüli diplomát kiadni – arról a magyar Országgyűlés által ratifikált, nemzetközi szerződésnek kell születnie”. A magyar felsőoktatási törvény módosítása nem jelenti a CEU bezárását: az szabadon működhet, ha Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok erről megállapodik. Magyarország jó szándékú, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette, hogy kész a tárgyalásokra – hangsúlyozzák.
A Soros-egyetem ügyében van egy megtévesztő, hazug Soros-kampány. Ennek a kampánynak az első hazugsága, hogy ha a felsőoktatási törvény módosítása kihirdetésre kerül, akkor bezár a Soros-egyetem. Ez nem igaz, a magyar jogszabályok alapján továbbra is működni fog, évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki – erről tájékoztatta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Brüsszelben Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosát.

Elrendelte az államfő a magyar felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését. Áder János köztársasági elnök nyilatkozata szerint az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot. Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel. „A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti” – olvasható a nyilatkozatban. Hasonlóan nem sérül az alaptörvény azon rendelkezése sem, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően.

„A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak” – olvasható Áder János nyilatkozatában.

„Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében” – közölte a köztársasági elnök. Hozzátette, meggyőződése, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható.

A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a Közép-Európai Egyetem (CEU) „ellehetetlenítése” elleni, Parlament előtt tartott tüntetésen résztvevők a hétvégén. A demonstrálók – akiknek számát a szervezők 70–80 ezerre becsülték – arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. A tüntetés, amely a Várkert bazár előtt kezdődött, helyi idő szerint vasárnap este hét óra után ért véget a Kossuth téren, de több ezer demonstráló maradt a téren. Volt, aki az MTI szerint mind a rendőrökkel, mind a M1 stábjával agresszíven viselkedett, a Híradó riporterét akadályozta a munkájában. Perceken keresztül inzultálta, többször is megpróbálta elvenni a mikrofonját. A dulakodás során a stábnak menekülnie kellett.

Az MTI beszámolója szerint a szervezők este hét óra után bejelentették, vége a tüntetésnek, és kérték, hogy mindenki békésen menjen haza. A demonstráció hivatalos befejezése után a tömeg együtt elénekelte a Himnuszt és többször is fölemelte világító mobiltelefonját. Ezt követően ugyanakkor a tömegnek a Kossuth téren maradt részét többen megafonnal buzdították tiltakozásra. Sokan a Parlament lépcsője előtti területen maradtak. A lépcsősor előtt állók és a rendőrök között többször lökdösődés alakult ki. A tömeg egy része este nyolc óra körül farkasszemet nézett a Parlament bejáratát őrző, egyre nagyobb számban megjelenő rendőrökkel. A résztvevők kitartóan, hangosan fütyültek, tiltakoztak. A tüntetők egy része agresszíven viselkedett, üvegekkel dobálta a rendőröket, akik azonban nem intézkedtek, békésen viselkedtek.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti vasárnap délutáni tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek „gründolták” azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott „ügynökszervezetek” átláthatóságáról szóló törvényt. Azt mondta: a Soros György által aktívan támogatott szervezetek két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy „a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék”. Úgy vélte: „nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak”.

 

Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.