Ki fedheti fel a titkosszolgálatok titkait?

Makkay József 2018. június 13., 13:30 utolsó módosítás: 2018. június 22., 07:14

Belpolitikai vihart kavart egy parlamenti szakbizottsági jelentés, amely a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által elkövetett törvénytelenségeket vizsgálja. Habár a lehallgatottak száma vita tárgyát képezi, nem kétséges, hogy az erdélyi magyarok az átlagosnál nagyobb megfigyelésnek „örvendenek”.

Ki fedheti fel a titkosszolgálatok titkait?
galéria
A parlamenti szakbizottság szerint a bíróság tíz év alatt 311 ezer lehallgatási kérést hagyott jóvá, amivel mintegy hatmillió embert figyeltek meg Fotó: Barabás Ákos

Bombahírként robbant június elején a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnökének, Claudiu Mandának a bejelentése, miszerint a román titkosszolgálat 2005–2016 között mintegy hatmillió személyt hallgatott le és figyelt meg. A kormánypárti bejelentést követően megszólalt Ovidiu Marincea, a SRI szóvivője is, aki szerint az adatok nem a titkosszolgálattól származnak: 2004. december 11-e és 2016. február 16-a között a szolgálat összesen 28 784 lehallgatási engedélyt kért. A kérdés az, ki nem mond igazat.

A SRI végezte a megfigyeléseket

A Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság RMDSZ-es tagjával, Csoma Botond képviselővel próbáljuk kideríteni, mennyire valós a Ceauşescu-rendszer szekuritátés lehallgatási módszereit idéző hatalmas szám. A Kolozs megyei politikus az idén januárban elhunyt Verestóy Attila szenátor nyomdokába lépve lett a bizottság tagja. Újoncként elismeri, még sok mindent nem lát át. Számára a legnagyobb kihívás az, hogy kihámozza az igazságot: ki mond igazat, ki ködösít, és ki hazudik? 

Csoma szerint Claudiu Manda nem légből kapott információk alapján mondta ki a bűvös hatmilliós számot, hanem a SRI által eljuttatott jegyzőkönyvek összesítése nyomán, amelyekben a bíróság által jóváhagyott 311 ezer lehallgatási és megfigyelési engedély szerepel. Ez magában foglalja a SRI szóvivője által is említett mintegy harmincezer, nemzetbiztonsági alapon történő lehallgatást, illetve az ennél számbelileg tízszer nagyobb, nem nemzetbiztonsági alapon, az ügyészség által szorgalmazott megfigyelési eljárásokat, amelyekben benne van a 48 órára elrendelt lehallgatás és megfigyelés is.

A SRI hiába szeretné azt a látszatot kelteni, hogy ők csak a nemzetbiztonsági megfigyelésekért felelnek, hiszen mindenféle lehallgatást ők végeztek.

Erről a történetről csak úgy lehet érdemben beszélni, ha minden tényezőt egybevetve vizsgáljuk a román titkosszolgálat összes megfigyelési akcióját” – magyarázza a titkosszolgálat vezetőivel fennálló vita lényegét.

A hatmilliós becsült szám úgy jött ki, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek tömkelegének áttanulmányozása után kiderült: esetenként mintegy száz embert is megfigyeltek egyetlen ügy kapcsán, más esetben 28 személy ellen rendelt el teljes körű megfigyelést a bíró, így a parlamenti szakbizottság szakértői által összesített jegyzőkönyvek alapján jött ki a 20 személyes átlag, amit beszoroztak a 311 ezer lehallgatási engedéllyel.

„Ez a szám nem pontos, hiszen becsült adat: lehet akár félmillióval több vagy kevesebb, de a hibahatárokat beleszámítva is rémisztő a végeredmény: Románia kilencmillióra tehető aktív lakosságának a kétharmadát figyelték meg tíz év alatt” – sommázza a bizottsági jelentés lényegét a magyar képviselő, aki – George Orwell 1984 című regényére utalva – orwelli történetnek minősíti a román titkosszolgálat ténykedését.

SRI-s haditechnika: a hírszerző szolgálat az ország legjobban felszerelt állambiztonsági szerve Fotó: SRI.ro
Hány magyart hallgatnak le?

Magyar újságíró számára az egyik fontos kérdés, hogy ebből a hatalmas tömegből vajon milyen arányban vesznek részt a megfigyelt magyarok. Félelmeink nem alaptalanok, hiszen a SRI 2015-ös jelentésében hangzott el először, hogy a romániai magyar autonómiatörekvés nemzetbiztonsági kockázat. De ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen már a 90-es évek elején kiszivárgott információk szerint a SRI-nek igen fejlett „magyar részlege” lehet. Ezt Csoma Botond sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja, azt viszont elmondta: a bizottság tagjaival ellátogattak a SRI különböző épületeibe, ahol konkrétan rákérdezett az erdélyi magyarságot érintő számos tisztázatlan ügyre. Például arra, hogy az erdélyi magyarság azon törekvései, amelyek túlmutatnak a jelenlegi alkotmányos berendezkedésen, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e. A SRI vezetői azt válaszolták: amennyiben ez csak óhajként nyilvánul meg, akkor illeszkedik a szabad véleménynyilvánítás jogkeretébe, és ilyen értelemben nem képez nemzetbiztonsági kockázatot. Hasonló választ kapott a Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő által benyújtott székelyföldi autonómiatervezet kapcsán is.

A megfigyelt önkormányzati képviselők ügyére reagálva a hírszerzés vezetői előbb úgy fogalmaztak, hogy elsősorban a határ menti megyék tisztségviselőit figyelik nemzetbiztonsági alapon, nehogy a migrációs válság kapcsán embercsempészekkel kerüljenek kapcsolatba. Amikor a képviselő rákérdezett, hogy az ország belsejében mit figyelnek a polgármesteri hivatalokban, a SRI-tisztek azt válaszolták: elsősorban az idegen országok hírszerzéseinek ténykedését. „E magyarázkodásokra válaszolva mondtam azt, hogy sok esetben a megfigyelés indokolatlanul történt, és a titkosszolgálatnak egy célja volt: ürügyet találni a választott tisztségviselők meghurcolására” – fogalmazott Csoma Botond.

Az RMDSZ-képviselő szerint azért is nehéz megbízható képet alkotni a román titkosszolgálat működéséről, mert a bizottság csak különböző véleményeket hallgat meg, és – a titkosszolgálati tevékenység jellegéből adódóan – írásos bizonyítékok híján nehéz megfejteni, ki mond igazat, és ki hazudik.

Egymásnak ellentmondó állítások

A SRI-t ellenőrző bizottság célja, hogy ellenőrizze a román hírszerzést, nem lépi-e túl a hatáskörét, illetve alkotmányos keretek között fejti-e ki tevékenységét.  Mivel e rémisztő lehallgatási hírekről az utóbbi tíz évben semmiféle nyilvános állásfoglalás nem jutott ki a szakbizottságból, most mindenki felkapta a fejét. Csoma szerint titkos jellegéből fakadóan egy titkosszolgálatot még azokban az országokban is nehéz ellenőrizni, ahol a demokrácia nagyobb hagyományokkal rendelkezik. Amerikában sem könnyű dolog a CIA munkáját felügyelni. A román hírszerzésről napvilágot látott legfrissebb adatok azonban azt mutatják: a SRI önjáróvá vált, ami alaptalanul és jogtalanul korlátozza sok állampolgár jogait. Az már eleve elgondolkoztató, hogy a lehallgatást jóváhagyó bírók fenntartások nélkül elfogadják a legtöbb megfigyelési kérést. A képviselő szerint ez több kérdést is felvet, és alapot adhat az olyan mendemondáknak, mi szerint az ügyészségek és bíróságok tele vannak titkos ügynökökkel, akik két helyről kapnak fizetést. De nemcsak az igazságszolgáltatásban dolgoznak titkos ügynökök, hanem többek között a sajtóban is. Csoma Botond Daniel Dragomir egykori SRI-ezredes szakbizottsági meghallgatására hivatkozva mondta, hogy a volt titkosszolgálati vezető szerint a romániai médiában vannak titkosszolgálati ügynök-újságírók, és olyanok is, akik nem ügynökök, de privilegizált kapcsolatot ápolnak a hírszerzéssel. Ennek fejében megtudnak bizonyos információkat, amit megírnak, vagy a hírszerzés javasol nekik rendszerint manipulációról szóló témákat. A nyugati demokráciákban is vannak beépített ügynökök a sajtóban, de ettől még nem sérül az állampolgároknak a pártatlan tájékoztatáshoz való joga. Csoma Botond ellenőrizné a volt SRI-ezredes azon állítását, hogy ez az újságírói hálózat egy azóta feloszlatott Facebook-csoporton keresztül tartotta-e a kapcsolatot a román hírszerzéssel.

Csoma Botond: nehéz hinni a SRI vezetőinek

Hogy mennyire ellentmondásosak a SRI-vel kapcsolatos információk, Csoma szerint jól bizonyítja több történet is. Az egyik szerint a SRI jogi osztályán azt mondták a parlamenti képviselőknek, hogy a hírszerzés nem vett részt semmiféle bűnvádi és nyomozati cselekményben. „Ehhez képest két hét múlva eljött hozzánk egy ügyész kihallgatásra a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) engedélyével – aki korábban a DNA-nál dolgozott –, és elmondta: bizonyos dossziékban a hírszerzés azt kérte tőle, tartsanak házkutatást, vagy vegyenek valakit őrizetbe, amit ő megtagadott. Ekkor a felettes ügyész elvette tőle a dossziét, és egy olyan kollégájának adta, aki teljesítette a titkosszolgálat kérését. Most kinek higgyek?” – teszi fel a kérdést Csoma Botond, aki szerint az igazságügyi szervekkel kötött titkos megállapodások nyilvánosságra hozatala is azt bizonyítja, nehéz hinni a hírszerzés embereinek.

Először azt mondták, ilyen megegyezések nincsenek. Utána kiderült, mégis vannak. Majd az is kiderült, olyan cikkelyeket is tartalmaztak, amelyek alapján az ügyészeknek jelenteniük kellett a hírszerzésnek, hogy mit kezdtek azokkal az információkkal, amelyek a SRI-től származtak. „Ez alárendeltségi viszonyt is kialakíthatott a hírszerzés és az ügyészség között. Úgy érzem, a bizottság nagy fába vágta a fejszéjét, mert erre eddig nem volt előzmény” – magyarázza Csoma.

Jogszabályokat kell módosítani

A nemzetbiztonságra vonatkozó törvények átfésülésével Csoma Botond szerint olyan jogszabály-módosításokat kell kidolgozni, amelyek világosan behatárolják a hírszerzés hatáskörét. Ennek az alapja lehet a most készülő szakbizottsági jelentés, amiben az ellenzéki pártok nem akarnak részt venni. Egyes becslések szerint a német vagy francia titkosszolgálatok emberállományát háromszor vagy négyszer meghaladó román titkos ügynökök rendszerének megfelelő törvényi megzabolázása nélkül esély sincs arra, hogy ebben a homályban bármilyen törvénytelenséget ki lehessen deríteni.

Erőcsoportok harca

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke más szemszögből is megvilágítja a lehallgatási történetet:

Jelenleg rendkívül éles belpolitikai hatalmi harc folyik az állami intézmények feletti ellenőrzésért a különböző erőcsoportok között és ebben a harcban a titkosszolgálatok kiemelt szerepet játszanak.

Érdemes tehát minden nyilatkozatot és döntést ebből a hatalomtechnikai szempontból is megvizsgálni és értelmezni” – fogalmaz az ellenzéki politikus. A végrehajtó hatalom két pólusát, a kormányt és az államelnöki hivatalt a két egymással szemben álló politikai szekértábor képviselői – Liviu Dragnea és Klaus Johannis – irányítják. Toró szerint a Dragnea vezette erőcsoport a kormány és a parlament rendelkezésére álló eszközökkel próbálja maga alá gyűrni azokat az intézményeket is, amelyek felett jelenleg nem rendelkezik korlátlan hatalommal. A SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság az egyik eszköz erre, elnökének, a Dragnea emberének számító Claudiu Manda képviselő nyilatkozata a hatmillió lehallgatottról ennek a csatának része – vélekedik Toró, aki szerint ez a számháború nem a valóságról, hanem a hatalmi érdekekről szól. „Nem hiszek a Claudiu Manda által bedobott hatmillióban. Ennek egyrészt technikai korlátjai vannak, másrészt ha tökéletlenül is, de valamelyest mégis létezik egy jogállami keret és pontosan az egymással vetélkedődő hatalmi csoportok nem engedik annak teljes mértékű semmibevételét. Persze, nem emberjogi vagy erkölcsi megfontolásokból, hanem az ellenfél túlhatalmának megakadályozása érdekében. Ezért veszélyes az egyközpontú, úgymond önmagát ellenőrző hatalmi struktúra. Másrészt nem hiszem el a SRI hivatalos adatsorát sem, bármilyen körmönfont módon csomagolják is azt. A valós számok valahol a kettő között vannak. Ha nem is milliós, de azért százezres nagyságrendben” – fogalmazza meg fenntartásait Toró T. Tibor volt parlamenti képviselő.

Toró T. Tibor: külön akciótervet dolgoztak ki az erdélyi autonomisták megfigyelésére is
Az örökzöld magyar kérdés

A hatalom megszerzésére, gyakorlására és az ebből eredő, akár személyes gyarapodást is eredményező érdekek érvényesítésére irányuló politikai küzdelem végletesen megosztotta a román politikai elitet és ennek megfelelően a SRI belső struktúráit is. Van azonban egy kérdés, amelyben ez az áthidalhatatlannak tűnő törésvonal áthidalható: ez a magyar kérdés és ezen belül főleg a székelyföldi magyar tömbrégió helyzete, amelyet mindkét tábor az egységes nemzetállam létét érintő veszélyforrásként kezel – summázza Toró. Ennek a román homogén nemzetállam-rezont meghatározó problémának lett írásos bizonyítéka a SRI 2015-ös jelentése, ami igazából semmi újat nem hozott, hiszen ennek létezéséről addig is sokan meg voltak győződve.

„Minden olyan törekvésünk, amely a román államhatalmat gyakorlók szerint esélyt ad megmaradásunknak, megerősödésünknek, a politikai, kulturális és etnikai asszimilációs folyamatok megfordításának, azt el kell lehetetleníteni. Ez állandó a román nemzetpolitikában. A változás csak ennek intenzitásában van, és az elmúlt években ennek erősödését éreztük mindannyian” – fogalmaz a néppárti politikus.

Toró szerint nem kétséges, a román titkosszolgálat szempontjából kiemelt „gondoskodásban” részesül minden olyan személy – politikus, önkormányzati vagy civil szervezeti közéleti ember –, aki az erdélyi közösségi autonómiák kérdésében cselekvően nyilvánul meg.

Ezt akkor érezte a saját bőrén, amikor a 2015. novemberi párizsi terrortámadás után az EU tagállamaiban, így Romániában is sajátos terrorelhárító intézkedéseket foganatosítottak. Ennek ürügyén külön akciótervet dolgoztak ki az erdélyi autonomisták megfigyelésére is. Az addig formalitásnak számító határátlépési ellenőrzés egyes személyeknél – így az ő esetében is – sokszor félórákat vett igénybe, mert a határőröknek jelenteniük kellett az ellenőrzést elrendelő hatóságnak – vélhetően a SRI illetékesének. „Mivel ismerem az eljárási rendet, elég gyorsan átláttam, miről van szó. Egy idő után derültem a szegény határrendőr igyekezetén, hogy – az előírásnak megfelelően – hihetően leplezze az amúgy titokban tartandó ellenőrzést. Tudomásom szerint nem én voltam az egyetlen, akivel ez előfordult, sőt, egyesek esetében mind mai napig ez a gyakorlat”. Toró szerint ebbe nem szabad beletörődni, mert az autonómiaharcot nyílt, demokratikus és békés eszközökkel vívják, ezért egyik legfontosabb fegyverük a nyilvánosság.

Politikamentes igazságszolgáltatást!

Az igazságszolgáltatás, a titkosszolgálatok, valamint a politikum egyes szereplőinek az összefonódásáról szóló forgatókönyvekre reagálva Toró úgy véli: nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a román igazságszolgáltatás intézményesen politikai ellenőrzés alatt működik. Kétségtelen, vannak befolyásolható vagy zsarolható bírák és ügyészek, akiktől nem idegen a politikai megrendelésre való cselekvés, de ez így nem igaz a rendszer egészére. Az igazság inkább az, hogy a rendszer gyenge pontjait kihasználva a Dragnea vezette jelenlegi kormánykoalíció megpróbálja intézményesíteni az eddig eseti szinteken létező politikai befolyásolás lehetőségét.

„A SRI ilyen mértékű összefonódása a nyomozóhatósággal nem egészséges, főleg ha ez ellenőrizetlen és átláthatatlan. Tudom, naivitásnak tűnik, de legalább törekedni kellene a kérdés depolitizálására, továbbá a titkosszolgálatok valós ellenőrzésére. Ez még a nyugati demokráciákban sem egyszerű mutatvány, hát még nálunk, ahol ennek éppen ellenkező hagyománya van” – fogalmaz Toró, aki úgy véli, megvan a sajátos Dâmboviţa-parti bája annak, hogy báránybőrbe bújva azok kiáltanak farkast, akik eddig gátlástalanul garázdálkodtak a nyájban. Azok tűzik zászlójukra az igazságszolgáltatás függetlenségét, akik folyamatosan azon munkálkodnak, hogy önmaguk védelmében politikai befolyásukat kiterjesszék rá. Toró sajnálatosnak tartja, hogy a magyarság szavazataival megválasztott egyes képviselők a szükséges igazságügyi reformok mellett olyan intézkedéseket is cselekvően támogatnak, amelyek nem szélesítik, hanem inkább szűkítik a jogállami keretet, és nem növelik, hanem inkább ellehetetlenítik a korrupció elleni fellépést. Hogy ezt meggyőződésből vagy önös érdekből teszik, az eredmény szempontjából mindegy. Erre a választónak kell majd reagálnia.

Az autonomisták kiemelt megfigyelése

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke többször is megtapasztalta a román titkosszolgálat és más belügyi szervek éberségét. Még februárban kérte a belügyminisztertől, hogy töröljék az autonómiakövetelések hangadóit a nyilvántartott személyek listájáról. Beadványára március végén kapott választ, amelyben közölték, nem szerepel a határrendőrség nyilvántartásában. A levél ugyanakkor kitér a következőre is: a határellenőrzés során nemcsak az úti okmányok hitelességét vizsgálják, hanem az országos adatbázisban is ellenőrzik, hogy az adott személy nem jelent-e fenyegetést a közbiztonságra, az állambiztonságra, a közegészségre vagy a tagállamok nemzetközi kapcsolataira. Izsák ezt elhárító válasznak tartja, de tény, hogy amióta levelét elküldte, többé nem tartóztatták fel az országhatáron.

Izsák Balázs: az SZNT tisztégviselőit Dél-Tirolban is szemmel tartották

Az SZNT elnöke tisztában van azzal, hogy a székelyföldi autonómiamozgalmat zászlajára tűző szervezet tagjait megfigyelik.

„Ennek számtalan jele van. A rendezvényeink szervezésekor kapcsolatba lépünk a hatóságokkal, ők rendszerint olyan iratcsomóval érkeznek, amelyek idézeteket, részleteket tartalmaznak a dokumentumainkból gyakran általuk vagy a megfigyelő szervek által készített fordításban”.

A harmadszorra elutasított székelyföldi autonómiatervezet kapcsán úgy fogalmaz: ha a román álláspont nem is tartalmazza a nemzetbiztonsági kockázat minősítést, de minden csúsztatást, minden félreértelmezést ez az állítólagos kockázat indokol.

Az SZNT megfigyelésére nemcsak belföldön, hanem külföldön is van kapacitása a román titkosszolgálatoknak. Erről szól egy dél-tiroli történetük. „A Dél-Tiroli Akadémián tartottam előadást hét évvel ezelőtt. Az előadás előtt egy nappal a bolzanói csendőrség civil ruhás tisztje érdeklődött felőlem és az egész Székely Nemzeti Tanács küldöttsége felől, neveket akart tudni, lakcímet, és hagyott a titkárságon egy névjegykártyát. Elmentünk a csendőrségi laktanyába, megkerestük a tisztet, átadtuk névjegykártyáinkat, és meghívtuk a másnapi előadásra. Mindannyiunknak az volt a benyomása, hogy ezt a kiemelt érdeklődést diplomáciai eszközökkel Bukarest gerjesztette, hiszen a dél-tiroliaknak is szokatlan esemény volt. Az akadémia adminisztrációja szerint ez náluk még nem történt meg, bár a világ minden tájáról fogadnak előadókat”.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport