Budapesti fórum: aktívan együttműködnek a Kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek

EN-összeállítás 2021. október 09., 09:17 utolsó módosítás: 2021. október 09., 21:15

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) hatékonyan segíti a térség magyar gazdálkodóinak munkáját és együttműködését. A fórum plenáris ülését – tíz határon túli magyar gazdaszervezet részvételével – a napokban rendezték meg Budapesten.

Budapesti fórum: aktívan együttműködnek a Kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek
galéria
A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma Budapesten Fotó: EMGESZ

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumát 2021. október 6-7-én tartották Budapesten. A Kárpát-medencei mezőgazdasági termelők fórumán tíz határon túli gazdaszervezet vezetői vettek részt, áll az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodájának szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. A fórum magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Orosháza és Térsége Gazdakör és az Agrárminisztérium – mellett Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából, valamint Szlovákiából érkeztek magyar szervezetek vezetői a találkozóra.

A plenáris ülés nyitásaként a résztvevők

a nemzeti gyásznap alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a Batthyány-örökmécsesnél, elhelyezve a határon túli magyar régiók koszorúit.

Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ) résztvevői a budapesti tanácskozáson: Hupka Félix, Csomortányi István és Mátis Jenő Fotó: EMGESZ

A kétnapos tanácskozáson beszámoltak eddigi és tervezett programjaikról, köszönetet mondva a NAK-nak, a MAGOSZ-nak és a szaktárcának is azért, hogy folyamatosan együttműködik velük, támogatást nyújt részükre mind szakmai, mind kapcsolati háló és egyéb tekintetben.

Győrffy Balázs, a KEF és a NAK elnöke hangsúlyozta: kiváló a fórumon belüli összefogás; a magyarországi gazdaszervezetek és a kamara pedig a jövőben is minden segítséget megad a határon túli gazdálkodók számára. Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kiemelte:

a Kárpát-medencei gazdálkodók összefogását jól mutatja többek közt a Magyarok Kenyere program is, melyben nagyon aktívak a határon túli magyar gazdák.

Mátis Jenő, az EMNT Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának elnöke a honosítási folyamatról és az anyaországi választásra való regisztrációs tevékenységről beszélt Fotó: EMGESZ

Az egész Kárpát-medencét átfogó kezdeményezésben 2020-ban – a koronavírus-járvány és az aszály ellenére is – minden korábbinál többen vettek részt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Mátis Jenő, az EMNT Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának elnöke vett részt a KEF plenáris ülésén, ahol beszámolt az EMNT-ben zajló tisztújításokról, valamint a honosítási folyamatról és az anyaországi választásra való regisztrációs tevékenységről is. Mátis külön is kiemelte az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete által Kolozsváron szervezett Bejön a vidék! elnevezésű termelői vásárok sikerét, valamint a nagyváradi és a marosvásárhelyi kenyérszentelési ünnepségeket. Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ) képviseletében Csomortányi István alapító elnök, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke és Hupka Félix, az EMGESZ elnöke vett részt a KEF plenáris ülésén.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg.

A fórum a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezeteket, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. Többek között összefogja a Kárpát-medencében működő magyar gazdaszervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós intézményeknél is. A fórum elnöki tisztjét a mindenkori agrárkamarai elnök tölti be.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.