Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Ábrám Zoltán 2019. április 25., csütörtök

Kibeszélni a málenkij robot örökségét

Mintegy háromszázezer Kárpát-medencei magyar veszett oda a Szovjetunió kényszermunkatáboraiban. A sztálini rendszer elhurcolásai a németek mellett a magyarságot érintették leginkább. Napjainkra emléknapok, emlékművek és állandó tárlatok őrzik az elhurcoltak emlékét. 

Ábrám Zoltán 2018. szeptember 24., hétfő

MOGYE – oktatók szerepe és felelőssége

A magyar oktatók feladata alapvetően a szakmaiság biztosítása és általa a magyar oktatás színvonalának a fenntartása. A mi elsődleges szerepünk az, hogy a mindenkori lehetőségekhez mérten versenyképesek legyünk az adott elvárások szerint.

Ábrám Zoltán 2018. június 24., vasárnap

Horthy Miklós kultusz és ellenkultusz között

Százötven éve született (vitéz nagybányai) Horthy Miklós (Kenderes, 1868. június 18. –Estoril, Portugália, 1957. február 9.), a 20. századi magyar történelem meghatározó alakja.

Ábrám Zoltán 2018. március 24., szombat

Pelikánszobor a mezőfelei áldozatokért

Az 1956-os magyar forradalom erdélyi kihatásaként sok magyar értelmiségi került politikai perek áldozataként a Duna-delta munkatáboraiba. A Maros megyei Mezőfelében az ő emlékükre emeltek széttárt szárnyú pelikánszobrot.

Ábrám Zoltán 2017. december 09., szombat

Gyula ostroma december elsején

Gyula, Hajdúszoboszló, Gyo¬párosfürdő évek óta igyekszik felkészülni a Szent András napját, valamint az egyesülést élményfürdőkben, pezsgőmedencékben, termálvízben, aquaparkban avagy aquapalotában ünnepelni kívánó romániaiak áradatára.

Ábrám Zoltán 2017. október 06., péntek

Felvételi a MOGYE Doktori Iskolájába

A marosvásárhelyi orvosképzés egyik alapfeltétele az, hogy legyenek – minél magasabb szinten képzett és elhívatott – magyar oktatók. A romániai előírások szerint ehhez el kell nyerniük a doktori címet.

Legnézettebb