Pengő Zoltán újságíró: Irán nagyon nyomasztó ország

Pap Melinda 2020. január 16., 09:30

Újratervezést rendelt el Pengő Zoltán kolozsvári újságíró képzeletbeli iránytűje: a Kőrösi Csoma Sándor nyomában gyalogoló férfi az iráni–amerikai konfliktus elharapózása miatt egy hete elhagyta a perzsa államot és a puskaporos hordóhoz hasonlítható térségből is távozik.

Pengő Zoltán újságíró: Irán nagyon nyomasztó ország
galéria
A hagyományos stílust a modernnel ötvöző mecset a fővárosban Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

„Ez nagyon nyomasztó ország, nem szeretek itt lenni” – így jellemezte Iránt még az amerikaiakkal való konfliktus elharapózása előtt lapunknak a Kőrösi Csoma Sándor nyomában gyalogoló Pengő Zoltán. A kolozsvári újságíró több mint négy hónapja, szeptember elsején vágott neki a Nagyenyed és Ladakh közötti 7000 kilométeres távnak. Az eredetileg kilenchónaposra tervezett gyalogútjával a 200 éve útra kelő Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt tiszteleg.
Igaz, félúton módosítania kellett eredeti útitervét. Az iráni helyzet, illetve az a tény, hogy készpénz nélkül maradt, arra sarkallta, hogy egy hónapos ottlét és az indiai vízum megszerzése után a lehető leggyorsabban távozzon a perzsa államból. Holott meghosszabbították a vízumát, január utolsó előtti hetéig maradhatott volna. Ekkor reményei szerint már a Bakuból Delhibe tartó repülőgépen ül majd. A bizonytalan közel-keleti helyzet miatt úgy döntött, Pakisztánt kikerülve Indiába repül. Ott gyalogol legközelebb Delhiből Amritszár irányába, vázolta útitervét, melynek részleteit egyelőre még nem pontosította.
„Elfogyott a pénzem Iránban, előre nem látott kiadásaim voltak. Nem tudtam online megszerezni az indiai vízumot, a követség útján kellett, ami száz dollár készpénzbe került. Ezen kívül létezik olyan előírás, hogy ha egy hónapnál többet maradsz, nyilvántartásba kell vétesd a telefonodat, ami 70 dollár, erre sem számítottam. 170 dollárból Iránban két hétig lazán megél az ember, az összeg lefedte volna a maradék időszakot, amire a vízumom szólt” – mesélte Pengő Zoltán.

Az amerikaiak által likvidált Szolejmáni tábornok képe egy teheráni utcán Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Az amerikai pénzügyi embargó miatt a perzsa államban nem lehet külföldi bankkártyát használni, így nem tudott pénzhez jutni.

A külföldön dolgozó irániak is bitcoinban küldik haza családjaiknak a szerzett pénzt, mivel ennek útja nem követhető nyomon.

Nem érzi magát biztonságban

„Már alig várom, hogy elmenjek, nem érzem magam biztonságban” – tűnt egyre türelmetlenebbnek, miközben Teheránban az indiai vízumra várakozott. Pár nappal azután, hogy az amerikai hadsereg Irakban légicsapásokat hajtott végre Iránhoz köthető célpontok ellen és likvidálta Kászim Szolejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.
Irán kemény válaszlépéseket ígért és a hazájában nemzeti hősnek tekintett tábornok halála miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A fővárosban tartott gyászszertartáson százezrek vettek részt, és több mint ötvenen meghaltak, agyontaposta őket a tömeg.

Ilyen tömeget még életemben nem láttam, sok százezer ember, de lehet, hogy millió is volt az utcákon.

A szertartást az Azadi téren tartották, az oda vezető körúton úgy özönlött a tömeg, hogy egyik irányból sem láttad a végét” – mesélte Pengő Zoltán a nem mindennapi eseményről, amelyet a hatóságok szerveztek ugyan, de a lakosságot nem kényszerítették a részvételre. Az, hogy Szolejmáni népszerű volt egy bizonyos réteg körében, abból is meglátszott, hogy halálhíre után elárasztották Teheránt az őt ábrázoló molinók, sokan gépkocsijukra is kiragasztották arcképét.

A nők helyzete és a gyászos utcakép

Bár a főváros utcáin nem volt érzékelhető, hogy vészhelyzet lenne – csupán a tömegrendezvény idején lehetett több rendőrt látni az utcán –, Zoltán állítása szerint megkönnyebbült, amikor ismét átlépte az iráni–török határt. Öthetes ottléte alatt nyomasztóan hatott rá a perzsa állam, így egyáltalán nem bánja, hogy a tervezettnél korábban el kellett hagynia.

Már az is nyomasztó, ahogy fel vannak öltözve az emberek, mintha folyamatosan gyászolna az egész nép”

– mesélte a teokratikus iszlám köztársaságról, ahol a nők helyzete nyugati szemmel nézve siralmasnak tűnik. „Az utcán sokan fekete leplet viselnek, amire nem kötelezik őket, a törvényi előírás csak arra vonatkozik, hogy a hajuk fedve legyen. De a nők egy része talpig feketében van, sokan az arcukra húzzák a kendőt. És a férfiak nagy része is feketében jár, ezért nagyon gyászos az utcakép.”
Otthonaikban ellenben vagy olyan helyen, ahol nincs jelen a karhatalom – például a hegyekben kirándulva –, már hanyagolják a lepleket. „Amikor látogatóban voltam egy barátomnál, a nők normálisan voltak öltözve és nem szaladtak el, amikor megjelentem. Érdeklődve nézegettek, köszöntek, nem volt semmi abnormális a viselkedésükben. Amikor elmentünk kirándulni, akkor sem volt takarva a hajuk, nem volt karhatalom, amely megbüntetné őket. De az iráni nők egy része valószínűleg akkor is fedett fővel járna, ha nem lenne kötelező” – vélte az utazó.

Az iráni nők egy része talpig feketében mutatkozik az utcán Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh
Segítőkészség és/vagy profitorientáltság

Pengő Zoltán azért sem bánja, hogy el kellett hagynia Iránt, mivel a nyomasztó hangulat negatívan befolyásolta korábbi lelkesedését. „Az, hogy nem kedvelem annyira az országot, valamennyire kihat a lelki állapotomra, kevesebb lelkesedés van bennem, de nagyjából ugyanolyan tempóban haladok, mint Törökországban” – mesélte még azelőtt, hogy a válságos helyzet miatt félbeszakította volna gyalogútját.

Gyalogszerrel teljesen más szemszögből láthatta a perzsa államot, annak lakóit, mint a népszerű célpontokra utazó turisták.

„Az emberek általában kedvesek, segítőkészek. Vannak, akiket itt ismertem meg, és azóta rendszeresen érdeklődnek hogylétem felől” – mondta Zoltán. Ám Iránban is akadtak olyanok, akik fejőstehénnek nézik a nyugati turistát. „A taxisok a többszörösét mondták be az árnak, amikor látták, hogy európai vagyok. És szálláshely is akadt, ahol hatalmas felárat mondtak.” Pengő Zoltán szerint az irániak segítőkészsége egyrészt a kultúrájukból fakadhat, másrészt abból, hogy ritkán látnak külföldit.

A takesztáni bazár bejárata Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh
„Gyűlölöm a hazámat!”

Az iráni hatalom nemcsak a külföldiek, hanem a saját alattvalói körében sem örvend töretlen népszerűségnek. Ezt nemcsak a benzinár emelkedése miatti vagy az ukrán repülőgép kilövése utáni tüntetések bizonyítják, hanem a kolozsvári újságíró helyeikkel folytatott beszélgetései is. Igaz, többnyire angolul jól tudó fiatalokat kérdezett az iráni állapotokról, ahhoz való viszonyulásukról, de mindannyian azt mondták: gyűlölik a rendszert. „Mindenik azt mondta, el akar menni Iránból. Nagyon kilátástalannak látják, és nem akarnak ilyen világban élni. Volt olyan, aki azt mondta: gyűlöli Iránt” – mesélte Zoltán.
A panaszok a gazdasági helyzetre, a légkörre, a hatósági elnyomásra egyaránt vonatkoznak. „Általános elégedetlenséget tapasztaltam, több mindenre panaszkodtak: arra, hogy nehéz munkát találni, és ha sikerül, jó eséllyel kevés a fizetés, sok a korlátozás, nem lehet utazni. Ez nem az iráni kormány miatt van. Ha letöltötted a kétéves katonai szolgálatot, kapsz útlevelet és a határok nyitva állnak, csak a legtöbb országba nem kapsz vízumot. Nyugatra egyáltalán nem tudnak menni, és oda szeretnének. A többség azzal is tisztában van, hogy őket ott terroristának tartják, ami szintén nyomasztó lehet.

El tudom képzelni, hogyan érezheti magát valaki, aki egyáltalán nincs összhangban a saját országának társadalmával, annak szabályaival, de Nyugaton potenciális terroristaként tekintenek rá,

miközben semmi köze a valláshoz. És ilyenek rengetegen lehetnek” – mesélte az újságíró. Beszélgetőtársait ugyanis többnyire nem érdekelte a vallás, olyan is volt köztük, aki kijelentette, nem hisz Istenben, holott Iránban az istentagadás bűntettnek minősül.
„Olyan fiatallal is beszéltem, aki vallásosnak vallotta magát, de szintén nem ért egyet a rendszerrel. Azt mondta: ami Iránban van, az nem igazi iszlám, hanem képmutatás. Egyáltalán nem ért egyet a korlátozásokkal, mert szerinte a vallásos életet nem lehet kikényszeríteni” – ismertetett egy másik álláspontot. Bár a fiatalok Nyugatra vágynak, tapasztalatai szerint nem ismerik, minimális információjuk van arról. „Egy vezetőm bemutatta a barátait, és amikor meghallották, hogy Romániából jöttem, egyikük megkérdezte: oda hogy lehet kivándorolni?” – számolt be a vicces esetről Pengő Zoltán.

Pengő Zoltán a hóval borított iráni hegyekben Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh
Ha nincs eredeti, lemásolják

Az amerikai pénzügyi embargó hatása sok mindenben megmutatkozik. Például abban, hogy százezrével járnak az utakon olyan autók, amelyeknek a roncstelepen lenne a helyük, mivel Iránba nem lehet külföldről gépkocsit vinni. A haszonjárművek többsége még az Iszlám Forradalom előtti időkből, a 70-es évekből való, emiatt a nagyobb városokban hatalmas a szmog.
A boltokban ellenben nincs áruhiány, de a nyugati márka kevés, igaz, az irániak mindent lekoppintanak.

Annyi hamisított ruhát, cipőt, mint itt, még az életben nem láttam.

A Levi’s farmertől a Nike cipőig mindent gyártanak silány minőségben” – osztotta meg a bazárokban szerzett tapasztalatait az utazó.

Bazár és látogatói Tabrizban Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Teherán fővárosként modernebb, itt jobban érezhető a globalizáció hatása, karácsony tájékán például a boltokban karácsonnyal kapcsolatos szimbólumokat is lehetett látni, de szállodákban is akadt feldíszített karácsonyfa. Ez inkább lehet a globalizáció hatása, mint a turistáknak szánt kedveskedés, hiszen alig akad külföldi látogató. „Öthetes iráni gyaloglásom alatt féltucat turistával futottam össze. A Golestán-palotában – a világörökség része – emellett találkoztam egy orosz házaspárral és öt amerikaival” – ecsetelte a külföldi látogatók hiányát Pengő Zoltán.

Tilos az alkohol, a Facebook, a YouTube..

Az ország nyugati része és a főváros körüli régió között nagy a gazdasági különbség. „A nyugati rész olyan, mint Románia a 90-es évek közepén. Teheránban ellenben tehetősebbnek tűnnek az emberek, európaibb módon vannak felöltözve és a boltokban is lehet minőségi árut kapni. Az épületek is mások.” Ezzel szemben a török határhoz közeli Nyugat- és Kelet-Azerbajdzsánban, ahol gyalog haladt, a szálláshelyeken ugyanazért a pénzért összehasonlíthatatlanul rosszabb körülmények fogadták, mint Törökországban. „Irán soknemzetiségű állam, a perzsák az ország lakosságának mintegy felét teszik ki. Főleg olyan régiókban jártam, ahol többségben törökök élnek. Azerieknek mondják, de törököknek tartják magukat” – mesélte Zoltán.

A színvonaltalanság az étteremkínálatban is meglátszik.

Szeszes italt nem lehet kapni az alkoholtilalom miatt, ennek ellenére sokan isznak: otthon kotyvasztják az itókát.

A jelenlegi és a korábbi legfőbb vallási vezető képe egy állomáson Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

„Egyik egészségügyben dolgozó ismerősöm figyelmeztetett, hogy ne igyak ilyesmit, mert veszélyes: gyakori, hogy belehalnak, megvakulnak emberek” – mondta.
Nemcsak az alkohol, a Facebook, Youtube és Twitter is tilos, Instagram ellenben van, bármennyire is logikátlannak tűnik. Akárcsak a szesztilalomra, a lakosság erre is talált kiskaput: VPN-t használ, ezzel úgy csatlakozik a világhálóra, mintha másik országban lenne. „Így rengeteg fiatal kicselezi a tiltást. Engem például egy német egyetem felhasználójaként tüntetett fel, így a kormány nem tudta letiltani a Facebook-használatomat” – mondta az útjáról a közösségi oldalon is beszámoló újságíró.
A számos tilalom ellenére az iráni hatóságok nem ellenségesek a külföldiekkel, sőt. „Tabrizban megkérdeztem két rendőrt, hogy merre kell menni, és behívtak teázni az őrsre. A parancsnokon látszott, hogy tisztában van ennek veszélyével, útba igazított és kirakott – de semmi ellenségesség nem volt a viselkedésében” – mesélte.
Pengő Zoltán jelenleg Grúziában tartózkodik, tervei szerint busszal jutna el Azerbajdzsánba, Bakuból pedig repülővel Indiába. Gyalogútja második szakasza Delhiből indul, Amrisztáron keresztül halad Ladakh irányába, hogy elérje végső úti célját, a tibetológia alapítójaként számon tartott Kőrösi Csoma Sándor életpályájának, tudományos munkásságának egyik legfontosabb állomását, Zanglát. Kalandjairól továbbra is a Maszol hírportálon és a Facebookon, a The Kőrösi projekt–From Transylvania to Ladakh blogon számol be.

2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport