Pap Melinda 2020. január 16., csütörtök

Pengő Zoltán újságíró: Irán nagyon nyomasztó ország

Újratervezést rendelt el Pengő Zoltán újságíró képzeletbeli iránytűje: a Kőrösi Csoma Sándor nyomában gyalogoló férfi az iráni–amerikai konfliktus miatt egy hete elhagyta a perzsa államot és a puskaporos hordóhoz hasonlítható térségből is távozik.

Pap Melinda 2019. november 07., csütörtök

Unitárius kalákatábor – segítő kezek mellett lelki támasz is

Kétkezi segítségnek szánják, de lelki támaszt is nyújtanak az erdélyi falvak magukra maradt idős lakóinak az unitárius egyház kalákatáborai. A Gondviselés Segélyszervezet és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet rendezvényeire egyre nagyobb az igény. 

Pap Melinda 2019. október 24., csütörtök

Kőrösi Csoma Sándor nyomában Indiába: élvezetet és új látásmódot is ad a gyaloglás

Az emberek segítőkészsége lepte meg leginkább Pengő Zoltánt, aki gyalogosan indult el a Nagyenyed és Ladakh közötti 7000 kilométeres távnak. Kilenc hónaposra tervezett gyalogútjával a 200 éve útra kelő Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt tiszteleg. 

Pap Melinda 2019. szeptember 12., csütörtök

A turizmusra építenének Nagyenyeden

Előnyös fekvése, megközelíthetősége, a számos látnivaló csak néhány ok, amiért érdemes felkeresni Nagyenyedet. A Fehér megyei kisváros a turizmustól remél szebb jövőt, a felújított kollégium és a vártemplom restaurálása is ezt segítenék.

Pap Melinda 2019. június 13., csütörtök

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt célja, hogy vonzóbbá tegye az egyre zsugorodó magyar nyelvű oktatást. A szórványban élők örülnek a kezdeményezésnek.

Pap Melinda 2019. május 04., szombat

Élhetőbb várost akarnak Kolozsvárból

Bár több terv is van a kincses város infrastruktúrájának fejlesztésére, a jelenlegi gépkocsiforgalom enyhítésére, időbe telik, amíg az itt lakók érezni fogják ennek eredményeit, de fogják – ígéri Nistor Dániel RMDSZ-es helyi tanácsos.

Pap Melinda 2018. november 20., kedd

Gyerek nélkül nincs magyar iskola

Összehangolt stratégiával, ingyenes kollégiummal és utaztatással próbálják „megfogni” azt a kevés gyereket, akikel még fenntartható a magyar nyelvű oktatás Beszterce-Naszód megyében. A szórványban az eddig biztosnak hitt bástyák is kezdenek ledőlni.

Pap Melinda 2017. november 09., csütörtök

„Szkizofrén helyzetben” az RMDSZ

A magyar érdekképviselet helyett egyre inkább a civilszervezetekre marad a kétnyelvűség kiharcolása. Miközben az RMDSZ a törvényi hiányosságokkal magyarázza a lemaradást, a civileknek a szövetség elöljáróival kell pereskedniük a kétnyelvű feliratokért. 

Pap Melinda 2017. augusztus 16., szerda

Újra kivirágzik a nagyváradi szecesszió

Turisztikai potenciálként hasznosítaná Nagyvárad egyedülálló szecessziós belvárosát az önkormányzat, az e célból indított homlokzatfelújítási projektnek most kezdenek beérni az első látványos eredményei.

Pap Melinda 2017. június 30., péntek

Ünnepi köntösben Szent László udvara

A Szent László-év kiemelt helyszíneként ünnepi köntösbe öltözött egy hétre a nagyváradi vár, ahol a helyiek és vendégeik együtt ünnepelték városalapító királyukat, a váradi püspökséget létrehozó Szent Lászlót. 

Pap Melinda 2017. június 16., péntek

Magyar állami támogatás nélkül a szórványoktatási rendszer összeomlana

Szinte teljes egészében a magyar kormány támogatására vannak utalva Erdélyben a magyar nyelvű oktatást biztosító szórványkollégiumok. A magyar- és embermentő tevékenységet végző civilszervezetek a hazai magyar vállalkozók segítségét hiányolják