Verespatak kiúttalansága

Makkay József 2021. szeptember 09., 08:09 utolsó módosítás: 2021. szeptember 09., 08:56

Nem mindenki örül Verespatakon annak, hogy a települést a világörökség részévé nyilvánították. Sokan a bányászatban látják a vidék fejlődésének lehetőségét. Ezzel szemben az örökségvédelem szószólói abban hisznek, hogy a turizmus jelentheti Verespatak jövőjét. A mócvidéki bányásztelepülésen jártunk.

Verespatak kiúttalansága
galéria
A három magyar templom mögötti „aranyhegyet” is ledózerolta volna a Gold Corporation Fotó: Makkay József

A verespataki polgármesteri hivatal előtt a szociális segélyért folyamodók „sorfalán” próbálok keresztül jutni, hogy bekerüljek a polgármester irodájába. Nem könnyű feladat, mert a zömében cigányokból álló elégedetlenkedők várnak bebocsájtásra, hogy a település vezetője tegyen igazságot, ki miért kap többet vagy kevesebbet az állam által szavatolt összegekből.
– A munkaképes lakosság többsége már elment, ők maradtak itt, akikkel megpróbálok zöldágra vergődni – magyarázza Eugen Furdui, Verespatak polgármestere.
Telefonbeszélgetésünk során már egyeztettünk arról, hogy mi érdekelne,

a polgármester azonban nem fogadta kitörő örömmel, hogy Verespatakot idén júliusban az UNESCO Világörökség Bizottsága a világörökség részévé nyilvánította.

Eugen Furdui polgármester nem tartja jó döntésnek, hogy Verespatakot a világörökség részévé nyilvánították Fotó: Makkay József

– Nem tartom jó döntésnek, ahogyan a helyiek többsége sem. Korábban elmondtam már a kormányhivatalokban, de a bukaresti parlamentben is, hogy minket olyan megoldás érdekel, amelyben a bányászat és a kulturális örökségvédelem megfér egymás mellett. Verespatakon évezredek óta bányászatból élnek az emberek, ez a mesterség apáról fiúra szállt. Nem tudjuk elfogadni, hogy a régi hagyományt egy tollvonással megszüntették – méltatlankodik az elöljáró.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben választást nyert polgármester szerint az UNESCO-
döntéssel minden megváltozik. Egyrészt az utolsó remény is elszállt az aranybányászat folytatásáról – ami megbízható jövedelmet jelenthetne a helybéli és a környékbeli lakosság számára –, másrészt a település nem kap anyagi forrásokat, amivel a sokat hangoztatott turizmust fejleszteni lehetne.
Eugen Furdui keserűen magyarázza, hogy a valóságban mit jelent a kulturális örökség részévé válni. A községközpontból induló helyi út felújítását akarták elkezdeni, de nem sikerült. Az évtizedekkel korábban leaszfaltozott útszakasz mára tönkrement, erre húztak volna önerőből egy új aszfaltréteget, de a Kulturális és Vallásügyi Minisztérium illetékes szakosztálya nemrég átiratban közölte a polgármesteri hivatallal az útfelújítás feltételeit. A minisztérium csak úgy engedélyezi a munkálatokat, ha a régi aszfaltot feltörik, és helyébe kockakövet vagy zúzott kavicsot tesznek kötőanyag nélkül.

Az igazi baj, hogy a kormány semmiféle pénzforrást nem rendelt az UNESCO-döntés mellé. Fogalmunk sincs, hogy az új helyzetet miből lehet fenntartani.

Önerőből képtelenség a települést turistabaráttá alakítani, ide komoly beruházások kellenek. Magunkra hagytak a nyomorúságunkkal – panaszolja az elöljáró, aki azt is szóvá teszi, hogy a legutóbbi, Fehér megyei látogatásán beszélt erről Florin Câțu miniszterelnökkel. A kormányfő a helyi elöljáró értésére adta, hogy Verespatak jövőjéről nem a Nemzeti Liberális Párt döntött: az USR-PLUS szövetségnek volt az egyik kormánykoalíciós követelése, hogy Verespatakot nyilvánítsák a világörökség részévé, hogy elejét lehessen venni az aranybányászat újraindításának.
A hogyan tovább kérdésére válaszolva a polgármester az új helyzet elfogadásáról és a különböző pályázati források felkutatásáról beszélt. Mint fogalmazott, nehéz időszak elé néznek, mert a virágörökség-listával járó rengeteg megszorítást és az épületek, utak felújításával járó pluszköltségekhez szükséges pénzeket nem tudják előteremteni. Úgy véli, Verespatak még jobban el fog néptelenedni, mert az emberek többsége nem hisz abban, hogy bányászat nélkül meg lehet élni.

A legtöbb műemléképülettel rendelkező falu

Verespatakon mintegy ötven ingatlan falára került fel az Országos Örökségvédelmi Hivatal műemléképületet jelző táblája. Ezzel Verespatak lett a legtöbb romániai műemléképülettel rendelkező falu. Sok közülük romos állapotban van, egy részüket azonban a kétezres években újította fel az Európa legnagyobb külszíni bányanyitására készülő kanadai Gabriel Resources társaság romániai leányvállalata, a Rosia Montana Gold Corporation.
A román államot immár évek óta nemzetközi bíróságon perelő észak-amerikai konzorcíum a faluban még most is fellelhető bannerek tanúsága szerint 17 millió eurót költött el a településen, azonban a beruházás elmaradása miatt a román államtól 4,4 milliárd dollár kártérítést követelő cég néhány éve teljesen felszámolta itteni hídfőállását. Alkalmazottait elbocsájtotta, az általa megvásárolt lakások egy része hosszú évek óta üresen áll.

A polgármester szerint a falu telkeinek mintegy 40 százalékát felvásárló Gold minden kapcsolatot megszakított a településsel, miután egyértelművé vált, hogy a bányanyitásból nem lesz semmi.

A felvásárolt ingatlanok zöme az eltervezett bányakitermelés zónájában található, így azok eleve lebontásra kerültek volna, a többi épület közül pedig néhányat felújítottak.
Pontos információt nehéz kibányászni arról, hogy ez a megaméretű bányászati beruházás mekkora részt érintett volna a faluból. Egyes vélemények szerint a megmaradó falurészben is élhetetlenné vált volna az élet a folyamatos robbantások és a hatalmas por miatt, amit a katolikus templom fölött magasodó hatalmas hegy kitermelése okozott volna. Más vélemények szerint az egész települést el akarták költöztetni.

Ladányi Sándor abrudbányai református lelkipásztor a verespataki templomot magyar állami támogatásból újítja fel Fotó: Makkay József

Körülnézek mind a három magyar templom házatáján. Legjobb állapotban a római katolikus templom található – az épületet állítólag még a Gold Corporation pénzéből újították fel –, a református templom tatarozása most folyik magyar állami pénzből. Ladányi Sándor abrudbányai református lelkész nemcsak a templomot, hanem a múlt században épült, és mára romossá vált papilakot is szeretné felújítani. Igaz, református hívek már nem élnek a faluban, viszont évről évre egyre több magyar turista érkezik, akiket vagy a lelkész, vagy az abrudbányai református főgondnok, Kopenetz Loránd gyógyszerész vezet végig a településen.

A papilak vendégházzá alakulna, ahol olcsóbb elszállásolási lehetőséget tudnának biztosítani a turistáknak.

Ladányi és Kopenetz is immár az egyetlen hosszú távú stratégiát a turizmus fejlesztésében látja.
A papilak felújítására sikeresen elnyertek egy román szakminisztériumi támogatást, amelyet az Országos Örökségvédelmi Hivatal finanszíroz. A bukaresti művelődési minisztérium mindössze két verespataki műemléképület felújításának támogatására ajánlott pénzt. A görögkatolikus parókia felújítása már egy évvel ezelőtt zöld utat kapott, azonban nem találtak kivitelezőt: úgy tűnik, a napokban végül mégis sikerül szerződést kötni egy környékbeli építkezési vállalattal, amelyik elvégzi a munkálatokat. A református parókia esetében erre jövőre kerülhet sor, miután az elkészült tervrajzokat elfogadja és láttamozza a szakminisztérium.

Civilek küzdelme

Verespataknak az UNESCO-listára történő felkerülése elsősorban néhány civil szervezet érdeme. Az ügyért legtöbbet Virgil Apostol bukaresti építész tett, a Vasile Pârvan Műépítészeti Egyetem kutatója, aki számos restaurálási projektben vesz részt országszerte.

A 19. században épült református parókiát vendégházzá alakítanák át Fotó: Makkay József

Először 1996-ban szervezett itt nyári tábort műépítészdiákok számára, azóta szinte folyamatos a verespataki jelenlétük. 2012-ben indították el Fogadj örökbe egy verespataki házat nevű programukat, amelynek célja önkéntesekkel és adományokkal felújítani a falu épített örökségének legalább egy részét.

A neves építészre egy parasztházban akadok rá, ő is együtt dolgozik az önkéntesekkel, nyakig malteres, festékes. Elmeséli, hogy amikor 2009-re elkészült a részletes dokumentációjuk Verespatak épített örökségéről, és azt benyújtották a művelődési minisztériumba, a hivatalnokok bezárták egy íróasztal fiókjába abban a reményben, hogy mindenki megfeledkezik róla. Végül a sokadik kilincselésre a szakminisztérium eldöntötte, hogy egy nemzetközi szakértői csoporttól rendel tanulmányt a verespataki épített örökség és a bányászat jövőjével kapcsolatban. Az oxfordi kutatók tanulmánya végül a civil szervezetek érveit támasztotta alá, amely kizárja a nagyméretű, külszíni bányászat lehetőségét, ha meg akarják menteni a Romániában egyedüliként fennmaradt római kori bányászat kétezer éves labirintusszerű folyosóit, illetve a falu műemléképületeit.

Nehéz anyagi helyzetben vagyunk, mert az ország más részétől eltérően a verespataki programjainkra nem találtunk szponzorokat.

Verespatak központja. A műemléképületeket szocreál tömbház váltja Fotó: Makkay József

Az előző évek bizonytalansága miatt mindenki ódzkodott a térségtől, mert sokan biztosra vették, hogy előbb-utóbb beindul az aranykitermelés, és akkor értelmetlen beruházni a megmaradó falurészekbe. De szerencsére most már ennek vége. Abban bízom, hogy a világörökségi lista részeként immár Verespatak is az eddiginél sokkal jobb megítélés alá esik – magyarázza a fiatal szakember, akinek hosszú évek óta szívügye Verespatak megmentése.
A faluban elindított programjuk keretében eddig tíz épület restaurálását sikerült elkezdeni. Ezek zömmel olyan helyi lakosok ingatlanjai, akiknek nincs anyagi lehetőségük eredeti formájában felújítani a műemléképületet. A tulajdonos szerződést köt a civil szervezettel, ennek fejében pedig a Virgil Apostol mellé elszegődő 15–20 önkéntes nekilát a munkának. A terveket az építész készíti el és engedélyezteti a minisztériumban, a felújításhoz szükséges építőanyagot szintén az egyesületük teremti elő különböző forrásokból.
Munkájuk iránt nagy az érdeklődés az egyetemisták, de az idősebb nemzedékek körében is. Kéthetes turnusokban 15–20 önkéntest tudnak fogadni, de sokkal többen jönnének, viszont nincs lehetőség mindenki elszállásolására és ellátására. Elsők között az unitárius egyház parókiáját újították fel és azt rendezték be az önkéntesek szálláshelyévé. Szintén az egyesület készíti el a református parókia felújítási tervét is.

Fotó: Makkay József

Kérdésemre, hogy mennyire fogadják szívesen a civileket egy olyan településen, ahol az emberek többsége a bányanyitásban és nem a kulturális örökségmegőrzésben érdekelt, Virgil Apostol szerint az utóbbi időben lassan megváltozik a viszonyulás, miután a helyben maradó lakosok kezdik megérteni, hogy valójában az ő érdekükben is fontos az UNESCO-listára történt felkerülés.
– Elmagyaráztam az embereknek, hogy a kulturális örökségről szóló védelem nem zárja ki a bányászatot, amennyiben az nem hatalmas, tájidegen befektetésként akarja kitermelni az aranyat. A Rosia Montana Gold Corporation projektje azért megvalósíthatatlan, mert ezzel párhuzamosan nem biztosított a kulturális örökség fennmaradása. Aki a jövőben bányászatban gondolkodik, annak más megoldást kell kidolgoznia – vélekedik az építészeti szakember.

Virgil Apostol műépítész önkénteseivel válvetve dolgozik Fotó: Makkay József

A ciános technológiának a verespataki bányászatban nincs alternatívája

A faluban működő bányamúzeum – ahol a mélyben meglátogathatók a római kori tárnák és folyosók egy része – rengeteg vendéget fogad nemcsak az országból, hanem külföldről is. A múzeumot Rus Valentin bányamérnök tartja fenn önszorgalomból, amióta őt bízták meg a bányabezárás lebonyolításával.

Rus Valentin bányamérnök a régi idők aranymosó lapátját mutatja a bánylátogató turistáknak Fotó: Makkay József

Az egykori 1200 alkalmazottból mára hárman maradtak, de ennek a három alkalmazottnak is nehezen sikerül előteremteni a fizetést. Sem a kultuszminisztérium, sem a helyi önkormányzat nem támogatja munkájukat. A dévai bányaipari központhoz tartoznak, de onnan sem jön apanázs.
A szakember naponta több alkalommal vezeti végig a népes turistacsoportokat a több mint egyórás felszín alatti és a bánya bejáratának szomszédságában, a felszínen berendezett bányászati múzeum kellékei között. A bányászat jövőjével kapcsolatban nem túl bizakodó.
– A létező verespataki aranykészletet ma már csak ciános technológiával lehet hatékonyan kibányászni. A régi állami bányavállalatban az ülepítéses (flotációs) módszert használtuk, de az csak akkor hatékony, ha az arany jelenléte nagyobb a kőzetben. Mi már azokat a rétegeket kibányásztuk, így ami maradt, arra ciános technológia kell, ez a lehetőség azonban ma már Verespatakon kizárt – fogalmaz a bányamérnök.

A római kori bányalabirintus egy részét is megtekinthetik a látogatók Fotó: Makkay József

Azt sajnálja, hogy nem sikerült kompromisszumos megoldást találni. Nem tartja járható útnak a hatalmas beruházással és nagy felületen elképzelt kanadai külszíni bányászatot – mint fogalmaz, kisebb léptékben kellett volna gondolkodni –, ugyanakkor túlzásként ítéli az örökségvédelem mai helyzetét is, amikor az egész falut megmentésre kikiáltott műemlékegyüttesként próbálják beállítani.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport