Mindenki elégedett a Kolozsvári Magyar Napokkal – Gergely Balázs főszervező a rendezvénysorozat hátteréről

Makkay József 2022. augusztus 18., 08:07 utolsó módosítás: 2022. augusztus 18., 10:12

A járvány két évnyi megszorítása után idén augusztus 14–21. között a korábbi évek bőségére emlékeztető felhozatalban kerül megrendezésre a Kárpát-medence egyik legnagyobb magyar kulturális fesztiválja, a Kolozsvári Magyar Napok. A hatvan helyszínen mintegy 450 programot kínáló rendezvénysorozat főszervezőjével, Gergely Balázzsal, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökével a szervezési munka hátteréről és a kulisszatitkokról beszélgettünk.

Mindenki elégedett a Kolozsvári Magyar Napokkal – Gergely Balázs főszervező a rendezvénysorozat hátteréről
galéria
Varga Miklós-koncert. A magyarság ismét birtokba vette Kolozsvár Főterét Fotó: Makkay József

– Mikor kezdett el a szervezőcsapat az idei ,,évadra” készülni?
– A Kolozsvári Magyar Napokra való felkészülés egy évvel korábban kezdődik el, amint véget ér az előző kiadás vasárnap esti záró gálaműsora. Hétfőn még itt vannak az önkéntesek, szétbontjuk a színpadokat és mindent eltakarítunk. Utána kezdődik az októberig tartó elszámolás, amely egyben a    jövő évi programok megágyazása:

irdatlan sok számlát, papírmunkát jelent a magyarországi kormányzati és nem kormányzati szervezetek és a kolozsvári polgármesteri hivatal felé.

Közben tervezzük a jövő évi kiadást. Igyekszünk meghatározni a nagyobb népszerűségnek örvendő előadókat, megkeressük őket, egyeztetünk és szerződést kötünk. Hosszú és nehéz munka, mert    az augusztusi koncertszezon zsúfolt: ha idejében nem kötünk szerződést, nem tudnak eljönni Kolozsvárra. Könnyűzenei kínálatunkban van egy mérce, bizonyos színt alá nem megyünk. Hasonló alapossággal készítjük elő a képzőművészeti kiállításokat és a komolyzenei rendezvényeket, ősszel pedig elkezdjük az arculattervezést is.

– A magyar napok 13. kiadása struktúrájában az előző tizenkettőre hasonlít. Mennyire fontos a jól bevált recept megtartása?
– Nem hiszek abban, hogy a KMN-t minden évben a feje tetejére állítva kellene átalakítanunk. Elvünk az, hogy a rendezvény gerince érintetlen maradjon. Ahogy ünnepeink esetében, nálunk is nagy szerepe van az állandóságnak. A közönség 13 éve tudja, mire számíthat, nyilván változó programokkal.

– A Kincses Kolozsvár Egyesület ,,kulturális nagyüzem”, amelynek számlájára több százezer euró támogatás érkezik évente. Mennyire nehéz a pályázati pénzeket rendeltetésszerűen felhasználni?
– A közelmúltban egyhetes ellenőrzésünk volt a pénzügyigazgatóság (ANAF) részéről. Öt évre visszamenőleg minden papírunkat átvizsgálták. Ez volt az egyesület életében a legátfogóbb pénzügyi átvilágítás.

A pénzügyi ellenőrök nem találtak rendellenességet, sőt, távozáskor megdicsértek, hogy alapos munkát végzünk.

E dicséret csapatom elkötelezettségét és profizmusát mutatja. De voltak már Magyarországról is ellenőrzések, és mindent rendben találták. Természetesnek tartom az ellenőrzéseket, hiszen elsősorban közpénzeket használunk fel, amelyre egy civilszervezetnek oda kell figyelnie. Ezt támogatóink is tudják. Nem véletlen, hogy a pályázati ,,piacon” a KMN-nek jó a hírneve: a partnerszervezetek által a mi égiszünk alatt bemutatott programok is jó eséllyel mind támogatásokhoz jutnak.

Gergely Balázs beszédet mond a Kolozsvári Magyar Napok megnyitóján a Kolozsvári Magyar Operában Fotó: Vakarcs Lóránd

– A romániai magyar szervezetek, intézmények megszokták, hogy Budapesten könnyebb támogatásért kilincselni, mint idehaza. A Kincses Kolozsvár Egyesületre ez mennyire érvényes?
– Nekem a helyi vállalkozói réteg támogatása a szívem csücske. Az üzletemberektől, a kisebb-nagyobb vállalkozóktól kapott pénz valamivel kevesebb ugyan, mint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal évi támogatása, de jól jel, ha a vállalkozók ilyen nagy számban támogatnak. Ez azt jelenti, megbíznak a KMN szervezőcsapatában.

A helyi támogatásokkal egyértelművé akarjuk tenni, hogy Magyarországnak nem kell támogatnia a teljes összeget.

A magyar kormányzati és nem kormányzati szervezetek az Erdélyben összegyűjtött összeget gyakorlatilag megduplázzák, így alakul ki a KMN teljes költségvetése.

Republic-koncert. Kolozsvár Főterén szerda este több tízezres tömeg bulizott Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

– Mennyire elégedett az Emil Boc vezette kolozsvári polgármesteri hivatallal? Hogyan tekintenek a Kolozsvári Magyar Napokra?
– A polgármesteri hivatal az erdélyi főtámogatónk százezer eurós nagyságrendű összeggel. Az előző évekhez képest idén ez valamennyit csökkent, de változatlanul korrekt és támogató a hozzáállása. Egy olyan nagyvárosban, ahol nincs magyar polgármester, és a helyi önkormányzatban is elenyésző a magyar lobbierő, nem kis teljesítmény ekkora támogatást elnyerni magyar kulturális programokra. Több alkalommal is egyeztettem Emil Boc polgármesterrel, egyértelműen kedveli a rendezvényeinket, soha nem volt semmiféle ellenvetése. Az ő szempontjukból is ez fontos rendezvény, amely a város multikulturális jellegének bizonyításaként szerepel a kirakatban. A városháza részéről összességében jó visszajelzéseket kaptunk.

Jellemző módon sok román rendőr, aki egy héten át szorosan együttműködik a szervezőcsapattal, eleve nem veszi ki ebben az időszakban a szabadságát:

bevallásuk szerint szívesen belekóstolnak a magyar napok hangulatába, koncertjeibe, kedvelik a magyar ételeket.

– Az idei KMN meglepetése a Magyar Egyházzenei Fórum. Mekkora igény van a 250 résztvevőt megmozgató egyházzenei rendezvényre? 
– Az ötlet három évvel ezelőtt született meg egy vacsorán Selmeczi Györggyel, a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas rendezővel. Arról beszélgettünk, hogyan lehetne összehozni egy olyan hétvégét, ahova meghívhatnánk néhány komolyabb egyházzenei előadócsoportot, kórust. Azt javasoltam, Kolozsvár lehet a legjobb helyszín, a kincses városban három történelmi magyar egyháznak van püspöki szintű képviselete. Kolozsvár híres vallási toleranciájáról, ráadásul pár éve itt nyitotta meg kapuit a Vallásszabadság Háza. Tavaly megszületett a döntés: az Auris Művészeti Ügynökséggel közösen szervezzük meg az első egyházzenei fórumot, ez a próbaév. Meglátjuk, milyen visszajelzések érkeznek az egyházak, a szakma és a gyülekezetek részéről. Ha van rá igény, a következőkben kétévente fogjuk megszervezni.

Gergely Balázs leginkább a koronavírus-járvány idején megtartott magyar napok bravúrjára büszke Fotó: Bec Norbert

– A Kincses Kolozsvár Egyesület mintegy 120 partnerszervezettel dolgozik, hogy kialakuljon a KMN végleges programja. Mennyire gördülékeny a rengeteg intézményt és szervezetet megmozgató együttműködés?
– A KMN-t jó értelemben vett, óriási piactérként kell elképzelni, ahova a kulturális életben alkotó civilszervezetek, iskolák, egyetemek felkínálják és kiteszik portékáikat. Egyre többen jönnek Erdély más vidékeiről, elsősorban a szórványból, de Magyarországról is. Ennek köszönhető, hogy rendezvénysorozatunk minden évben kiegészül valami újjal. A rendezvény háttérlogisztikáját a Kincses Kolozsvár Egyesület teremti meg a színpadoktól a különböző helyszínek berendezéséig, ami óriási költséget jelent.

Csak a színpadtechnika bérlése százezer eurós nagyságrendű kiadás. Mi szervezzük meg a mintegy harminc könnyűzenei koncertet és a komolyzenei programokat is.

A partnerszervezetekkel történő együttműködés azért gördülékeny, mert mindenki tudja a dolgát, sok éves közös munka áll mögöttünk.

Képeken a Kolozsvári Magyar Napok története. A Főtéren nyílt meg a KMN első idei fotókiállítása Fotó: Jakab Mónika

– Kolozsvár vezetősége azzal dicsekszik, hogy az Untold 50 millió euró összeget hoz évente a városnak. A KMN más típusú kulturális rendezvény, de ez is rengeteg vendéget csalogat a Szamos parti városba. Lehet-e mérni a hatását a kolozsvári turizmusra?
– Becsülni tudjuk a helyi turizmusra gyakorolt hatását, a polgármesteri hivatal ezzel kapcsolatos adatokat nem osztott meg velünk. A honlapunkon és közösségi oldalainkon azonban jól látható, hogy rengetegen felkeresnek bennünket Erdély más vidékeiről, Magyarországról, de Svédországból, Németországból, az Egyesült Államokból, sőt Kanadából is. Hosszú évek tapasztalata, hogy a magyar napokra sokan jönnek Kolozsvárra. Sokan ilyenkor szerveznek osztály- és egyetemi találkozókat, vagy hazatérnek azok is, akik korábban kitelepedtek a kincses városból. Ilyenkor megtelnek a szállodák is. Egy román közvélemény-kutató cég adatai szerint – az Untoldot leszámítva –

a román és a magyar városnapok holtversenyben az első és második helyen végeztek a legkedveltebb rendezvények sorában.

Ez számunkra kiemelkedő eredmény, hiszen a kolozsvári magyarság az összlakosság csupán 15 százalékát teszi ki.

Táncosok kavalkádja Mátyás király szobra előtt Fotó: Jakab Mónika

– A kolozsvári magyarok körében a legnépszerűbb rendezvény a magyar napok?
– Egy általunk rendelt közvélemény-kutatás arra világított rá, hogy a Kolozsváron élő magyarok 92 százaléka évi rendszerességgel eljár legalább egy-két rendezvényünkre, ami irdatlanul nagy szám, több tízezer embert jelent. Nekem van egy vesszőparipám: igazából akkor beszélhetünk közösségről, ha évente többször is közösen elmennek színházba, operába, templomba, és közösségi munkát vállalnak. E nélkül egy településen csak tömeg él, nem közösség. A magyar napok megjelenéséig Kolozsváron legfennebb 10-15 ezres aktív magyar közösségről beszélhettünk. A külvárosi szórványban, román családoktól körülvéve sok magyarnak a KMN megjelenése nyújtott minőségi ugrást, rendezvényeink évről évre több embert mozgatnak meg. A magyar napok legnagyobb értéke ez.

Azt kívánom, minden jelentősebb erdélyi településen, ahol a magyarok kisebbségben élnek, hozzanak létre működőképes közösségi rendezvényt.

– Mennyire változtatta meg a kolozsvári vendéglátást a KMN? Kedvesebbek a magyar vendéggel a román tulajdonú éttermek, szállodák, szórakozóhelyek?
 – A kilencvenes években nemcsak magyar étlap nem volt, hanem magyar zene sem csendült fel a kolozsvári éttermekben. Ehhez képest ma lényeges változást tapasztalunk. Először talán a Music Pubban hallottam magyar zenét, és mindannyiunkat félelem fogott el: mi lesz ebből?

Ma ott tartunk, hogy a Főtéren ünnepeljük az augusztus 20-i nemzeti ünnepünket és elénekeljük a Himnuszt.

Közben mellé tesszük a románt is, mert úgy kívánja a törvény. A ,,radarok” figyelő szemekkel követik, hátha találnak valami hibát bennünk… Nemcsak a Kolozsvárra érkező látogatók a helyi vendéglátás ügyfelei, hanem sok foglalást mi végzünk vendégeink, előadóink számára. Ízelítőül néhány adatot mondok: a budapesti Nemzeti Színház Csíksomlyói passiójára kétszáz fős társulatot szállásolunk el több napra, az egyházzenei fórum 160 és a budapesti Operettszínház 150 résztvevőjének az ellátása, elszállásolása szintén a mi feladatunk. Ha ehhez hozzászámolom a könnyűzenei együttesek teljes stábját, illetve más meghívottakat, akkor elmondható: a kolozsvári vendéglátás komoly megrendelői vagyunk.

Képeken a Kolozsvári Magyar Napok története. A Főtéren nyílt meg a KMN első idei fotókiállítása Fotó: Jakab Mónika

– Mintegy kétszáz fiatal önkéntes segíti az idei magyar napokat. A programkínálat mennyire tudja megszólítani a fiatalabb korosztályokat?
– A gyerekek rajongnak mindenért: külön odafigyelünk, hogy megtalálják az őket érdeklő programokat, legyen az koncert, játék vagy kézműves foglalkozás. A fiatal felnőttek vagy az érett kamaszok szintén itt vannak: közülük kerül ki az önkéntes réteg, amely mindenben segít. Cserében kapnak ellátást, pólót, és a végén egy búcsúbulin köszönjük meg hozzáállásukat. A kamaszokkal kapcsolatban kapunk észrevételeket a szülőktől, hogy számukra miért nem szervezünk több programot. Rengeteg zenekar nekik is játszik, de lehet, hogy ők pont azt szeretik, hogy ilyenkor kimennek a Szamos-partra magyarnapozni. Én sem voltam könnyű kamasz: mindent akartam, csak azt nem, hogy a szüleim programot szervezzenek számomra. Az ember ebben a korban lázad és függetlenedni akar. Nehéz őket megszólítani, de nem biztos, hogy olyan mértékben kell erre törekedni, ahogyan azt a szülők egy része elvárja. Fiatal felnőttként pár év múlva ők is megjelennek a köreinkben, később pedig hozzák a gyerekeiket is.

– Két évnyi megszorítás után hogyan értékeli az idei rendezvénysorozatot? Milyen volt ehhez képest a csodával határos módon megszervezett 2020-as és 2021-es kiadás?   
– A programgazdagság és a résztvevők száma a 2019-es kiadáshoz fog közelíteni. A járvány előtti esztendőben a legmagasabb számú, hatszáz programmal vártuk a közönséget, ez volt a csúcs, évről évre nagyobb tömegek kapcsolódtak be rendezvényeinkbe. A szigorú távolságtartási szabályok miatt 2020-ban száz, tavaly pedig 250 program megtartására volt lehetőségünk.

Bármilyen sikere legyen az idei kiadásnak, nagy megkönnyebbülés, hogy az előző két esztendőben nem fulladtunk le, és meg tudtuk tartani a magyar napokat.

Ha az elmúlt 13 esztendő bravúrjairól beszélünk, a legnagyobb elégtétel a 2020-as kiadást illeti: ha kívülálló lennék, kalapot emelnék a szervezők előtt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport