Biciklivel Kőrösi Csoma Sándor nyomában – Zichó Viktor kalandos útja az indiai Dardzsilingbe

2020. október 01., 08:38 utolsó módosítás: 2020. október 01., 18:06

Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujának érintésével 13 ezer kilométert biciklizett a komáromi Zichó Viktor az indiai Dardzsilingbe. Az egy évig tartó úton a pakisztáni hatóságok letartóztatták, Indiában sem volt jobb bánásmódban része. A vállalkozásával Kőrösi Csoma Sándornak emléket állító fiatalember az Erdélyi Naplónak számolt be az út megpróbáltatásairól.

Csomakőrösön indulás előtt helyi székely fiatalok társaságában Fotó: Zichó Viktor személyes archívuma

„Nem elég tudósnak lenni, ha valaki meg akarja érteni Kőrösi Csoma Sándor lelke teljességét: embernek és magyarnak kell lennie ehhez” – írta Baktay Ervin (1890–1963) festőművész, orientalista, író. Mindez tökéletesen ráillik a komáromi születésű fotós, hegymászó és civilben energetikai mérnök Zichó Viktorra, aki rendhagyó módon állított emléket a nagy székely utazónak. Viktor nem kevesebbet tett meg, mint felturbózott biciklijével szülővárosából, Komáromból Csomakőrös érintésével 13 ezer kilométert kerékpározott a Csoma Útján Expedíció keretében.

Egy hollywoodi filmet is megszégyenítő drámával, eseményekkel teletűzdelt útja során 11 hónap és hat nap alatt érkezett el tervezett úticéljáig, Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi nyughelyéhez.

Mint minden történetnek, Zichó Viktor vállalkozásának is van kezdete. Huszonnégy éves korában, 2014-ben az Ararát-expedíció ideje alatt ötlött fel benne az előző évben olvasott francia történész-orientalista, Bernard Le Calloc’h Kőrösi Csoma Sándor naplója. Ennek ihlete nyomán döntött, és megszületett a 2019-es esztendőre kitűzött elhatározása: Erdélyből Dardzsilingig biciklizik Kőrösi Csoma Sándor útvonalán. A székely vándor 200 évvel korábban, 1819 novemberében indult el Nagyenyedről arra a hosszú útra, amelyről már nem térhetett vissza.

Mindenre fel kellett készülni. Éjszakázás hálózsákban a hegyek között Fotó: Zichó Viktor személyes archívuma
Támogatás nélkül

Zichó Viktor, akárcsak Kőrösi Csoma Sándor, nem mindennapi hős. Olyan, aki nem ismer akadályokat, nem ismeri a lehetetlent. Számára a kiszemelt célt elérni szent feladat és kötelesség. Meghátrálhatott volna, mert nagy elődjéhez hasonlóan neki is barátok jelezték, hogy vele tartanak, ám később visszakoztak, így végül egyedül indult útnak. Csoma Sándornak annak idején gyűjtést ajánlottak, amit a székely hős elutasított. Érvelése szerint „semmit sem fogadhatok el, mert ha az utam nem lesz sikeres, azt hánynák a szememre, hogy csak pénzt akartam felszedni, s tovább álltam.” Igaz, hogy Csoma Sándornak útközben pénzügyi gondjai támadtak, ezért Tehe­ránba érve levélben otthonról kért pénzügyi segítséget.
Bár Zichó Viktornak voltak megtakarításai, a nagy terv teljes kiadását nem tudta saját zsebből fedezni. Nem volt sikeres a sportért felelős magyar államtitkársággal folytatott levelezése: kérését kétszer is elutasították, és tovább irányították a Magyar Szabadidősport Szövetséghez, amely szintén nemet mondott kérvényeire. Mindez azonban nem tántorította el elképzelésétől, és belevágott a nagy kalandba.
Az indulás időpontját 2019. július 2-ra tűzte ki. Vállalkozásának híre nem érte el a magyar média ingerküszöbét. Viktor úgy fogalmaz, hogy

az indulásom senkit nem érdekelt, de nem az erősségem a marketing”.

Facebook- és blogbejegyzései azonban sok emberhez eljutottak, így útja során jelentős támogatói tábora alakult, amely drukkolt, hogy útja legyen sikeres.

Pakisztáni börtönben

Komáromból indulva Viktor első állomása a székelyföldi Csomakőrös volt, ahol helyi fiatalokkal találkozott, akik Csoma Sándor egykori lakóhelyéről származó diókkal bízták meg, hogy azokat a dardzsilingi temetőben ültesse el. A diók a modern vándor hűséges társai maradtak a viszontagságos út során, akárcsak a mézes Csíki sör, amelyet szülőföldjétől 2000 km-re fogyasztott el. A videós bejegyzések tanúsága szerint Viktor arcára az egész út alatt az elégedett mosoly ült ki. Ritka pozitív ember, amit olvasói a számítógép képernyőjén keresztül is végig érezhettek.
Hősünk a Partium, Belső-Erdély, a Székelyföld, a Kárpátokon túli Románia, Bulgária, Törökország, Irak, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán érintésével a Hindukus hegységen keresztül érkezett Afganisztánba, és Pakisztánon keresztül lépett volna be Indiába. Elbeszélése szerint terve az volt, hogy amennyire lehet, pontosan kövesse nagy elődje útvonalát, lehetőleg az életveszély kockázata nélkül.

Biciklinyeregben. Látkép egy indiai város utcájáról Fotó: Zichó Viktor személyes archívuma

A legnagyobb kellemetlenségek Pakisztán–India határán érték.

Hiába volt érvényes útlevele és vízuma, a pakisztáni hatóságok a határon letartóztatták, mert állítólag egy nem hivatalos határátkelőn próbált bejutni az országba. Egy hónap börtön várt rá és a Magyarországra való visszatoloncolás kockázata. A pakisztáni rendőrség azt próbálta rábizonyítani, hogy kémkedés miatt akar bejutni az országba. Viktor végül a magyar diplomáciához fordult, hogy expedícióját sikerüljön megmenteni.
„Rendkívüli hálás vagyok a magyar külügyminisztériumnak, hogy óvadékkal kihoztak a pakisztáni fogdából. Mindenki megnyugodott, főleg a szüleim, akik nagy izgalmakat éltek át a pár hét fogva tartásom alatt” – fogalmazott lapunknak a fiatalember. Bizonyítékok híján a kémvádat végül ejtették, és Viktor szerencsésen megérkezett az India–Pakisztán határán fekvő Wagha határátkelőhöz, ahonnan egy hatásos videóval lepte meg az utazását figyelemmel követő közönségét.
Viktornak szerencséje volt, mert az egymással szinte háborús viszonyban álló két ország legtöbbször zárt határátkelőjét az ő számára nyitották meg, hogy a pakisztániak áttessékeljék az „ellenséghez”.

Több hetes megpróbáltatás után a magyar vándor biciklijén folytathatta útját immár indiai területen.

Indiai csendélet a 13 ezer kilométert lefutott magyar biciklivel Fotó: Zichó Viktor személyes archívuma
Megpróbáltatások a koronavírusos Indiában

A kontinensnyi országban sem fogadták jó hírek. Ekkor már a koronavírus-járvány elleni küzdelem pánikhangulatában élt a világ. Igaz, Indiában még nem volt túl magas a betegek száma, de ahogy útja során haladt előre, mindenhol egyre nagyobb pánik fogadta. Ráadásul Indiában minden külföldi állampolgárban potenciális fertőzöttet láttak, és ez alól Viktor sem volt kivétel. A magányosan bicikliző és senkivel nem érintkező Viktort a Bihar állambeli Chhapra városában tartóztatták fel, és a helyi kórházba irányították, hogy koronavírustesztet készítsenek. Tesztje negatív lett, de mégsem engedték szabadon.

Ezúttal a kórház vált a börtönömmé. Rosszabb volt, mint a pakisztáni fogda”

– emlékezik vissza újabb megpróbáltatására. A siralmas állapotban levő indiai kórházban ellopták útlevelét és a pénzét is. Nem tudta bizonyítani kilétét sem. Ezért újra a magyar diplomáciához fordult segítségért, ám az indiai hatóságok a magyar közbenjárást is megpróbálták megakadályozni, lassítani. A posta leállítása miatt a frissen kiállított magyar útlevél megérkezésére egy hónapot várakozott, s ezután sem akarták szabadon engedni, mert egészségügyi veszélyforrásnak tartották, hiába lett negatív az újabb lelete is.
Nyolc hét bezártság után Viktor drámai elhatározásra adta fejét: az éj leple alatt megszökött kényszerlakhelyéről, azonban 130 km biciklizés után a rendőrség megtalálta, és visszaszállította a kórházba. Küldetése ekkor kezdett szélmalomharccá válni, mert az indiai hatóságok nem tágítottak. Nem adtak egyértelmű választ arra, miért tartják fogva. A magyar diplomácia is tehetetlen volt a vírusjárványra hivatkozó indiai hatóságokkal szemben, ezért Zichó Viktornak azt javasolták, biztonsága érdekében adja fel eredeti tervét, és térjen haza.
Viktor azonban nem akart hazatérni dolgavégezetlenül, nem olyan fából faragták.

Nem akartam otthagyni a még hátralevő hat napnyi utat 11 hónapi kemény megpróbáltatás után”

– meséli lapunknak immár egy Komárom melletti kisvendéglő teraszán.

Dardzsilingben Kőrösi Csoma Sándor síremléke előtt Fotó: Zichó Viktor személyes archívuma

Az indiai hatóságokat is meglepte akaratereje, ezért szóban három hivatalos helyről is engedélyt kapott, hogy beléphessen a Dardzsiling városának otthont adó szomszédos Nyugat-Bengál szövetségi állam területére. Bár az utakon mindenki szabadon közlekedhetett, a szövetségi határnál Viktort ismét feltartóztatták. Végül

álruhába öltözve tette meg a hátralevő 100 km-es távot.

Egy angolul nem beszélő baptista lelkész fogadta be éjszakára, majd biciklijét hátrahagyva helyi öltözékben gyalogosan kereste fel a temetőt, ahol Csoma Sándor sírja található. A drámai pillanatok még az utolsó útszakaszon sem hagyták fellélegezni. Vissza kell térnie szállásadójához, mert ott felejtette nemzeti színű szalagját, amit a sírra vitt.

Végre Dardzsilingben

Viktor szerint leírhatatlan érzés egy magyar ember számára, amikor a dardzsilingi angol temetőben felfedezi a legszebb és leggondozottabb síremléket, Kőrösi Csoma Sándor sírját. „Megírtam és kitettem két nemzeti színű szalagot és egy ostorzsinórt, amit még az expedíció harmadik napján, a Hortobágyon, a Kaparó csárda tulajdonosa adott nekem, miután megtudta, hova indulok. A szalagra ráírtam az út adatait: Csoma Útján Expedíció, 13 000 kilométer, Csomakőröstől Dardzsilingig, 2019-től 2020-ig”. A fiatalember szerint

így ért össze a Hortobágy Kelettel, Komárom Csomakőrössel, az utazás és a megvalósítás vágya, a kitárulkozás, az öröm, a bánat, a megpróbáltatás. Minden egy katarzisban.

Zichó Viktor a fiatalok számára példakép lehet. Olyan példát állított a nemzet elé, amihez foghatót nem sokan tettek. Blogján ezt az érdekes megfogalmazást olvastam: „az egész expedícióból legszívesebben a Jorkandenre és két mellékcsúcsára emlékszem, amit Kőrösi Csoma Sándor is látott három éven keresztül kanami szobájából. A három csúcs jelkép is számunkra”.

Könyv az expedícióról
Kőrösi Csoma Sándorra emlékezve Zichó Viktor több hónapos útjáról a jövő év elején jelenik meg magyar nyelvű könyv, majd tavasszal lesz olvasható az angol nyelvű kötet is. További információk a zicho.hu honlapon.

Bagosi Hajnal

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport