Az élővé varázsolt Kós Károly-szobor – beszélgetés dr. Farkas Ádám budapesti szobrászművésszel kolozsvári alkotásáról

Somogyi Botond 2022. június 09., 09:25 utolsó módosítás: 2022. június 09., 09:55

A kolozsvári Kakasos templom előtt ünnepi istentisztelet keretében számos vendég és a gyülekezeti tagok jelenlétében a múlt héten felavatták a templom tervezőjének, Kós Károlynak az egész alakos szobrát. Az emlékmű alkotója dr. Farkas Ádám budapesti szobrász. Az alkotás leleplezését követően beszélgettünk a Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas művésszel erdélyi gyökereiről, a szoborkészítés folyamatáról és Kós Károlyhoz való kötődéséről.

Az élővé varázsolt Kós Károly-szobor – beszélgetés dr. Farkas Ádám budapesti szobrászművésszel kolozsvári alkotásáról
galéria
Kós Károly: íme, a templom! A szobrot Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul és Kató Béla erdélyi református püspök leplezte le Fotó: Jakab Mónika

– Mi volt az első gondolata, amikor felkérték a szobor elkészítésére?
– Az, hogy ez hatalmas, gyönyörű feladat. Az én koromban az ember azt hiszi, már mindent megtett. Viszont ez olyan feladat volt, amely széles horizontú. Szellemi és alkotói kihívást jelentett, s rendkívül izgalmasnak tűnt. Harminc évig tanítottam a képzőművészeti egyetemen többek között portrészobrászatot is. Inkább fiatalként és később idős koromban készítettem portrészobrokat, tanítás közben pedig egyre jobban érdekelt és kezdtem megfejteni a portréművészet titkát. Most pedig adódott a lehetőség, hogy azt, amit tanítottam, kipróbáljam.

– Az alkotónak elég megnéznie a képet, amelyről megformálja a szobrot, vagy feltétlenül kell ismerni az alany munkásságát, szellemiségét?
– Mindent kell ismerni.

Rengeteg felvételt gyűjtöttem össze Kós Károlyról, fiatal, középkorú és idős képeit, megnéztem az összes szobrot, amelyet róla mintáztak. Elolvastam több könyvét, azokat is, amelyeket róla írtak. Elkezdtem beleélni magam a kóskárolyságba.

Ő számomra megfoghatatlan hős volt. A szobor elkészítésével kaptam egy lehetőséget arra, hogy közel kerüljek hozzá, megismerjem őt, erejét, nagyságát és emberi mivoltát.

–  Az igehirdetésben elhangzott, hogy a szobor sziklaszilárdan, acélosan néz az alkotására, a Kakasos templomra. A művész is ezt a hatást akarta elérni, vagy mindenki belegondolhatja az alkotásba a maga Kós Károlyát?
– Hosszú ideig dolgoztam rajta és már majdnem kész volt, levettem a nedves rongyokat, a nejlont, leültem a szoborral szembe, és nézni kezdtem, aztán többször hozzányúltam. Néha az arc mosolygósabb volt, máskor szigorúbb lett a tekintet. Egy idő után elhatároztam, be kell fejeznem, mert a végén még elrontom. Közben viszont rájöttem, ez nagyon gazdag arc. Az arcunk sohasem szimmetrikus, az egyik fele a vágyainkat mutatja meg, azt, hogy milyenek szeretnénk lenni, a másik pedig a legbensőbb valóságunkat. A kettő között létezik egy kis különbség, én ezzel kezdtem el játszani. És anélkül, hogy tudatosan tettem volna,

az arcnak létezik olyan nézete, amelyik kissé fájdalmas, keményebb, és egy másik, amelyik derűs és az idős ember távolba látása tükröződik benne.

Sikerült olyan árnyalatnyi különbségeket belevinni, amelyek által – ha valaki körbejárja és a fényviszonyokat is figyelembe veszi – fölfedezi benne vagy megtalálja azt, ami számára érdekes vagy újszerű.

Dr. Farkas Ádám szobrásznak a Kós Károly-szobor az első műve Erdélyben Fotó: mma.hu

– Pályája során több stílust kipróbált. Hogyan tekint a szoborra, hogyan nézzük mi az alkotást?
– A figurális művészettől indultam, és eljutottam az absztraktig. Idős koromra döbbentem rá arra, hogy tulajdonképpen mindkettő ugyanaz. A figurális művészetben csak akkor lesz jó egy ülő szobor, hogy ha a szerkezet, formák aránya, a belső rendszer, a dinamika megvan benne, mindez az absztrakt szobrászatban már csupán lecsupaszítva van, ám intenzíven. A figurális művészetben – ennél az egész alakos szobornál is – létezik egy réteg, amely azonnal leolvasható. Ráadásul mi legjobban éppen az emberi arcot ismerjük, de ugyanakkor a testet és a mozdulatokat is. Ha ránézünk, minden azonnal dekódolódik. A tartalomnak ez a legkülső rétege. Ezen túl pedig ott vannak a kompozícióba vagy az arcba elhelyezett aszimmetriák és apró változások, amelyek életszerűvé teszik. Már sokan megjegyezték, hogy élő az arca. Ez a legtöbb, amit az ember el tud érni. A legnagyobbak, Rodin, Michelangelo tudtak élővé formálni valamit.

Az a csúcsa a szobrászattudománynak, hogy valamit élővé varázsoljunk. Hogy ha valamire ránézünk, a lelkét is megérezzük.

– Hova helyezhető a Kós-szobor Farkas Ádám munkásságában?
– Készítettem először egy fejtanulmányt Kós Károlyról. Később pedig, amikor a barátaim, akik a műteremben megfordultak és előrehaladott állapotában látták az alkotást, azt mondták, ez lesz a főművem. Ezt nem állítanám, de több jelentős alkotásom van. Ilyen a recski emlékmű, amely rendkívül fontos tartalmában és formai megjelenésében is. Egy amerikai múzeum, ahol a világ összes emlékművének a képeit gyűjtik, évente ad ki egy százas listát, amelyen a világ legszebb alkotásai szerepelnek. Azon a listán 3–4 évig az általam készített recski emlékmű is szerepelt, ez akár világsikernek is elkönyvelhető. Úgy érzem, a recski emlékmű mellett ez a Kós Károlyról megmintázott szobor – így a templommal együtt – is nagyon összejött.

Kós Károly sziklaszilárdan, acélosan néz az alkotására, a Kakasos templomra Fotó: Kiss Gábor

– Budapesten született, de Erdélytől sincs távol…
– Édesanyám Kalotaszegen, Szu­cságon született, édesapám Marosvásárhelyen, tehát a gyökereim nekem is itt vannak. Néhány éve vásároltunk egy kertes házat a Nyárád mentén, így az elmúlt időszakban sokat járok Erdélybe.

– Számos alkotása látható Budapesten, de készült szobra Székesfehérváron, Villányban, Pécsett és több más városban. Erdélyben?
– Erdélyben ez az első szobrom, s úgy tűnik, nagyon jól indultam. Sok nem lesz már, de hátha az Úristen még megenged egy-kettőt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.