Ami kerekedik, az majd egésszé válik – Kolozsvári Magyar Napok 2021

Nánó Csaba 2021. augusztus 26., 08:17 utolsó módosítás: 2021. augusztus 26., 08:48

„Kerekedik!” jelmondattal augusztus 17. és 22. között zajlott a 12. Kolozsvári Magyar Napok. A tavalyi kiadáshoz képest jóval több, de az azt megelőző esztendőkhöz képest kevesebb programot kínált idén a rendezvénysorozat.

Ami kerekedik, az majd egésszé válik – Kolozsvári Magyar Napok 2021
galéria
A magyar napok immár évek óta visszatérő vendége a kolozsvári Knock Out zenekar Fotó: Jakab Mónika

A kincses városban is javában tombolt 2020 nyarán a járvány, így nem csoda, hogy a szervezők is kénytelenek voltak megnyirbálni a programajánlatot: „Tavaly a mindannyiunk életét gyökerestől felforgató koronavírus-járvány közepette, jóval szűkebb keretek között és jóval szigorúbb korlátozásokkal vehettünk részt a Kolozsvári Magyar Napokon.

Noha idén már sokkal szabadabban ünnepelhetünk és szórakozhatunk rendezvénysorozatunk több tucat helyszínén és több száz programpontján, a felkészülés időszaka mégis sokkal több bizonytalanságot tartogatott számunkra, mint a tavalyi évben.

A folyamatosan változó szabályozások miatt kénytelenek voltunk többször is újratervezni rendezvénysorozatunkat, mára azonban minden a helyére került, s a körülményekhez képest rendben vannak a dolgaink” – nyilatkozta a Kolozsvári Magyar Napok kezdetét megelőző sajtótájékoztatóján Gergely Balázs főszervező. Hozzátette: „a Magyar Napok 2019-es csúcsidőszaka jelentette a maximumot, a tavalyi járvány sújtotta nyáron megrendezett 2020-as kiadás pedig a minimumot. Idei rendezvényünk mindezek fényében várhatóan e kettő között helyezhető el, és az újrakezdés jegyében szerveződik: ezt jelzi a Kerekedik! jelmondatunk is.”

Könyvbemutató a Kolozsvári Református Kollégium udvarán Fotó: Jakab Mónika

Nyitógála Sissivel

A 12. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájára idén is a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében került sor augusztus 17-én este. Az ünnepi eseményen a Monarchia Operett előadásában, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című kétfelvonásos operettjének tapsolhatott a tisztelt publikum. A szigorú járványügyi szabályok ellenére az opera nézőtere zsúfolásig megtelt, az előadásra minden jegy rekordidőnek számító egy nap alatt elkelt. A befolyt összeget a szervezők a Szent Mihály-templom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének restaurálására ajánlották fel, amely egyben az idei magyar napok jótékonysági gyűjtésének tárgya is volt.

Könyvvásár: gazdag kínálattal jelentkeztek a kiadók Fotó: Jakab Mónika

„A Szent Mihály-templom lassan a régi fényében tündököl. Úgy gondoltuk, méltó lenne a Kolozsvári Magyar Napok szellemiségéhez, ha idei jótékonysági gyűjtésünket a templomot körülölelő kerítés felújítására szentelnénk.

Legyen ez a kerítés a Főtér olyan dísze, mely nem szétválaszt, hanem összeköt,

mely múltunk és kultúránk szimbóluma, de megújulásával közösségünk élni akarásáról és jövőjéről is tanúbizonyságot tesz” – mondta a nyitógálán Gergely Balázs főszervező.
Aki nem jutott el a megnyitóra, az sem panaszkodhatott: a szervezők az idén immár 60 programhelyszínen, 130 partnerszervezet közreműködésével 280 programot biztosítottak az érdeklődőknek.

A programkínálatban 15 kiállítás, több tematikus séta és 30 koncert is helyet kapott,

utóbbiak egy része pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósulhatott meg, így a Bánffy-udvarban működő pódium idén a Petőfi-színpad nevet kapta. Az irodalmi és kulturális programok továbbra is a Bulgakov kávéházban, a Vallásszabadság Házában, illetve az idén új helyszínként jelentkező Kolozsvári Református Kollégium udvarán kaptak helyet, a Romkertben és az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban gyermekprogramok várták az érdeklődőket, a Heltai Folkcenter pedig szintén saját programkínálattal jelentkezett. A KMN első napján mutatták be a szerkesztők az idei Kincses Kalendáriumot, melynek egyik központi témája Kolozsvár Tisztviselőtelepe, de ezen kívül is rengeteg érdekes olvasmányt tartalmaz a kiadvány.

Változatos programok

Mindenek előtt a Farkas utcában állt helyre a rend, Kolozsvár patinás, régi utcáját ismét birtokukba vehették a kézművesek, könyvárusok, és más programok szervezői. Mivel a helyszín és a tevékenység vásárnak számított, a hatályos rendelkezések értelmében korlátozások nélkül volt látogatható az árusok és a látogatók legnagyobb örömére.
A legtöbb kézműves anyagi szempontból is nagyon várta a magyar napokat, hiszen az utóbbi másfél évben a legtöbb vásár elmaradt, és nem mindenki tudta online értékesíteni áruit. Ugyanakkor az eseményre kilátogatóknak is hiányoztak a kézművesek és termékeik, a Farkas utca kihagyhatatlan volt a programból, az árusok sátrai előtt amolyan rögtönzött találkahelyek alakultak ki. Ugyanez elmondható a könyvárusok standjairól is, ahol az emberek nem csak az új vagy régebbi kiadványokat csodálják meg, hanem a könyvek apropóján beszélgetésbe is elegyednek egymással.
Augusztus 20-án,

nemzeti ünnepünk napján lépett fel a Református Kollégium udvarán felállított színpadon Szilágyi Enikő színművésznő és meghívottai, Cári Tibor zeneszerző, Demény Balázs zongoraművész és Szabó J. Attila csellista.

Örömfőzés. A Szabadság napilap lecsóját Balázs Bence főzi Fotó: Makkay József

Szilágyi Enikő A kolozsvári sétatér című Szőcs Géza estje csak egy volt abból az eseménysorozatból, amellyel a magyar napok szervezői a tavaly elhunyt költő emléke előtt tisztelegtek. Szőcs Géza emlékét több alkalommal is felidézték az idei fesztiválon, egykori kolozsvári lakhelyén emléktáblát avattak.
Végre a néptánc és a népzene is visszatérhetett a város főterére, a hagyományos Szent-István napi Néptánctalálkozón részt vevő együttesek már csütörtökön bemutatkoztak. A Főtéren tartott tánckavalkád nagyon sok kíváncsiskodót vonzott, a szép idő is kedvezett a műfaj kedvelőinek. Nemzeti ünnepünkön aztán a 23. kiadásához érkezett találkozó résztvevői rendhagyó helyszínen, a Farkas utcában vonultak fel, és roptak (a kíváncsiskodókkal együtt) egy kiadós táncot.
A kolozsvári Knock Out rock együttes csütörtöki remek koncertje megható pillanatokat is tartogatott a jelenlevők számára. A zenekar tagjai a közönséggel együtt egy perc néma csenddel adóztak egykori társuk, a nemrégiben közúti balesetben elhunyt Nagy László Levente basszusgitáros emlékének.
A költészet kedvelőinek Rekvizitumok régi verseimből – Radnóti Miklós emlékezete címmel mutatta be legújabb előadóestjét Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében. Radnóti költészete monumentális „életeposszá" sűrűsödött boldogságával, szorongásaival, keserű lázadásával és tragikus sorsával együtt. Bátran állíthatjuk, hogy a Radnóti-életmű a magyar líra egyik csúcsteljesítménye. Talán nem véletlen, hogy a 2020-ra tervezett előadóest bemutatása a világjárvány miatt egy évet késett: Radnóti Miklós megkerülhetetlen verseit magukra kellett gombolniuk, mint egy viharkabátot, a kincses város művészeinek.

Csíkkozmásiak ropják a táncot a Szent István napi Néptánctalálkozón Fotó: Jakab Mónika

A zene és a versek mellett több kiállítás megnyitójával, könyvbemutatókkal, költők, írók kerekasztal-beszélgetéseivel is kedveskedtek a szervezők a magyar napok résztvevőinek. A tárlatok között az egyik legfontosabb a Nagy Albert retrospektív kiállítás, amely szeptember 12-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.

A főtéri események mintegy betetőzéseként augusztus 21-én este Földes „Hobó” László lépett színpadra. Nélküle lassan elképzelhetetlenek a Kolozsvári Magyar Napok,

a művész pedig szinte már hazajár a kincses városba. A tisztelet és megbecsülés kölcsönös, Hobó esetében valóban nincsenek határok, korosztályok, közönségét – idősebbeket és fiatalabbakat – a zene szeretete köti össze.

Sapientia 20

A város magyarságának ünnepe egyben a Sapientia egyetem ünnepe is volt. Több más program mellett „Idén lett húsz éves a Sapientia - EMTE: Egyetemalapítástól egyetemig” címmel kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyen Dávid László, a felsőfokú oktatási intézmény korábbi rektora, a szenátus elnöke, Kása Zoltán rektori tanácsos, korábbi rektorhelyettes, illetve Tonk Márton rektor vett részt. A beszélgetést Farkas Emőd, a Sapientia Alapítvány irodavezetője moderálta. Dávid László rámutatott, hogy a 90-es évek végén döbbentek rá, miszerint a volt magyar pedagógusképző intézetben a kilenc év leforgása alatt a magyar hallgatók 62 százalékos számaránya 27 százalékra csökkent. Akkor vetődött fel a gondolat, hogy a helyzetet valamilyen módon orvosolni kell. Letettek egy javaslatot az egyetem szenátusának az asztalára abban a reményben, hogy magyar tagozatot hozhatnak létre négy mérnöki szakkal.

Az akkori tanügyminiszter jóváhagyott 1000 államilag finanszírozott helyet, ennek csupán az volt a feltétele, hogy az egyetem szenátusa kérje, ami mai napig nem történt meg.

Így született az ötlet, hogy az induló Sapientia egyetem keretében próbálják meg ezeket létrehozni.
Kása Zoltán úgy emlékszik, noha annak idején a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektor-helyettese volt, mindig is jól érezte magát a Sapientia munkaközösségében. A jelenlegi rektor, Tonk Márton, akinek édesapja, Tonk Sándor volt az egyetem első vezetője, arra emlékeztetett, hogy a kezdeti elképzelések szerint a Partiumi Keresztény Egyetem is integrálódott volna a hálózatba, ugyanis a Sapientia Alapítvány révén közös tervezési, stratégiai „kényszerben” van a két intézmény. Közös költségvetés, közös szakpolitikai, oktatáspolitikai elvek mentén működnek.

Kézműves és vásárló ismét egymás talált Fotó: Jakab Mónika

Arra a kérdésre, hogyan alakultak ki a szakok, Tonk Márton elmondta, hogy

a Sapientia EMTE olyan képzési kínálatot kívánt kifejleszteni, amellyel kiegészíti vagy hozzáad valamit a már meglévő felsőoktatási palettához.

Megtudtuk, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem ugyan különálló jogi entitás, de a Sapientia Alapítvány lévén közös a stratégiai tervezés. A rektor bejelentette, hogy a Sapientia EMTE, a Partiumi Keresztény Egyetemmel és a Protestáns Teológiai Intézettel szövetségben közös jogi konzorciumot hozna létre a közös doktori iskola elindításához. „A Sapientia EMTE olyan képzésű palettát kíván kifejleszteni, amellyel hozzáad valamit a már létező magyar nyelvű felsőoktatási palettához” – jelentette ki Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora. Mindhárom meghívott 20 év múlva a Kárpát-medence legjobb egyetemei között kívánják látni intézményüket mind a szakmai ismeretek, mind a közösség- és identitáselemek átadásában.
A 12. Kolozsvári Magyar Napok minden napján több programpont is zajlott a fennállásának huszadik évét ünneplő Sapientia EMTE szervezésében, kerekasztal-beszélgetésektől kezdve, kiállítás megnyitókon és történelmi előadásokon át a filmvetítésekig.

Futás, örömfőzés, tévé

Az augusztus 20-i főtéri operagálát követően filmvetítésre került sor, az érdeklődők Fábri Zoltán 1969-ben készült, Oscar-díjra jelölt filmjét, A Pál utcai fiúkat tekinthették meg. A járványügyi korlátozások miatt tavaly nem volt lehetőség a korábbiakban nagy népszerűségnek örvendő KMN-Donaton Terepfutóverseny megszervezésére, idén azonban ismét várták a sportolni vágyókat egy kiadós futásra. Augusztus 22-én új és szimbolikus helyszínen, a törökvágási Kolozsvári Falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park) és a Hója-erdő területén mérhették össze tudásukat a résztvevők tíz különböző kategóriában és három különböző távon. A helyszín azért volt különleges, mivel a legenda szerint a hős Donát szőlősgazda ugyanezen a helyszínen vette észre a kincses városra támadni készülő török sereget, s innen futott be Kolozsvár központjába, hogy értesítse a lakosságot, s megmentse ezzel az ott lakókat. Egy faja helybéli Marathon-legenda ez, csupán a táv rövidebb. Ugyancsak a Kolozsvári Falumúzeum területén várták a terepfutóversennyel egy időben, a sütni-főzni szeretőket, a baráti társaságokat, a profi és amatőr szakácsokat egy kiadós örömfőzésre.
A tavaly első alkalommal jelentkező KMN-tévé – az MTVA, a Video Pontes Stúdió, a Székelyföldi Stúdió és az Erdély TV közreműködésével – idén is teljes gőzzel üzemelt.

A közvetítésfolyamban élő bejelentkezések és stúdióbeszélgetések is helyet kaptak, így azok is részesei lehettek a Kolozsvári Magyar Napoknak, akik személyesen nem voltak jelen a rendezvényen.

Mi több, kedvükre nézhették a KMN-tévét azok is, akik megfordultak az idén a Szabók bástyájában, így ott sem maradtak le a programokról!
Kolozsvár önkormányzata idén is támogatta a magyar napokat. „Kolozsvár városvezetése évről-évre igyekszik nagyobb támogatást nyújtani a rendezvénynek. Ezzel is jelezni kívánjuk, hogy fontos számunkra Kolozsvár kulturális életének mihamarabbi újraindítása” – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. A város idén 680 ezer lejjel támogatta a rendezvényt, mely 150 ezer lejjel több a tavaly megítélt összegnél. A rendezvénysorozat főszervezője, mint minden évben, a Kincses Kolozsvár Egyesület, melynek elnöke Gergely Balázs. Társszervező: Kolozsvári Magyar Napok Egyesület.

Egy közösség állapotáról az élet két igazságpillanatában bizonyosodhatunk meg leginkább: a bajban és az ünnepek során. Ezekben az igazságpillanatokban láthatjuk magunkat legtisztábban tükröződni,

ilyenkor mutatja meg magát leginkább a kollektív tartás és jellem. Ha egy közösség a történelmi idők során összeforrt, tagjai a legnagyobb bajban is képesek összekapaszkodni, képesek segíteni egymást, mi több, képesek átsegíteni egymást a legnagyobb nehézségeken is” – mondta Toró T. Tibor, az EMNP alapító ügyvezető elnöke a Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján. Reménykedjünk, hogy Kolozsvár magyarsága nem adja fel az összefogást, még sok-sok évig sikerül egymásba kapaszkodni, hogy felhőtlenül tudjunk örvendeni kincses városunk magyar napjainak. Vagy csak pusztán a hétköznapoknak…
Lehetetlen felsorolni az összes programot, amin részt vehettünk az idei Kolozsvári Magyar Napokon. Többen voltunk, mint tavaly, kevesebben a megszokottnál, de a remény már felcsillant, hogy hamarosan teljes egészében „kikerekedik” a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb ünnepe, és régi fényében tündököl az eseménysorozat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport