Az önmagunkra figyelés csodákra képes

Kádár Hanga 2018. január 26., 15:00 utolsó módosítás: 2018. január 26., 15:06

Bár egyre kevesebben hisznek az újévi fogadalmak tartósságában, január sokak számára jelent alkalmat változtatásra. A stressz mára az iskolások mindennapjait is beárnyékolja, megszabadulni tőle azonban kevesen képesek: idei fogadalmunk legyen az, hogy nem riadunk vissza a legegyszerűbb meditációs gyakorlatoktól.

Az önmagunkra figyelés csodákra képes
galéria
A meditáció alkalmával fontos, hogy testünk számára kényelmes, nyugalmi állapotot teremtsünk Fotó: Pixabay.com

A gyakran meditálók esetében életformává nőheti ki magát, sokan azonban rögtön elutasítják a meditáció lehetőségét, mert nem hisznek benne, nincs idejük rá, vagy túl elvont módszernek tartják. A mai ember minden problémahelyzetben a lehető leggyorsabban elérhető megoldásra törekszik. Sokan tévednek, amikor azt hiszik, hogy az önmagunkra figyelés és relaxáció ötvözete a rohanók számára nem tartogat semmit. Legtöbbször olyan helyzetben ér nagyobb feszültség, amikor már nem mi irányítunk egy adott folyamatot, illetve egy bizonyos határon túl már nem tehetünk semmit a probléma kiküszöbölésére.

Ha úgy döntünk, hogy megpróbáljuk a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni a mindennapi stresszt, ne kezdjünk rögtön radikális életmód-változtatással.

Ugyanis számos terapeutától hallani, hogy a felpörgött, 21. századi ember erőteljes pálfordulás után rögtön eredményeket vár. Mivel minden relaxációs terápia a gyakorlatok berögzülése után kezd eredményesen hatni, a kipróbáló hajlamos hamar feladni új életmódját. Így először ajánlott a legalapvetőbb és leggyorsabb nyugtatómódszerekkel kezdeni, amelyek ugyanakkor hatásosak is lehetnek szükséghelyzetekben.

A mély légzés és visszaszámlálás valóban működik

Munkahelyen, iskolában bekövetkezett nem kívánt konfliktus után sokszor működik, ha keresünk egy csendesebb helyet, leülünk és kiválasztunk egy pontot a falon, amelyre rászegezzük tekintetünket. Ezt követően számoljunk vissza 60-tól 1-ig úgy, hogy egy-egy szám kimondása fejben lehetőleg másfél-két másodpercig tartson. Ha a plafonra nézünk hátradőlve, elősegítjük vérnyomásunk csökkentését is, a visszafelé számolás pedig erőteljesebb koncentrálást igényel, mint a hagyományos, így legkevesebb egy percig csak egy dologra koncentrálunk, ami segít nyugtatni az idegrendszert. Ha lehetőségünk van rá, ismételjük meg többször a gyakorlatot, amíg el nem érjük a kívánt hatást. Ugyancsak gyors megoldás, ha egyperces naplót vezetünk. Azaz mindennap csak egyetlen mondatban fogalmazzuk meg, ami számunkra az elmúlt nap legfontosabb érzéseként maradt meg. Ez a módszer arra sarkallja az alkalmazóját, hogy az aktuális kedélyét leginkább meghatározó eseményre koncentráljon. Ez által könnyebben kiderítheti, mi az, amin változtatnia kell a stressz csökkentéséhez. Ugyanis a naponta érő ingerek hatására sokszor nem tudjuk, mi is áll valójában feszült állapotunk mögött.

Az állandó stressz sokszor szorongásban csúcsosodik ki, amely heves szívdobogáshoz, gyomorideghez vezethet. Ennek megelőzésére, de a kellemetlen érzések lecsillapítására is a leghatásosabb, leggyorsabb módszer, ha három másodpercnyi ideig mélyen lélegzünk, két-három másodpercig bent tartjuk a levegőt, majd lassan, három másodperc alatt fújjuk ki.

Fontos ugyanakkor, hogy hasi, ne mellkasi légzést alkalmazzunk, tehát a hasunkat is töltsük meg lassan levegővel, a kapkodó tüdőlégzéssel ugyanis épp ellenkező hatást érnénk el. Ha olyan környezetben tartózkodunk, helyezzük a kezünket a hasfalunkra, hogy a rekeszizmokat jobban működésbe hozzuk.

Egyszerre egy dologra koncentráljunk!

Ahhoz, hogy a relaxációs gyakorlatok a későbbiekben hatásosan működjenek, kezdésként a mindennapjaink során oda kell figyelnünk arra, hogy akár munkavégzés, akár tanulás vagy házimunka közben egyszerre egy tevékenységre koncentráljunk. Hiszen maga a meditáció alapjaiban a figyelem egyetlen jelenségre történő teljes átirányítását jelenti. Ha egyszerre több feladatra figyelünk, nemcsak a hibalehetőséget növeljük, de terheljük az idegrendszerünket, és a folyamatosan pörgő üzemmódhoz szoktatjuk. Egyénenként változik, milyen terhelést bír meg a szervezetünk. Viszont minél több műveletet végzünk, annál nehezebb lesz elérnünk, hogy a szervezetünk ritmusára koncentráljunk meditáció alkalmával, hiszen egyszerűen nem lesz türelmünk megnyugtatni önmagunkat.

A legegyszerűbb meditációnak is az egyik legalapvetőbb követelménye a mindennapi gyakorlás.

Akkor is, ha az elején még semmilyen pozitív hatást nem érzékelünk, hiszen egyéniségtől függően a relaxációs gyakorlatok hosszabb távon fejtik ki hatásukat. A közhelyekkel ellentétben nem muszáj törökülésben elhelyezkednünk. A legfontosabb az, hogy a testünk számára kényelmes, nyugalmi állapotot teremtsünk. Kezdetnek legjobb, ha kényelmes felületen, a hátunkon fekszünk, vagy félig hátradőlt pozícióban ülünk – utóbbi esetében használjunk párnákat a teljes kényelem érdekében. Ahhoz, hogy kellőképpen ellazuljunk, az elején feszítsük meg az összes izmunkat teljes erőből, a lábfejünktől a fejünk búbjáig, tartsuk megfeszítve néhány másodpercig, majd lassan, fokozatosan lazítsuk el a teljes ernyedtség állapotáig. Nyújtógyakorlatokat is végezhetünk a lazítás előtt, az izmok ugyanis sokkal könnyebben ellazulnak feszült állapot után, a teljes ellazultság előtt pedig ne felejtsük el a mély, hasi légzés alkalmazását.

A meditáció aktív folyamat!

Fontos megértenünk, hogy a meditáció nem passzív magatartásforma, amely során egyszerűen csak várjuk, hogy eljussunk a semmire nem gondolás állapotába, hanem komoly koncentrálást igényel, ellazult fizikum mellett. Kezdésként, kényelmes ülő vagy fekvő állapotunkban, a feszítés/nyújtás és légzés elvégzése után koncentráljunk egyenként minden testrészünkre. Haladjunk lentről felfelé: előbb a lábfejünkre, majd a vádlinkra, combokra, térdre, csípőre. Egészen addig, amíg a homlokunkig nem érünk: időzzünk mindegyik testrészünknél legalább egy percet, miközben arra koncentrálunk, ahogy ellazul az adott testrész a bizsergés, melegedés állapotáig. Ez a kitágult vérerekben megindult vérkeringésnek köszönhető. Miután már egész testünkben bizsergünk, újabb légzéssel fejezhetjük be a kezdő meditációs gyakorlatot, amely mindössze 7–10 percet igényel, és az izom-, illetve ízületi fájdalmakat is jelentősen enyhíti. Sokan heteken, hónapokon keresztül naponta ezt a gyakorlatot végzik. A szervezet pedig egy idő után megszokja ezt a fajta ellazult, nyugalmi állapotot, és képessé válhatunk arra, hogy másodpercek alatt, nem túl megerőltető koncentrálással elérjük. Így a későbbiekben már hosszadalmasabb, tartalmasabb meditatív gyakorlatokra is lesz türelmünk, igényünk.

Kezdetben számos alkalommal tapasztalhatjuk azt, hogy a kavargó gondolatok, napi problémák nem hagynak mozdulatlan állapotban maradnunk: ilyenkor csak a ki- és belégzésre koncentráljunk egészen addig, amíg úgy érezzük, most már a teljes ellazulásra tudunk koncentrálni.

Legtöbbször ezt a fázist a gondolatok kiürítéseként emlegetik, amely egy gyakorlott meditálónál másodpercek alatt sikerül. Ne ijedjünk meg, ha ülve vagy fekve nyugtalankodunk. Sokan álló pozícióban képesek teljesen ellazulni. A legfontosabb, hogy figyeljünk a szervezetünkre, az ugyanis mindig jelzi, hogy mi a számunkra legideálisabb körülmény a teljes nyugodtsághoz. Ugyanez vonatkozik a nyitott, illetve csukott szemmel történő meditálásra is. A terapeuták szerint az is természetes jelenség, hogy az elejln fekvő pozícióban csukott szemmel belealszunk a lazító gyakorlatba. Ilyenkor ne próbáljunk meg görcsösen ébren maradni, hiszen alvásproblémákkal küzdőknek akár még segíthet is, ha meditálásból alvásba vált át a szervezet. Hosszú távon azonban gyakorlással, koncentrálással igyekezzünk elhatárolni az alvást a tudatos relaxációtól.

Idős korban sem késő

Nincs bevált recept a körülményeket és díszletet tekintve: van, aki teljes csendben, míg más halk zene és illatos gyertyák mellett képes kiüríteni az elméjét. Egyszerűen csak kövessük a saját egyéniségünket, ízlésvilágunkat. A meditáció ugyanakkor egy életre szóló folyamat. Akár maradunk az egyszerű gyakorlatoknál, akár továbblépünk a bonyolultabb technikák irányába, fontos megjegyeznünk, hogy néhány hónapnyi meditáció nem biztosít teljes nyugalmat életünk hátralévő éveiben. Ahhoz ugyanis rendszeres gyakorlás szükséges. Ugyanakkor tévhit, hogy időben el kell kezdeni: ha valaki idős korban érzi szükségét, bátran kipróbálhatja és állandósíthatja, hiszen meditálni kortól függetlenül lehet. Továbbá napközbeni tevékenységeink során, akár munka közben is érdemes ötpercnyi szünetet vennünk, amikor mindent kizárunk, és igyekszünk csak a légzésünkre, izmaink ellazítására, irodai munkavégzés esetén helyes testtartásra figyelni. Így nemcsak frissebb erővel folytathatjuk a munkát, de a későbbi, valódi meditációra is szoktatjuk a szervezetünket.

A szakemberek szerint első lépésként a legfontosabb az elhatározás és a türelem. Áldoznunk kell néhány percet minden nap arra, hogy megfejtsük önmagunkat: nemcsak arra, hogy félórás relaxációval megnyugtassuk az idegeinket, de arra is, hogy átgondoljuk, hogyan telt a napunk, mi okozott örömöt, mi dühített fel, hogy a nem kívánt feszültséget okozó tényezőkön változtatni tudjunk. Amíg ugyanis a stresszfaktorokat nem iktatjuk ki a hétköznapokból, a meditáció vagy nem működik, vagy csak rövid ideig ható „tünetkezelés” lesz. Ha a gyakori stressz miatt állandósuló fizikai tüneteket tapasztalunk, forduljunk pszichológushoz. A pszichoterapeuták többsége is azzal kezdi az első ülést, hogy amíg nem figyelünk önmagunkra és nem áldozunk az „énidőre”, addig a 2018-as év sem lesz nyugodtabb. A meditatív gyakorlatok és az ezeket alkalmazó terápiák ugyanis a számos káros mellékhatással járó ideggyógyszerekkel ellentétben nem percek, órák, hanem hetek, hónapok múltán fejtik ki hatásukat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport