Egy hétig magyar szótól volt hangos Kolozsvár

Nánó Csaba 2018. szeptember 01., 08:08

A kilencedik alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napok rekordszámú programkavalkádja augusztus 20–26. között több helyszínen biztosította a kikapcsolódást. A nyolc nap során 630 esemény várta a KMN résztvevőit, a szervezők a Mátyás király-emlékévhez kötődően több mint 50 programot kínáltak a fesztiválozóknak. Kétoldalas riportunkban ízelítőt nyújtunk a több tízezer embert megmozgató rendezvénysorozatról.

Egy hétig magyar szótól volt hangos Kolozsvár
galéria
Koncertláz. A legnagyobb tömeget idén is az este 9 órakor kezdődő koncertek vonzották a Kolozsvári Magyar Napokon Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án, hivatalosan is megnyitották a 9. Kolozsvári Magyar Napokat. A Kolozsvári Magyar Opera nagytermében tartott ünnepi nyitógálán Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője arról beszélt, hogy a Kolozsvári Magyar Napokon két kiemelkedő jelentőséggel bíró évfordulóról is megemlékeznek: a Mátyás király-emlékévhez csatlakozva idén ünneplik az igazságos király születésének 575. évfordulóját, valamint a vallásszabadság kikiáltásának 450. évét. „Kolozsvárt a város történetei, az egykori és a mai nemzedékek történetei teszik azzá a hellyé, amelyet szeretünk. A nyitottság, a türelem és a tudás teremtette meg és működteti mindmáig a kincses Kolozsvárt, Európa egyik legkülönlegesebb, ma Románia legdinamikusabban fejlődő városát, közösségét, Erdély fővárosát” – jelentette ki a megnyitón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Szerinte a Kolozsvári Magyar Napok szebbé és jobbá teszik világunkat és a benne élőket, előretekint új történeteivel, gazdagabbá teszi a kincses várost, visszahoz valamit az elveszettnek hit múltból és – legfőképp – jövőt teremt. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy az idei év is bővelkedik történelmi évfordulókban. Elmondta: tíz évvel ezelőtt, amikor először merült fel a Kolozsvári Magyar Napok gondolata, fenntartásokkal fogadta azt, így beszéde során megkövette mindazokat, akik már akkor is lelkesedéssel és lendülettel álltak a fesztiválhoz. 

„Az ezeréves állam erejét mutatja, hogy az elmúlt száz évben is az állam területén kívül élő magyarok millió döntöttek nemzetünk mellett, és bebizonyították, hogy nemzeti keretek között születhet állam, de kizárólag állami keretek között nem születhet nemzet” – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: a Kárpát-medencei magyarság ezer év után is erős közössége a Kárpát-medencének, s viszontagságokkal tele történelmét ismerve bátran kijelenthető, hogy abban a helyzetben, amikor a puszta létezés is kérdéses, az életben maradás egyértelmű győzelemnek tekinthető. „Nem szabad elfelednünk: Romániával nem ellenfelek, hanem szövetségesek vagyunk” – hangsúlyozta a miniszter, aki úgy vélekedett, a Kolozsvári Magyar Napok ékes bizonyítéka annak, hogy a kultúra közösséget is jelent.

Kiemelt helyszínek

Aki már rutinosabb látogatója a Kolozsvári Magyar Napoknak, jól tudja, hogy

a bő egy hét során a kincses város zegzugai megtelnek élettel, a fesztiválozók pedig belakják Kolozsvár tereit.

Harmincezerre becsülték a szervezők a Demjén Ferenc koncertjén résztvevők számát Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

Nem volt ez másként a Bánffy-palota udvarával sem, amely idén – a korábbi évekhez képest – még több eseménnyel, gyermek- és felnőttprogramokkal, esti koncertekkel és afterparty-val várta az érdeklődőket. Itt lépett fel a Rekegő együttes és Baricz Gergő zenekara, az Argo Duó, az Európa Kiadó, a Musica Historica, a Bohemian Betyars, a Bordó Sárkány, a Nagy János Trió és a Transylvanium is. Idén ugyancsak a Bánffy-udvar volt a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos afterparty helyszíne is, ahol az esti koncertek után bárki ismerősökre és rég nem látott barátokra bukkanhatott. A jókedvet minden este lemezlovasok biztosították, valamint itt kóstolhatták meg az érdeklődők a Fóti Kézműves Sörfőzde italait is – különös tekintettel az éppen erre az alkalomra felcímkézett Mátyás Sört. Mivel a 9. Kolozsvári Magyar Napokon nemcsak Mátyás király évfordulóit ünnepeltük, hanem a vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulóját is, egyik kiemelt helyszíne lett a nemrégiben átadott impozáns Vallásszabadság Háza is. 

Részegszemüveg, prevenció

Szombat délutánig térhettek be a Bonus Pastor Alapítvány Farkas utcai sátrába azok, akik az LSD, extasy, marihuána és túlzott alkoholfogyasztás okozta állapotot szerették volna megtapasztalni – mindezt természetesen játékból, részegszemüvegek révén. Az érdeklődők a részegszimulátor segítségével azt is megtudhatták, milyen az ittas állapotban történő vezetés. Az elsősorban prevenciós célokat szolgáló tevékenységek között kvízjátékok formájában szülőknek szóló tanácsadó prospektusokból, megvásárolható könyvekből vagy névtelenül kitölthető tesztekből tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők. A megelőzés és tájékoztatás fontosságát jelzi, hogy napi százan is betértek hozzájuk – mondta el Henter Csilla, az alapítvány munkatársa.

A szenvedélybetegségek megelőzését és kezelését célul kitűző, marosvásárhelyi székhelyű Bonus Pastor Alapítvány több erdélyi városban is működik, Magyarózdon pedig terápiás otthont tart fenn. A sátorba betérőknek az alapítvány munkatársai tevékenységükről is meséltek, augusztus 22-én pedig

Horváth Levente egyetemi tanár, az alapítvány elnöke Nánó Csaba Tegnap  *Betegnapló című könyvét mutatta be.

Szintén egészségügyi vonatkozása volt dr. Peták István neves magyarországi kutatóorvos előadásának, aki a rákkutatás pozitív eredményeiről számolt be az érdeklődőknek.

Ritkán látott kincsek

A magyar napok programkínálatából kiemelkedett a Szentegyház utcában (arculatának kialakításában szintén jelentős szerepet játszott a katolikus egyház) nyílt egyházművészeti kiállítás. Olyan ritka egyházi kincsek tárultak ez alkalommal a látogatók szemei elé, amelyek egy része évszázadokon át rejtve maradtak a laikusok előtt. A kiállított dokumentumok nagy részét legfeljebb a szakemberek tanulmányozhatták, akik bejáratosak voltak a katolikus egyház rejtett levéltárába.

A kézműveseknek köszönhetően levendulaillat is belengte a Farkas utcát Fotó: Nánó Csaba

Az Ars Sacra Caludiopolitana című kiállításon a kolozsvári Szent Mihály-templom és piarista templom liturgikus tárgyai, valamint Kolozsvár történetéhez kötődő tárgyi emlékek kerültek bemutatásra. A szemlélődő szinte a történelem részesének érezhette magát, hiszen a Szent-Mihály templom a 14. században épült, míg Erdély első barokk temploma, a piarista, az 1700-as évektől áll. 

A tárlat rálátást engedett a kolozsvári katolikus hitélet történetére és kimagasló értékeire, alkalmat kínált főként a barokk és újkori tárgyi örökség megismerésére.

Az 1950-es években például a templom több barokk mellékoltárát lebontották, de szobrait, oltárképeit megőrizték az utókornak. Egyebek mellett ezek is megtekinthetők a Szentegyház utcai kiállítótérben. Az európai szinten is számon tartott barokk örökséget a jezsuita, piarista hagyaték egészíti ki, főként 17–18. századi ötvöstárgyak és textíliák. A tárlat látogatója megcsodálhatja az erdélyi és külföldi műhelyekben készült miseruhákat, liturgikus tárgyakat, ötvösmunkákat is. Érdekesek és értékesek a kiállított levéltári anyagok, több évszázados dokumentumok, okiratok, IX. Bonifác pápa búcsúengedélyétől kezdve egy 1372-ből származó, pergamenre írott oklevélig. A kiállítást a tavaly elhunyt Kovács Sándor főesperes kezdeményezte. A Szent Mihály-templom és a piarista templom liturgikus tárgyait bemutató kiállítás a magyar kormány támogatásával jött létre.

Erdélyi arisztokraták portréi

Népszerűnek bizonyultak a magyar napokon a Művészeti Múzeumban megnyitott kiállítások is. Közülük is kiemelkedett az Arisztokrata portrék című tárlat, amely a 18. századi erdélyi portréfestészet néhány maradandó alkotását mutatta be a Bánffy-palotában található múzeum egyik emeleti termében. A tájképek és csendéletek mellett

A portréfestés titkaiba avatta be az érdeklődőket Alexandra Sârbu muzeológus Fotó: Szépművészeti Múzeum

a barokk korban Erdélyben is népszerű volt – elsősorban az arisztokrácia körében – a portrék megrendelése a kor népszerű festőitől.

Igaz, a művészek sok esetben ismeretlenek maradtak az utókor számára, de a mostani kiállításon is láthattunk alkotást például idősebb és ifjabb Franz Neuhausertől, akiknek neve ma is jól cseng a művészetkedvelők körében. Erdélyben a portréfestészet annak köszönhette népszerűségét, hogy a főurak utazásaik alkalmával megcsodálhatták a nyugat-európai arisztokraták impozáns arcképcsarnokait, majd ezekből ihletődve rendeltek maguknak és családtagjainak portrékat. Nyilván az alkotások akár korabeli fényképeknek is felfoghatók, bár egy-egy arckép jóval többet mond el modelljéről, mint pusztán azt, hogyan nézett ki tulajdonosa. Hiszen a festményre az alkotó becsempészte adott esetben a környezetet, különféle tárgyakkal emelte ki a modell tulajdonságait (a könyv például a műveltséget jelentette), ily módon az alkotás egyben jellemrajz is lett. A jól képzett festők bizonyos szabályokat követtek, a megrendelő arca például minden esetben kiemelkedik az összképből. A korabeli művészeknek egy-egy portré elkészítése egyben egyfajta vizsgának is számított, hogy kivívják kortársaik elismerését.

A barokk kor jellemzői – pompa, elegancia, nagyzás – a festményeken is megjelenik. A művek nemcsak az ábrázolt személy jellemvonásait őrizték meg, hanem bemutatták megrendelőjének társadalmi rangját, érdeklődési körét, beállítottságát is.

A bécsi divatnak megfelelően a portréfestők nagy hangsúlyt fektettek a modell megjelenésére, az arc ábrázolására, a luxus bemutatására is.

Az ábrázolt személy általában megszokott környezetében látható, bútoroktól, drapériáktól körülvéve, de nem ritka az sem, hogy a hátteret a természet jelenti. Utóbbinak egyik nagyszerű példája a tárlaton is kiállított, ifjabb Franz Neuhauser által festett portré, amely Wesselényi Miklós­né Cserei Helénát ábrázolja háttérben a Wesse­lé­nyik zsibói kastélyával. A mű 1799-ben született, ebben a periódusban az osztrák származású festő a zsibói kastély belsejének freskóin dolgozott, ily módon kapta a bárónő portréjának elkészítésére a megrendelést – tudtuk meg a tárlatvezetésen Alexandra Sârbu művészettörténésztől.

A tárlaton tíz festményt állítottak ki, köztük idősebb Franz Neuhauser alkotását, amely a marosújvári Teleki–Mikes-kastélyt és annak környezetét ábrázolja. Ám e festmények az elhelyezése a portrék mellett nem volt véletlen: tematikájában összefügg az erdélyi arisztokráciával, ugyanakkor egyfajta átmenetet képez a barokk tájkép-és portréfestés divatja között.

Palacsinta és futóverseny

A kiállítások nyújtotta álomvilágból akkor zökkentünk vissza a valóságba, amikor enni szerettünk volna a magyar napokon felhúzott gyorsétkezdék egyikében. A romániai infláció mértéke például a palacsinta árán is lemérhető (15 lej), hiszen ez – és minden egyéb – az árusoknál évről-évre drágul. De még egy szelet zsíros kenyér is négy lejbe került...

Naponta több ezren látogattak ki a Farkas utcában szervezett eseményekre, ahol többek közt koncerteket láthattak, kézművesektől vásárolhattak Fotó: Nánó Csaba

Futni viszont tele hassal nem lehet. Mintegy 350 futó vett részt az idén először megszervezett KMN-Donaton Futóversenyen. A több korcsoportban és kategóriában versenyzők a belváros utcáin próbálhatták ki állóképességüket. A versenyzők 1.8, 5 és 10 kilométeres távokon mérhették össze erejüket. A regisztráció után minden résztvevő karszalagot, a célba érés után pedig érmet és a magyarnapos ökörsütésre szóló kóstolójegyet kapott, valamint – a Fóti Kézműves Sörfőzde felajánlásának köszönhetően – kézműves sört is kóstolhatott. A legenda szerint mintegy 400 évvel ezelőtt a Hója-erdőnél legeltető Donát egy éjszaka felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvárra támadó török seregre. A hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, riasztotta az embereket, majd holtan összerogyott, de a katonaságot hamar összetrombitálták és az ellenséget elkergették. Az utat, amelyet megtett, ma is Donát útnak nevezik. A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt augusztus 25-én 11 órától a futóverseny által az ő emlékét idézték fel.

Záróra

A több száz program közül nehéz volt válogatni, mindegyikre ellátogatni pedig lehetetlen. Mindenki igyekezett saját ízlését és érdeklődési körét kielégíteni, ami nem is bizonyult nehéz feladatnak, hiszen koncertektől elkezdve könyvbemutatókon át az érdekfeszítő előadásokig volt miből választani.

A Főtér amolyan népünnepély helyszínévé vedlik minden évben,

idén is több ezer ember volt kíváncsi a 25 éves kolozsvári Knock Out zenekar, Lovasi András, Szabó Balázs és bandája, Rúzsa Magdi, Keresztes Ildikó, Révész Sándor, Demjén Ferenc, a Bagossy Brothers Company koncertjére. Egyébként három kültéri, zenei színpadon összesen 35 koncertre került sor, amelyek a legkisebbektől a felnőttekig mindenkit megszólítottak.

A zsoboki fotótábor résztvevői a Stars Galériában állították ki munkáikat Fotó: Nánó Csaba

A 9. Kolozsvári Magyar Napok augusztus 26-án a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjével ért véget. „Madártávlatból nézve az ünneplő kolozsváriakat és mindazokat, akik hazatértek, vagy ellátogattak a kincses városba, ugyanazt érzem, mint mindannyiszor az elmúlt napok együttlétei alatt: számomra itt a világ közepe és a legcsodálatosabb közönsége, amely Mátyás király szobra alatt évről-évre erősebb közösséggé kovácsolódik. Boldog és büszke vagyok, hogy közéjük, közétek tartozom!” – írta az esemény utolsó napján Facebook-bejegyzésében Gergely Balázs főszervező. Gondolataihoz mindannyian csatlakozhatunk, akik évről-évre belekóstolunk az egyre gyarapodó kínálatba.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport