Rágalmazással, zsarolással és az országos megállapodás felrúgásával vádolja az RMDSZ-t az EMSZ Bihar megyei szervezete

EN-összeállítás 2024. április 28., 19:14 utolsó módosítás: 2024. április 28., 20:58

,,Nem hallgathatunk tovább, mert egyes vezető beosztásban lévő pártos kollégái az elmúlt hetekben az erdélyi magyar politikacsinálásban elképzelhetetlennek, de legalábbis elfogadhatatlannak gondolt eszközökhöz folyamodtak, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar-magyar politikai együttműködést” – áll az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Bihar megyei szervezetének Kelemen Hunorhoz, az RMDSZ elnökéhez címzett nyílt levelében.

Rágalmazással, zsarolással és az országos megállapodás felrúgásával vádolja az RMDSZ-t az EMSZ Bihar megyei szervezete
galéria
Csomortányi István és Zatykó Gyula az EMSZ Bihar megyei szerevezetének az alapemberei Fotó: Erdélyi Magyar Szövetség

,,Az erdélyi, illetve a romániai magyarság két szervezete által az idei választásokra kötött országos megállapodásának célja értelmezésük szerint az, hogy lezárja az elmúlt két évtized belső, magyar-magyar politikai harcait és új, egészséges alapokra helyezze pártjaink egymáshoz való viszonyát. A megegyezés egyik sarokköve, hogy az RMDSZ elismeri az EMSZ szervezeti identitásának megőrzéséhez való jogát, magyarán a létezéshez való jogát, hiszen értékként tekint az erdélyi magyar politikai pluralizmusra. E logika mentén az együttműködés opciói közé ön és pártelnökkollégánk, Zakariás Zoltán, először vezették be a két párt választási szövetségének – eddig éppen az RMDSZ által eltagadott és lehetetlennek mondott – jogi megoldását, a koalíció lehetőségét” – indítja Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz címzett nyílt levelét az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezete.

Román pártokkal lehet, az EMSZ-szel nem

Az állásfoglalás szerint az RMDSZ megkérte a választási szövetség árát, hiszen a megállapodás rögzíti a két szervezet választási szerepléseinek alapszabályát is, a ,,helyi szinten verseny, országosan egység” alapelvet. Ezzel az EMSZ lemondott az RMDSZ javára az országos választási szereplés lehetőségéről, cserébe egy, jelképesnek nevezhető RMDSZ-listás parlamenti mandátumot kérve csupán. Az EMSZ vállalta, hogy Szatmárnémeti és Marosvársárhely polgármesteri, illetve a két vonatkozó megye tanácselnöki pozíciói esetében is az RMDSZ jelöltjeit fogja támogatni. Ugyanakkor mindkét szervezet vállalta, hogy tartózkodni fog szövetségese rágalmazásától és lejáratásától.

,,Tényként kell megállapítanunk, hogy a remélt béke helyett az ön párttársai nálunk Biharban – de másutt is – a korábbiaknál is súlyosabb és erőszakosabb eszközökkel folytatják a magyar egypártrendszer építését. Az ön által is szignózott megállapodáson még meg sem száradt a tinta, mikor az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa egyoldalúan írta felül a kevéssel korábban a testület által is elfogadott megállapodás EMSZ-RMDSZ helyi koalíciók kötésére vonatkozó megengedő pontját, azzal, hogy ezt országosan megtiltotta. Ezzel a gyakorlatban meg is szűnt az a lehetőség, amely a magyar közösségek leghatékonyabb helyi választási mozgósítását azzal hozhatta volna, hogy mindkét alakulat támogatói egyformán mondhatják magukénak a jogi értelemben is kétpárti, tehát valóban közös jelöltlistákat” – fogalmaz a Kelemen Hunornak címzett nyílt levél.

A levélírók szerint a SZÁT az RMDSZ identitásának védelmével indokolta határozatát, holott előtte már három román párttal is kötöttek helyi koalíciós megállapodásokat.

A Bihar megyei politikusok szerint az RMDSZ identitását az USR-vel, a PNL-vel és a PSD-vel kötött koalíciók nem veszélyeztetik, az Erdélyi Magyar Szövetséggel kötendő viszont igen.

Az EMSZ szerint zsarol és cenzúrázik az RMDSZ

A nyílt levél szóvá teszi azokat a módszereket is, amelyekkel az EMSZ polgármester- és tanácsosjelöltjeit igyekeztek az RMDSZ keretei közé bekényszeríteni. Miközben az országos kommunikáció mindenütt az egységről és a magyar érdekek védelméről szól, több megválasztott EMSZ-polgármestert, illetve alpolgármestert azzal zsaroltak meg, hogy nem jutnak majd megyei-, vagy kormánytámogatásokhoz, amennyiben nem lesznek RMDSZ-es jelöltek.

,,Csoda-e, ha ilyen viszonyok mellett az EMSZ jelöltjei nem tartják elfogadhatónak és biztonságosnak az RMDSZ keretei közötti mandátumszerzést, hiszen mire számítsanak majd, ha az RMDSZ a saját tagjait is fogyóeszközként kezeli? Ugyanakkor a fenyegetések mellett a „jobb belátásra térítés” gyakori eszköze a lekenyerezés, az anyagi előnyök, illetve állásajánlatok felkínálása is” – áll a nyílt levélben.

A Bihar megyei politikusok állásfoglalása szerint az RMDSZ nyomására egyes erdélyi magyar sajtótermékekben jól kimutatható pártbefolyás érhető tetten. Arra panaszkodnak, hogy az RMDSZ rávette vagy rákényszerítette a Bihari Napló szerkesztőségét, hogy teljes cenzúrát alkalmazzon egy politikai szervezettel kapcsolatban. Hosszú hetek óta ugyanis a Nagyváradon kiadott napilapban az EMSZ és képviselői csupán akkor szerepelhetnek, ha azokat az RMDSZ helyi jelöltjei nyilatkozataikban a lejáratás és rágalmazás nyilvánvaló szándékával említik.

Az EMSZ szerint vissza kell szerezni a magyarság jelenlétét Nagyvárad és a megyei tanács vezetésében. A levélírók emlékeztetnek, hogy az RMDSZ hiába szerzett néhány tanácsosi mandátumot Nagyváradon, mert nyolc éve nincs magyar alpolgármestere a városnak.

Övön aluli ütések

,,Eddig csupán annyira futotta erejükből, hogy az ellenünk folytatott folyamatos rágalomhadjárattal megakadályozzák a mi mandátumszerzésünket. Párttársa, Szabó Ödön, legutóbb néhány napja, megyei közgyűlésükön vádolt minket újból idegen érdekek szolgálatával, magyarán nemzetárulással” – fogalmaz a Kelemen Hunornak címzett állásfoglalás. Amely arra is emlékeztet, hogy Szabó Ödön újabb vörös vonalat lépett át, ami a politikai ellenfél teljes dehumanizálása, az ellenféllel szembeni teljes és feltétel nélküli gyűlölet megteremtése.

Részlet a Szabó Ödön videójában elhangzottakból: ,,Nekik az a feladatuk, hogy bennünket lefoglaljanak. Ez olyan, mint a légy. Nem tudsz mit kezdeni, nem tud megölni, de ha ott dünnyög, mint a szúnyog éjszaka a füled mellett, nem tudsz aludni. Hát nem öl meg a szúnyog, de dünnyög, dünnyög, dünnyög és felidegesít. És ők ezért vannak, hogy szúnyogként, zzzzz, ott legyenek a fülünknél. Ne tudjunk mással foglalkozni, ne tudjunk pihenni, ne tudjunk dolgozni, ne tudjunk az ellenfeleinkkel foglalkozni, és főleg ne tudjunk a szervezettel és a közösséggel foglalkozni. Ezért vannak, ezért táplálják őket, ezért tenyésztik őket.”

Szabó Ödön szavaira reagálva a levélírók szerint

egy teljes politikai közösséget tájainkon legutóbb a XX. század sötét ötvenes éveiben neveztek kártevőnek. Bihar megyébe – az ön pártja miatt – most ezek az idők tértek vissza”

– hívják fel az RMDSZ csúcsvezetőségének a figyelmét.

,,A magyarok közötti együttműködésnél – főként szorongatott helyzetünkben – nem ismerünk erősebb parancsolatot. Azt azonban önnek is el kell fogadnia, hogy az együttműködés nem azonos a másik fél feltétel nélküli felszámolásával, ahogyan az összefogás sem jelent egypártrendszert. Ha ezt el tudja fogadni, végre igaz lehet majd pártjának választási jelmondata is és együtt fogunk győzni!” – áll az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezetének Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz intézett nyílt levelében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.