Bizalmat kapott a Dăncilă-kormány

EN-összeállítás 2018. február 03., 11:09 utolsó módosítás: 2018. február 03., 11:10

A parlament két háza gond nélkül bizalmat szavazott a Viorica Dăncilă vezette harmadik PSD-ALDE-kormánynak. A voksoláson az RMDSZ is támogatta a kabinetet.

 

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint a kormány csakis a többségi koalíció előtt felel a döntéseiért Fotó: Agerpres/Grigore Popescu

Bizalmat szavazott hét elején a parlament két háza a Viorica Dăncilă vezette kormánynak, így kevéssel több mint egy év alatt a PSD–ALDE koalíció harmadik miniszterelnöke kezdheti meg tevékenységét a kabinet élén. A honatyák 282–136 arányban, egy tartózkodás mellett szavaztak bizalmat, a sikerhez szükséges minimális szavazatszám 233 volt.

Az, hogy a kormány simán megkapta a parlament bizalmát, nem számított meglepetésnek, miután az RMDSZ – amely már korábban parlamenti együttműködési megállapodást kötött a koalícióval – képviselőházi és szenátusi frakciói a parlamenti ülés előtt úgy döntöttek: támogatják a kabinetet. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az ülést követően annak ellenére is azt közölte, hogy adnak még egy esélyt a koalíciónak, hogy a hétvégén még Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt idézve úgy jellemezte a kormányprogramot: az olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban dolgozták volna ki két sör között.

 Kelemen kifejtette, kielemezték a kormányprogramot, illetve azt, hogy milyen alternatívái lehetnek a koalíciónak. És arra a következtetésre jutottak, hogy az ellenzék részéről nem érkezhet komolyan vehető javaslat erre vonatkozóan. Mivel a koalíció tízfős többséggel rendelkezik a kormány támogatásához szükséges minimális szavazatszámhoz képest, illetve a kormányprogram számos olyan elemet tartalmaz, amit már korábban is támogattak, nemigen van érv arra, miért ne támogatnák harmadjára is. „Persze nem szokványos, hogy hathavonta leváltják a kormányt. Vannak olyan dolgok is, amelyeket bírálni kell, lehet bírálni és fogunk is. De mi is esélyt adunk szavazatainkkal a koalíciónak” – fogalmazott Kelemen.

„Udvarolt” Orban az RMDSZ-nek

A voksolás előtt az ellenzék legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban próbálta meggyőzni a kisebbségi frakciót és az RMDSZ-t, hogy ők se támogassák a kabinetet. Kelemen Hunor az Orbannal folytatott találkozó után elmondta: nem az volt a kérdés, hogy a PNL elnöke képes-e meggyőzni őt vagy sem, mivel ahhoz hetekkel, sőt hónapokkal hamarabb el kellett volna kezdeni a tárgyalásokat. Az RMDSZ egyébként a parlamenti szavazás napján is bírálta a kormány programját. Cseke Attila szenátusi frakcióvezető arról beszélt: a dokumentumban egy fél mondat sem szól a decentralizációról, sem határidők nincsenek, sem akcióterv. Leszögezte: a minisztériumoknak a lehető legrövidebb időn belül cselekedniük kell, és az infrastruktúrafejlesztés terén is hatékonyan kell fellépni. Ennek kapcsán megjegyezte: a programban elementáris hibák voltak, egyes autópályaszakaszokat például más autópályákhoz írtak be.

Cseke kijelentette: az RMDSZ nem a kormánykoalíció függeléke. Felrótta a koalíciónak, hogy egy év és egy hónap alatt immár a harmadik miniszterelnökét készül beiktatni, márpedig ez a hatékonyság rovására megy.

Dăncilă: kívülről nem diktálhatnak

A bizalmi szavazás előtt Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök ismertette leendő kormánya programját. Elmondta, nem személyek számára kéri a támogatást, hanem „Románia állampolgárainak demokratikusan kifejtett akaratához.” A gazdasági témájú célkitűzések mellett kifejtette: kiemelt figyelmet szentel az ország stratégiai partnerségeinek, különös tekintettel az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatra. Hozzátette, célja az, hogy Románia méltósággal képviselhesse érdekeit külföld előtt. Megjegyezte: politikai kormányt vezet, amely a parlament többségének támogatását élvezi, az országot pedig választott, nem pedig kinevezett vezetőknek kell irányítaniuk. Leszögezte: a kormány csakis a többségi koalíció előtt felel a döntéseiért. „Amíg miniszterelnök vagyok, semmilyen más intézmény, semmilyen hatalmi központ nem szabhatja meg a kormánynak, mit tegyen” – hangoztatta.

A kormányoldal pártjai támogatásukról biztosították a programot, az ellenzéki pártok viszont leszögezték: nem szavazzák meg a kormányt. Kelemen Hunor felszólalásában előrebocsátotta: nem vitatható el a kormánykoalíció azon joga, hogy lecserélje a kormányt, amikor úgy értékeli, hogy új kezdetre van szükség. Az ország rossz gazdasági és szociális mutatóit idézve ugyanakkor felrótta a helyzet megoldását szolgáló vízió teljes hiányát. Felhívta a figyelmet, hogy a felsorolt gazdasági és szociális gondoknak semmi közük a magyarok követeléseihez. Kifejtette: az RMDSZ azért szavazza meg a kormányt, mert erős a demokratikus meggyőződése, és tiszteletben tartja az urnákhoz járult polgárok akaratát. Hozzátette, mindenkivel tárgyaltak, aki szóba akart állni velük, és a koalíció pártjai ezt megtették, sőt még a nehéz pillanatokban is őszinte párbeszédet folytattak velük. Kiemelte: Liviu Dragnea PSD-elnök elhatárolódott Mihai Tudose volt kormányfő akasztós kijelentésétől, míg a többi párt vezetője részéről „mély hallgatást” tapasztalt.

Vicces és kínos pillanatok

A miniszterjelöltek parlamenti szakbizottságokban való meghallgatása csupán formaság volt, a testületek kormánypárti többsége probléma nélkül bizalmat szavazott a leendő tárcavezetőknek. Mindez nem jelenti azt, hogy ne került volna sor vicces vagy kínos pillanatokra. Az energiaügyi tárca élére jelölt Anton Anton például így jellemezte leendő szakterületét: azt hiszem, az energia a gazdaság kulcsfontosságú alkotóeleme. „Ezt nem én találtam ki, ezt mindannyian tudjuk. Ha nincs energia, akkor nem gyullad ki az égő, amivel filmezünk. Ha nincs energiánk, nem működnek a telefonok, ha nincs energiánk, nem működik semmi. Éppen elegendő világvége-film van, amelyeken láthatták, hogy az energia hiánya egy másfajta társadalmat eredményezne” – fogalmazott, majd megjegyezte: világéletében „a folyadékok professzora volt".

 Valentin Popa kijelölt oktatási minisztert román nemzeti színű szalagokkal „ajándékozták meg" a PNL honatyái, és felszólították, tanuljon meg helyesen románul, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen hibásan mondta ki a szalag nevét – panglică helyett pamblicát mondott, illetve számos egyeztetési hibát vétett. Az USR emellett egy román nyelvtankönyvet adott neki.

Pop, aki egyébként az István vajdáról elnevezett suceavai egyetem rektora, minderre úgy reagált: a Moldvában használatos dialektusban így nevezik a szalagot.

 

Néppárt: feltételekhez kell kötni a kormány támogatását
„Joggal követi aggodalommal a kormányválság és kormányalakítás eseményeit az erdélyi közvélemény, hiszen egy éven belül immár a harmadik miniszterelnök kezdheti meg munkáját Bukarestben. A kialakult helyzetben az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöksége felhívja a figyelmet: a parlamentben jelen lévő magyar képviselőknek csak akkor érdemes támogatniuk az új román kormányt, ha az erdélyi magyar közösség szempontjából megkerülhetetlen kérdésekben garanciákat kapnak az előrelépésre” – áll a párt közleményében. Az ellenzéki párt szerint az RMDSZ-nek az alábbi feltételekhez kellene kötnie az új kormány megszavazását:
– az autonómiaformák megvalósításáról szóló román–magyar párbeszéd beindulását, a január 8-i közös nyilatkozat szellemében;
– az anyanyelvhasználat megfelelő biztosítását a közigazgatásban, valamint az ezt szabályozó törvényes keret kibővítését;
– a nemzeti és regionális szimbólumok szabad használatának haladéktalan biztosítását, az ezzel kapcsolatos hatósági zaklatások megszüntetését;
– az egyházi- és közösségi vagyon visszaszolgáltatásának újraindítását és megnyugtató rendezését;
– a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem ügyének rendezését;
– a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetének rendezését;
– a Székelyföld gazdasági diszkriminációjának megszüntetését és a régió fejlődésének biztosítását;
– a Székelyföldet is érintő észak-erdélyi autópálya mihamarabbi megépítését;
– az igazságügyi törvénycsomag felülvizsgálatát és a törvényhozás függetlenségének biztosítását; 
– az év elejétől tapasztalható súlyos adó- és pénzügyi zavart okozó törvények módosítását.

 

A Dăncilă-kormány tagjai
Viorica Dăncilă miniszterelnök, Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes, Graţiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter, Ana Birchall nemzetközi partnerségért felelős miniszterelnök-helyettes, Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes és régiófejlesztési miniszter, Valentin Popa oktatási miniszter, Nicolae Burnete kutatásért felelős miniszter, Anton Anton energiaügyi miniszter, Teodor Meleşcanu külügyminiszter, Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter, Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter, Eugen Orlando Teodorovici pénzügyminiszter, George Ivaşcu művelődési miniszter, Sorina Pintea egészségügy-miniszter, Dănuţ Andruşca gazdasági miniszter, Ştefan Radu Oprea üzleti ügyekért, kereskedelemért és vállalkozásért felelősminiszter, Lucian Şova közlekedési miniszter, Carmen Dan belügyminiszter, Mihai Fifor védelmi miniszter, Tudorel Toader igazságügy-miniszter, Petre Daea mezőgazdasági miniszter, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, Bogdan Cojocaru távközlési miniszter, Ioana Bran ifjúsági és sportminiszter, Bogdan Trif idegenforgalmi miniszter, Ioan Deneş víz- és erdőügyi miniszter, Natalia Intotero határon túli románokért felelős miniszter, Victor Negrescu európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb